Промивка на хидравлична спирачка.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Промивка на хидравлична спирачка.

Мнениеот zafirovp » Вто Окт 16, 2012 7:45 am

Здравейте,
днес един приятел ме помоли да му помогна да си оправи спирачката. Тя е Avid Juicy 3. Оплаква се, че не работи както трябва. След 4 години интензивно каране е в окаяно състояние. Искам преди bleed-то да изчистя системата с нещо. Чудих се дали спирт ще е подходящ. Притесняват ме единствено уплатненията. Идеята е в bleed кита да вкарам спирт все едно вкарвам dot. След това вече да си я обезвъздуша както трябва.

Благодаря.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Промивка на хидравлична спирачка.

Мнениеот outfaced » Вто Окт 16, 2012 12:23 pm

няма нужда от такива упражнения ... промий си я с дот
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Вто Окт 16, 2012 12:40 pm

от горчив опит ти казвам ... послушай outfaced. после ще се чудиш как да изкараш това другото, което си го вкарал ... особено ако не е това, което ти трябва ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот zafirovp » Вто Окт 16, 2012 2:24 pm

Проблемът е, че редовно буталата са пръскани с wd40 и съм сигурен, че в системата ще има малки остатъци от смазка.
Аватар
zafirovp

Мнениеот bio » Вто Окт 16, 2012 2:50 pm

zafirovp написа:Проблемът е, че редовно буталата са пръскани с wd40 и съм сигурен, че в системата ще има малки остатъци от смазка.

ако държиш да промиваш с флуид различен от спирачния ... бих те посъветвал да свалиш буталата и да разглобиш всичко (голяма занимавка). в противен случай си отговори ... кое ти гарантира, че си изкарал всичко след промивката. пък и не мисля, че една спирачка може да се нагълта с wd40 преди да се нагълта с въздух ...
ако толкова държиш и без това опаковките с dot са големи, смени флуида 2 пъти. първата смяна да ти е като промивка - караш 1-2 седмици и след това втората основна сняма.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот outfaced » Вто Окт 16, 2012 4:54 pm

zafirovp написа:Проблемът е, че редовно буталата са пръскани с wd40 и съм сигурен, че в системата ще има малки остатъци от смазка.

A кой ти каза да пръскаш с WD40 :dontknow:
На една спирачка всичко и се прави със спирачната течност, с която е предвидено да работи - промива се, чисти се, смазва се.
Идея си нямам дали WD-то може да направи някакви ядове. Най вероятно не, защото е минерално масло. Освен това количеството е абсолютно минимално.
На твоя място не бих се къхарил чак толкова.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот roling_68 » Вто Окт 16, 2012 5:20 pm

Абе wd40 е голяма гадост.Веднъж напръсках буталата и на слеващия ден ,видях че са се раздули брутално... :bawling: :crap:
Ако говорим за спирачки на Avid...
roling_68

Рейтинг: 1125

Мнениеот dudelgrincen » Вто Окт 16, 2012 11:20 pm

bio написа:ако държиш... бих те посъветвал да свалиш буталата и да разглобиш всичко (голяма занимавка)..

zafirovp, занимавка си е това, а и проблема ако искаш да я направиш тази манипулация мисля е, че трябва да имаш компресор....пък и уплътненията после влизат трудно после, а както са и старички, нищо чудно ако ги повредиш...а си нямам идея до колко се намират и дали ги има у нас

WD40 не е точно смазка, защото съдържа доста леки петролни фракции - функцията му е по-скоро почистваща и "водоизместваща" както предполага името му + лека защита против корозия, благодарение на слоя който не се изпарява...но смазочните му свойства не са големи.
Иначе съвети ти дадоха....промиваш си системата с ДОТа веднъж и не рискуваш със спирта - спирачната течност и без това е доста агресивна и разтваря доста неща

outfaced написа:A кой ти каза да пръскаш с WD40 :dontknow:
+1
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот zafirovp » Сря Окт 17, 2012 9:52 am

Не аз съм пръскал със wd40. По колелото го използвам само за почистване на верига. Спирачката я обезвъздушавах със доста голямо количество dot. Използвах 800 мл за да съм сигурен, че всичко е чисто. За пореден път се убеждавам, че хидравликите си искат честа подръжка. Утре отивам да си купя механики, това просто не си е работа. :(!:
Аватар
zafirovp

Мнениеот PtD » Сря Окт 17, 2012 11:04 am

zafirovp написа:За пореден път се убеждавам, че хидравликите си искат честа подръжка.

Твърдиш ти и група съветски учени. Имам комплект Juicy-та от 2005-та (когато още нямаше 3-5-7, а само Juicy). Общо три пъти са обезвъздушавани и един път са сменяни буталата на задната, защото се дезинтегрираха от старост :) Карани са на FR/DH колело, на XC, във всякакви условия - дъжд, пек, сняг... Прегрявани са многократно. И никак не са щадени.

На това ако му викаш "честа поддръжка" - свака чест!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот dudelgrincen » Сря Окт 17, 2012 2:36 pm

zafirovp написа:Утре отивам да си купя механики, това просто не си е работа. :(!:

Мойто мнение е , че поддръжката при хидравличните спирачки ти отнема същото време, ако не и по-малко (все пак зависи от модела де, но като цяло..) и то въпреки по-голямата им конструктивна сложност. При механичните може да няма блийд процедура, но примерно доста често трябва да компенсираш износването на накладките, да сменяш и смазваш жила, брони (поне годишно или най-много на две), защото системата с жило е много по-податлива на замърсяване (особено при липса на цели брони) и качеството на работата и се влошава за такъв период каране само от съпротивлението на жилото и бронята...Освен това хидравличните спирачки ти позволяват да спираш с много по-малко усилие, което ти дава възможност за по-добър захват и контрол над кормилото.
Въобще ако механичните спирачки имат някакви предимства при поддръжката, то имат известни недостатъци в начина по който работят и се ползват.

Сега си афектиран от някаква несполука с конкретната спирачка, но спомни си ако си карал с механични спирачки преди време и помисли пак, заслужава ли си.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот Insight » Сря Окт 17, 2012 2:46 pm

zafirovp написа:Здравейте,
днес един приятел ме помоли......След 4 години интензивно каране е в окаяно състояние.....

Я преди да си купиш механики, кажи какви са проблемите на твоите хидравлики... що заради спирачката на твоя приятел, която оставам с впечатлението, че 4 години само е тормозена, сега ТИ ще си купуваш механики?!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот zafirovp » Сря Окт 24, 2012 10:33 pm

Ето няколко примера:

Stroker Trail - заяло бутало, развалени уплатнения на калипера
Juicy 3 - (която съм карал аз ) Прокапа от лоста
Quad Nano - В пъти по-малка сила от BB7 поне по мое мнение.

BB5 задна 203 - от 4-5 години никакви механични проблеми. Единствено съм сменял накладки. Броните и жилата се сменят на 2 години с качествени. Вероятно сте прави, че механиката изисква по-голямо усилие при спиране, но като задна с 203мм ротор изобщо не съм усетил нужда от повече спирачна сила. Бих я заменил с BB7 единствено заради настройката на двете накладки спрямо диска. След едноседмични мъки с Stroker-a и Juicy-то най-накрая ги оправих. И двете работят като нови. Сложих ново бутало на лоста на Hayes-a и сега е като нов. Проблемът е, че досега съм му сменил уплатнения на бутала, бутала, маркучи и лостче. Все пак съм напълно съгласен, че хидравликите са по-добри спирачки, може би не съм уцелил на качествени бройки. Сега мисля да пробвам спирачките с минерално масло. Там нещата доколкото разбрах са малко по-различни. Факт е обаче, че днес си изхвърлих и двата Bleed kit-a и просто отказвам да се занимавам повече с DOT-oве. Ако пак нещо прокапе хвърлям и взимам механики или спирачка с минерално масло. Знам, че повечето хора смятат хидравликите за спирачки с много по-голяма надежност и спирачна сила от механиките, но лично за мен механиките са по-добрия избор.
Аватар
zafirovp

Мнениеот Insight » Пет Окт 26, 2012 1:38 pm

zafirovp написа:Ето няколко примера:

Stroker Trail - заяло бутало, развалени уплатнения на калипера
Juicy 3 - (която съм карал аз ) Прокапа от лоста
Quad Nano - В пъти по-малка сила от BB7 поне по мое мнение.

Тези истории след колко експлоатация и каква поддръжка?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Назад към Веломеханик