Много добра тема, ама малко се обърна повече на лафове, отколкото по съдържание. Какво носиш в/у гърба си е доста важно и споделения опит, за мен, интересен.
joropc написа:...И накрая ако "драснеш чертата", ще установиш, че скъпата екипировка си е и съответно доста по-лека, и доста по-малка като обем.Тогава остава вариантът да намалиш до минимум нещата, които носиш с теб.В някои случаи обаче е ясно, че това не е препоръчително...
По-принцип, това е така, но АКО приемем че:
1) говорим за 2-дневни маршрути с осигурен покрив и храна за вечеря (напр. хижи)
2) планинско колоездене от средата на април до края на ноември (преобладаващо за повечето хора)
3) каращия се съобразява с прогнозата за времето
4) маршрута като времетраене е съобразен със сезона (напр., нямаш много работа на билото на Стара планина в края на ноеври, освен при стабилно време и риска да караш след 24ч. щото нещо се е объркало го няма)
то нещата не е непременно да бъдат толкова
скъпи за дрехи, за да стане леко, щото храната и водата са това, което прави над 60-70% от теглото
за дадена раница. В тая връзка, всякви сравнения с екипировка за височинни или зимни приключения са неуместни..
За многодневни карания, единственото което с/д мен се добавя като съществено тегло, освен храната, са:
- спален чувал (ако спането не е осигурено) + ed. заслон/палатка
- сериозно яке с/у дъжд, щото прогнозата за времето не е надеждна за 5 дена +, при променливо време (1-2 часа дъжд, не ги броим за дъжд).
@taurus13 е казал всички неща, които и според мен са необходими да присъстват в една раница и
те не са скъпи, освен ако не искаш да язкяриш 473гр. по-малко с цената на 374 евро в повече..

P.S.
за 2 дена каране, на мен ми е достатъчна 22л. раница, при маршрут който е при добра-прогноза за време и осигурена нощувка с вечеря. В раницата
освен дневна храна за 2 дена и вода, влизат и:
1) аптечка (с практически всичко без шини)
2) резервна гума
3) челник (със заредени батерии) и 2 AA батерии за GPS за втория ден
4) топографска карта
5) ветровка
6) тънък полар
7) дълъг панталон (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)

термо бельо горно с дълъг ръкав (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
9) термо бельо долно (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
10) чифт чорапи и чифт долно бельо
11) умерено количество тоалетна хартия
12) протектори за ръце/долна част крака
ами общо взето е това, останалото облекло е по мен, 13) инстументите на колето.. не виждам нищо скъпо в целата конфигурация в раницата, за 2 дена маршрут с осигурена нощувка и наште планини

.
Тука има хора като напр. се сещам за @sailman (сигурно и много други, за които не знам), които имат многодневен опит и би било хубаво те да споделят повече от техния опит (@sailman e дал отлично описание за екипировката си в темата за карането им)