Питанка за чувал и палатка

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Питанка за чувал и палатка

Мнениеот spirov92 » Пон Сеп 10, 2012 5:48 pm

Изравям темата, че да не отварям нова. Търся си чувал и палатка, с които багажа за няколкодневно каране да се побират в малката раница-с други думи, леки и компактни.

Палатка:
Едноместна (евентуално да има място за малко багаж), двупластова, <2 kg, възможно най-компактна. Бюджета е до 250 лв. Засега съм се спрял на Ferrino Lightent 1 - на 24-часовия огледах тази на Крис и ми хвана окото.

Чувал:
Температура на комфорт поне +5, възможно най-малък размер.
Сега ползвам Ferrino Nadir 300 lite, който заема 1/2 от обема на раницата. Хвърлил съм око на Lightec 950, приемам и други предложения до 120-150 лв.

Ще съм благодарен, ако си кажете мнението :beer:
Последна промяна spirov92 на Пон Сеп 10, 2012 6:45 pm, променена общо 1 път
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 10, 2012 6:43 pm

Избора ти е перфектен. Аз недолюбвам феринските чували, защото ми идват тесни, но за теб ще са идеални. Ако разчиташ само на чувал може да ти е леко хладно при +5 градуса ще си без грижи. Ако имаш бюджета , не се колебай, това е верният избор за теб. :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот VGC » Вто Сеп 11, 2012 11:54 pm

Хмм, ами какво ще кажете за чувалите и палатките от Метро? :D Евтини са, но дали си заслужават според вас?
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот spirov92 » Сря Сеп 12, 2012 9:11 am

Трудно ще ми е да коментирам, ако не посочиш конкретен модел, но съм ползвал евтини еднослойни палатки като тези, които продават, и качеството им отговаря на цената. Ако си купуваш такава, купи си и найлон, с който да я покриваш при дъжд. Имах и един чувал, който май беше купен от Метро, и за температури под 15 градуса не ставаше.
По-добре събери повечко пари и си купи нещо истинско ;)

@Yavkata: благодаря за мнението, като имам възможно$т ще се разходя до Алпи. :agree:
spirov92

Мнениеот milestone » Сря Сеп 12, 2012 11:55 am

spirov92, точно същата комбинация си взех преди три години май беше (за съжаление последните две години нямах възможност а вече и желание да ги ползвам). За палатката съм писал в тази тема. Като цяло съм много доволен, само съмненията колко сезона ползване може да издържи остават, както казах това не съм имал възможност да проверя.
Чувала наистина е супер компактен и лек, но на мен лично при над 2000 н.м.в. през лятото ми се е налагало някои вечери да обличам доста дрешки за да не ми е студено. Това естествено е съвсем субективно, аз съм от хората, които въобще не държат на студ (естествената изолация ми куца малко :D ), така че на теб може и да ти свърши работа. Впрочем не си споменал при какви условия ще се налага да го ползваш, че тия +5 и не знам си какви още градуси не ми е много ясно точно как ги изчисляват (за какви дрехи, палатка, шалте и други такива "подробности").
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот papinu » Чет Сеп 13, 2012 10:49 am

spirov92 написа:...Търся си чувал и палатка, с които багажа за няколкодневно каране да се побират в малката раница-с други думи, леки и компактни...

Какво ще кажете за това - Snugpak Travelpak Lite - 850g, Comfort: 7°C, Extreme: 2°C, с впечатляващите за мен размери: 12x14cm (Fully Compressed).
Цената му в Англия е около 70-80 лв.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот halcor » Пет Сеп 14, 2012 1:49 pm

На мен последната ми визия за ултралеко спане на открито е:

- обърнато колело, използва се за опъване на платнище, с 4 въжета може да се направи стабилно и на сериозен вятър (300-400г)

- най-лекият чувал е липсата на такъв :D - 2слойно шалте (надуваемите са много готини, ако не си ги носиш на гърба), бивак сак (~350g), копринен чаршаф за спален чувал (<150г) + термобельо (горно и долно), полар, вълнен клин, термочорапи, шапка (аз ползвам боне, по-компактно - пази и лицето по желание, струва около 1лв по картинг пистите :)), все дрехи, които така или иначе си нося. Според околната температура и условия използвате произволно подмножество от изброените. Мисля по някое време да мина на дрехи от мериносова вълна, хем ще спестя тегло, хем ще вдигна комфорт...

Всичко, без полара, който е малко по-обемен се опакова на руло в шалтето, слага се в калъфа му и се вързва на кормилото :)

Не препоръчвам комбинацията на зиморничави хора, или такива, които предпочитам комфорта пред теглото. Но за мен освен по-малко тегло означава и по-малко занимаване с багажа.
Аватар
halcor

Мнениеот THEZOGGO » Пон Сеп 17, 2012 3:29 pm

Аз искам съвет за колчета за палатка, че след последното опъване на палатка, всичките ми алуминиеви колчета станаха на криви макарони. Дайте някакъв съвет за здрави и леки колчета, Парите не ги гледаме толкова. : )
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот TheAnimal » Пон Сеп 17, 2012 3:43 pm

Е сте това си оправяш старите колчета Изображение
Леки и здрави колчета няма.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 17, 2012 4:34 pm

Мирке, ти май си оправяш колчетата у на приятелчетата гумите :popcorn:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот TheAnimal » Пон Сеп 17, 2012 4:36 pm

hitar_potter написа:Мирке, ти май си оправяш колчетата у на приятелчетата гумите :popcorn:

За теб всичко! Нали си знаеш. :evil:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 17, 2012 5:50 pm

аз да споделя едно относително добро и евтино решение за 2местна палатка под 2кг.
http://tente.quechua.com/en/tent/r-11,a ... t-pro.html

quechua T2 Ultralight Pro

На моята везна е 1900гр. включително разни въженца и колчета вътре, не всички от които се ползват.
Другия плюс освен теглото е това че входа е удобен, просторен и вътре е достатъчно високо, че да седиш и да се преобличаш спокойно.
Има разни джобчета и окачалки. Нямам много база за сравнение, но пази по-топло от бизам-а на хъски.
Не съм я тествал още на дъжд и за конднез, но на силен вятър е ОК.
Цена около 100£ ... аз я взех за 60£ от ибей :)

... и минусите.
Всъщност за мен той е един основен ... вътрешната част е неделима от външната. Делима е, но по отделно не могат да бъдат разпънати. Т.е. няма я опцията за топли дни и места да се опъва само вътрешната част, колкото да пази от комари примерно.
И другото което е не е толкова фатално (поне за мен), разпъва се само с помощта на забити колчета в земята (те опъват конструкцията). Т.е. няма опция за разпъване на палатка на твърда земя/бетонна плоча или нещо от сорта.
2-местна също е леко пресилено. По скоро за един с доста багаж или 2ма без. Макар че вътре е дългичко и в краката остава място или събира и по дълги люде. На че съм от тях, но все пак на мен в бизам-а ми опираше главата в палатката, при тая има доста мегдан още.

Предверието не е феноменално голямо ... на 2ма човека не би побрало багажа, но все пак е ОК.

Та препоръчам най вече като съотношение тегло/цена/предлагано място. Със сигурност има доста по хубави но цените бързо стават двойни и тройни или пък другите алтернативи поне на мен ми се видяха прекалено noname и не ми се рискуваше. Неща на които поне аз държах, а се намират трудно на тая цена и килограми - да има все пак някакво полезно предверие и да може да се седи вътре.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Предишна

Назад към Други