НАСА планира нов полет до Луната през 2018 година

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот PtD » Пон Сеп 26, 2005 12:08 am

[quote="Alien"]

Но въпреки всичко на мен ще ми е интересно 2018 година... интересно ми е какво ще стане.
[/quote]

[size=167]Бълбук...[/size] [size=100]бълбук... [/size][size=67]бълбук[/size]

:snorkel::scared::splat::skull:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 1:26 am

@Ptd:
мдааа...

@Alien: докато някои като нас се чудят що аджеба да ходим до Луната, други просто действат. Ей на това му се вика доминация - в провинциалното село У форума бистрят космоса, а в имперската метрополия просто действат - имат (почти) всички пари на Земята, печатат нови ако трябва, щото нямат златно покритие от Никсъново време и така...

а балъците като нас се чудят и маят на цифри от рода на тия милиарди дето ги споменаваш...

Edit:
Всъщност до Луната ТРЯБВА да се отиде, щото тая пренаселена, олайнярена и изтормозена планета съвсем скоро ще вземе нещата в свои ръце... целия въпрос както винаги е КОЙ ще отиде.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Пон Сеп 26, 2005 9:46 am

[quote][size=67]...Всъщност до Луната ТРЯБВА да се отиде, щото тая пренаселена, олайнярена и изтормозена планета съвсем скоро ще вземе нещата в свои ръце... [/size][/quote]

ТежкО й на Луната. Ама тя май се придвижва към Земята и в някой момент ще й се стовари отгоре. Така че дори и да успеем да "метастазираме" на Луната, няма да се задържим дълго там.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alien » Пон Сеп 26, 2005 9:46 am

[quote="bikerider"]

...печатат нови ако трябва...
[/quote]

Дам, така е, прав си. Но този безсмислен харч ще престане веднъж, когато те вече не са водещата икономика в света и долара загуби световното си значение. Тогава печатането на нови парички няма да помогне... какво ще правят тогава? Съгласен съм, че 104 милиарда не са толкова много за страна като САЩ, но все пак са си пари, които могат да се вложат в нещо смислено (смислено за мен, естествено, очевидно вие имате друго мнение по въпроса за кацането на Луната). :) Просто съм все още песимист за ВСИЧКО свързано с космоса и нашето пребиваване там.

[quote="bikerider"]

Edit:
Всъщност до Луната ТРЯБВА да се отиде, щото тая пренаселена, олайнярена и изтормозена планета съвсем скоро ще вземе нещата в свои ръце... целия въпрос както винаги е КОЙ ще отиде.
[/quote]

То по тая логика не на Луната, а на някоя МНОГО подобна на Земята планета (просто защото Луната далеч няма подходящи условия за живот, камо ли за повечко хора), но първо трябва да се намери такава, да се намери начин да се стигне до нея, да се намери начин да се засели... тоест поне 10 000 000 години, като знаем на какво разстояние са близките звезди. :) Да се ходи на Луната, за да се запази човечеството... хм, не ми се струва като добра идея... най-малкото на някого може да му се струва нагло да има хора на Луната, а той да мре на Земята и да прати няколко ракети натам, ама със специални, ядрени глави, а не с хора. :) Revenge is everything. :)

Както и да е, ще видим кой е прав и кой не около 2030 година. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 10:54 am

@Alien: говоря за Луната само като промишлена база и космодрум. Едва ли някой очаква да се пече на лунен плаж...

Пробвай да изстреляш ракета в нагъчканото с шпионски и други спътници пространство на Земята... Ретрибюшън уил бе суифт :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 10:57 am

[quote="kagami"]
ТежкО й на Луната. Ама тя май се придвижва към Земята и в някой момент ще й се стовари отгоре.
[/quote]

Мда, след няколко милиона години ;)

[quote="kagami"]
Така че дори и да успеем да "метастазираме" на Луната, няма да се задържим дълго там.
[/quote]

Не виждам на кого му е притрябвала Луната за обща употреба. Но дори варианта с подземните, пардон подлунните бази да стане реалност, докато Луната падне от орбитата си ще мине доста време...
Аватар
bikerider

Мнениеот afterburner » Пон Сеп 26, 2005 11:05 am

[quote="kagami"]

[quote][size=67]...Всъщност до Луната ТРЯБВА да се отиде, щото тая пренаселена, олайнярена и изтормозена планета съвсем скоро ще вземе нещата в свои ръце... [/size][/quote]

