Карайте с каска!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Карайте с каска!!!

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 10:49 pm

Nymphetamine написа:доста често разходката биваше последвана от спущане от някое тепе или обратното.

Така може. Обаче обикновено каране в града с FF... писнало ми е да го коментирам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 04, 2010 11:56 pm

Кой нормален човек би карал в града по улиците с FF? :D
Ако толкова ми се налагаше шматкане из улиците с цел да свърша работа до някой магазин, сигурно щях да си взема челадинка. Иначе е безсмислено. :) :beer:
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот vankatar » Нед Сеп 05, 2010 10:11 am

+С каска-Да!
Обаче, някои индивиди го схващат след втория път, ако могат въобще да мислат точно след удара по "тиквата" с асвалта. Изградете си такъв навик и бъдете по-отговорни към себе си. Мен ме удряха два пъти с кола и се зарекох да ползвам каска, ако не оствя колелата въобще, заради убийците по пътя.
Прикачени файлове
Image005.jpg
(85.14 KiB) 658 пъти
vankatar

Рейтинг: 1117

Мнениеот dragrz » Сря Сеп 15, 2010 11:42 am

много хора си мислят че каската не им върши работа ни лошото става един път
един приятел нов в този спорт за първо каране само отидохме да огледаме едни патеки и да ги пуснел леко но сичките почнахме да летим на долу и тои да не стигне и в един коловоз с бясна скорос двете спирачки натиска исхвърча от колелото и пада пак в коловоза
добре че беше каската имаше сигорно 2 сантиметра дупка в коляното ужулвания по рацете а ако беше вез каска щеше да има наи малко 3 пукнатини по каската имаше забити камънчета
тва се случи някаде преди един месец а още кракът не е зараснал :confused: :confused: :confused:
за тва си требва сериозна екипировка и да се кара до някаде с акъл :look: :look:
DH-tm Razlog
Аватар
dragrz

Рейтинг: 1207

Мнениеот Discount » Нед Сеп 19, 2010 7:54 pm

dragrz написа:много хора си мислят че каската не им върши работа ни лошото става един път
един приятел нов в този спорт за първо каране само отидохме да огледаме едни патеки и да ги пуснел леко но сичките почнахме да летим на долу и тои да не стигне и в един коловоз с бясна скорос двете спирачки натиска исхвърча от колелото и пада пак в коловоза
добре че беше каската имаше сигорно 2 сантиметра дупка в коляното ужулвания по рацете а ако беше вез каска щеше да има наи малко 3 пукнатини по каската имаше забити камънчета
тва се случи някаде преди един месец а още кракът не е зараснал :confused: :confused: :confused:
за тва си требва сериозна екипировка и да се кара до някаде с акъл :look: :look:

Даааа протекторите за крака са наистина полезни,особено с тия педали със... зъби? :crazy: един приятел си изпусна педала и ако нямаше протектор... аз също сам си патил от крането без защита :nono:
viewtopic.php?t=73233#p642789
Fox40 е от пластмаса!
Discount

Рейтинг: 877

Мнениеот Анелия » Пон Ное 22, 2010 10:53 am

Тази каска си свърши работата!
Изображение
Карайте с каска...
Аватар
Анелия

Мнениеот did » Пон Ное 22, 2010 12:51 pm

Анелия написа:Тази каска си свърши работата! ...

Ани, пак не си чела сериозно темата. Ако я беше прочела внимателно, щеше да забележиш поне 50 съвета, че никоя каска, различна от FF, не върши работа. ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот codename47 » Пон Ное 22, 2010 1:04 pm

да, дори според някои е необходима такава екипировка :D
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот azsa-bachinito » Пон Ное 22, 2010 1:30 pm

:offtopic: Ми требе си ми.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот subritual » Пет Май 20, 2011 7:18 pm

Днес за пръв път от началото на годината излязох да карам без каска 3 км в града.
Резултата е леко охлузване на скулата, натъртен нос, подута устна,както и счупено кутре. :crap:
Може да е лош късмет,може и да съм извадил късмет,а можеше и да е много по-зле.Не съм ходил на днешното велошествие,но ми се иска да го споделя с всички тези,които днес са били там БЕЗ КАСКИ . :nono:
Банално падане заради дупка и невнимание.
Имам доста километри зад гърба си и не съм вярвал, че ще се изтреса толкова нелепо.
Сега ще почивам един месец.
Аз лично, допуснах два пъти хора без каски на организираните от мен карания извън града, въпреки пресния пример наскоро.
:crazy: :bowdown:
След тоя опит, не вярвам да го допусна отново.
Аватар
subritual

Мнениеот naskoj » Пет Май 20, 2011 7:41 pm

Аз лично никога не слагам каска аз дори нямам . Точно вчера паднах на дъртовете в морската на един много лесен скок . Беше скок който съм скачал много пъти . Сега имам охлузване на лакътя и малко болки в крака . А в неделя карах в горите на Аксаково и паднах поради висока скорост . Сега имам рана на коляното и охлузване на кръста .

Винаги носете каски и по възможност протектори за крака те никога не са излишни .
naskoj

Рейтинг: 1083

Re:

Мнениеот dh_denko » Вто Авг 09, 2011 1:06 pm

Teodor40 написа:
cichlidi написа:
Makintier написа:О боже!Не е имало късмет момчето...
По света има много деца/хора ,които пък са си наумили,че не нужно да дават пари "за излишна екипировка"
Щото си казват:"Това никога няма да ми се случи на мене...."
Истината е че може да се случи на всекиго,по всяко време,на всяко място .

Дори в града по улиците. ;) :crap:

Призовавам не карайте в града по улиците е така на разходка с каска! СМЕШНО Е! Иначе ако ще се прави нещо, различно от заден баланс, си е разумно да се сложи.

Брат ,едно приятелче цял ден беше в борисовата градина с каска на дъртовете, прибра се жив и здрав ,излезе пред блока без каска подхлъзна му се предната гума в прахта и падна на тротоара и после какво - кумоцио .За това карай с каска ,ако не с друга екипировка, поне с каска !!! :agree: :agree:
Scott High Octane FR
Аватар
dh_denko

Рейтинг: 1155

Мнениеот krach » Сря Авг 10, 2011 4:05 pm

Какса в града повечето я подценяват. Викат си града кво толкова или малко карам не ми трябва. Само че в града е мястото където не очакваш да се случи нещо и точно тогава си най - уязвим. Добави и хилядите остри ръбове на бордюри, стълбища, знаци, коли и тн. Сложи и неориентираните пешеходци, на които е необходимо ЛЕКИНКО да те чукнат да загубиш равновесие и да се видиш от близко с най - близкия ръб. В добрия случаи не ти мърда сътресение 2-3 седмици в по - лошия случай.... :banghead:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот frantishek » Вто Окт 11, 2011 9:07 am

Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот gasUNDbremse » Пет Ное 04, 2011 10:39 pm

Вчера баща ми се качи за първи път на дискови спирачки и естествено направи "човка".
Ето и ситуацията ... внезапно пред него спрял бус и човека със старият си инстникт стиснал лостчетата здраво.
После е ясно - последвал кратък полет през кормилото ... :D :D :D Сега е целия натъртен,но главата му е здрава.
Познайте коя от тези три каски му спаси главата ?
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
а)в ляво-нищо не струваща,намерена на улицата
б)по средата - маркова Giro
В)в дясно - купена от хранителен магазин за 9 евро

Моля отговори изпращайте единствено и само по пощата.

Независимо от отговора,КАРАЙТЕ С КАСКА !!!
цитат от Тема за Любими байк фрази :
" неправилно посадено дърво ... "
:D :D :D :D :D
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=31428#p341465
Аватар
gasUNDbremse

Рейтинг: 1375

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 01, 2012 6:59 pm

Днес направих зерска човка по Вазовата екопътека. Бях с фул фейс който ми спаси ченето и прочее останали карантии да не се размажат върху едни камъни. От удара GoPro-то ми е вече с неизползваем корпус. Удара беше толкова силен че му спуках корпуса. По фул фейса има драскотини по подбрадника и в горната част на челото. За щастие се отървах само с натъртена лява китка. Където и да карате, карайте разумно, преценяватейте си възможносите и концентрацията, и винаги карайте с каска. Тъй като не успях да си вдигна навреме предницата на колелото след последното стъпало от една поредица от стъпала, се взривих на площадката след стъпалата. Вилката ми направи ботъм аут въпреки бавната компресия и бавния рибаунд които и бях сложил и просто се люснах от около 2 метра височина директно face to ground. За съжаление не бях пуснал камерата за да заснеме тая глупост която направих. Но фул фейса определено ми спаси тиквата. Грешката която направих си беше изцяло в техниката на каране и се люснах като първия човек. Винаги карайте с каска!
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Slade » Нед Юли 01, 2012 10:49 pm

Оня ден паднах на един завой с идеален вираж, без видими камъни, дупки или улеи, а не съм ползвал и спирачки - просто не знам какво ми извъртя предната гума - нямаше причина да се случи. От падането имам натъртвания и издирания по ръцете, ребрата и коляното, за щастие от всичките ми падания досега (вкл. една човка) главата не е докосвала земята - късмет или рефлекси от джудото. Въпреки това винаги карам с каската, но вече се замислям да си купя и протектори за лакти и колена, може би и ръкавици, защото досега имам две контузии в коляното, две в лактите и две-три в дланите. Отчитам и предимството на фулфейса, но ми идва малко в повече.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот LyuboKolev » Пон Юли 30, 2012 8:58 pm

Не знам дали това е писано преди, но ще го напиша заящото ме мързи да чета всичко. Много е важно да се знае че каската след удар си губи вътрешната напрегнатост на материала и вследствие качествата. Не че не е каска, но няма заводските характеристики. Също старее от слънцето и годините. Също така всеки който си хвърля каската на земята е идиот по гореописаните причини. А тези които си правят труда да карат с каска, но незакопчана са тотални идиоти. Купуването на каска втора употреба е безмислено. Никой не знае колко е блъскана.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот PtD » Пон Юли 30, 2012 9:41 pm

LyuboKolev написа:Също старее от слънцето и годините.

Доколкото съм чувал, на 5 години, дори без никакви удари, драскотини и пр. е редно да се сменя.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Smok » Пон Юли 30, 2012 9:54 pm

gasUNDbremse написа:Познайте коя от тези три каски му спаси главата ?
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
а)в ляво-нищо не струваща,намерена на улицата
б)по средата - маркова Giro
В)в дясно - купена от хранителен магазин за 9 евро

Моля отговори изпращайте единствено и само по пощата.

Независимо от отговора,КАРАЙТЕ С КАСКА !!!

Като тръгнеш да казваш нещо, казвай го до край.. :)
Иначе, аз залагам/жих на Гирото.
Не виждам нищо смешно да се кара в града/парка с каска, това за мене е леко селско изказване и манталитет като цяло.
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот biker9812 » Пон Окт 01, 2012 7:01 pm

Аз паднах от бордюр и са одрасках целия, ама бях с каска и и свалих малко от боята,ама по-добре боята отколкото главата!
КАРАЙТЕ С КАСКИ ДОРИ ДОКАТО СЕ ПРИДВИЖВАТЕ ДО МЯСТОТО ЗА КАРАНЕ!!! :peace:
Изображение
biker9812

Рейтинг: 1032

Мнениеот ivondera » Нед Окт 07, 2012 9:36 pm

След като в събота целунах :banghead: една скала реших окончателно да си взема фулфейс. Просто паданията ми са все по лице това, че се разминавам леко не значи, че и следващия път ще е така :crazy:
Скайп ivondera Тел: 0885604642 или 0878914642
ivondera

Рейтинг: 1285

Мнениеот taurus13 » Нед Окт 07, 2012 9:58 pm

Т.нар. Фул фейс не е каска за хора каращи нагоре и надолу. А много от фул фейсовете ти ограничават периферното зрение, затрудняват ти дишането, защото част от издишания въздух остава пред устата ти и го поемаш отново(малко като със шнорхелите става), а най-вече главата ти става като в тенджера под налягане. Не се лъжи да си даваш парите за такава каска - по-добре си вземи една нормална с подбрадник, ако толков държиш на него. Освен това с натрупването на опит с карането, ще почнеш да падаш по-малко и по-предсказуемо. Спускачите са друга категория - те карат много по-бързо и рисково и там всякаква протекция е добре дошла. Освен това спускат за 6-7 мин. и свалят каската. Не те виждам как ще спускаш 2 часа с фул фейс. Освен това има много видове планински пътечки, където не се кара надолу, но не е и черен път нагоре, та да си окачиш каската на раницата. А с фул фейса точно това ще правиш, защото иначе ще получиш топлинен удар. Но ако толкова искаш, купи си - и аз си имам едни 250лв дето ми висят на стената така неизползваеми. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ivondera » Нед Окт 07, 2012 11:52 pm

Няма спор, че си прав в голяма част от това което написа..... Но ако бях с фулфейс сега нямаше да съм с надута горна устна и охлузена скула под дясното око. Аз и сега не падам често, но може и веднъж да паднеш, но да е за последно. А и падането вчера на спускането по Зелени рид си беше за части от секундата нямах грам време за реакция. Добре, че не си избих зъбите бях на косъм :banghead: :banghead:
Скайп ivondera Тел: 0885604642 или 0878914642
ivondera

Рейтинг: 1285

Мнениеот PtD » Пон Окт 08, 2012 9:05 am

ivondera написа: Но ако бях с фулфейс сега нямаше да съм с надута горна устна и охлузена скула под дясното око.

Ооо. И с фулфейс може да целунеш скалата грозно, 100% гаранция няма - летиш напред през кормилото, част от камъка закача подбрадника и завърта каската, а останалата част от камъка хубаво влиза в отвора. Няколко пъти ми се е разминавало на косъм.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vafi » Пон Окт 08, 2012 9:39 am

Без каскет => DQ :xx(:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Nocturne » Пет Окт 12, 2012 11:00 pm

Какво мислите за този ''Full face''
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=88214
като изключим факта че е изчерпан.

Това е някакъв лек вариант, нещо средно между истински FF и XC каска, видът му и факта че не е в раздела за FF ми дава такова обяснение, но аз не разбирам.

п.с. Май го има все пак http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=73031, интересното е че предната част се сваля и става като нормална каска!
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Анелия » Съб Окт 13, 2012 5:46 am

taurus13 написа:А с фул фейса точно това ще правиш, защото иначе ще получиш топлинен удар. Но ако толкова искаш, купи си - и аз си имам едни 250лв дето ми висят на стената така неизползваеми. :D

И аз имам фулфейс и зимата ми топли много хубаво, понякога даже и при минусови температури ми прегрява главата.
Аватар
Анелия

Мнениеот xcrider » Съб Окт 13, 2012 12:05 pm

vafi написа:Без каскет => DQ :xx(:

каската на главата(а не на раницата) казаха, а ? :D
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот marsa » Съб Окт 13, 2012 10:31 pm

Nocturne написа:Какво мислите за този ''Full face''
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=88214
като изключим факта че е изчерпан.

Това е някакъв лек вариант, нещо средно между истински FF и XC каска, видът му и факта че не е в раздела за FF ми дава такова обяснение, но аз не разбирам.

п.с. Май го има все пак http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=73031, интересното е че предната част се сваля и става като нормална каска!
Без да се интересувам и съм запознат, бърза справка показва, че това тежи 3/4 от теглото на масов FF за тези пари и 12/4 от това на скъпа XC каска (малко са моделите с такава цена). С други думи - не само на вид и цена, но и на тегло е три пъти по- близо до FF, отколкото до челадинка. С други думи това си е някакъв компромис.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум