Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот Ozzie » Чет Окт 18, 2012 3:17 pm

Абе за каране в града си трябват топки, т'ва е. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 18, 2012 3:32 pm

Ozzie написа:Абе за каране в града си трябват топки, т'ва е. :thumb:

Kaрам от 19 години колело в София и мога да кажа, че в момента положението направо си е брало лайката... Вече доста често ми се случва да засичам велосипедисти без фарове и каквито и да било осветителни тела по себе си. Просто изведнъж изкачат пред теб или встрани от теб. Едно фар4е струва 5-6 лв, един стоп 3 лв, достатачни са за да те забележи някой в тъмното или дори и да са осветени улиците а ти си се концентрирал върху трафика и фаровете на колите, не може да гледаш и за велосипедисти които са без светлини, докато те заслепяват фарове насреща. Има колеги които ни правят много мръсно на всички. Не само топки трябва да има човек ами и мнооого късмет трябва да имаш за да се предвижваш безпорблемно.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Mw_UbCe1b0

Ситуация от понеделник 15.10.2012 г. 15:50 ч. на кръстовището до Семинарията в София. Две коли върху пешеходната пътека и една кола пред пешеходната пътека. Налага се велосипедист да направи такава маневра, че да застраши собствения си живот и да наруши правилата за движение, понеже водача с автомобил ауди беше решил от най-дясна лента която е по принцип само за надясно в посока алея Яворов да мине пред всички останали автомобили които чакат за направо към хотел Хемус или за наляво към София ленд. И понеже водача се мисли за много хитър така направи, че мина пред всички и застана най-отпред. А двете коли зад него въпреки стоп линията която официално обозначава къде трябва да бъде една кола която чака на светофар, я бяхя преминали и си стояха комфортно върху пешеходната маркировка - зебрата. Всеки гледа да изхитрее и да преебе останалите. 1 час по-рано тъй като имаше задръстване в посока бул. Джеймс Баучер, мерцедес и бмв минага по трамвайните релси задминавайки всички от дясно които бяха в задръстването, като минаха отсечка от около 250 м, мнооого бързо. България както казахме е страната на неограничените възможности.
Последна промяна THEZOGGO на Чет Окт 18, 2012 4:15 pm, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот krach » Чет Окт 18, 2012 4:10 pm

Гореспоменатите трябва да бъдат сваляни от велосипеда и да им бъде хвърлян един хубав бой. На по малките завеждани при родителите и същите набити.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 18, 2012 9:29 pm

Хаха :) Топки си трябват за други работи. :)
Според мен за каране в града има няколко основни правила:
1. Никога не карайте близо до вратите на колите. Което автоматично изключва велоалеята от по - горната снимка. Направо трябва да я замажат с валяка.
2. Винаги карайте по посоката на движението.
3. Винаги със задна светлина.
4. По - добре без музика и слушалки. Ограничаването на слуха е голяма загуба.

Спазвайки тези прости правила до сега съм нямал сериозни проблеми. :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот krach » Чет Окт 18, 2012 9:40 pm

MacLeod написа:

Хаха :) Топки си трябват за други работи. :)
Според мен за каране в града има няколко основни правила:
1. Никога не карайте близо до вратите на колите. Което автоматично изключва велоалеята от по - горната снимка. Направо трябва да я замажат с валяка.
2. Винаги карайте по посоката на движението.
3. Винаги със задна светлина.
4. По - добре без музика и слушалки. Ограничаването на слуха е голяма загуба.

Спазвайки тези прости правила до сега съм нямал сериозни проблеми. :beer:

:agree: :agree: :agree:
krach

Мнениеот Slade » Чет Окт 18, 2012 11:28 pm

THEZOGGO написа:.... Е със сигурност ме е страх да карам колело в София, но когато трябва да стигна от вкъщи до центъра за 20 мин с колело, пред това да стигна за 1 час с градския транспорт, предпочитам да е с колело и предпочитам да има велоалеи които да са обособена част отделна от останалите пътни платна. Българина все още няма изградени навици и поведение за движение по пътя. То става смешно когато си в метрото и се качваш или слизаш по ескалатора където отстрани има надписи "Моля стойте от дясно!" но това никой не го спазва и хората си седят спокойно от ляво и отдяно. Те сигурно тия надписи са сложение ей така, за красота. Кво остава от шофьорите да си мръднат главата леко в страни за да погледнат дали някой не идва зад тях, преди да си отворят вратата. Хем ше им откъсеш вратата, хем ше се убиеш, хем после ще те накарат да плащаш вратата която са ти отоворили. Дразня се, щото да нямам светлини по себе си и да не се виждам, ок, аз съм си виновен, обаче предвид това, че аз се движа по правиалата на закона за движение по пътищата, може ли някой който има шофьорска книжка и е минал успешно очен преглед да не си погледне в шибаните огледала, ебаси хпрата.

Учудвам се, че още не се е появил оня барутник Insight, да ти обясни какво си шубе, всяващо шок, страх и ужас във форума; как си неопитен (19 години по улиците са нищо, ей) и трябва да се запишеш на балет.

Извън иронията ми по-горе съм напълно съгласен, че си трябват ТОПКИ, трябва си рефлекс, предвиждане на действията на околните и дефанзивно поведение на пътя. Но само това не стига, трябва си и късмет.

Аз карам отскоро из София, много по-скоро от THEZOGGO, но ми стана ежедневие не само заради цените на бензина, а най-вече свободата и бързината на придвижване.
Не ми се е разминало без инциденти - преди известно време една женица, която си била навлязла в кръстовището, но я хванало червеното и вместо да си допремине, реши да спре и да върне назад през пешеходната пътека, върху която в тоя момент на зелено си пресичах с колелото. Дали беше погледнала изобщо в огледалата? - реторичен въпрос
Разбира се и аз съм в нарушение - минавам по пешеходна пътека карайки. Дали пак щеше да ме бутне ако бях слезнал и бутах колелото до мен? Не знам. Знам само, че в София ти трябва И късмет, за да се прибереш вкъщи невредим. Или пък може би адекватна вело инфраструктура, която поне мааалко да подобри ситуацията, която описва THEZOGGO и за която е много прав.
Във Виена просто тръгваш от точка А и стигаш до точка Б със самочувствие (личи си по доволно високата скорост и увереността на велосипедистите там), без нужда да слизаш от колелото и без да се чудиш в кой момент някой ще те струпа с вратата си или ще те прегази докато пресичаш на зелено (велосипедистите там си имат отделни пътеки до пешеходните и НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЛИЗАТ като пресичат).
Дано се променят нещата и тук. Чакам 2017г с интерес да видя как ще се реализират "плановете".
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Пет Окт 19, 2012 12:44 am

Имах кратка случайна среща с Й. Фандъкова, която в непринуден разговор ми съобщи, че от другата година се очаква да има и общински велосипеди, които да се ползват от т.А до т.Б - както сме виждали в други европейски градове. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Пет Окт 19, 2012 8:58 am

Slade написа:
Учудвам се, че още не се е появил оня барутник Insight, да ти обясни какво си шубе, всяващо шок, страх и ужас във форума; как си неопитен (19 години по улиците са нищо, ей) и трябва да се запишеш на балет.

1. Обяснил съм му го вече, няма на всеки по отделно
2. "барутник" ще наричаш баща си!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот THEZOGGO » Пет Окт 19, 2012 10:13 am

Insight написа:
Slade написа:

1. Обяснил съм му го вече, няма на всеки по отделно
2. "барутник" ще наричаш баща си!

Нито си спомянм какво си ми обяснявал, нито ме вълува, нито ме интересуваш, Как да го кажа по-просто изобщо не ме вълнува твоето мнение. Щом се возя с колело в София, все пак има защо, дали е опасно всеки ще си реши сам. Дали съм шубе или не, пак си зависи от мен и от никой друг. И предвид, че се обиждате взаимно с потребителя по-нагоре е хубаво да ви бъде отправено предупреждение от страна на модераторите във форума който е частен, за нарушаване на добрия тон. Хубава инициатива е да има общински велосипеди, но е интересно къде ще се карат. Бил съм в 7 западно европейски градове и там общинските велосипеди са с такива спирачки, че няма да е зле да бъдат карани само по велоалеите които са обособени само за велосипедисти, без коли, пешеходци и домашни любимци. Що го казвам това за спирачките ли, ами щото ако карате там където не е определено само за велосипеди, ако ви се наложи да реагирате адекватно, просто няма как да стане. Тук не казвам, че общинските велосипеди в София трябва да бъдат с точно определени спирачки. Трябва да се помисли за обособяването на повече места където да може да се придвижват само велосипеди без пешеходци и домашни любимци. Но моите наблюдения съм, че българина има такъв манталитет, поведение и култура на движение, че дори и да вижда от 5 км огромна табела с надпис само за велосипеди или знак обозначаващ това, пак ще си разхожда децата, кучето или каквото намери там, просто щото така е свикнал.
Радвам се, че ще има такава инициатива за общински велосипеди, но е интересно къде ще може да се карат те. Нека първо да помислим за местата където наистна може да се кара свободно велосипед, бързо и без допълнителни усложнения. В последните две години наистина има развитие по отношение на велоалеи и места където може да се кара. но в това развитие, се оставят едни на пръв поглед дребни детайли които за някой може да се струват малки но иначе са много важни, от рода на липсват подходи към бордюри, има знаци за пешеходна и велосипедна алея да речем на алеята от Централна гара към Лъвов мост но освен тия знаци, на самия асфалт и от двете страни на алеята и в двете ленти има нарисувани велосипеди по цялото протежение на алеята. Да се чуди човек първо вижда знака пешеходец и велосипедист и си казва ок от едната страна е само за колело а от другата само за пешеходец, стъпва на алеята и какво вижда ами то и двете ленти по асфалта са обозначени като за велосипед как става тоя номер. Та има някой неща които за страхотна инициатива, но е друг въпроса как да бъдат направени така, че наистина да бъдат максимално използваеми и удобни.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Пет Окт 19, 2012 11:01 am

THEZOGGO написа:====

Не знам какво да ти кажа. Моите години стаж на софийските улици вероятно гонят твоите, ако не ги и задминават... в основното училище (преди 1984 година) съм въртял с "Лястовичката" от центъра на София до Панчарево, "Камилите" и т.н., но не знам тез години да ги броя ли тези години. ~1996 си купих първия "байк" и си ходех с него на работа - от Гео Милев до Малашевци, и на училище - до Горна Баня.

Ми като си помисля по дивите "мутренски" години какво беше по софийските улиците, то в момента си е направо рай по отношение на толерантността към велосипедистите.
Та това, което искам да кажа е, че подобно "мрънкане" и то от човек, дето кара от сума години из София, няма как да не ми се види странно... пък ти го (не)приемай както искаш! :peace:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот THEZOGGO » Пет Окт 19, 2012 12:25 pm

Със сигурност толерантност по улиците на София между велосипедисти и шофьори има. Но колкото и да се увеличила толерантноста на шофьорите в София спрямо велосипедистите и обратното, незнайно колко пъти се е увеличила бройката на МПС-тата в столицата. Съответно колкото и да има толерантни шофьори, два пъти повече има такива които не са толерантни и не спазват правилата за движение спрямо другите шофьори, та какво остава за велосипедистите. Колко често виждаш някой да дава мигач (пътепоказател по листовки) когато тръгва да се престроява в друга лента на булевард или кръстовище или когато задминава някой? Щото са много малко шофьорите в София които го правят. Защо е така, не знам а и мен ме интересува до толкова колкото да знам кога някой ще направи маневра, или ти сигурно предвиждаш кой на къде и кога ще завие, е ако е така, аз лично не съм и очаквам шофьорите да дават сигнали накъде ще завият например, щото ако мигачите са излишни, що ги слагат по колите, за украса ли или ей така да ги има по принцип, не е ли задължително да ги използваш? Защо когато минавам покрай паметника на Васил Левски сутрин, всеки гледа да мине първи и недава предимство на тези които по право имат, чрез сложените знаци. Страшно се е увеличила толерантноста така да знаеш. Защо когато на кръстовището на Народната библиотека колите от една страна влизат на червено и запречват пътя на другите от другата страна, може би за да спестят 10 м? Караш в центъра по бул Васил Левски посока НДК и поне 1 маршрутно такси ще те засече понеже от 100 м е видял някой да вдига ръка и за да може да вземе едни бързи 1.50 ще те убие като мине пред теб и след 5 м спре. Къде е толерантноста когато си на кръстовището на бул. Васил Левски и ул. Гурко, където има три ленти:

Най-дясна: направо и надясно
Средна: само за направо
Лява

И когато си най-отдясно и продължаваш направо в посока СУ шофьорите те псуват що продължаваш направо а те завиват надясно и им пречиш. И те псуват, явно без да знаят че тази лента е и за направо освен за надясно. Само дето има маркировка за тая лента. Защо колите които са спрели на същото кръстовище в средна лена само за направо завиват надясно и те засичат когато ти от най дясна продължаваш направо и ще те прегазят. Толкова мога да говоря за толерантноста на шофьорите в София, че не може да си представиш. Да някой наистина те пазят дори и ти да направиш някоя грешка, да влезеш е някоя дупка и да кривнеш леко в страни или да избегнеш поредния канал без решетка откраднат от някой "високо образован" и "работещ" човечец, който "си плаща" данъците и таксите. Има шофьори които наистина те пазят. Факт е. Спазват дистанция, изчакват търпеливо, но колко са те в сравнение с целия пътен поток в София? 1/3 или 2/3 от всички. От къде да се придвижвам по тротоара където не ми е работа да бъда защото е за пешеходци или там където има обозначение за предвижване с велосипед, но отново в моята лента за велосипед има пешеходци които не спазват маркировката и/или си разхождат пудела с 5 м повод. Мисленете на хората трябва да се промени, но според мен на българина мисленето не може да бъде променено. Всеки мисли, че другия му е длъжен. Длъжен ще си на някого ако си в нарушение на правилата които са създадени, написани и въведение в сила от хора за които си гласувал на избори или не си. Да дрънкаме със звънчета по велоалеята на бул. Борис III или по велоалеята покрай перловската река, това ли е решението? Дрънкам си, звъни си звънчето, никаква реакция, хорицата необезпокоявани си вървят по тротоарчета с две жълти ленти межу които трябва да се придвижва само човек с велосипед. И клаксон от тир да сложиш няма да се трогнат. Просто щото българина така е свикнал да си прави каквото си поиска. Един пешеходец не ми се е извинил за това че ходи в моята лента. Всички те гледат на кръв, все едно си им изял закуската или си оправил жена им. Да не би София да е единствения град с толкова голям трафик и хора за своите мащаби, изобщо н е така.

Първо трябва да има увеличена толерантност между самите шофьори и тогава може да говорим за увеличена толерантност между шофьори и велосипедисти. Може би шофьорите трябва да карат по трамвайните линии така ли? Всеки гледа да преебе другарчето за да стигне по-бързо до кръстовището или за там за където е тръгнал. Изреварвания от дясно? Ооо, има и още как, кво им пука, че в най-дясно се движи велосипедист,. От ляво е трамвая, посредата е кола, а най-одясно е велосипедист и понеже шофьора който е зад колата която е в средната лента бърза а не може да изпревари трамвая и колата които му пречат а в дясно вижда велосипедист който кво той просто си е там, дава газ и решава да задмине от дясно, като тръгва да подпира велосипедиста. Да, наистина в София толерантноста се е "вдигнала". Всички изброени неща ми правят впечатление, просто щото се опитвам да карам по правилата. По някой път не ми се получава, да качвам се на тротоара и преча на пешеходците, не знам някой дали не го е правил, това изобщо не е похвално, но когато няма как да се придвижиш до дадена точка защото някой е решил да спре накриво или нарочно е затворил няколко други коли на платнотно, или е спрял да си купи цигари от близката бутка а ти за да продължиш по платното трябва да се изнесеш максимално в ляво където нямаш работа и предпочиташ да минеш по тротоара около 40 м за да избегнеш съприкосновение с колите. Слува се. Друг е въпроса че има и колеги велосипедисти които с поведението си на пътя провокират шофьорите в отрицателна посока.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Пет Окт 19, 2012 12:45 pm

THEZOGGO написа:....

Човеко, говориш за местата, през които минавам на практика ВСЕКИ ДЕН, по НЯКОЛКО ПЪТИ... и чета и не разбирам какво говориш ... никой никога не ме е псувал, нито съм имал конфликти, нито съм присъствал на такъв конфликт с друг колездач. Не знам ... подозирам, че ти липсват някакви умения?! Апропо - кола караш ли, имаш ли книжка?

По най-дясна лента, която е за направо и за надясно, има начини да минеш направо с велосипед, без практически никакъв конфликт.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот THEZOGGO » Пет Окт 19, 2012 1:08 pm

Insight написа:
THEZOGGO написа:....

Човеко, говориш за местата, през които минавам на практика ВСЕКИ ДЕН, по НЯКОЛКО ПЪТИ... и чета и не разбирам какво говориш ... никой никога не ме е псувал, нито съм имал конфликти, нито съм присъствал на такъв конфликт с друг колездач. Не знам ... подозирам, че ти липсват някакви умения?! Апропо - кола караш ли, имаш ли книжка?

По най-дясна лента, която е за направо и за надясно, има начини да минеш направо с велосипед, без практически никакъв конфликт.

В колко часа минаш там откъдето минаваш? Щото аз влизам всеки път в час пик. Наясно ли си в колко часа става час пик в отсечката от Сточна гара до НДК и в двете посоки? Какви умения мислиш, че ми лиспват, дай ми акъл. ;) За справка от както карам колело изобщо нямам нито едно физическо съприкосновение с МПС. ; ) Пак помисли дали ми липсват някакви умения. Кола нямам, книжкa също, нямам и намерение да имам. Но уверено твърдя че теорията я знам много по-добре от повечето новоизлюпили се шофьори в София.

Insight написа:По най-дясна лента, която е за направо и за надясно, има начини да минеш направо с велосипед, без практически никакъв конфликт.

Да така е, минава се без проблем, но проблем имат хората зад теб които бързат да стигнат някъде, с колко км в час да се изнеса от лентата за да нямам проблем с 40 км в час ли, аз да нямам 80 коня мотор? Изнасям се с около 25 км в час. Проблем ли е?

Освен това да не си ти единствения който кара в центъра на София. Това, че ти нямаш проблеми не означава, че другите нямат. Карам в такива часове когато трафика е най-натоварен и шофьорите са най-изнервени от това, че жена им не им е пуснала, че им се ходи до кенефа, че не са им увеличили заплатата, че трябва да стоят на светофар, че има 5 пъти повече коли отколкото е нормалното за град с инфраструктурата на София. Пак ти казвам, радвам се за теб, че нямаш проблеми. И аз нямам, пазя се сам. Коментирам всичко това, защото виждам какво става около мен и не съм съгласен с това. Щом досега не съм имал произшествие, това означава, че умея да се пазя, да мисля преди да направя маневра, да преценя дадена ситуация правилно и адекватно. Да знам кой е с предимство и кой не. Да се опитвам да бъда винаги там на пътното платно където ми е мястото според законите на Република България.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Пет Окт 19, 2012 2:03 pm

Живея при СМГ, работя на Любен Каравелов, работното ми време е може да се каже - нормално, което означава, че най-често минавам участъка в часа-пик.
Че има други колездачи - виждам, драми обаче не виждам... ще взема при първа възможност да седна с една баничка след работно време да позяпам по тези така конфликтни кръстовища, да видя какви са тия драми с останалите велосипедисти, дето не ги забелязвам.... може да се окажеш прав!

Кое кръстовище ще ми препоръчаш като по-драматично - Спортната палата или Университета?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот THEZOGGO » Пет Окт 19, 2012 2:13 pm

От двете кръстовища споменати от теб, на Спортната палата минават повече велосипедисти отколото на кръстовището на СУ защото там има подез с подходи за велосипеди. Ако толкова ти се наблюдава, Спортната палата е по-доброто място.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот PtD » Пет Окт 19, 2012 2:44 pm

:popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Пет Окт 19, 2012 2:47 pm

Insight написа:По най-дясна лента, която е за направо и за надясно, има начини да минеш направо с велосипед, без практически никакъв конфликт.

Определено. Просто заставаш в средата на лентата, като кола, и тези зад теб щат-не щат, те изчакват да минеш накъдето си се запътил. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот silvertm » Пет Окт 19, 2012 2:53 pm

Искам да предупредя колегите по транспорт, които ползват велоалеята през надлез "Надежда", за следната опасност на ето това място:

http://vijsofia.eu/public/img/upload/pr ... 369976.JPG

Автомобилите, които продължават в дясната лента (на светофара това се води "завой надясно"), имат още един светофар на двайсетина метра след велоалеята. Доста често автомобилите не спират на първия светофар, а направо на втория. Разбира се, това е нарушение. Но също така означава много сериозен конфликт, застрашаващ живота на пресичащите колоездачи (а понякога и пешеходци), за които тогава свети зелено. При това почти няма видимост, ако пресичането става в посока от Ц.гара към квартал "Надежда".

И въпреки че аз знам за това, вече на два пъти се разминавам на косъм.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот neilor » Пет Окт 19, 2012 5:21 pm

Е... стига с тази София :)
То вярно, че при вас движението и натоварването на пътищата е най-голямо, но пък и вашите шофьори са по-възпитани :€

Не съм съгласен, че трябват топки за да караш в града, днес карах след едно момиче, която и без топки се справяше чудесно. Дали ще караш безпроблемно е въпрос на предварително планиране на маршрутите и спазване на основните правила.
Карам от близо 30 години и съм напълно съгласен, че условията стават по-добри и толерантността между шофьори и велосипедисти е по-голяма. Което не може да се каже за пешеходците. Но и това си има решение - приемам карането по велоалеята като начин да избибиткам на няколко мадами, да шашна няколко бабички и да науча селяните, че у градо се върви по тротоаро.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот K.Linch » Пет Окт 19, 2012 7:44 pm

Как холандците са постигнали своята велосипедна инфраструктура (на английски)
http://bicycledutch.wordpress.com/2011/10/20/how-the-dutch-got-their-cycling-infrastructure/

П.П.: Съжалявам, ако вече е пускано, търсачката не го намери.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот Alpina » Пон Окт 22, 2012 7:38 pm

Ако след промените по светофарната уредба за велопътеката на надлез Надежда още има заблудени велосипедисти - те просто трябва да се върнат малко назад и метнат от моста на ж.п. линиите. :clap:

Поздравления на виновните и отговорните за промяната ;) :agree: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот dob » Вто Ное 06, 2012 10:43 am

Прессъобщение от Община Бургас от днес 06 ноември:

:Днес от 16.30 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще започне работна среща между представители на колоездачни клубове, заинтересовани страни, контролните органи, проектантите и представителите на Общината по проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас”.
На нея ще бъдат обсъдени резултатите от предварителното обследване и предложението на проектантския екип за изграждане на мрежа от велоалеи в рамките на Бургас и кварталите на града.
Проектът предвижда подобряване на достъпа и увеличаване на възможностите на велосипедистите да се придвижват в градска среда с цел велосипедният транспорт да се превърне в алтернатива на другите видове транспорт в рамките на града ни.
При реализирането на проекта ще бъдат изградени изцяло нови велоалеи, ще се маркират трасета и ще се удължат съществуващите такива. Ще се изградят велостоянки и паркинги за велосипеди.
Идентифицирани са възможности за реализиране на 35 км. потенциални веломаршрути в централната част на града, 15 км. в периферната част на града и 10 км. в отдалечените крайградски райони.
Стремежът ни е на тази среща да се дадат повече мнения и предложения, за да се приложи най-добрият опит за подобряване на ефективността при изработването на проектната документация и изпълнението на строителството по проекта."

Смърди на ефрофондове. Ако не гръмне пак летището, ще съм там с камера и микрофон.
automatic crystal remote control
they come to move your soul
Аватар
dob

Рейтинг: 1413

Мнениеот silvertm » Сря Ное 14, 2012 1:34 pm

Alpina написа:Ако след промените по светофарната уредба за велопътеката на надлез Надежда...

Изглежда отговорните за тая простотия са в пълно неведение. Аз си мислех, че е нещо временно, някакъв ремонт. Ама не би.
Днес минах от там и някакви пак ръчкаха по светофарите. Питах ги дали ще заработи светофарът за велосипеди, а те ми отговориха, че "той си работи". Когато ги осведомих, че работи само половината, а другата половина свети само червено, те... :bigeyes:

Между другото, днес върху велосипедната алея на бул. "Мария Луиза" (преди гарата, откъм надлез "Надежда"), в цял ръст и ширина, беше паркирана полицейска "Астра". Пазаруваха си хората от магазина за авточасти. Ужасно съжалих, че не си носех нещо снимащо.

dob написа:Смърди на ефрофондове.

Бе на каквото и да смърди, велосипедните алеи в Бургас са много симпатични. Това лято бях два пъти в Бургас (бях си закарал и велосипеда) и съм възхитен.
А там има възможност да се направи чудесна велоалея, която да стига до Созопол (то и сега има нелошо трасе до там, но се губи връзката между Бургас и Пода, което си е поне 4-5 километра).
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Exorcist » Пет Ное 16, 2012 9:37 am

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sred ... _ljulin_s/
Най-дългата нова велоалея ще свърже "Люлин" с "атрактивната околност" Банкя
Най-дългата и най-скъпа нова велоалея ще свърже столичния квартал "Люлин" с Банкя. Това е заложено във внесената програма за развитие на велотранспорта в Столичната община (2012 - 2015 г.), която е публикувана на сайта на общинския съвет. В разработването й са участвали основните велоорганизации.
Дължината на трасето ще бъде 9.5 км и за изграждането й са предвидени 3.5 млн. лева. Предназначението й ще бъде за отмора и развлечение, с което според програмата се цели създаване на "връзки с атрактивните околности на града". Общината се надява с такъв вид велоалея да осигури приятни условия за колоездене, с което да се приканят повече хора да карат колела.
Още 66 км велоалеи
Общата дължина нови трасета за колела ще бъде 66 км за периода 2013 до 2015 г. . За отмора и развлечение ще бъдат изградени велоалеи от 2.3 км за 800 хил. лева в Борисовата градина (от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до бул. "П. Яворов"), в Южният парк - 1.7 км за 500 хил. лева и в отсечката от кръстовището на бул. "Вапцаров" с бул. "Черни връх" - "Хладилника" - ул. "Сребърна" до западния вход на зоопарка ще има алея от 1.6 км за 520 хил. лева.
Другият вид трасета са транзитните, чиято цел е да формират сърцевината на велосипедната мрежа, да осигурят бърза и директна връзка на районите на града с центъра или един с друг, както и да създадат конкуренция на автомобилния и обществения транспорт.
Такива велоалеи ще бъдат направени по бул. "Академик Иван Гешов" (от бул. "Цар Борис III" до бул. "България") - 0.9 км за 400 хил. лева, и по бул. "Генерал Скобелев" и бул. "Патриарх Евтимий" (от Руски паметник до ул. "Княз Борис I") с дължина 0.7 км за 230 хил. лева.
Транзитно трасе ще има и в Южния парк (от кръстовище бул. "П. Тодоров" - бул. "Гоце Делчев" до кръстовище бул. "Черни връх" - бул. "Никола Вапцаров") с дължина 1.5 км за 400 хил. лева, по бул. "България" (от бул. "Гоце Делчев" до Околовръстен път) - 2.2 км за 770 хил. лева, както и по бул. "Тодор Каблешков" (от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III") с дължина 0.4 км за 140 хил. лева и връзка от 3 км за 2.5 млн. лева между жк "Младост" (Студентски град) - център (стадион "В. Левски - Интерпред).
Седем километра ще свържат "Люлин" с центъра за 2.7 млн. лева.
Третият вид са довеждащи велоалеи, които ще създават връзки с транзитните и с трасетата за отдих. Така всяка част от районите да има достъп до главните велоартерии.
Такива трасета се предвиждат по ул. "Ангел Кънчев" до ул. "П. Парчевич" и ул. "Христо Белчев" (127
СОУ) и продължение на трасето по ул. "Ангел Кънчев" - от 127 СОУ до пл. "Гарибалди" и пл. "Св. Неделя" с обща дължина 0.8 км за 250 хил. лева, по ул. "Бъднина" - от ул. "Филип Аврамов " до продължението на бул. "Андрей Сахаров" - 0.6 км за 400 хил. лева, от Лъвов мост до пл. "Св. Неделя" с дължина 0.9 км за 220 хил. лева.
Довеждащи велоалеи ще бъдат изградени и по ул. "Княз Борис I" и ул. "Цар Самуил" - 0.7 км за 230 хил. лева, в целия "Люлин" общо 7 км за 2.7 млн. лева, в жк "Студентски град" - 6 км за 2.5 млн. лева, от парк "Вл. Заимов" до пл. "Св. Неделя" - 2.2 км за 770 хил. лева.
Ремонти ще протекат на вече съществуващите трасета в Южния парк (около НДК - бул. "Витоша", бул. "Фр. Нансен" до бул. "България") за 400 хил. лева и по бул. "П. Евтимий" (от 20-о училище - ул. "Княз Борис I") до Френската гимназия (ул. "Г. С. Раковски") и връзка с Южен парк, I част, за 200 хил. лева.
Положителни очаквания
В програмата е записано, че подобряването на качеството и развитието на градската система ще подпомогне превръщането на София в модерна и развита европейска столица. Търси се начин за стимулиране на гражданите да предпочетат и използват алтернативни и здравословни форми на транспорт - колоездене и ходене. Очаква се и намаляване на катастрофите и задръстванията и оттам положителен екологичен ефект.
В момента в столицата има изградена 28 км веломрежа. До 2006 г. са създадени общо 6.6 км, а останалите след са изградени след това.
В документа е отбелязано, че трябват нормативни промени в законите, за да се постига по-добър резултат от изграждането на велоалеите.
Написани са и няколко изречения за създаването на услугата "обществен транспорт" под формата на публично-частно партньорство. Нейното функциониране обаче се предвижда след като се изградят основните велотрасета в София.
Аватар
Exorcist

Мнениеот Slade » Пет Ное 16, 2012 10:03 am

:banana:
Да се надяваме, че ще го реализират!
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Insight » Пет Ное 16, 2012 10:36 am

Всичко е ОК, обаче велоалея В БОРИСОВАТА ГРАДИНА и в ЮЖНИЯ ПАРК?! .... къде точно и защо?!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот krach » Пет Ное 16, 2012 1:15 pm

Insight написа:Всичко е ОК, обаче велоалея В БОРИСОВАТА ГРАДИНА и в ЮЖНИЯ ПАРК?! .... къде точно и защо?!

В парка най - лесно ще намерят място. Няколко дървета по - малко и те ти на. Хубаво са под емнали инициативата. НО Най - дългото и скъпо трасе...банкя с люлин?!?! Да беше Люлин с центъра ОК. Да може да се използва велосипеда за ТРАНСПОРТ. Не само за отдих.

Са някой ще каже мрънкате като не правят, мрънкате като правят няма угодия. Но предвид че харчат нашите пари.
krach

Мнениеот valentin.georgiev » Пет Ное 16, 2012 1:52 pm

Това си е много добра идея, да можеш да стигнеш до приятно място за отдих по велоалея, така няма да ти се налага да използваш колата, ако искаш да отидеш на излет със семейството (стига всички да карат колела де).
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот autosvet » Пет Ное 16, 2012 2:24 pm

То и сега не е трудно да стигнеш от Люлин до Банкя с колело по ненатоварен път. Единственото гадно е павирания път през Иваняне.

Повече ме притесняват цените за мен е изключително непонятно какво в една велоалея струва между 350 и 400лв на линеен метър. Все още не ми е ясно защо например не се преустроят бул. Сливница и България, които са достатъчно широк и са перфектни за изграждане на велоалеи и в двете им посоки. Съответно защо не се направи читава вело-връзка до Дианабад, Младост, да се обособи по Шипченски проход - Искърско шосе велотрасе и същото да се направи и по Владимир Вазов така хората ще могат да си ходят до работа в централните райони с колела. Правенето на велоалея в парк е най-малкото странно. В парка не важат законите за движение по пътищата от какъв зор трябва специални алеи там. Бил съм малко по европата и никъде не съм срещал паркова велоалея.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот vpravov » Пет Ное 16, 2012 2:41 pm

Insight написа:Всичко е ОК, обаче велоалея В БОРИСОВАТА ГРАДИНА и в ЮЖНИЯ ПАРК?! .... къде точно и защо?!

За да не можеш да си караш където си поискаш и да се пречкаш на майките с деца, бабетата и тн. Преди години в "Борисовата" беше разрешено да се кара колело само по определени алеи. Няма да се учудя и досега на теория да е така и това да имат предвид. Просто ще сложат маркировка, а конната полиция ще започне да заработва от глоби. ;)
Изображение
Аватар
vpravov

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум