За борбата с теглото и обема на багажа

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За борбата с теглото и обема на багажа

Мнениеот papinu » Нед Окт 07, 2012 6:47 pm

Пускам тази тема тъй като не намерих подобно място, където да се съберат идеи и съвети как да си подготвяме багажа оптимизирайки го откъм обем и тегло.
Никога не трябва да се забравя, че колело, колоездач и багаж са едно цяло и в този ред на мисли трябва да се подхожда по еднакъв начин към всички тези аспекти на това единство. Което означава, че харчейки пари за да намалим теглото на байка обезмисляме цялото това начинание ако подходим небрежно към начина, по който се окомплектова съпътстващия ни багаж.
Моля тук да не се дискутира как да намалим теглото на байка и/или колоездача. :popcorn:
Нека всеки който има идеи и опит да сподели тук.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Re: За борбата с теглото и обема на багажа

Мнениеот papinu » Нед Окт 07, 2012 6:51 pm

Та повода бе да споделя едно хрумване на жена ми, когато си подготвях багажа за едно двудневно каране.

Изображение

Това са различни „шишенца за пътуване“. Основната им идея е да се ползват при наличната забрана за носене на всякакви течности в обем повече от 100ml по време на самолетни полети. Примерно да си отсипете душ гел, течен сапун, шампоан и т.н. вместо да вземете със себе си обемните и пълни (тежки) оригинални опаковки.
Но за нашия случай те може да се окажат изключително полезни: малки са и са много леки, и разбира се стават и за не течни благинки. Аз използвах едно от тях за ISOSTAR
Изображение
това шишенце събира малко повече от 3 мерителни лъжици. По този начин си осигурих ISOSTAR за целия преход, който не заемаше почти никакво място, още повече тегло спрямо оригиналната опаковка.

Тук можете да видите повече снимки на тях.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот joropc » Нед Окт 07, 2012 10:21 pm

Олекотяването на екипировката е нещо, което "тормози" всички атлети и производители на спортен хардуеър.Конктетно на заглавието ти, мога да отговоря - борбата с теглото и обема на багажа, може да бъде постигната с пари, и то доста пари. ;) .Т'ва със шишенцата не го намирам за сериозно, защото не вярвам някой да си носи Изостар-а в стъклен, трилитров буркан, демек не казваш на никой нищо ново, а и не съм убеден, че тези шишенца са най-подходящи за тази цел.Това колко ще ти бъде лека раницата, зависи не от тези подробности, които си споменал, а от съвсем други неща.Само ти споменавам, че ако вземем две раници с еднакъв обем-едната от сериозен производител, а другата не, в зависимост от литража на раниците разликата в теглото им може да достигне до 300-400 грама.Говоря за велосипедни раници, нали.Същото се отнася и за ветровки, шапки, протектори,.....И накрая ако "драснеш чертата", ще установиш, че скъпата екипировка си е и съответно доста по-лека, и доста по-малка като обем.Тогава остава вариантът да намалиш до минимум нещата, които носиш с теб.В някои случаи обаче е ясно, че това не е препоръчително.
Така де, искам да кажа, че ако "борбата" се води по начинът, по който ти показваш, ще е "безмилостна и жестока"
:peace:

Нашият Админ например, си носи и сипва Изостар-а в 50 левова банкнота, но там работата е друга-той е Админ... :D

Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Admin » Пон Окт 08, 2012 2:16 pm

joropc написа:Нашият Админ например, си носи и сипва Изостар-а в 50 левова банкнота, но там работата е друга-той е Админ... :D

Пак опираме до скъпа екипировка, нали? ;) :D

@papinu
Шегата настрана, но в написаното от joropc е истинският ключ към олекотяването. Колкото и да не е приятно понякога, най-много тегло (и по велосипеда, и по екипировката) се сваля с много пари. Водата май е единствената константа, която не може да се промени в това отношение. Т.е. 2-3 л вода в раницата винаги си тежат еднакво, ако ще и да си намерил някой да ти я продаде скъпо. :D
Но иначе като се започне с раницата, облеклото, аксесоарите в нея и т.н. - всяко от тези неща може да намали или увеличи с по 20-50-100-500 грама общото тегло. А още по-важното е, че обикновено печалбата е не само по-ниско тегло, а и повече комфорт и функционалност.
Между другото, дори по отношение на храната не е едно и също дали ще носиш десетина енергийни гела/вафли, или 10 сандвича. Всъщност на цената на 10 такива специализирани спортни храни можеш да напълниш цялата раница с храна, ама ще трябва и да си я носиш на гърба.
Иначе ето ти няколко прости примера, които съвсем не са изчерпателни:
- Специализираното облекло (например обикновена колоездачна блуза или панталон от изкуствена материя) е по-лека от обикновено памучно облекло (тениска или панталон). Освен това е по-здраво, по-удобно и много по-бързо съхнещо.
- Хубаво термобельо може да топли колкото 2-3 тениски/тънки блузи, но си остава на теглото на една. Затова напоследък аз предпочитам да нося в раницата термобельото вместо по-дебела блуза. Когато е студено, слагам термобельото, запечатвам отгоре с тънко яке/ветровка и такава комбинация е по-лека, отколкото да нося дебела топлеща блуза/полар, които да слагам над колоездачната блуза при студ. Разбира се, при сериозен студ си трябва вече и дебелата блуза, при това над термобельото.
- За храната вече казах. Аз лично обожавам сандвичи и обикновено си нося 1-2 такива. Когато обаче нещата отидат към 2-3 дни каране и трябва да се пести място и тегло, бих се ориентирал към енергийни гелове и вафли, въпреки че като вкус не могат да се мерят с домашния сандвич. Напоследък популярни стават и т.нар. суперхрани, които са още по-скъпи, но поне изглеждат по-естествени от спортните. Също по отношение на храната - ако има възможност, за да не носиш много такава, може да се храниш в заведения, хижи и т.н. по пътя, но отново - това е по-скъпо, отколкото сам да си я приготвиш.
- Един хубав мулти-инструмент е в пъти по-лек и компактен, отколкото би бил пакет със същите инструменти, само че отделни.
- При две резервни вътрешни гуми може да спестиш до 300 грама, ако си купиш леки маркови такива вместо обикновени.
- И т.н., и т.н.

Иначе за съхранение на Изостар аз лично бих ти препоръчал по-скоро кутийка от мултивитамини вместо шишенце от шампоан. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот taurus13 » Пон Окт 08, 2012 8:24 pm

Вие сега не разбирате - човека иска да се похвали с шишенцата си. Освен това и от вода може да се пести - като не носиш много вода, както правя аз. През деня се дехидратираш, обаче после една нощ смучеш ненанситно вода, стомаха ти е все пълен, а ти все жаден стоиш, но кво от това - до сутринта все минава. :eyebrow:
Майтапа настрана, обаче някои хора прекаляват с пиенето на вода по време на каране. Крайния резултат е, че им тежи и че само се потят. Има си някъв минимум вода според сезона и човека, който ако не се минава, нищо лошо няма да се случи. Другото е яденето - ако си натъпчеш раницата със солени неща, ще ти се пие след това вода. По-добре е да се ядат малко по-неутрални храни и по възможност по-разнообразни. Плодовете, колкото и да не съм им любител в града, ми действат адски зареждащо при тежко физическо натоварване и макар да са тежки, всъщност пестят доста вода, тъй като наличната в тях е много по-усвоима за организама, отделно че доставят и ценни минерали и витамини. Също така летоска и есен, по планините има разни нещица за похапване, които са направо допинг - малинки, боровинки, къпинки, шипки, крушки, ябълки и др.
Обаче дрехите си тежат най-много и за да не тежат и да заемат по-малко място, трябва да са скъпи. Обаче и на това му се намира хитрината - например може да не носиш дълъг панталон, щото никой не е умрял от хипотермия, заради това, че краката от коляното до глезена му са били голи, пък ако и да е -5 градуса. Освен това има компактни крачоли, които заемат малко място. За горни дрехи една термоблуза, едно тънко поларче и една ветровка са дрехи с които може да се живее и на - 10 градуса, стига да не искаш да спиш. При всякакви температури над -5, тая комбинация ама без поларчето е предостатъчна. Пък колоезденето е един такъв хубав спорт, дето винаги ти става топло и доколкото няма и как да го практикуваш зимъска по високите била на планината, то няма нужда от толкова дрехи, за да се подържаш винаги загрят с леко движение. Ако пък толкова се налага да престояваш, винаги можеш да му палнеш едно огинче и тогава даже може да се разхвърляш.
Чакай да видим сега от какво друго може да се спести...ъъъ шах и табла очевидно, но...някой другари обичат да си слагат бутилки с плодови елексири в раницата, от които първо те боли г...за, да ги носиш, после те боли главата, щото вече не ги носиш в раницата.
И сега инструменти...за съжаление, по-тежко е да носиш велосипед дето не става за каране, отколкото малко инструмент и няколко резервни чарка. Леки инструменти май много няма, щото те като са леки, толкова и вършат работа - например пластмасови щангички за гуми. Бях си взел един такъв комплект, обаче само го разнасях, щото някак винаги ми е било по-лесно да си вадя и слагам гумите с ръце. Но пък гордо си ги показвах, докато някой не ме информира, че за нищо не стават щото веднага се чупели и кривели. Веднага изпробвах и разбрах, че няма по-хубава щангичка от тая с петте пръста. Но има инструменти, които не можеш с лекота да изхвърлиш от раницата като щангичките - например ключ за задна касета. Звучи тъпо, ама ако скъсаш повече от три спици на едно място и то откъм касетата, нямаш шанс да продължиш с велосипеда. Последния път успяхме да отвием гайката на касетата с демонтирана отвертка от мултитул и подходящ рилски камък, но това не винаги работи - зависи майстора колко е натегнал гайката. Та добре е човек да помисли, кои чаркове от велосипеда са критични и кои са само за удобство и красота. Едни 10 спици в раницата, никога не са излишни, също и едно резервно жило за скорости, резервни накладки, малко лепенки за гуми и пр.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот spirov92 » Пон Окт 08, 2012 9:05 pm

