Въпрос за твърдак с голяма вилица :)

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за твърдак с голяма вилица :)

Мнениеот aK_47 » Сря Сеп 05, 2012 2:16 pm

Здравейте банда, мисля, че този раздел е за моя въпрос. Ако не е, извинете ме :)

Интересува ме да ми предложите някакъв бюджетен вариант за твърда рамка с по кораво чело, което да държи на 15-18 ход на вилката (Примерно DNM Volcano)
Няма да правя някви брутални дропове, така, че може и да не е толкова корава цялата схема, просто не искам на първия бордюр да обеля носа заради откъснато чело... :D

Знам, че идеята ми е наистина идиотска, но все пак чакам вашите предложения!!! Благодаря предварително :)
Аватар
aK_47

Рейтинг: 1148

Re: Въпрос за твърдак с голяма вилица :)

Мнениеот VGC » Сря Сеп 05, 2012 8:44 pm

Кое наричаш бюджетен вариант? Има рамки за 160, има и за 600. Като цяло, няма много смисъл от повече от 160мм на твърдак, но ти си знаеш. Като цяло най-бюджетните рамки, които често се карат с големи вилици, са Drag C1/Climber, Sprint Blockhead/Primus. C1 нова от магазина, ти е 160 лв. като това е просто обновен Climber, а за другите не знам. Има и по-скъпи рамки като NS Bitch 2007, NS Surge, Duncon Cocker и други, но те вече са доста по-напред - 500 и нагоре, но се намират и втора ръка на добри пари. Като цяло, мисля че щом няма да караш агресивно, и С1 би ти свършило работа, но вече си е въпрос на избор :popcorn:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот aK_47 » Сря Сеп 05, 2012 11:20 pm

Забравих да спомена, че ценовия диапазон може да е и до 350лв.
Аватар
aK_47

Мнениеот andycu » Сря Сеп 05, 2012 11:29 pm

Хорнет(dartmoor hornet). Препоръчват ги до 150 мм, ама щом си решил. Май някой от форума караше такава с 180мм Тотем. Не беше лоша геометрията, но ще си иска добра настройка за по-дълъг живот на челото. Защо ти е толкова вилка на твърдак? Една 150-160 на същата рамка и става чудно колелце.
Макар че, като цена стъпва на 400 лв по-скоро, заради редуциращите чашки за чело(85 лв.) Ако не се вмества в бюджета-С1 или нещо запазено 2-ра ръка(ама имай предвид дали е алуминиева и колко е мъчена).
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот VGC » Чет Сеп 06, 2012 12:10 am

Добре, 350лв. са си приличен бюджет за твърда рамка. Аз обаче те съветвам да дебнеш из форума или ибей или пинкбайк за някой NS. Хем Bitch и Surge за това са проектирани, хем са от стомана, която трудно се цепи а заварките не увреждат материала, пък и попадат на много добри цени. Наскоро си взех Bitch 2007, за 290лв. Стига да се поровиш и да издебнеш офертата, ще останеш доволен от избора си. Ако вече държиш на ново - мисля че Хорнет се вписва най-добре, но имай впредвид чашките за новите рамки, които са 85 лв. И пак си помисли - има ли смисъл от тези 180мм на твърдак? В момента има едно много хубаво марзочи във форума, 160мм, което ще заспи на хорнета! Айде успех :beer:
VGC

Мнениеот msniki » Чет Сеп 06, 2012 8:45 am

VGC написа:Добре, 350лв. са си приличен бюджет за твърда рамка. Аз обаче те съветвам да дебнеш из форума или ибей или пинкбайк за някой NS. Хем Bitch и Surge за това са проектирани, хем са от стомана, която трудно се цепи а заварките не увреждат материала, пък и попадат на много добри цени. Наскоро си взех Bitch 2007, за 290лв. Стига да се поровиш и да издебнеш офертата, ще останеш доволен от избора си. Ако вече държиш на ново - мисля че Хорнет се вписва най-добре, но имай впредвид чашките за новите рамки, които са 85 лв. И пак си помисли - има ли смисъл от тези 180мм на твърдак? В момента има едно много хубаво марзочи във форума, 160мм, което ще заспи на хорнета! Айде успех :beer:

Приличен са 350 лв, но дали си струва ? За същите пари примерно Ram Fr с която рамка ще ти е по кеф да караш.
Каква е тази мания по dartmoor Hornet...въобще не мога да ви разбера.
Алуминиева рамказа 150 мм вилка и си мислите че няма да се спука с 160 или 180 мм вилка ....
Боен твърдак които ще издържи е такъв с хромо рамка(ns bitch, ns surge и т.н.)
Е как се уврежда матеряла ?
Иначе Bitch 2007 за 290 лв.. a в форума имаше за 230 лв.... Голямо дебнене :clap:
А нали знаеш че за ибей и пинкбайк трябва да имаш paypal или приятел с paypal за да купиш каквото и да е.
:idea:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1407

Мнениеот andycu » Чет Сеп 06, 2012 10:27 am

Материалът се уврежда от сериозно каране... Автора каза, че няма да агрира с колелото, така че не виждам проблем. Няма смисъл да спорим кое било по-здраво, кое-не. Сърджа пък има препоръчителен ход на вилката до 160мм. Досега не съм виждал твърдак, който да поддържа повече. Просто при по-голям ход, геометрията става такава, че се губи универсалността на колелото(една от главните цели на твърдаците-"all round mountain bikes"). Човека сам да си прецени, главните играчи бяха споменати.
ПС:Ако реши да взима cro-mo(по-специално за битча от 2007) да има едно на ум, рядко хората се разделят с толкова добри рамки.
ПС2:Каква е тази мания по Крос, преди по Клаймърите... добър продукт на добра цена... нищо маниашко не виждам. Във форума има хорнети с по 160 и 180 мм вилки.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот aK_47 » Чет Сеп 06, 2012 10:40 am

Оо недейте да спорите и да гледате от професионалната гледна точка... :)
Както казах няма да се агресира с колелото.
Аз преди по този начин карах РАМ ХТ1 с Волкано известно време, и изобщо му нямаше нищо, така, че сметнете колко агресивно се кара :)

Благодаря за мненията до тук. Започнах да се замисля за NS Surge или Dc Cocker, пък ще видим.

Още мнения ако имате никога не биха били излишни :)))
Аватар
aK_47

Мнениеот VGC » Чет Сеп 06, 2012 1:43 pm

msniki написа:
VGC написа:Добре, 350лв. са си приличен бюджет за твърда рамка. Аз обаче те съветвам да дебнеш из форума или ибей или пинкбайк за някой NS. Хем Bitch и Surge за това са проектирани, хем са от стомана, която трудно се цепи а заварките не увреждат материала, пък и попадат на много добри цени. Наскоро си взех Bitch 2007, за 290лв. Стига да се поровиш и да издебнеш офертата, ще останеш доволен от избора си. Ако вече държиш на ново - мисля че Хорнет се вписва най-добре, но имай впредвид чашките за новите рамки, които са 85 лв. И пак си помисли - има ли смисъл от тези 180мм на твърдак? В момента има едно много хубаво марзочи във форума, 160мм, което ще заспи на хорнета! Айде успех :beer:

Приличен са 350 лв, но дали си струва ? За същите пари примерно Ram Fr с която рамка ще ти е по кеф да караш.
Каква е тази мания по dartmoor Hornet...въобще не мога да ви разбера.
Алуминиева рамказа 150 мм вилка и си мислите че няма да се спука с 160 или 180 мм вилка ....
Боен твърдак които ще издържи е такъв с хромо рамка(ns bitch, ns surge и т.н.)
Е как се уврежда матеряла ?
Иначе Bitch 2007 за 290 лв.. a в форума имаше за 230 лв.... Голямо дебнене :clap:
А нали знаеш че за ибей и пинкбайк трябва да имаш paypal или приятел с paypal за да купиш каквото и да е.
:idea:

Виж сега, дали си струва само той си знае. Човека пита за твърда рамка, получава отговори за такива. Вече оттам нататък той си решава какво как и откъде ще взима.
Мания по Хорнет аз не виждам. Просто това е една хубава и изпипана рамка, която се е доказала и е на добри пари. За това се взима толкова.
Това че рамката е алуминиева не е най-важното. Въпроса е да е измислена за тези параметри. И въпреки че С1 и Хорнет и други такива са проектирани за по-късоходови вилки, с времето са се доказали като рамки, които носят на това напрежение. Винаги го има риска от повреждане на рамката, но нали за това всеки си има глава.
А за стоманините рамки - примерни Bitch 2007 гаранционно е до 170мм двукоронна. А моята я дадох за пример, и я взех със още части, тъй че не се обаждай ;)
Като казах за увреждането на материала имах впредвид че когато се сцепи рамката, алуминия се размеква и става още по-уязвим, докато стоманата дори се закалява. Това не го знам от опит разбира се, а така съм чел във форума. А пък и при алуминия с времето се трупа умора в материала, и става по-уязвим към пукнатини и т.н., докато при стоманата няма такива работи. И за да не останете с грешно впечатление - нямам нищо против алуминиевите рамки, просто изтъквам плюсовете на стоманата :peace:
VGC

Мнениеот WhiteBoy » Съб Сеп 08, 2012 10:32 pm

Може малко тъпо да ви прозвучи.. но едно момче от форума до наскоро караше freeride със рамка cross spotster. Рамката по негови думи е била на една година и първоначално е карана с шестици, после със travis triple 203mm и челото му не е поддало. ak-47 - Може да метнеш едно око на тази рамка. (не ми се смейте много, моля ви :roll2: )
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот ivo_DH » Съб Сеп 08, 2012 10:51 pm

WhiteBoy написа:Може малко тъпо да ви прозвучи.. но едно момче от форума до наскоро караше freeride със рамка cross spotster. Рамката по негови думи е била на една година и първоначално е карана с шестици, после със travis triple 203mm и челото му не е поддало. ak-47 - Може да метнеш едно око на тази рамка. (не ми се смейте много, моля ви :roll2: )

Случайно, никнейма на този индивид да е lubo666 ? :rofl:

към автора - играта ти са няколко рамки - ц1, блокхед, примус или тоя въпросен крос спотстар (без майтап :agree: ). Ти си прецени, за рамките има дооооста изписано из форума, поразтърси се малко. Но щом няма да го караш агресивно, аз мисля че тези от ранга на NS Bitch, Surge, Hornet и Cocker са по-скъпа, а в твоя случай - ненужна инвестиция ;) Ако по някое време те изпере сачмата и решиш да ставаш камикадзе с твърдак, чак тогава скачай на тея рамки :D
k0cTaHeB написа:Безмозъчен абюзър,без основно образование,мазохист,мега,мега надъхан и безстрашен,празноглав,кретеноид,явен аграр,вероятно тлъст (не е задължително),идол му е Bender,в главата хлебарки,извън главата още хлебарки.
:evil:
Аватар
ivo_DH

Рейтинг: 1098

Мнениеот WhiteBoy » Съб Сеп 08, 2012 10:57 pm

ivo_DH написа:
WhiteBoy написа:Може малко тъпо да ви прозвучи.. но едно момче от форума до наскоро караше freeride със рамка cross spotster. Рамката по негови думи е била на една година и първоначално е карана с шестици, после със travis triple 203mm и челото му не е поддало. ak-47 - Може да метнеш едно око на тази рамка. (не ми се смейте много, моля ви :roll2: )

Случайно, никнейма на този индивид да е lubo666 ? :rofl:

Същия :D
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот FireFoXa » Нед Сеп 09, 2012 3:50 pm

Потърси си офертна дърт/стрийт СТОМАНЕНА рамка. Всяка една стоманена рамка ще издържи голяма еднокоронна вилка или двукоронна вилка, друг е въпроса колко ще е удобна затова разглеждаш какви оферти има, виждаш в интернет геометрията на някоя доказана твърда рамка за голяма вилка и почваш да сравняваш и да мислиш с кое може да направиш компромис. Компромис не прави само с материала, защото алуминиева рамка до тея пари няма да намериш която да държи голяма вилка повече от 10-15 сериозни спускания.

Аз лично на рам 4130 бях сложил 66ци 170мм ход и се беше заформила доста приятна геометрия, и с боксер я бях пробвал, пак беше добре. Но това си е лично мое мнение. Ако не си много висок(<175см), няма да са ти проблем ниските(13-14"), къси рамки дори и за въртене, само ти трябва едно по-дълго колче и малко мерак :beer:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот Skoinks » Нед Сеп 09, 2012 3:52 pm

FireFoXa написа:Потърси си офертна дърт/стрийт СТОМАНЕНА рамка. Всяка една стоманена рамка ще издържи голяма еднокоронна вилка или двукоронна вилка, друг е въпроса колко ще е удобна затова разглеждаш какви оферти има, виждаш в интернет геометрията на някоя доказана твърда рамка за голяма вилка и почваш да сравняваш и да мислиш с кое може да направиш компромис. Компромис не прави само с материала, защото алуминиева рамка до тея пари няма да намериш която да държи голяма вилка повече от 10-15 сериозни спускания.

Аз лично на рам 4130 бях сложил 66ци 170мм ход и се беше заформила доста приятна геометрия, и с боксер я бях пробвал, пак беше добре. Но това си е лично мое мнение. Ако не си много висок(<175см), няма да са ти проблем ниските(13-14"), къси рамки дори и за въртене, само ти трябва едно по-дълго колче и малко мерак :beer:

Ъм, не.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот wolverine2 » Съб Сеп 22, 2012 9:13 am

Аз бях правил подобна тема за рамка до 400 лв. и от много хора
получих отговор да си взема Хорнет, тоест аз се чудех м/у Хорнет
и Блокхед, но в крайна сметка избрах Хорнет. Ще го карам
с вилка 180мм и също така цената му е много добра, за 350лв.
чисто нова от индустриала я купуваш с гаранция 1 година.
но ще трябва да додадеш още мъничко за Tapered чашки
аз намерих за 43лв. мисля на ВП за такова чело.
Хорнета е най-добрия избор до тези пари.
Аватар
wolverine2

Рейтинг: 1205

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд