Велопомпа с манометър-съвет

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велопомпа с манометър-съвет

Мнениеот Nocturne » Сря Юли 04, 2012 1:43 pm

Здравейте,

в момента използвам компресорите по бензиностанциите и вело магазините, за да си напомпам гумите, но предпочитам да си закупя собствена помпа.
По-принцип ще е ''домашна'' помпа и може и да е от големите, но ако и по-малка ще ми свърши работа бих взел такава.
В screambikes продават помпи на Zefal и Giyo като доколкото виждам Зефал май са по-хубавите. Търся нещо с наистина точен манометър за автомобилен винтил. Цена до 40лв. някъде.
Към коя марка или магазин да се ориентирам, къде има най-голямо разнообразие на помпи?

И още един въпрос, много различни мнения чета в форума относно налягането на гумите. Вчера в bikecenter ми казаха че 2.5 било добре, аз исках да ми ги сложат на 3.5 (на гумите ми пише от 2.5 до 4.5, което според мен означава че 3.5 е нещо средно) и те ми казаха че едва ли не 3.5 било супер много, тук разни хора пишат че карат на 4-5... малко се пообърках :eek3:

п.с. гумите ми са MAXXIS CrossMark 2.10 дебелина, 26 цола-какво налягане е добре за градски условия-яко дупки и слизане от тротоари?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Re: Велопомпа с манометър-съвет

Мнениеот Morpher » Сря Юли 04, 2012 3:20 pm

Относно помпата:
1. Не знам, защо ти е да мериш точно налягането, но съм убеден, че нетрениран човек няма да направи разлика +/- 100 mbar, каквато предполагам е грешката в тези. Лично наблюдение - до 1 бар са много нелинейни, но в този обхват така или иначе не се използват за гуми :)
2. Качествен манометър, примерно на Festo, струва около 50 лв само той. Няма как да купиш помпа с качествен измервател за тези пари.

Моето мнение е, че тези, които монтират на помпите за твоя бюджет ще ти вършат идеална работа. Вариантите са BETO в Bikes Center или Zefal във Velomania/Screambikes. Тази предполагам си я видял. Имах веднъж досег с нея. Здрава направия изглеждаше :) За дълго ползване не знам. Аз използвам BETO и за вкъщи съм доволен.

Относно налягането:
Колкото по-високо налягането - толкова по-лесно ще се търкаля гумата. Ти караш с доста бърза гума, така че ще ти е по-леко. Особено ако караш бързочко ще си по-доволен :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот tisho » Сря Юли 04, 2012 4:29 pm

Тъй, както и колегата отгоре е казал, малко ще перифразирам, но то няма нормална помпа
до 50 лв, ти искаш и манометър. Ако не ти е много важен манометъра, по-добре се откажи
от него и си вземи някоя добра помпа. Ако искаш и държиш на манометъра, си приготви поне
два пъти повече пари.

Lezyne съм ползвал и никак не са лоши. Модели всякакви, както на ръчни, така и на по-големи
http://ridespot.net/product.php?categoryID=233
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот vvvaaal » Сря Юли 04, 2012 4:50 pm

Имаше една голяма помпа на Point в байкцентъра. Мисля, че още ги продават. Много здрава и мощна помпа.
Манометъра не е от най-добрите, но върши работа, сравнен със специализиран манометър. Ако можеш направо им звънни да попиташ дали още я имат, до скоро се въртеше една такава в Редута.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот Nocturne » Сря Юли 04, 2012 10:19 pm

Гледах ги тези на Lezyne в BAS,но малките са без манометър. Имат само на големите, които са от 70лв. нагоре.

Не съм от хората, които искат за 20лв. да вземат нещо, но все пак не ми се дават луди пари за една помпа, 50лв. максимум.

Ако манометрите лъжат до 0.1, 0.2 бара това не е нищо, няма проблем. Не знам просто с какво отклонение са.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 05, 2012 8:17 am

Пробвай тази.
Цената е повече от добра. За сравнение, ноември или декември миналата година цената беше 45 лв. за "едностранния" модел, какъвто притежавам аз.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 05, 2012 8:35 am

Ozzie написа:Пробвай тази.
Цената е повече от добра. За сравнение, ноември или декември миналата година цената беше 45 лв. за "едностранния" модел, какъвто притежавам аз.

Точно нея гледах вчера и много ми хареса, изглежда добре изработена, ама си казах че щом е и за шок и за гуми, и с манометър..за тази цена надали е качествена.

Може би нея ще взема в крайна сметка, само да видя колко е доставката от niko bikes. И един въпрос Ози: ''Две степени на усилие - избирате между висок обем или високо налягане'' това какво ще рече?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Slade » Чет Юли 05, 2012 9:23 am

Добре, щом е автомобилен вентила и помпата е за домашно ползване, защо не една крачна автомобилна помпа за 5лв (с манометър) и отделно манометър от бензиностанция за 5лв? Ползвам такива за колата от над 10г и нямам никакви забележки. Както каза колегата по-горе грешка от +/- 100, 200, 300 mbar-а какво значение има при несъстезателно каране? Тъкмо ще имаш 2 манометъра за всеки случай - един на помпата и 1 ръчен.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 05, 2012 4:10 pm

Nocturne написа:Точно нея гледах вчера и много ми хареса, изглежда добре изработена, ама си казах че щом е и за шок и за гуми, и с манометър..за тази цена надали е качествена.

Като я хванеш в ръце, сам ще си отговориш на въпроса. :) От моята не мога да се оплача. Единствения и кусур е, че е едностранна, така че евентуално ти ще имаш предимство. Като купувах моята, нямаше двустранен модел. :S

Доставката от "Нико" е 6.38 лв. Излиза, като натиснеш бутона "Цена за доставка". Мисля, че работеше със "Спиди", така че предварително можеш да се свържеш с магазина и да питаш ако пращат със "Спиди", дали могат да я ти я пратят с икономична доставка (за 48 часа), би ти спестило около 1,50 лв.

Nocturne написа:''Две степени на усилие - избирате между висок обем или високо налягане'' това какво ще рече?

"Висок обем" е като помпиш гуми.
"Високо налягане" е когато помпиш амортисьори.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 05, 2012 7:00 pm

Ozzie, поръчах помпата днес. Утре ще е при мен, до офис на Еконт ще я доставят, май с тях работят.
Като я взема утре ще напиша нещо, въпреки че няма да имам още впечатления. Като цяло изглежда много добре на външен вид и е комбинирана и има манометър, така че мисля че си струва парите.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 05, 2012 7:01 pm

Slade написа:Добре, щом е автомобилен вентила и помпата е за домашно ползване, защо не една крачна автомобилна помпа за 5лв (с манометър) и отделно манометър от бензиностанция за 5лв? Ползвам такива за колата от над 10г и нямам никакви забележки. Както каза колегата по-горе грешка от +/- 100, 200, 300 mbar-а какво значение има при несъстезателно каране? Тъкмо ще имаш 2 манометъра за всеки случай - един на помпата и 1 ръчен.

От бензиностанция ако е манометър за 5лв. по добре да си спестя петте лева пич..достатъчно съм слушал за такива манометри, супер некачествени са.
Не съм толкова богат да си купувам евтини неща.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот xargs » Чет Юли 05, 2012 7:13 pm

Аз имам такава каквато ozzie е показал. Помпата е учудващо качествена. Мойта май също е едностранния модел и помпането на една гума си отнема време и усилия.
Манометърчето е сравнително точно.

Има и хубави автомобилни манометри (до 4-5-6 бара) до около 10лв. Намират се по по-големите магазини за авто инструменти.
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 9:40 am

Nocturne написа:От бензиностанция ако е манометър за 5лв. по добре да си спестя петте лева пич..достатъчно съм слушал за такива манометри, супер некачествени са.
Не съм толкова богат да си купувам евтини неща.

ти си знаеш

xargs написа:Има и хубави автомобилни манометри (до 4-5-6 бара) до около 10лв. Намират се по по-големите магазини за авто инструменти.