ТежкО й на Луната. Ама тя май се придвижва към Земята и в някой момент ще й се стовари отгоре. Така че дори и да успеем да "метастазираме" на Луната, няма да се задържим дълго там.
[/quote]

Позволи ми да направя корекция. Луната се отдалечава от Земята, а не се приближава :) Което от своя страна пак ще доведе до катаклизми тук де...:D
Аватар
afterburner

Рейтинг: 1700

Мнениеот kagami » Пон Сеп 26, 2005 12:00 pm

[quote="afterburner"]

Позволи ми да направя корекция. Луната се отдалечава от Земята, а не се приближава :)
[/quote]

Ахххааа, бяга значи.... Ами правилно. Колкото по-далеч от хората, толкова по-добре :xx(:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот KiZZo » Пон Сеп 26, 2005 12:39 pm

Ами да , вместо да оправят лифта на Княжево тия ше ходят до Луната ... :eek2::eek3::crazy2: Абдали. Айде до Марс по има смисъл , че там е най-високата планина в Слънчевата система. 25 км беше май. Ама там докато направят лифт ше им се разгони фамилията ...
KiZZo

Мнениеот lechuga » Пон Сеп 26, 2005 1:44 pm

[quote="Alien"]
Дам, така е, прав си. [color=red]Но този безсмислен харч [/color]ще престане веднъж, когато те вече не са водещата икономика в света и долара загуби световното си значение. Тогава печатането на нови парички няма да помогне... какво ще правят тогава? Съгласен съм, че 104 милиарда не са толкова много за страна като САЩ, [color=red]но все пак са си пари, които могат да се вложат в нещо смислено [/color](смислено за мен, естествено, очевидно вие имате друго мнение по въпроса за кацането на Луната). :) Просто съм все още песимист за ВСИЧКО свързано с космоса и нашето пребиваване там.

[/quote]

По твоята логика, дай да даваме пари само за материалното, пък знанията ги заеби, така и така още почти нищо не знаем за космоса, толкоз години ще минат за да узнаем нещо, дай въобще да не се захващаме. Пък и тез парички чудесно ще запълнят бюджета за военни цели:crazy:. Само се замисли ако през всичките тези години, човечеството беше влагало пари в науката, а не за военни цели сега къде щяхме да сме.
П.С. Примера за военни цели го давам, защото в сегашният свят парите, които се дават за това, не можеш да си ги представиш като цифра колко са.
Don't worry, be happy!
Аватар
lechuga

Рейтинг: 1725

Мнениеот Cveti » Пон Сеп 26, 2005 1:57 pm

[quote]
Само се замисли ако през всичките тези години, човечеството беше влагало пари в науката, а не за военни цели сега къде щяхме да сме.

[/quote]

За съжаление двете неща са тясно свързани-такъв е човешкия вид.Ако се инвестираше повече в науката,сега щяхме да разполагаме с много по-съвършени оръжия.Щяхме да сме успели да съсипем още няколко планети и вероятно щяхме да разполагаме с още цял куп напълно ненужни "продукти на цивилизацията" от типа "тамагочи":D.
Cveti

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:28 pm

[quote="lechuga"]

[quote="Alien"]
Дам, така е, прав си. [color=red]Но този безсмислен харч [/color]ще престане веднъж, когато те вече не са водещата икономика в света и долара загуби световното си значение. Тогава печатането на нови парички няма да помогне... какво ще правят тогава? Съгласен съм, че 104 милиарда не са толкова много за страна като САЩ, [color=red]но все пак са си пари, които могат да се вложат в нещо смислено [/color](смислено за мен, естествено, очевидно вие имате друго мнение по въпроса за кацането на Луната). :) Просто съм все още песимист за ВСИЧКО свързано с космоса и нашето пребиваване там.

[/quote]

По твоята логика, дай да даваме пари само за материалното, пък знанията ги заеби, така и така още почти нищо не знаем за космоса, толкоз години ще минат за да узнаем нещо, дай въобще да не се захващаме. Пък и тез парички чудесно ще запълнят бюджета за военни цели:crazy:. Само се замисли ако през всичките тези години, човечеството беше влагало пари в науката, а не за военни цели сега къде щяхме да сме.
П.С. Примера за военни цели го давам, защото в сегашният свят парите, които се дават за това, не можеш да си ги представиш като цифра колко са.
[/quote]

Aaaa, Alien си го знаем, че е заклет материалист. Дори само по подписа си личи. Представям си колко щастие щеше да си купи със 104 милиарда ;):lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот lechuga » Пон Сеп 26, 2005 2:34 pm

[quote="Cveti"]

[quote]
Само се замисли ако през всичките тези години, човечеството беше влагало пари в науката, а не за военни цели сега къде щяхме да сме.

[/quote]

За съжаление двете неща са тясно свързани-такъв е човешкия вид.Ако се инвестираше повече в науката,сега щяхме да разполагаме с много по-съвършени оръжия.Щяхме да сме успели да съсипем още няколко планети и вероятно щяхме да разполагаме с още цял куп напълно ненужни "продукти на цивилизацията" от типа "тамагочи":D.
[/quote]

Аз друго имах предвид. То е ясно, че се инвестира много в нещата свързани с оръжията. По-скоро говорех за финансиране на научни изследвания в сверата на астрономията, космологията и т.н., защото в крайна сметка те ще ни помогнат да разберем защо сме тук, как сме се появили и други, все така интересни въпроси.
Don't worry, be happy!
Аватар
lechuga

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:36 pm

[quote="Cveti"]

[quote]

[/quote]

[/quote]

Ммм, не съм съвсем съгласен. Всичко опира до контрол - той е на първо място. Винаги контрола е бил на първо място, съответно разходите за него са на първо място. Дори мога и да кажа, че според мен науката => технологиите са продукт на военната мисъл, защото и най-гениалния учен е пълна нула без финансиране, а парите са оръжие. Така е устроена модерната ни цивилизация.

Ето едно хубаво цитатче по въпроса:
[size=67][i]Quite naturally holders of power wish to suppress "wild" research. Unrestricted questing after knowledge has a long history of producing unwanted competition. The powerful want a "safe line of investigations" which will develop only those products and ideas that can be controlled and, most important, that will allow [u]the larger part of the benefits to be captured by inside investors.[/u][/i][/size]

Две бири на първия отгатнал автора :D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:41 pm

[quote="lechuga"]
да разберем защо сме тук
[/quote]

Братя Уашовски: "The purpose of life is to end." :D
Аватар
bikerider

Мнениеот KiZZo » Пон Сеп 26, 2005 2:45 pm

Франк Хърбърт. Дължиш 2 бири на Google :beer:
KiZZo

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:46 pm

@Google: :beer::beer:

@KiZZo: :thumb::lol::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Сеп 26, 2005 2:46 pm

[quote="bikerider"]
[/quote]

Frank Herbert, Dune
лесно беше. моите задачки са по-трудни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:47 pm

[quote="did"]

[quote="bikerider"]
[/quote]

Frank Herbert, Dune
лесно беше. моите задачки са по-трудни.
[/quote]

Айде и на теб - от мен да мине :beer::beer::lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Сеп 26, 2005 2:47 pm

баси... само като се каже "бира" и гледаш - за 1 минута - три поста!

а че гугъл си заслужава бирата - спор нЕма!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот lechuga » Пон Сеп 26, 2005 2:49 pm

[quote="bikerider"]

[quote="lechuga"]
да разберем защо сме тук
[/quote]

[/quote]

Дали?
Don't worry, be happy!
Аватар
lechuga

Мнениеот lechuga » Пон Сеп 26, 2005 2:52 pm

[quote="did"]

баси... само като се каже "бира" и гледаш - за 1 минута - три поста!

а че гугъл си заслужава бирата - спор нЕма!
[/quote]

Да, таман им се точех на бирите и какво да видя, вече два верни отговора, какви хиени:beer::D
Don't worry, be happy!
Аватар
lechuga

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 26, 2005 2:52 pm

[quote="lechuga"]

[quote="bikerider"]

[quote="lechuga"]
да разберем защо сме тук
[/quote]

[/quote]

Дали?
[/quote]

Това е едната гледна точка :D
Другата... справка Ur-Quan Kzer-Za vs. Kohr-Ah в [url=http://sc2.sourceforge.net/][u]StarControl II[/u][/url] ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Пон Сеп 26, 2005 3:41 pm

@bikerider - не съди за човека по... подписа му. :) Че смятам материалното за нещо важно, спор няма. Но пък, от друга страна, не случайно практикувам планинско колоездене, нали? :) А и надали има някой на Земята, който повече от мен да иска знанието за това какво всъщност става на този свят... така че, моля ти се. :)

@lechuga - хъм, парите, хвърлени за военни цели, са достатъчно полезни и за науката. Само се замисли ако Хитлер не беше наливал пари за проекти като Фау 1/2/3... до колкото знам аз, те са базата за съвременните ракети, по-точно Фау 3, де. Естествено, това не винаги е вярно:

"You can't say civilization isn't advancing: in every war, they kill you in a new way."
Will Rogers

:)

Но аз си държа на моето - не мисля, че може да се "научи" нещо от ходенето на Луната. Идеята за космодрум ми се струва абсурдна. Вече написах защо - МНОГО сме далеч от пътувания из Космоса.

БТВ, прави сте, че 104 милиарда са нищо... наскоро Буш отпусна (до колко знам аз, тоест чух го някъде си :) ) 200 милиарда за Ню Орлиънс и другите пострадали райони от ураганите. Интересно. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот PtD » Пон Сеп 26, 2005 4:17 pm

Колкото и да е развито в мен научното любопитство, все пак не мога да не си задам въпроса, "С какво ще ми помогне откриването на най-новата черна дупка, за да не се удавя в потопа след 10-20г?" и единственото което ми идва наум е, че заради изразходваните за откриването на черната дупка ресурси, потопът ще настане малко по-рано...

:bawling:

Един ускорител за елементарни частици хапва ток колкото средноголям европейски град. А тоя ток не е безплатен. Това означава че някъде, някоя река/езеро/море/въздух се загрява с мощност 2 пъти по мощността на тока за ускорителя. Дали си представяте какво ОГРОМНО количество топлина се ИЗХВЪРЛЯ, за изучаването на обекти с маргинално значение в сегашния момент?

Изучаването на функционирането на вселената е много интересно, но ако не му се сложат разумни граници ще излезе, че носителят на знанието ще се унищожи в процеса на изследване. Очевадно тъпо.

Спомням си, че четох една книжка за философията на науката и там имаше една мисъл, с който не мога да не се съглася - че ученият изучава предмета си не защото има някакви месиански цели, а поради чисто егоистичното удоволствие да удовлетворява любопитството си. Затова не трябва да се издига в култ науката и съответно учените, като че ли те поддържат функционирането на вселената.
Аватар
PtD

Мнениеот hlebarka » Пон Сеп 26, 2005 6:40 pm

Сигурно всяко откритие е изглеждало маргинално в даден момент, са кво искате - хем в пещерата - хем да има ток и топло вътре.

[b]save the planet - kill yourself[/b]
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот PtD » Пон Сеп 26, 2005 9:55 pm

[quote="hlebarka"]

Сигурно всяко откритие е изглеждало маргинално в даден момент, са кво искате - хем в пещерата - хем да има ток и топло вътре.
[/quote]

Тук навлизаме в една друга обширна тема, която не ми се зачева, но като малък hint: Дали хората са спечелили от научно-техническия прогрес или всъщност са пак на кота 0? И къде са най-щастливите хора на земята, дали във високоразвитите западни цивилизации, където психоаналитиците и всякакви други [b][i]психо-[/i][/b] лечители процъфтяват (защо ли? заради високото ниво на удовлетворение на населението сигурно) или в Индия, където живеят в кашони на улицата?

[quote]
[b]save the planet - kill yourself[/b]
[/quote]

Exactly. Just do it©.
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пон Сеп 26, 2005 10:19 pm

[quote]...ако Хитлер не беше наливал пари за проекти като Фау 1/2/3... до колкото знам аз, те са базата за съвременните ракети, по-точно Фау 3 де...[/quote]

Не те, а техният създател. Вернер фон Браун. Няма да се впускам в подробности създателите на какво, защо и как са били привлечени и служили на Великата демокрация и Великите демократи...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот hlebarka » Пон Сеп 26, 2005 11:41 pm

[quote="PtD"]
И къде са най-щастливите хора на земята, дали във високоразвитите западни цивилизации, където психоаналитиците и всякакви други [b][i]психо-[/i][/b] лечители процъфтяват (защо ли? заради високото ниво на удовлетворение на населението сигурно) или в Индия, където живеят в кашони на улицата?
[/quote]

Ми според мен щастието не зависи от това дали живееш в кашон. В това опростяване на нещата смисъл няма, а и аман от тия пътеводител на параграф22 оригиналности, кат, че живота, кат свършел и тн.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот mih » Вто Сеп 27, 2005 12:26 am

[quote="hlebarka"]

...а и аман от тия пътеводител на параграф22 оригиналности, кат, че живота, кат свършел [b]и тн[/b].

[/quote]

"...и всичко останало"! ;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

ПредишнаСледваща

Назад към Други