0g0 написа:Plamen_EM
Естествено, че ще сменя цялата седалка. Но тук въпроса не беше с какво да го сменя, а в това че уж реномиран производител на велосипеди влага откровено НЕКАЧЕСТВЕНИ или НЕПОДХОДЯЩИ материали.
Все пак колелото е ХL и се предполага че няма да го карат 50 кг. девици или сополанковци. Би трябвало да го направят за съответните килограми. Поевтиняването на продукцията сметка на сигурността е меко казано безотговорно. Не съм длъжен да съм специалист по материалознание, за си купя колело за градско каране. Апропо, не мисля че при ръст от 189 см и тегло 90 кг имам проблем с теглото.
С най-добри чувства, понеже виждам, че се изнерви

:
Както вече казах, не можеш да очакваш в колело за 5-6-700лв да се вложат части с безкомпромисно качество. Ясно, че е неприятно да се случи това нещо по време на каране и че те е издразнило.
Стига и с това "за сметка на сигурността". Какво значи това - някои хора карат такива колчета години и години. Колчето не е критична зона. Ако не спиш докато караш, не би трябвало да имаш проблеми да овладееш колелото. Освен това в книжката на колелото пише, че колоезденето е опасен спорт и можеш да очакваш да се случват такива неща. Можеш да говориш, че произдовителят не може да пести от качествени материали само в продукти като например седалките за катерене, карабинери, каски и т.н. Където си има стандарти и всичко е ясно. Тук важи ситуацията - евтино, леко, здраво, избери 2. Всичко е компромис.
И отново повтарям - проблемът на тези колчета е главно в това, че е мек материалът, от който са направени зъбците и по-лесно се прецаква, ако не си внимателен. Т.е. почти със сигурност проблемът идва от невнимателно/недостатъчно затягане на болта.
И един съвет - купи си 2 болтово колче - започват от 35-40лв. 2 ри път няма да ти се случи това. Ако ще и 120кг са станеш

(това последното не мога да го гарантирам с опит

)