:agree:
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот outfaced » Пет Юли 06, 2012 9:59 am

аз ползвам един такъв от как карам ... http://intertechnic.bg/index.php?p=prod ... ls&id=1923
Достатъчно точен е и също така достатъчно лек, че да е винаги с теб ако решиш. Има го по бензиностанциите.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Morpher » Пет Юли 06, 2012 2:05 pm

Едно любопитство ме е обзело. Как разбирате, ако не е тайна, че Ви е точен манометъра? :dontknow:
Аз имах изчанчена задача, при която трябваше да надуя една тръба и за всеки случай имах допълнителен, щото се гонеше по-голяма точност.
Ама колко от хвалещите и плюещите са тествали предлаганите от тях манометри, за да казват, че е точен?
Аватар
Morpher

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 9:25 pm

В мойта работа има отдел КИП и А, където могат да го проверят спрямо вътрешен референт, заверен спрямо национален, но за чий? Достатъчно е да видиш, че гумата е мека, а манометърът показва много, за да разбереш, че е за боклука. Иначе най-лесно е да се сравни с един-два други и ако стойностите на всичките са близки, значи трябва да е ок.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Nocturne » Съб Юли 07, 2012 8:30 am

P7070077.JPG
P7070078.JPG
Помпата дойде вчера и я пробвах. Доста съм разочарован. Да изглежда супер, умно е направена като цяло, но е супер слаба и малка. Целия плувам в пот докато дигна дори 0.5 бара налягане. Манометъра е супер малък и е разделен доста гадно. 2-4-6-8... като точно между 2 и 4 където ми е най-нужно да виждам налягане има една супер дребна чертичка за ''3 бара'', а за половин бар ъпсурт да видиш или да нагласяш половинки, много е дребно. На снимката на която съм снимал манометъра се вижда що годе добре, но това е с опция супер макро на фотоапарата, на общата снимка се вижда че е много измислен този манометър.
Червения бутон за изпускане на въздух е много удобен, а също така и маркуча.

Това е от мен, мерси на всички писали в темата!
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Morpher » Съб Юли 07, 2012 8:37 am

Да не би, да е настроена на високо налягане? Тогава ще помпи по-малък обем въздух и съответно ще видиш повече зор :)
Аватар
Morpher

Мнениеот Шлек_народен » Съб Юли 07, 2012 9:11 am

Nocturne написа: ....Да изглежда супер, умно е направена като цяло, но е супер слаба и малка. Целия плувам в пот докато дигна дори 0.5 бара налягане....

Тая помпа е основно за вилки и шокове.Ако си тръгнал с нея гуми да помпиш -мъка,мъка....Колкото и да е комбинирана, си трябва бая помпи да удариш, за да напълниш гума на байк. По-принцип "френските ключове" не са най-добрия инструмент.
Последна промяна Шлек_народен на Съб Юли 07, 2012 9:23 am, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Nocturne » Съб Юли 07, 2012 9:20 am

Явно е повече за шокове отколкото за гуми, нямаше как да знам че е така. Колелото ми дори няма шок..

Има 2 позиции: HP и HV, които предполагам са High Pressure и High Volume. Ozzie каза по-нагоре в темата че за гуми е ''висок обем'', а за шокове ''високо налягане''. Сложил съм го на висок обем (HV). Но ги пробвах и 2те позиции, и на 2те ''няма никой'', щом дори не може човек да разбере по помпането, кога е на правилната правете сметка..
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 07, 2012 1:28 pm

Ако очакваш с такава помпа да вдигнеш 2 кг/кв.см. за една минута, определено си сбъркал вида на помпата.
Колкото до двете позиции, при мен работят съвсем отчетливо. Помпил съм гума до 3 кг./кв.см., не съм засичал за колко време, не беше за 2-3 минути работа, но нито пък да съм помпил половин час (примерно).
Аватар
Ozzie

Мнениеот vasilevl » Вто Юли 10, 2012 9:15 pm

:rofl: божее.. първото нещо, което гледах за покупка на помпа / преди месец / беше
до колко PSIилиBAR-a поддържа... В магазина на веломания на гешов си взех едно Giyo за 20 и нещо лева и съм СУПЕР
доволен, алуминиев корпус, Т-дръжка за по удобно бъхтене и в същото време не е с размерите на льонска наденица / млатене до безкрай :evil: :lol: ... педя и половина е дълга, достатъчно лека, здрава и в същото време с добър дебит :agree: :beer:

за тази иде реч : http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=784

ЕДИТ : в манометъра / специално за велосипед не виждам смисъл, но ако е някой новобранец и държи всичко да му е като по учебник, става /
ЕДИТ на ЕДИТ-а : ако не се лъжа " манометъра " мери атмосферното налягане а "барометъра" бар-овете, който ни интересуват всъщност.. :beer:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Morpher » Вто Юли 10, 2012 9:33 pm

Лъжеш се. Точно обратното е.
Аватар
Morpher

Мнениеот bulgar4e » Сря Юли 11, 2012 8:17 am

Не съм много фен на помпата, чийто накрайник директно се слага на винтила, предпочитам връзката да става чрез гумената тръбичка и да не е с "чупеща' дръжка. Всеки път си целя пръстите. За мен ето това е помпата http://www.sportdelivery.com/bg/product ... d-Hi-Gloss
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот Slade » Сря Юли 11, 2012 9:15 am

Помпата да ми струва 1/8 от велосипеда? No fu***** way..
Имам пластмасова ръчна помпа за 6 кинта дето тежи 100 грама и върши точно същата работа - може да напомпи гумите до пръсване. В комплекта й има дори преходник за френски вентили.
Междувпрочем помпата на колегата vasilev изглежда много добре.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 11, 2012 2:12 pm

Хмда, и не само изглежда, както намекнах вече :eyebrow:
А за тази пластмасовата от 6 кинта ( минах през такава ) ми вдъхна доверие, ударих няколко помпи и нещо взе че се счупи звездичката за иглата на вентила :dontknow: , ядосах се и минах на Giyo-to...
По принцип е телескопична, а дръжката така е направена, че няма никакъв начин да се прещипеш при агресивно блъскане... за парите си и целите, смятам че е перфектна !

П.С. Винаги може да се навие маркуче, има си резба, също става и за френски вентили.
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Morpher » Сря Юли 11, 2012 8:40 pm

Всеки си преценява за себе си, но ако ще тръгнеш на някъде и нямаш работеща помпа в авариина ситуация е същото, все едно да нямаш помпа въобще.
Не искам, горе на билото на Стара планина, да ми остане в ръцете дръжката със все буталото на помпата. Може и да успея да закрепя положението, но ако не успея ще е тежко слизане надолу :)
Аватар
Morpher

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 9:02 am

Със сигурност най-евтината помпа не ти дава гаранция за безупречна работа, но така или иначе не бих тръгнал сам по планините с несигурна екипировка - най-малкото ще съм с още 2-ма 3-ма приятеля, които също имат оборудване.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот rodopi_biker » Пон Сеп 24, 2012 11:44 pm

Дали е възможно да се използва манометър за автомобилни гуми, предвид това че вентилите са еднакви? Цените са доооста по-ниски, между 5-15лв.

Нещо като този
http://www.amavto.com/object.php?id=2516
или този
http://zimber-tools.com/cat-avto-instrumenti/1162-manometr-za-gumi-do-11-bara-instrumenti-gedore-vlogki-skobi-za-klapani-adaptor-otvertka-ekstraktori.html
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот Insight » Вто Сеп 25, 2012 8:23 am

rodopi_biker написа:Дали е възможно да се използва манометър за автомобилни гуми, предвид това че вентилите са еднакви? Цените са доооста по-ниски, между 5-15лв.

Нещо като този
http://www.amavto.com/object.php?id=2516
или този
http://zimber-tools.com/cat-avto-instrumenti/1162-manometr-za-gumi-do-11-bara-instrumenti-gedore-vlogki-skobi-za-klapani-adaptor-otvertka-ekstraktori.html

Категорично и логично - ДА!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Следваща

Назад към Общ форум