Спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Спирачки

Мнениеот Ж О К Е Р » Нед Сеп 09, 2012 2:04 pm

Здравейте,

Пиша ви с молбата за малко съвет. Въпроса ми е следния, искам да си купя нови спирачки с голяма спирачна сила. Спрях се на тези http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=69866, първо защото са formula ( а за formula съм чувал хубави неща ) , второ защото са леки. http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=69865 на тези се спирам пак заради това. Приемам и други предложения само да спират хубаво и по възможност да са сравнително леки.

Благодаря предварително. :beer:
Ж О К Е Р

Рейтинг: 1180

Re: Спирачки

Мнениеот Daniel Panev » Пон Сеп 10, 2012 1:59 pm

Ж О К Е Р написа:Въпроса ми е следния, искам да си купя нови спирачки с голяма спирачна сила. Спрях се на тези http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=69866, първо защото са formula ( а за formula съм чувал хубави неща ) , второ защото са леки.

Те за леки - леки са, ама още в описанието им в CRC си пише:
ChainReactionCycles.com написа:The premiere XC race disc brake on the market today.

Което не се връзва точно с раздела, в който е пусната темата.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот draggerr » Пон Сеп 10, 2012 2:37 pm

Drag ZX2
Аватар
draggerr

Рейтинг: 1121

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 11, 2012 12:27 pm

Ако искаш модулация и контрол на процеса на спиране - Formula. Quad e алтернативен вариант, сравним с доооста по-скъпи спирачки - сила, "мек" лост, което ти позволява много добро дозиране на спирачното усилие (поне аз така го усещам), прегряват... ами адски трудно. В доълнение към тва, получаваш екстри като реглаж на отдалечеността на лостчето и реглаж на контактната точка на накладките без инструменти, които екстри са присъщи за три пъти по-скъпи спирачки. В момента ползвам преден Deuce FR с 203мм Pulse ротор, който стандартно и при мен дойде с лека кривина, която не се е повлияла до момента от каране. Така че, може би е малко субективно тук. При опити да я изпържа... не съм успявал до степен такава, че да се влоши работата. На мокро - учудващо, работи.
Shimano също не са лош вариант, но там наблюдения имам само върху Hone/Saint спирачките. Твърди ротори, отново добре модулирани. Задната ми е такава и съм доволен.
Всичко останало, поне за мен, са прехвалени и прескъпи спирачки с абсолютна липса на модулация, ковящи, хапливи, рязки и меки ротори. Ползвал съм година и малко Juicy 5 203/180, съответно преден/заден. Прегравят като тефлонов тиган. На мокро свирят като разюздан кон, но със свиренето си остават. Меки ротори, които, поне според мен, влошават работата, къдрят се и се огъват. Новите Avid-и... разправят, че след 2010-2011 били по-добре. Лично аз съм на мнение, че излишни пари за прехвалени спирачки нямам. Малко като "beats by dr. dre" манията.
Но изборът ти зависи и от тва какво ти очакваш като поведение от една спирачка. Искаш ли модулация - Formula/Shimano/Quad според бюджета. Искаш ли спирачките ти да "коват", с "твърди" лостчета, хапливи - търсиш Avid.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Ж О К Е Р » Вто Сеп 11, 2012 9:43 pm

Благодаря ти за инфото. :):)
Ж О К Е Р

Мнениеот Stancho » Вто Сеп 11, 2012 9:54 pm

За два месеца каране с Shimano Zee мога да кажа, че това е може би най - готиното нещо, което съм карал. Тея истории с радиаторчетата са нещо много приятно при продължително спускане. Спрямо Saint M810 мога да кажа, че спирачките са по - силни, имат по - добра модулация и охлаждането е перфектно (много е готино спирачката да се държи еднакво от началото до края). Карал съм и Juicy 3 (едни дефектни, които спираха) и от тях пак бях доволен, но определено температурата не им понасяше и на мокро си беше оркестър без име. Saint-a също за 1 година каране имаше няколко пъти, в които си промени поведението заради температурата, а и лостчетата определено ми изморяваха бая ръцете (не знам от формата ли беше или от начина на натискане...). Аз лично бих ти препоръчал Shimano, защото са адски лесни за сервизиране и се поддържат лесно. Formula има само предимство в теглото. Така и не ме спечелиха откъм модулация и спирачна сила (тест на Formula Mega за няколко спускания).
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Ж О К Е Р » Чет Сеп 13, 2012 11:14 am

