След поредното качествено каране на север миналата неделя си помислих дали няма да е полезна една тема за споделяне на разни идеи за конкретни карания и следи/описания на вече карани добри/лоши пътища и пътеки из дяловете на Стара планина, които са в близост до София. На мен лично ми идват малко в повече тълпите туристи и най вече "туристи" по Витоша особено в неработни дни, та си мисля че тоя район е една добра алтернатива. Не че някога ще обиколя всичко описано в Пътеки (където има наистина много неща), но случва се човек да се завре на някое не толкова известно място, което може би ще е интересно и за някой друг.
Да започна с почти целия маршрут от въпросното каране - става въпрос за Доброславци - Свидня - Гара Бов. В крайната точка GPS-a показваше почти 50 км. изминато разстояние и малко под 1700 м. сумарна денивелация нагоре, след като изрязах разните замотавания остана това:
Dobroslavci-Svidnya-GaraBov.kmz
Dobroslavci-Svidnya-GaraBov.gpx
За Мала планина (от Балша до Свидня): там има толкова пътиша и разклони, че не виждам никаква оправия без навигация. Изкачването е абсолютно караемо от средно физически и технически подготвен човек (е, на малко места може би е по-смислено да се бута). Билото в по-голямата си част е голо, така че не е много препоръчително да се кара в голяма жега, но пък гледките си заслужават. Спускането до Свидня е по черен път, на места доста разбит, каменист и с остри завои, но нищо кой знае колко технично. От разклон 02 би трябвало да започва друг вариант за спускане до Свидня.
Въобще със знак за кръстопът съм отбелязал отклонения, които може би имат интересни продължения.
Началото на изкачването от Свидня не го препоръчвам по този трак, но с някаква комбинация от пътищата, които водят до махалите по склона и продължават до точки 06, 07 или 08 сигурно може да се направи караемо. Оттам нагоре наклона е поносим.
Отклонението от точка 10 по добре очертания, но доста обрасъл път надолу е препоръчително само за любители храсталясници, би трябвало да стигне до пътя, на който аз излязох при разклон 11.
Най-интересното беше обаче има ли директно спускане от горната част на асфалтовия път Церово - Заселе до Гара Бов. След малко мотаене по един грешен път и след като един човек ми обясни от къде да хвана пътя, който търся (с пояснението "ама той е много лош") намерих началото - разклон 12. "Лошия" път всъщност си мисля, че е абсолютно караем нагоре, така че е една алтернатива на спускането от този маршрут, за по-начинаещите в спорта. Като гледам разклоненията покрай които минах, топографската карта и сателитните снимки ми се струва, че на това отстрани изглеждащо непристъпно място (между Гара Бов - Вазовата пътека и пътя Церово - Заселе) има доста варианти за спускане. Впрочем описанието на един от култовите фентъзи класици май му подхожда повече на този район - огромни пространства, които обаче са разположени вертикално.