taurus13 написа:Обаче и на това му се намира хитрината - например може да не носиш дълъг панталон, щото никой не е умрял от хипотермия, заради това, че краката от коляното до глезена му са били голи, пък ако и да е -5 градуса. Освен това има компактни крачоли, които заемат малко място.
Панталоните с откачащи се крачоли са добра идея-можеш да си подготвен и за жега, и за студ... поне на теория. Аз имам Vaude Lakeside-удобни са, ама плата е доста тънък и не пази нито от вятър, нито от дъжд. Марката Platzangst има няколко модела с water repellent плат, които ми хванаха окото, ама трудно се намират и са скъпички... е, качеството си има цена ;)
spirov92

Мнениеот Yavkata » Вто Окт 09, 2012 6:08 am

Всъщност както всичко, така и теглото е въпрос на компромис. Скъпите ,ултралайт съоръжения и екипировки имат и един съществен недостатък. По-ниското тегло идва и от по-малкото вложен материал. Да, вършат работа също и като по- плътните среден и висок клас, но са много по капризни и изискват пазене. Трябва и съобразяване със стила и местностите през които се кара. Безумно е да тръгнеш през камънак със ултралайт гуми или да се вреш през бодливите храсти със ултралайт раница. Аз лично поради това , че прекарвам доста време в планината , със и без велосипед, също се стремя да ми е леко на гърба. Обаче се убедих, че за мен предпочитан материал понякога е кордурата, вместо полиестер. Теглото отстъпва през здравината. Тъй като за мен съществената екипировка включва и бивачните съоръжения е важна и мултифункционалността. Например Веесизимултифункционална кърпа- достатъчно голяма памучна кърпа.През деня-вързана за ремъка на раницата е удобна за бърсане на потта. За секунди се префасонира в кърпа за глава -няколко модела. Вечер се ползва за хавлия и за махане на горещото канче от огъня. Лесно става на торба за събиране на гъби. При нужда се превръща в кръвоспираща превръзка. Има още доста трикчета, но за тях ще пиша по -нататък.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот joropc » Вто Окт 09, 2012 9:33 am

:offtopic:
Явка, от казаното по-горе съм съгласен с теб единствено за гумите и кърпата. :D В днешно време по-голямата част от екипировката, която е "Ultralight" е синоним на високо технологични материали, които освен че са леки, са и изключително здрави, демек стават за навсякъде.Примери мога да ти давам много, като повечето случаи са показателни за екипировката за високата планина.Само един два примера:
Ultralight двойни височинни обувки(до 7500 м)-1.8 килограма:
http://www.sportiva.com/products/footwe ... ura-20-gtx
Ultralight височинна, двуместна експедиционна палатка(2.44 килограма):
http://www.mountainhardwear.com/EV-2-Te ... lt,pg.html
Мислиш ли, че тези обувки ще се раздерат от котките и камъните, или пък палатката ще даде фира от ураганните ветрове и ниските температури.За разлика от тях обаче, друга екипировка, която ще е по-тежка, демек по-евтина, ще се прецака за отрицателно време , нищо, че не е Ultralight.Всичко това се отнася за якета, шелове, спални чували, съдове за готвене, раници....Отдавна сериозните производители на раници използват материал, който е два пъти по-лек от кордурата, и съответно е доста по-здрав. ;), а и всички знаем, че отскоро усилено се коментира, че велосипедните рамки от карбон, по някои показатели са по-здрави от алуминиевите.Лошото е, че пак стигнахме до факторът пари.Всичко, което е ultralight е здраво и удобно, но ужасно скъпо.Разбира се, в повечето случаи спекулативно скъпо.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот xcII » Чет Окт 11, 2012 9:36 pm

Много добра тема, ама малко се обърна повече на лафове, отколкото по съдържание. Какво носиш в/у гърба си е доста важно и споделения опит, за мен, интересен.

joropc написа:...И накрая ако "драснеш чертата", ще установиш, че скъпата екипировка си е и съответно доста по-лека, и доста по-малка като обем.Тогава остава вариантът да намалиш до минимум нещата, които носиш с теб.В някои случаи обаче е ясно, че това не е препоръчително...

По-принцип, това е така, но АКО приемем че:

1) говорим за 2-дневни маршрути с осигурен покрив и храна за вечеря (напр. хижи)
2) планинско колоездене от средата на април до края на ноември (преобладаващо за повечето хора)
3) каращия се съобразява с прогнозата за времето
4) маршрута като времетраене е съобразен със сезона (напр., нямаш много работа на билото на Стара планина в края на ноеври, освен при стабилно време и риска да караш след 24ч. щото нещо се е объркало го няма)

то нещата не е непременно да бъдат толкова скъпи за дрехи, за да стане леко, щото храната и водата са това, което прави над 60-70% от теглото за дадена раница. В тая връзка, всякви сравнения с екипировка за височинни или зимни приключения са неуместни..

За многодневни карания, единственото което с/д мен се добавя като съществено тегло, освен храната, са:
- спален чувал (ако спането не е осигурено) + ed. заслон/палатка
- сериозно яке с/у дъжд, щото прогнозата за времето не е надеждна за 5 дена +, при променливо време (1-2 часа дъжд, не ги броим за дъжд).

@taurus13 е казал всички неща, които и според мен са необходими да присъстват в една раница и те не са скъпи, освен ако не искаш да язкяриш 473гр. по-малко с цената на 374 евро в повече.. :)

P.S. за 2 дена каране, на мен ми е достатъчна 22л. раница, при маршрут който е при добра-прогноза за време и осигурена нощувка с вечеря. В раницата освен дневна храна за 2 дена и вода, влизат и:

1) аптечка (с практически всичко без шини)
2) резервна гума
3) челник (със заредени батерии) и 2 AA батерии за GPS за втория ден
4) топографска карта
5) ветровка
6) тънък полар
7) дълъг панталон (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
8) термо бельо горно с дълъг ръкав (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
9) термо бельо долно (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
10) чифт чорапи и чифт долно бельо
11) умерено количество тоалетна хартия :D
12) протектори за ръце/долна част крака

ами общо взето е това, останалото облекло е по мен, 13) инстументите на колето.. не виждам нищо скъпо в целата конфигурация в раницата, за 2 дена маршрут с осигурена нощувка и наште планини :).

Тука има хора като напр. се сещам за @sailman (сигурно и много други, за които не знам), които имат многодневен опит и би било хубаво те да споделят повече от техния опит (@sailman e дал отлично описание за екипировката си в темата за карането им)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот joropc » Пет Окт 12, 2012 7:23 pm

xcII написа:1) аптечка (с практически всичко без шини)
2) резервна гума
3) челник (със заредени батерии) и 2 AA батерии за GPS за втория ден
4) топографска карта
5) ветровка
6) тънък полар
7) дълъг панталон (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
8) термо бельо горно с дълъг ръкав (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
9) термо бельо долно (евентуално, зависи от сезона и прогнозата за време)
10) чифт чорапи и чифт долно бельо
11) умерено количество тоалетна хартия :D
12) протектори за ръце/долна част крака

Браво!
"Хитрец си ти, Андрешко!"
@xcII
Гле'ам мноО ги разбираш еднодневни, двудневни, петдневни и така нататък дневни карания.Гледам също, че знаеш кога точно СЕ и НЕ СЕ минава по билото на Стара Планина пък и любезно обясни на нас непросветените за поларчето и тоалетната хартия, която си носиш У раницата.Всичко е добре, но да ти кажа на никой не му пука за съдържанието на твоята раница, защото "торбите"на четящите, са с приблизително същото съдържание.Това обаче, няма никаква връзка с темата.Идеята тук е, как от това съдържание, което си изброил, да се стигне до оптималното тегло на багажа.Това става само с лека екипировка или "забравяне" на част от нещата вкъщи.Темата не се казва-"Кой какво си слага в раницата при каране", а "За борба с теглото и обема на багажа".С две думи, искам да ти кажа, че не беше нужно да пишеш горните 50 реда- в тях просто нищо не каза, нали. ;) Ако искаш такава тема-просто я пусни, и тя ще се изчерпи с двата поста на sailman и taurus 13.....както и тази тема се изчерпи,де.
Аааа, и докато почнеш да си подреждаш и преценяваш багажа като sailman и taurus13, искам да те уверя, че бая кър още трябва да пребродиш и по бая планини да поспиш.Триглавите, Ехо и Бай Кръстьо не са достатъчни.....
И само да ти кажа, че "поларчето " първо е разработено за високата и студена планина.След това вече е пуснато да намира място до тоалетната ти хартия у багажа.Това се отнася и за термобельото ти и за по-голямата част от списъка, който си изброил по-горе.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот taurus13 » Пет Окт 12, 2012 9:08 pm

А...мен Кольо вече ме нахрани - каза ми първо да публикувам снимка на раницата си върху кантара и после да давам акъл у форума. :lol: И си е прав, човека де, щото вчера Кроко като ми вдигна празната раница в Рагнарок и се опули - е, кво носиш вътре бе. Знам си аз, че трябваше да си купя зелена - тия оранжевите винаги са по-тежки. Аз всъщност малко така шеговито подходих с темата, ама си е всеизвестен факт, че аз пестя от носене на вода. То това нито е полезно, нито е приятно, но аз го правя. Ама досега наистина рядко съм оставал без вода и наистина после цяла нощ се наливам с вода или ако има, със солени айряни. :)
Обаче аз съм обикновено келеме - не може името ми да бъде слагано до перфекциониост като Камбата. Аз два пъти не мога да си наредя багажа по еднакъв начин, а ако се занимавам повече от час с редене на багаж, ще ми прокърви язвата от стрес. Има две школи в борбата с теглото и обема - едната е технологичната, където се залага на хубави, леки и скъпи неща. Другата е минималистичната - демек, когато нещо не влиза в раницата, просто се изхвърля. Има багаж има проблем, няма багаж, няма проблем. Тино беше достигнал върхове в тая наука и си идваше на карания, без резервни гуми и с едно шише от 500мл вода....за кво му е повече, като другите носят. Е, и това е подход, стига другарчетата да те търпят. :lol: Другата линия при минимализма е героичната. Колкото си по-корав, толкова по-малко неща ти трябват. Теоретично на Супермен не му трябва нищо....или на Чък Норис. Върхове там постига Райко, ама той хем си може, хем така са го учили, хем още не е остарял достатъчно. :lol:
И така, третото важно нещо е, за какво меропроятие иде реч. Колоезденето като цяло, обикновено е по дружелюбни терени - не твърде високо, не твърде зимно, все ще има някое поточе по пътя, все ще минеш през някое село, пък и да не минеш, все може да намериш някой бонус в гората за ядене. (Наскоро ми споделиха една много добра рецепта за пълнена катеричка в трап. :eyebrow:). Ако си говорим обаче за някое от тия мероприятия из хималайските Алпи :D , дето joropc ходи по тях, там няма прошка с багажа - а си пропуснал нещо важно, а си опънал петалата. Съответно пък, за да вземеш всичко, то трябва да е леко. Ама предполагам, ние тук си чешем езиците по въпросите на колоездачните излети. И да, наистина си чешем езиците, щото тя тази тема си предразполага, но и от това могат да се извличат поуки де...или поне минуси. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Съб Окт 13, 2012 5:47 pm

Отново казвам, много добра тема, в смисъл, споделения опит от който и да е било, без излишен гЪзарски грим, е добре дошъл.. :agree:

ed. Не знам дали точно това е имал предвид автора на темата, но за мен ч чисто практичен план ми се струва, че споделени мнения в посока "кой какво носи в раницата си (ed^2 без храна и течности, щото тва си е за отделна тема) за N дена е полезен формат на дискусия.

@joropc
Жоре, всички знаем с много кинти кво да праим.. вкл. и в кои Алпи да караме.. Айде малко релаксни некъде в Родопи, напр. :D
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот papinu » Нед Окт 14, 2012 7:11 pm

Нещо много полезно според мен: Ultralight Compression Sack.
Подходящо е за компресиране не само на спален чувал, но и на полар, пуловер или друго облекло, допускащо някаква компресия. Не са една или две фирмите, които имат в портфолиото си такъв род продукт(и). Добяваш няколко десетки грама към теглото на багажа, но за сметка на това намаляваш значително обема.
Вижте примерно тази таблица.
Аватар
papinu

Мнениеот xcII » Нед Окт 14, 2012 7:23 pm

papinu написа:..Нещо много полезно според мен: Ultralight Compression Sack...

Компресионните сакове - некои ги хвалят (щото намаляват обема), некои ги отричат. Аз съм от вторите. Цялата ми раница е компресионен сак :) За да бъда по-ясен - компресионния сак си има форма, да речем като ръгби топка. Ако вкараш неколко ръгби топки в раницата си се получават луфтове, т.е. загуба на обем. Та затова тея вторите дори отричат спален чувал в копресионен сак, макар че аз не съм стигнал тази крайност, но само за спалния чувал. :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот xcII » Нед Окт 14, 2012 10:51 pm

но да си призная, не баш сигурен.. нека сподели некой експерт,карал Високия Маршрут или некой ял задушено Катерешко :beer:
Аватар
xcII

Мнениеот marsa » Нед Окт 14, 2012 11:31 pm

При шосейкаджиите металните левчета са табу :praying: Също така си оставям ключовете само на една халка. То като не остане от къде да сваляш...

Колкото до гореспоменатата свивалка за пухкави неща - има по- ефикасен и евтин метод: навивам си чувалчето, след което започвам с едно сезалче от единия към другия край и обратно да го обикалям и накрая става като тухла.

Другото много важно нещо също касае не вида, а организацията на екипировката - всичко възможно се поставя на колелото, а не на гърба - това обикновено са неща от техническо естество - инструменти, резервни части, светлини и др. (е, понякога при планински велосипед няма голяма възможност за такова облекчение). Общоизвестен факт, който много хора пренебрегват, а помпа + 2гуми + обикновен тул клонят към килограм.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот outfaced » Пон Окт 15, 2012 11:11 am

Абе с екипировката като с байка ... цената намалява теглото, но от един момент нататък расте експоненциално.

Кофтито за разлика от байка, е че трябва малко по внимателен подбор, така че да си "въоръжен" за максимум ситуации с минимума от дрехи. Разнообразието у нас е малко, а купуването на дрехи без да са видяни и мерени е крива хава, особено когато цифрите са големи.

"Космическите" храни определено помагат за ниското тегло, ама и там цифрите са сериозни. То едно ядене ти излиза все едно си бил в доста приличен ресторант ... а реално си муал някви химически буламачи :)
Пробвах на последната перпендикулярна едни лиофолизирани манджички ... хубави са като цяло. Но 12-14лв. за 400-500 калории :xx(:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот psixopat » Пон Окт 15, 2012 7:42 pm

outfaced Като изключим безобразната цена как са въпросните лиофилизирани храни? Имам предвид вкусовите им качества.Едва ли са като на "нормално" сготвена храна :dontknow:
http://www.dimibike.com/turizam-ekipiro ... apitki.htm тук се предлагат такива храни ама цената им е безбожна.
По-чуждите форуми за backpacking и hiking гледам, че доста хора се хранят с тях..?
Интересно ми е какво ги кара да изберат точно този тип храни.Ясно е, че за едни теглото е най-важно, за други-енергийните стойности, но има и такива, които преди всичко искат да им е вкусно.В тоя ред на мисли каквото и да е теглото, колкото и енергия да дават, ако имат онзи пластмасов вкус(който повечето манджи в пликче-спагети, супи..и т.н) нищо не би ме накарало да ги ям. :D
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот joropc » Пон Окт 15, 2012 8:15 pm

psixopat написа:....

Специално тези храни са от най-качествените на пазара в Европа.Иначе той е пренаситен, но тези манджи са класа над другите.В България вносител е друга фирма, а цените се различават доста от това, което е показано в сайта на Димибайк. ;) Тези храни са строго експедиционни и не оправдано за 2-5 дни да носиш от тях по нашите планини.Виж ако си за месец някъде обаче....
Какво кара хората да ги ядат ли?Ами това, че трите ти дневни хранения тежат половин кило:
http://www.dimibike.com/turizam-ekipiro ... -type3.htm
и този плик е НАПЪЛНО достатъчен за изхранването ти през деня.За разлика от повечето храни от този тип, тази няма да ти изгори устата от сол и е страхотно вкусна.Опитал съм почти от всичките видове(които не са само тези, които са в сайта) и са вкусни дори и десертите.Не са нужни чинии а храната се яде директно в плика.Пак казвам, че тая храна не е за излети през уикендите.За там най-добре са си стандартните вкусотии, които си носим :).
Само споменавам, че например този:
http://www.youtube.com/watch?v=VUWBbepsdmY
и този:
http://www.youtube.com/watch?v=lb0oH_M3T0o
"плюскат" :) точно от тази храна(на същия производител) по техните експедиции.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Пон Окт 15, 2012 11:52 pm

Аз точно от тия опитах. Е не е като готвено в къщи, но е класи над всякакви консерви. Направо си е вкусно ... предвид че е и топло ядене, а не някакъв спаружен сандвич или друг сорт сухоежбина. Трябва обаче да покисне повече отколкото го дават. Хубавото е че се яде от плика и не се цапа никаква посуда, нито пък има нужда да се носи такава. Спестява и цялата хамалогия, ако трябва да си приготвяш някакво друго ядене по "стандартни" начини. Това е пределно бързо и просто - вариш вода, заливаш, след 10мин. ядеш :)
Обаче едно не ме засити за вечеря. А и както и да го смятам 450калории не са много ... При едно еднодневно каране или скитосване си ходят над 2000.
Та това с дневната дажба както го предлагат става, ама трябва да прибавим още няколко powerbar-чета или някакви ядки си мисля :dontknow:
Иначе цените и на други подобни по разни сайтове са пак толкова. Гледах един сайт с доста голямо разнообразие по около 4-6£ пакета.
Хубавото на тая храна е че е балансирана и "сметната" от към състав. И разбира се теглото. :) Ако работата е на зор и наистина трябва да се пести тегло с тия храни можеш го докара до 500-550гр. на ден за ядене.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот halcor » Вто Окт 16, 2012 3:43 pm

Аз ставам все по-голям фен на разните зърна. Дотук съм набелязал (след експерименти) чия, конопено семе, ленено семе. Приготовление: накисваш, колкото повече - толкова по-добре, но 10-20 минути са достатъчни. Съдържат всичко, което трябва на тялото (и духа, по-сериозен прием на омега 3 и 6 ми действа леко еуфорично :D), проверете им състава. Ядки: кедрови ядки, за най-добро съотношение тегло/калории, иначе разнообразни да не омръзват. Подсладител: домашен мед. За да е вкусно: подправки. Рецепти: ще има в темата за рецепти :)

joropc написа:За разлика от повечето храни от този тип, тази няма да ти изгори устата от сол

Бляк, значи и сред храните от тоя тип има толкова джънк, колкото и сред останалата храна, жалко.
Аватар
halcor

Мнениеот outfaced » Вто Окт 16, 2012 3:51 pm

E точно туй е идеята ... че тия не са джънк. Демек не са бъкани с консерванти, защото са консервирани със сушене и вакум. Поне така пише.

joropc , виж си ПМ-тата :)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот halcor » Сря Окт 17, 2012 1:57 pm

Значи опция са и домашно приготвени сушени порции.

зиплок пликчета с подходяща големина
+
на пазара има сушени домати, чушки, лук, моркови, чесън, картофено пюре, пармезан, сухо мляко, подправки, спагети на които им трябва само накисване и т.н.
+
забъркват се разнообразни бъркочи в различните пликчета
+
канче и cat stove за загряване на вода
=
лека кухня + ястия, на които им трябва само топла вода за приготвяне

hrissim има опит с носенето на сушена храна за 10 дни ;)
Аватар
halcor

Мнениеот Daniel Panev » Сря Окт 17, 2012 2:09 pm

Друга идея за храна, която може да се приготви в домашни условия, е ей това чудо на чудесата: http://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот xcII » Сря Окт 17, 2012 7:11 pm

Daniel Panev написа:Друга идея за храна, която може да се приготви в домашни условия, е ей това чудо на чудесата: http://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican

От посочения от теб линк в уикито -> "Pemmican is a concentrated mixture of fat and protein used as a nutritious food."

На български за мен това се превежда (ако не държим сушеното (cured) месо да е бизонско/еленско или дори говеждо/телешко) на СУДЖУК :)
Шегата настрана, но наистина, трябва и протеини, трябват и мазнини. В кухненски процесор човек да си ги направи на каша като добави и сушени плодове за въглехидрати. За храна за повече от уикенд (за 5 дена да бъда точен), аз досега съм ползвал само комбинацията суджук тънко нарязан + сушени плодове, разделно в пликчета за всеки ден.

След като прочетох твоя линк обаче ми хрумна, че добра идея е да добавя и пръжки (демек, пържена сланина) към комбинацията, -> ed. хем леко, хем вкусно, хем мазнини, хем в домашни условия :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот Daniel Panev » Сря Окт 17, 2012 7:40 pm

@xcII - почти си прав ;) Предимството на пемикана е, че има консистенцията на гъста паста и може да се залее с гореща вода до получаването на каша. Която съответно може да се "овкуси" допълнително с картофено пюре, гъби, сирене, настърган пармезан или каквото там имаш/се сетиш :beer:
Иначе да - вземаш суджук, пасираш го в кухненски робот и добавяш малко мас - те ти пемикан ;)
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот papinu » Сря Окт 17, 2012 9:19 pm

halcor написа:Аз ставам все по-голям фен на разните зърна. Дотук съм набелязал (след експерименти) чия, конопено семе, ленено семе...

:agree:
За мен проблем е цената на семената чиа: 8-9 лв. за 200 гр. В този ред на мисли мога да добавя тук: овесени ядки, киноа, елда, булгур... Амарант-а мога и да го пропусна... Леки са и доставят мноооого енергия, бързо се приготвят, а за овесените ядки няма нужда от приготовяне.
Аватар
papinu

Мнениеот Daniel Panev » Сря Окт 17, 2012 9:47 pm

papinu написа:Леки са и доставят мноооого енергия

Много, много - колко да са много? Свинската мас/говеждата лой не могат да я бият :agree:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот halcor » Пет Окт 19, 2012 9:19 pm

Много, много - колко да са много? Свинската мас/говеждата лой не могат да я бият

Тук грешиш. Провери им състава - тъпкани са с мазнини, от тия, дето тялото ти много ги иска. Ако накиснеш 2 супени лъжици чия в чаша вода - получаваш пълна чаша желе, в следствие на това, което са пуснали и засища доста доволно. Има значение и от какво ти идват калориите, не само колко са.

@papinu, има и по-големи разфасовки чия, които излизат по-евтино, но не мога да ти цитирам цени в момента. Освен това, погледнато колко енергия получаваш за колко пари - пак има голям смисъл от тях.

Химии като Маги хич не ми ги хвалете. Всичките шитове вътре сериозно пречат на възстановяването на тялото. Не е нужен един куп боклучави овкусители за да се насладите на храната. Има толкова много подправки.
Аватар
halcor

Мнениеот outfaced » Пет Окт 19, 2012 9:31 pm

Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Общ форум