На север от София - Голема, Мала, Софийска, Понор и другите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

На север от София - Голема, Мала, Софийска, Понор и другите

Мнениеот milestone » Чет Сеп 27, 2012 1:47 pm

След поредното качествено каране на север миналата неделя си помислих дали няма да е полезна една тема за споделяне на разни идеи за конкретни карания и следи/описания на вече карани добри/лоши пътища и пътеки из дяловете на Стара планина, които са в близост до София. На мен лично ми идват малко в повече тълпите туристи и най вече "туристи" по Витоша особено в неработни дни, та си мисля че тоя район е една добра алтернатива. Не че някога ще обиколя всичко описано в Пътеки (където има наистина много неща), но случва се човек да се завре на някое не толкова известно място, което може би ще е интересно и за някой друг.

Да започна с почти целия маршрут от въпросното каране - става въпрос за Доброславци - Свидня - Гара Бов. В крайната точка GPS-a показваше почти 50 км. изминато разстояние и малко под 1700 м. сумарна денивелация нагоре, след като изрязах разните замотавания остана това:

Dobroslavci-Svidnya-GaraBov.kmz
Dobroslavci-Svidnya-GaraBov.gpx

За Мала планина (от Балша до Свидня): там има толкова пътиша и разклони, че не виждам никаква оправия без навигация. Изкачването е абсолютно караемо от средно физически и технически подготвен човек (е, на малко места може би е по-смислено да се бута). Билото в по-голямата си част е голо, така че не е много препоръчително да се кара в голяма жега, но пък гледките си заслужават. Спускането до Свидня е по черен път, на места доста разбит, каменист и с остри завои, но нищо кой знае колко технично. От разклон 02 би трябвало да започва друг вариант за спускане до Свидня.
Въобще със знак за кръстопът съм отбелязал отклонения, които може би имат интересни продължения.
Началото на изкачването от Свидня не го препоръчвам по този трак, но с някаква комбинация от пътищата, които водят до махалите по склона и продължават до точки 06, 07 или 08 сигурно може да се направи караемо. Оттам нагоре наклона е поносим.
Отклонението от точка 10 по добре очертания, но доста обрасъл път надолу е препоръчително само за любители храсталясници, би трябвало да стигне до пътя, на който аз излязох при разклон 11.
Най-интересното беше обаче има ли директно спускане от горната част на асфалтовия път Церово - Заселе до Гара Бов. След малко мотаене по един грешен път и след като един човек ми обясни от къде да хвана пътя, който търся (с пояснението "ама той е много лош") намерих началото - разклон 12. "Лошия" път всъщност си мисля, че е абсолютно караем нагоре, така че е една алтернатива на спускането от този маршрут, за по-начинаещите в спорта. Като гледам разклоненията покрай които минах, топографската карта и сателитните снимки ми се струва, че на това отстрани изглеждащо непристъпно място (между Гара Бов - Вазовата пътека и пътя Церово - Заселе) има доста варианти за спускане. Впрочем описанието на един от култовите фентъзи класици май му подхожда повече на този район - огромни пространства, които обаче са разположени вертикално.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Re: На север от София - Голема, Мала, Софийска, Понор и другите

Мнениеот 4getcredo » Чет Сеп 27, 2012 2:59 pm

Добре си се сетил. :agree: Защо не обработиш следата по тертипа, дето Админ възприе (а и не само той) - http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... 3-ograjden . После можеш да качиш следите и на BGMountains (http://bgmountains.org/en/tracks?task=v ... &catid=146). След време като ъпдейтнат картата с този район, ще може да се добавят и твоите данни.

Подсещаш ме, че и аз има някои следи от района на Балша и Кътина, които могат да са полезни.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Re: На север от София - Голема, Мала, Софийска, Понор и другите

Мнениеот milestone » Вто Окт 02, 2012 10:17 am

За мърляч като мен така да подредя нещата ще е голямо усилие ;). Всъщност проблема е че за да опишеш цял маршрут трябва да познаваш добре района и да си пробвал няколко варианта докато намериш най-добрия (е не е задължително, но ...), а аз отскоро карам там и се случва да минавам по места, за които най-добрия съвет е не минавайте оттам (което също е полезно де).
За картата на BGMountains съм давал малко тракове, но наистина е идея да се качват и в сайта.
Като гледам няма особен интерес по темата та се чудя се дали да пусна нещо от миналата неделя в Понор, но там като цяло се получи каране от типа не минавайте оттам или го направете в обратна посока. Разбрах поне защо не е толкова популярна тая планина сред колоездачите, но пък излязоха някои "добри" идеи, така че опитите продължават.
Колегите от Бовската група нещо интересно от неделя?
Аватар
milestone

Софийска и Голема

Мнениеот milestone » Сря Окт 17, 2012 2:43 pm

Podgumer-Batulya-Rebrovo.gpx
Podgumer-Batulya-Rebrovo.kmz

Началото на трака е допълнение към добре описания вече маршрут Подгумер – Билото (лек вариант) – кв.Изгрев на гр.Нови Искър в частта изкачване до блатото и разклон 02 (що чак сега виждам, че най-долу има линк с тема във форума и пускам нова тема. Ама той чукча...). Напълно караемо изкачване до билото на Софийска планина, което си е голямо предимство за хора като мен, които не обичат да бутат. На разклон 01 предполагам се отделя стръмното изкачване описано в същата тема. След разклон 02 има два малко по-стръмни участъка до билото (разклон 04), но са поносими. Оттам нататък си е нагоре-надолу с обичайните гледки във всички посоки, които се менят постоянно. От разклон 05 до 07 има и два преки пътя, единият от които минава през малък връх, другия качва леко и подсича от ляво. Аз обаче пробвах пообраслия път който подсича от дясно - спуска през гора, минава през една на пръв поглед изоставен махала (тук имаше впрочем двама човека в една от къщите) и излиза на голо място. Оттук надолу предполагам има интересно спускане към река Батулийска или някой от притоците и, но аз се върнах към основното било в т. 07. Оттам надолу си е почти 500 м. мерено по вертикала спускане по черен път отново с всички екстри - коловози, изровени камъни, серпентини ...
Основната цел обаче беше да пробвам едно спускане към Реброво, което бях минавал пеш. Началото на изкачването повтаря маршрута Батулия - Буковец/Огоя - билото - Батулия. На разклон 08 обаче прецених, че километрите ми идват в повече и подкарах директно към Буковец. Изкачването оттам се оказа също караемо. На разклон 09 има път, който предполагам качва директно на билото и е по-добрия вариант. Участъкът след разклон 11 може да се ползва като алтернатива на спускането на споменатия по-горе маршрут. В началото е каране по билото с подсичане където може. От 12 до 13 е хубава пътечка, която се отклонява почти незабележимо на ляво от пътя, за съжалени в долната си част е обрасла малко повече. Най-интересното обаче започва от хълмчето т.14. След съвсем кратко стръмно спускане по голия склон на ляво се отклонява пътека, която влиза в гората. Предполагам ще е караема от всеки с изключение на съвсем начинаещите (на места), а по-напредналите могат да си я направят интересна като пуснат спирачките. След влизането във вилната зона вариантите за завършване на спускането са десетки, там пътищата са толкова разбити на места, че са интересни за каране, но аз предпочитам естествено подсичащите пътечки където има.

Малко зимни снимки, че вече ме мързи да мъкна още кило и половина в раницата.

Началото на изкачването от с.Батулия - паметника е някъде долу в дясно, а пак в дясно в далечината се вижда склона, по който става спускането от Софийска планина.
Изображение

Батулийския манастир св.Никола - на един от завоите на пътя катерещ от Батулия към билото има пътечка, която води директно при манастира.
Изображение

И малко мъгливи зимни снимки правени в района на т.14 от трака - оттук могат да се видят Искърското дефиле, Витоша и Рила, при късмет с времето.
Изображение

Изображение

и една панорамка
Аватар
milestone

Назад към Общ форум