Ж О К Е Р

Мнениеот Nymphetamine » Чет Сеп 13, 2012 12:18 pm

Аз, като противник на Авид, бих насочил вниманието съм към шиманските спирачки. Новият Сейнт се очаква да работи по-добре от стария - подобрена ергономика на лостчето с новото място на пивота, Ice Tech система, демек очакваме да прегрява по-малко, четири бутала, и отново - модулация. Новия профил на диска също разправят, че щял да допринесе за по-добро охлаждане и елиминиране на твърде високите температури. :D Зий е по-евтиния вариант на Сейнт. Погледни из някои от чуждестранните форуми, там шанса някой вече да е пробвал спирачките е по-голям.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Stancho » Чет Сеп 13, 2012 8:01 pm

Вече съм написал впечатления от Zee за два месеца откакто ги използвам, а новите дискове RT99 очаквам да ги сложа до края на седмицата и ще видим как ще се държат. :)
Аватар
Stancho

Мнениеот Ж О К Е Р » Чет Сеп 13, 2012 8:18 pm

Благодаря ви :)
Ж О К Е Р

Мнениеот chekapera » Съб Сеп 15, 2012 11:32 am

Съгласен съм с колегата за Deuce frи аз ползвам такива и горещо ги препоръчвам.
chekapera

Рейтинг: 1191

Мнениеот Ж О К Е Р » Нед Сеп 16, 2012 5:44 pm

Може ли някой, който ги е карал да даде мнение http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=67208
Ж О К Е Р

Мнениеот Ozzie » Нед Сеп 16, 2012 8:30 pm

Много добри спирачки!
Няма да сбъркаш с тях.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Сеп 19, 2012 10:17 am

Ж О К Е Р написа:Може ли някой, който ги е карал да даде мнение http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=67208

Когато пристигнаха в България купихме с моите хора 4 комплекта. Ползват се в различни условия - от състезателно спускане до Trail/AM. Моите ги карам цял сезон, видяха доста - Боровец, Витоша - до момента не съм имал проблеми с тях.
+много добра модулация;
+най-доброто охлаждане на което съм попадал
+много спирачна сила заради новата им системка на лоста и буталото
+особено здрави конструктивно - претърпяха доста удари, имаме вече и спирачка с подбит цилиндър но работи безупречно без намеса на механик;

като минус мога да отбележа високата все още цена на накладките -металните са 50лв, но пък за един сезон още не са мръднали :agree:

ПП. В БГ спирачките са по-евтини спрямо CRC
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот hitar_potar » Сря Сеп 19, 2012 1:39 pm

Stancho написа:Вече съм написал впечатления от Zee за два месеца откакто ги използвам, а новите дискове RT99 очаквам да ги сложа до края на седмицата и ще видим как ще се държат. :)

На Centerlock захват ли си за роторите? Ако да, с какви главини си? :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Stancho » Сря Сеп 26, 2012 1:15 pm

Да - с CL захват съм и отпред съм с Shimano Zee 20мм, а отзад с Shimano SLX 10 х 135мм. Доста добре се държат и двете, но дългосрочни впечатления тепърва ще мога да дам...
Аватар
Stancho

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 29, 2012 1:18 am

тия дали да не почнат да правят главини с капсуловани лагери...!?
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Stancho » Съб Сеп 29, 2012 1:37 am

Ем не са почнали, но и така си имат и плюсовете и минусите главините. Ще видим колко ще изкарат при мен (обещавам да не ги щадя)... :D
Аватар
Stancho

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 29, 2012 10:52 am

Винаги ми е било любопитно - новите Сейнт и Зии, както и старите Сейнт, като главини без капсуловани лагери, нуждаят ли се от сезонна профилактика (отваряне, почистване, смазване, затваряне)? :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 29, 2012 11:07 am

Съдейки по Хоуна, който имах "честта" да карам 2 месеца (верно, че му бях втори собственик) - и повече от сезонна. При мен след всяко каране на прашна или разкаляна почва, имаше нужда от стабилно почистване и смяна на греста. Никакви уплътнения, некачествени конуси. Иначе пък чашките и оста се държат. Но повече чашки и конуси - никога. :Х
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Stancho » Нед Сеп 30, 2012 7:31 pm

Че е добре - добре е, но всичко си зависи от това как караш, къде и най - важното как си миеш колелото. Иначе имат капсуловка, но тя е в двата края, а не на всеки конус и е от 3 части. Аз лично с една глупава формула на конуси и изкарах две години без да я пипам, а това е много по - читаво направено.

П.П. Днес най - сетне вкарах в действие спирачките Zee с дискове RT99 и положението беше, че след цяло спускане на спирачки без да ги чакам си ги настроих с шестограма да не опират. Просто положението отиде на замръзване при мен... :crazy:
Аватар
Stancho

Мнениеот Nymphetamine » Нед Сеп 30, 2012 8:24 pm

Лично за мен присъствието на думите "чашки" и "конуси" елиминира главината от списъка на "читавите"... А тая "капсуловка" дето разправяш е чиста пробва вятър работа. Вярно, спирачките от двете серии са страхотни, курбелите от Сейнт серията - също, дерайльорите и командите са крайно прецизни. Главините, обаче, във всички серии не струват. :crap:
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот did » Нед Сеп 30, 2012 8:39 pm

Nymphetamine написа:Лично за мен присъствието на думите "чашки" и "конуси" елиминира главината от списъка на "читавите".

Защо???
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stancho » Нед Сеп 30, 2012 9:31 pm

Nymphetamine написа:Лично за мен присъствието на думите "чашки" и "конуси" елиминира главината от списъка на "читавите"... А тая "капсуловка" дето разправяш е чиста пробва вятър работа. Вярно, спирачките от двете серии са страхотни, курбелите от Сейнт серията - също, дерайльорите и командите са крайно прецизни. Главините, обаче, във всички серии не струват. :crap:

Кофтито е, че лагеруващите места са само две за разлика то другите DH главини, но пък тази система разпределя и поема натоварването много по - различно. Може би единственото кофти нещо в случая е, че трябва да се отваря на година веднъж за профилактика и нова грес, но аз на предната ми главина, която беше с капсуловани лагери, и ги сменях пак за същия период. Също така съм виждал и бая капсуловани лагери, които след разглабяне се вижда, че греста им е отмита. Честно казано системата с конуси и т.н. е доста читава, ако е изработена прецизно, а Shimano са добри в това...
Аватар
Stancho

Мнениеот Nymphetamine » Пон Окт 01, 2012 11:12 am

did написа:Защо???

пишем във форум за спускане и фрийрайд. с тва е съобразено и изказването ми. :)
моя скромен опит тва показва. всичките (общо 4, които съм сменил) главини на конуси и чашки изискваха почистване след всеки 4-5 карания, щото се разскърцваха. занемариш ли поддръжката, всичката мръсотия, прахоляк и гадости си оказват влиянието на лагерните елементи. случвало ми се е да вадя нащърбени сачми, сменял съм конуси, имал съм и повредени чашки. а те не се сменят и хвърляш главината. и това както за евтини, така и за по-скъпи главини, включително и една XT. вярно, поддръжката е значително по-лесно осъществима, едни конуси и сачми винаги можеш да смениш без големи спънки, ама да го правиш през половин година и всяка седмица да ринеш лайна от главината и да я давиш в грес... и въпреки тва, тя пак да си се скапва (откъм сачми и конуси най-вече) за отрицателно време - за тоя тип каране, тва не е читаво. поне не и за мен.
от друга страна, главини на капсуловани лагери съм сменил три - по тях ми се е налагало да избия един лагер след година и половина ползване на съответната главина. нито съм си играл да мажа, нито да разглабям, да свалям, да плескам и т.н.
за който и да е друг стил нищо не мога да кажа - за крос-кънтри може да се предпочитат, предвид тегло, примерно, по-малкото натоварване и т.н.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот TurboDoctor » Пон Окт 01, 2012 9:47 pm

Здравейте извинявам се че излизам от основната тема но как мога да си поръчам този спирачен комплект http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=82434 до България как ще ми го доставят и дали мога да платя в кеш при доставката ? :crap: :agree: :smash: :magnify: :erm:
Аватар
TurboDoctor

Рейтинг: 1040

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд