Mountain bike?!?!?!?!? Да бе, да!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Mountain bike?!?!?!?!? Да бе, да!

Мнениеот 0g0 » Нед Окт 07, 2012 8:31 am

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4865373960612.192873.1485172256&type=1&l=15bf5a1ac6
Ето какво се случи с моя Mountain bike на DRAG ONTARIO, след преминаване през препятствие високо не повече от 2 пръста (леко изскочила плочка на алеята). Оказа се, че седалката на тези колела, съответно цялата тежест на колоездача, се държи на един най-обикновен болт, който се продава във всяка железария и който определено не е предвиден за натоварванията, които трябва да издържа :banghead:
0g0

Рейтинг: 1240

Re: Mountain bike?!?!?!?!? Да бе, да!

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 07, 2012 10:01 am

Ако колчето е ZOOM, не трябва да те учудва нищо.
От друга страна, не следва от един случай да се правят генерални изводи.

P.S. Мнение N 10000. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Morpher » Нед Окт 07, 2012 10:17 am

Очаква се също, че ще се надигнеш, поне малко, когато преминаваш през препядствие. Ако не да пазиш колелото, то поне гъза си. :D
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот APD » Нед Окт 07, 2012 11:12 am

0g0 написа:Оказа се, че седалката на тези колела, съответно цялата тежест на колоездача, се държи на един най-обикновен болт, който се продава във всяка железария и който определено не е предвиден за натоварванията, които трябва да издържа :banghead:

No shit? Имаш евтина марка колче и очакваш да издържи друсането по плочките с твоето тегло и теглото на детето? Извинявай, ама има имаш ли нещо между ушите?

Боже, представям си как ще се пребиете, когато се прояви и другият проблем на тези колчета. А не би трябвало, поради естеството на дефекта.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Stanev » Нед Окт 07, 2012 11:33 am

Колелото не ти е виновно, в ЗАУ-то е проблема. :agree:

:offtopic: Тази тема е като темите - "Ще издържи ли клаймър ДХ каране" .... мдааа ще издържи....но в някоя паралелна вселена където розовите понита и еднорозите са често срещано явление...
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот blizzard » Нед Окт 07, 2012 11:48 am

наче, не е вярно, че само на тоя болт се държи теглото. Разчита се на шлиците(?) т.е. оребряването на главата на колчето да не приплъзва. По-евтините колчета, в комбинация (често) с невнимателно затягане, което поврежда въпросното оребряване водят до описания резултат, който се корегира единствено с ново колче.(Болтове, закалени до небето, не вършат работа!). Изводът е да си купиш колче с по-глупакоустойчива конструкция (2 болта) и да не се засягаш толкова лично от това, че производителят е решил да спести левчета от лесно подменяеми компоненти, за да можеш ти да караш колело, без да вкарваш 2к лв.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот MIKEY MOUSE » Нед Окт 07, 2012 1:17 pm

Титаник потъна,Чаленджър се взриви, Курск остана на дъното, на моето колело каплите се сгърчиха- ... Ти кво искаш , нищо не е вечно! :evil:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот did » Нед Окт 07, 2012 2:49 pm

0g0 написа:след преминаване през препятствие високо не повече от 2 пръста (леко изскочила плочка на алеята). Оказа се, че седалката на тези колела, съответно цялата тежест на колоездача, се държи на един най-обикновен болт

Всъщност, при преминаване на какво да е препятствие, тежестта трябва да е върху коленете. Седалката не поема вибрации от препятствия.

Може също да се замислиш, защо "някои хора" плащат по 200 лв за колче. Твоето струва 10. За толкова пари - толкова качество!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Plamen_EM » Нед Окт 07, 2012 3:04 pm

:) "Някои хора платили 200 лева за колче" също ги чупим, от незнание как да ги ползваме. Остър ръб на седалковата тръба, прекалено плитка скоба, която концентрира натоварването на много малка площ ... В общи линии, ползваш ли го като хамалин ... Дано детето не е пострадало.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Slade » Нед Окт 07, 2012 3:44 pm

Колчето ми се казва "Калин" (zoom), а седалката струва 18лв и въпреки това не съм ги счупил от неправилна употреба. Като съвсем начинаещ ме мързеше толкова сериозно, че не се надигах изобщо от седалката при подобни "препятствия", като надигнатата плочка на колегата, да не казвам, че понякога слизах седнал и от бордюри. Това ме навежда на мисълта, че има някакъв конструктивен недостатък при неговото колче или седалка или просто материалите са прекалено китайски и некачествени и е "сомтайм люн, сомтайм уин".
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Окт 07, 2012 5:34 pm

0g0 написа:Оказа се, че седалката на тези колела, съответно цялата тежест на колоездача, се държи на един най-обикновен болт, който се продава във всяка железария и който определено не е предвиден за натоварванията, които трябва да издържа :banghead:

Седалката на 90% от велосипедите в този ценови клас +/- 500лв се държи на този болт, който се продава в железарията. Обърни внимание - по велосипеда ти има поне още 10 такива болтове, които са съществено важни и също се продават в железарията (УЖАС?!).

Може да помислиш за по-сериозно колче, щом имаш проблеми с техниката на каране (или килограмите) - това е моят избор на колец, който разчита на различна система.
http://www.wigglestatic.com/product-media/5360069712/pro-koryak-seatpost-blkwht-comp.jpg?w=1600&h=1600&a=7
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот penmark » Нед Окт 07, 2012 5:47 pm

Като стана дума за колче, какво Ви е мнението - карбоново или алуминиево е по-добре?
Аватар
penmark

Мнениеот ivo_DH » Нед Окт 07, 2012 6:41 pm

penmark написа:Като стана дума за колче, какво Ви е мнението - карбоново или алуминиево е по-добре?

Доколкото си спомням на GRX8-цата ти седалката не беше вдигната кой знае колко. Четох из нета, че е по-добре карбон, защото по-добре абсорбирал високо честотните вибрации, пък и е по-леко. Абе общо взето мненията са противоречиви. Ако гониш теглото и мислиш, че можеш да опазиш колеца цял (а това са най-често трошените карбонови части :D ), то не му мисли :peace: На пътя го вдигаш, по планината го сваляш и така би трябвало да ти служи дълго време :)
k0cTaHeB написа:Безмозъчен абюзър,без основно образование,мазохист,мега,мега надъхан и безстрашен,празноглав,кретеноид,явен аграр,вероятно тлъст (не е задължително),идол му е Bender,в главата хлебарки,извън главата още хлебарки.
:evil:
Аватар
ivo_DH

Рейтинг: 1098

Мнениеот 0g0 » Нед Окт 07, 2012 7:14 pm

Ще пропусна повече отровено глупави и заядливи мнения и ще обърна внимание на най-тъпото. Това на APD.
Пич, освен ако не си във втори клас и още не си изучавал физика, не виждам как точно достигна на извода, че столчето на детето, което е закачено върху рамката (и тежестта е там) е повлияло върху натоварването на моята седалка?!?!?
Съветът ми е да наблегнеш върху изтласкването на празното пространство между ушите с четене на книги. Помага.

Slade благодаря за разбирането. Точно това имах предвид.

Не съм си купил колело за спускане от Витоша и не съм очаквал чудеса от него. Да се счупи докато го карам по тротоара е безобразие!

А що се отнася до "безценните" съвети за техниката ми на каране, не се хабете, започнал съм да карам колело, когато всички вие сте се друсали още в гащите на бащи си.
Последна промяна 0g0 на Нед Окт 07, 2012 7:47 pm, променена общо 2 пъти
0g0

Мнениеот Plamen_EM » Нед Окт 07, 2012 7:24 pm

Така като гледам и ти не си се изкъртил от четене, по-добре виж какво са ти писали хората. Ако не те интересува, не виждам защо си пуснал тема тук.

penmark написа:Като стана дума за колче, какво Ви е мнението - карбоново или алуминиево е по-добре?

По-добре хубаво алуминиево, отколкото евтино карбоново. Ако избереш хубаво карбоново, седалковата тръба трябва да се подготви внимателно. Не трябва да се презатяга.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот bfm » Нед Окт 07, 2012 7:40 pm

Понеже ми стана изключително интересна темата за ценовия клас на седалките и най-вече как дружно "нахейтихте" OgO, някой би ли ми обяснил каква е разликата в болта на седалка за 10лв, на такава за 200лв и болт от железарията? По спецификация болт DIN912 ф8, издържа на натоварване над 40 kN , това означава, че за да го скъса, колегата OgO трябва да упражни натоварване от около 4 тона и да има железен задник. Ако мислите, че в болта се състои разликата в качеството на различните класове колчета, значи сте големи разбирачи, няма що.
П.П.: Plamen_EM, ако някой му каже, че е идиот трябва или да го приеме или да не пуска теми?! Аре бе...
"...while the strong do what they can and the weak suffer what they must..."
Аватар
bfm

Рейтинг: 1175

Мнениеот 0g0 » Нед Окт 07, 2012 7:42 pm

Plamen_EM
Естествено, че ще сменя цялата седалка. Но тук въпроса не беше с какво да го сменя, а в това че уж реномиран производител на велосипеди влага откровено НЕКАЧЕСТВЕНИ или НЕПОДХОДЯЩИ материали.
Все пак колелото е ХL и се предполага че няма да го карат 50 кг. девици или сополанковци. Би трябвало да го направят за съответните килограми. Поевтиняването на продукцията сметка на сигурността е меко казано безотговорно. Не съм длъжен да съм специалист по материалознание, за си купя колело за градско каране. Апропо, не мисля че при ръст от 189 см и тегло 90 кг имам проблем с теглото.
0g0

Мнениеот blizzard » Нед Окт 07, 2012 7:58 pm

0g0 написа:Plamen_EM
Естествено, че ще сменя цялата седалка. Но тук въпроса не беше с какво да го сменя, а в това че уж реномиран производител на велосипеди влага откровено НЕКАЧЕСТВЕНИ или НЕПОДХОДЯЩИ материали.
Все пак колелото е ХL и се предполага че няма да го карат 50 кг. девици или сополанковци. Би трябвало да го направят за съответните килограми. Поевтиняването на продукцията сметка на сигурността е меко казано безотговорно. Не съм длъжен да съм специалист по материалознание, за си купя колело за градско каране. Апропо, не мисля че при ръст от 189 см и тегло 90 кг имам проблем с теглото.

С най-добри чувства, понеже виждам, че се изнерви :):
Както вече казах, не можеш да очакваш в колело за 5-6-700лв да се вложат части с безкомпромисно качество. Ясно, че е неприятно да се случи това нещо по време на каране и че те е издразнило.
Стига и с това "за сметка на сигурността". Какво значи това - някои хора карат такива колчета години и години. Колчето не е критична зона. Ако не спиш докато караш, не би трябвало да имаш проблеми да овладееш колелото. Освен това в книжката на колелото пише, че колоезденето е опасен спорт и можеш да очакваш да се случват такива неща. Можеш да говориш, че произдовителят не може да пести от качествени материали само в продукти като например седалките за катерене, карабинери, каски и т.н. Където си има стандарти и всичко е ясно. Тук важи ситуацията - евтино, леко, здраво, избери 2. Всичко е компромис.
И отново повтарям - проблемът на тези колчета е главно в това, че е мек материалът, от който са направени зъбците и по-лесно се прецаква, ако не си внимателен. Т.е. почти със сигурност проблемът идва от невнимателно/недостатъчно затягане на болта.

И един съвет - купи си 2 болтово колче - започват от 35-40лв. 2 ри път няма да ти се случи това. Ако ще и 120кг са станеш ;) (това последното не мога да го гарантирам с опит :D)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот PtD » Нед Окт 07, 2012 8:06 pm

Някаква драма ли виждаме? Ако колелото е в гаранция, болтът ще бъде подменен гаранционно. Ако не е в гаранция, за някакви стотинки положението ще бъде коригирано.

Къде точно е драмата? Колелата са машини и както всички машини се чупят. Затова е измислена и гаранцията.

Колега 0g0, с колко болта искаш да ти е закрепена седалката, с 10 ли?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Plamen_EM » Нед Окт 07, 2012 8:24 pm

bfm написа: П.П.: Plamen_EM, ако някой му каже, че е идиот трябва или да го приеме или да не пуска теми?! Аре бе...

Ти правиш ли разлика между това дето някой да му каже нещо и онова дето всички му казваме едно и също? Разлика между болт на колче за седалка и болт на седалка? Умопомрачителните ти изчисления за кой точно болт се отнасят? Да! И в болтът е разликата между различните класове колчета.

Далеч съм от мисълта, че трябва да се кара само с колци за по 200 лева. Както по-горе споменах, аз онзи ден счупих точно такъв. Според мен или е пренатяган болтът или е бил дефектен. И в двата случая производителят няма вина, независимо колко реномиран е той. Голям мъж си и си тежиш на мястото. Ако наистина идеята ти е да се возиш на седалката, си вземи такава с пружини. И не се ядосвай, случва се и в най-добрите семейства. :)
И бъди сигурен, че не всички ние сме се друсали в гащите на бащите си него време. Та по-кротко. :)
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Crimson » Нед Окт 07, 2012 9:37 pm

PtD написа:Колега 0g0, с колко болта искаш да ти е закрепена седалката, с 10 ли?

Тооааа па, прав е колегата :wavey: И моите два болта се скъсаха при друсване на седелката :wavey: Калпава раоота :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот krach » Нед Окт 07, 2012 9:41 pm

Баси дискусията направихте за единия болт. То не беха производители, то не оплюхте човека, че си е пуснал темата.
Ясно е че за тези пари няма да правят качествен контрол на всяка малка завъртулка. Взима се колело за 14 бона и когато боята ти не отразява в правилната посока слънцето правиш рекламации.
Но за нещо толкова дребно, нито си заслужава да си късате нервите.
съгласен съм с колегата дето каза, че болта е или пренатегнат или дефектен....или и двете. Виж ако някой се наеме да изведе статистика колко болта са се скъсали по този начин, на това място, на тази марка и тн. може да се говори че производителя, какъвто и да е той не струва и 5 пари.
Също съм съгласен с това, че колелото е техника и като такава може нещо да се счупи.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот PtD » Нед Окт 07, 2012 10:05 pm

Crimson написа:
PtD написа:Колега 0g0, с колко болта искаш да ти е закрепена седалката, с 10 ли?

Тооааа па, прав е колегата :wavey: И моите два болта се скъсаха при друсване на седелката :wavey: Калпава раоота :D

При теб и 10 болта няма да помогнат- калпава ти е техниката на приземяване :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 07, 2012 10:19 pm

krach написа:съгласен съм с колегата дето каза, че болта е или пренатегнат

Няма как да стане. Така наречената гайка е толкова кекаква (хАлумин), че при прекаляване със силата на затягане, най- вероятно резбата ще изтърве. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potter » Нед Окт 07, 2012 10:20 pm

Определено не е нормално болтът на какво да е колело да се счупи от такова нещо. Иди да ти го ремонтират гаранционно (освен ако не си го изтормозил яко преди това - защото болтът може просто да е чакал „капката“, че да се скърши съвсем, а всъщност предварително да е понесъл по-як удар.).
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот penmark » Нед Окт 07, 2012 10:29 pm

Имам абсолютно същия кол. Ползвах го с 2 седалки. Като тея 2 седалки ги сменях през 1-2 седмици в продължение на 1 година! На болта му няма нищо. Стягам като изрод с шестограми тип швейцарско ножче, демек имат си дръжка която служи за лост и се стяга по-силно. Иначе си търся друг кол, по-лек, че тоя е 370 гр.
Аватар
penmark

Мнениеот yohan » Пон Окт 08, 2012 9:24 am

0g0 написа:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4865373960612.192873.1485172256&type=1&l=15bf5a1ac6
Ето какво се случи с моя Mountain bike на DRAG ONTARIO, след преминаване през препятствие високо не повече от 2 пръста (леко изскочила плочка на алеята). Оказа се, че седалката на тези колела, съответно цялата тежест на колоездача, се държи на един най-обикновен болт, който се продава във всяка железария и който определено не е предвиден за натоварванията, които трябва да издържа :banghead:

Да ти имам изводите братче!Това е все едно да си купиш кола,да изкъртиш джантата в някоя дупка, да я изкривиш и да кажеш-баси скапаната кола за нищо не става.При евтината окомплектовка на едно колело се очаква частите да са си консуматив :dontknow:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот Plamen_EM » Пон Окт 08, 2012 10:27 am

:) Много интересно! От 20 човека писали по темата едно и също, единствено мое мнение е оценено и то негативно. Ти оценителю, не си съгласен че:
1. По-скъпите колчета са с по-качествени болтове?
2. Седалка с пружини е удачна за велосипедист, който не се повдига от нея?
3. Ако OgO не е дядо на детето в столчето, е възможно да съм се "дундуркал в гащите на баща ми" при положение, че съм карал велосипед преди повече от 42 години?
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Окт 08, 2012 10:46 am

:offtopic: ...за болтовете - бахти некачествените болтове слагат тези от Marzocchi и то на модели WorldCup - изпадна ми врътката на компресията, мислех че е захваната с поне 2-3 титаниеви болта, а то само с един и то ф-4....

По темата - помисли в какво положение си монтирал седалката, помисли за умора на материала - Ontario ги няма по магазините от година-две, ако искаш да нямаш повече проблеми, смени си колеца с по-сериозен, ползващ различна лостова система...
Ето няколко идеи:
Изображение
Изображение

А ако още те дерзае мисълта, че си скъсал болт от 8-10 стотинки, мини през нас да ти дам 1-2 болта да си имаш, да не се охарчиш...Ако имаш гаранция - отивай в магазина, все ще намерят един болт за теб, ако си го взел 2ра ръка или гаранцията ти е изтекла - пак мини през нас да ти подаря 1-2 болта.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот yohan » Пон Окт 08, 2012 3:59 pm

Ето ти и може би най-добрия вариант за случая http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 538/lang.2 :D :beer:
Само дето не пише хода му колко е,ма предполагам една плочка се ще поеме :uhh:
Последна промяна yohan на Пон Окт 08, 2012 4:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Следваща

Назад към Веломеханик