Защо вече не ни пускат в автобус 93...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Защо вече не ни пускат в автобус 93...

Мнениеот Viki bombera » Съб Окт 20, 2012 9:37 pm

Случката е от днес сутринта...та дойде въпросния 93 на спирката и отвори само предната врата. Отидохме и попитахме шофьора няма ли да отвори другата врата и той каза НЕ, нямало да се качваме.. след малко ругане и уговорки пита колко сме и каза, че ще пусни само четирима. При опита да се качи петото момче оня затвори вратата...
Чудя се има ли право тоя бастун да казва Не след като си дупча билет за мен и за колелото и след като колелата са чисти и не създават дискомфорт на останалите пътници може би?
Аватар
Viki bombera

Рейтинг: 1096

Re: Защо вече не ни пускат в автобус 93...

Мнениеот Alpina » Съб Окт 20, 2012 9:43 pm

Viki bombera написа:след малко ругане и уговорки пита колко сме и каза, че ще пусни само четирима

и
Viki bombera написа:При опита да се качи петото момче оня затвори вратата

:popcorn: :popcorn: :popcorn:

Подадеш му пръст, то ти отхапе ръката :)

http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/70/kontakti ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Viki bombera » Съб Окт 20, 2012 9:48 pm

Alpina написа:
Viki bombera написа:след малко ругане и уговорки пита колко сме и каза, че ще пусни само четирима

и
Viki bombera написа:При опита да се качи петото момче оня затвори вратата

:popcorn: :popcorn: :popcorn:

Подадеш му пръст, то ти отхапе ръката :)

http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/70/kontakti ;)

e хубаво де, ама кой е той че ще каже ти ти и ти и следващите айде чакаите си...
Аватар
Viki bombera

Мнениеот Alpina » Съб Окт 20, 2012 9:52 pm

Какъв ти е проблема? (или по-правилно направо: Ma che cazzo vuoi?)

Обаждаш се на информационния център и разбираш има ли право или не. Ако няма - подаваш си жалба и си готов - следващия път няма да си го позволи!

Дейш, все чакате някой да ви забърше задниците... хайде малко мисъл...

И не викай хубаво, защото ви е казал - може 4-ма и ви е пуснал, ама вие нагли и "ааа тоя келеш се излъга да отвори вратата"...

Обсъжда се да има ограничение за превоз на обемни багажи, но дали е прието - чети тук: http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=96
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Нед Окт 21, 2012 10:55 am

Бастуните сте вие. Не стига, че ви е направил услуга, пък и кълнете. И шофьорите, и контрольорите могат да ви изгонят от автобуса! Дори и да сте дупчили 20 билета. В наредбата за превоз на пътници виж чл.13, ал. 4 и следващия път, когато те допуснат в автобуса с велосипед, се радвай, че са направили компромис. А превозването на повече от четири велосипеда в къс автобус създава вече много голямо неудобство за пътниците.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот fiderota » Нед Окт 21, 2012 11:33 am

Сигурно е искал да изпита силата на вашето приятелство като е видял, че сте 5-ма и е казал, че само 4-ма ще пусне. Та явно не сте се справили с изпитанието :D.
Иначе са правото си да преценят дали да ви пуснат или не. Така май беше писано по сайтовете им.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот subritual » Нед Окт 21, 2012 6:42 pm

fiderota написа:Сигурно е искал да изпита силата на вашето приятелство...

:rofl: Супер яко,но неприсъщо за шофьор.
Момчето има право, от чисто правна гледна точка може да ги осъди.Е ако не са променили нещо в регламента наскоро.
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Нед Окт 21, 2012 7:50 pm

subritual написа:Момчето има право, от чисто правна гледна точка може да ги осъди.Е ако не са променили нещо в регламента наскоро.

Ще ги осъди нанайси. Правилникът е достатъчно разтеглив, за да даде основания на шофьора да свали хората с голямогабаритен багаж.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Нед Окт 21, 2012 8:35 pm

Не знам колко сред вас са виждали кадри за това какво може да причини една невинна пазарска чанта при удар на пътнически автобус с кола. Представете си едно незакрепено колело, движещо се с 40км/ч - в затворено пространство.

Не, не съм против това да се превозват колела в автобус, но нека помислим и за другата страна на монетата.

Освен това ,в не малко случаи поведението на "байкърите" в автобуса не е такова, че да са топло посрещани. ;)
И се случва така, че когато някой се изсере на метеното, после други го отнасят.

Факт е, че е допуснал да се качат 4-ма - толкова е преценил за редно. Но отново някой е решил да се прави на тарикат и да си позволява повече от разрешеното му.
Следващия път този водач може изобщо да не пусне колоездачи заради тази случка, още пове когато правилникът му го позволява.

Е - браво на героите!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MilenVD » Нед Окт 21, 2012 8:46 pm

До Луксозната придворна тунинг фирма на БМВ само за големи познавачи и просветлени личности.. хитър потър и там другите! Разбирам, че вероятно много се дразните на момчетата, които карат Даунхилл..."ахх тези лигльовци на мама и тате с много скъпите колелета дето все се редят на опашка за автобуса, защото са разглезени и немогат да се качат до горе по друг начин"... надявам се не мислите че темата е пусната от някой подобен, НО дори и да бе... пак не виждам проблема, който вероятно Вие виждате след като се зачетох в коментарите Ви.
Аз също имам спомени за това как съм се качвал в 93 до горе и не е имало проблем. Ругането едва ли е било от страна на Колоездачите с оглед на това, че познавам един от тях и много добре знам за какъв човек става дума. Много по-вероятно е любезният шофьор да се е направил на интересен.... След като си купил билет за себе си и за колелото, което не заема повече място от един да речем 120 килограмов морж, каквито си имаме в изобилие в България.... би трябвало да се качиш и да пътуваш необезпокояван. Или нееее на дебелите хора им е забранено да се качват в автобусите, защото са много обемни и създават дискомфорт на останалите ... същото да се счита и за колелетата. Хмм??!
Планината е за всички, също както улиците, тротоарите, градският транспорт и всяко едно малоумно нещо за което си даваме парите под формата на данък. Когато мога карам до дестинацията си, но нямам нищо против да си взема автобус И да си го ЗАПЛАТЯ. Доколкото знам и във влаковете е разрешено, а там ни го таксуват директно като екстра багаж. Никъде не пише забранено за велосипеди. А когато на някой му дойде гениалната идея да ме наругае заради колелото ми в автобуса... го карам да съжалява че си е отворил спойката между това, което произвежда звука и това закърняло нещо, което е дало сигнала за него... с любезно обяснение разбира се, не бих се принизил на неговото ниво. А вие вместо да се заяждате и да пишете разни Умнотийки - "подадеш им ръка те....." - на баба ти хвърчилото можеше и да сте... знам ли... малко по-възрастни в разговора си с колегата. Аз си мислех че уж тук, в този форум ще да сме се събрали интелигентни хора... хора на спорта, хора които обичат природата...а то най-обикновенни чопли семки...Българското си е навсякъде за съжаление... без значение дали си колоездач, депутат, на висока позиция в банка, пияч, мутра или обикновен софиянец. Всеки гледа да се направи на интересен, велик и на повече от останалите.. (за което ми е гузно че пиша това, защото точно излгежда, че се правя на някой важен...)
Та и аз се питам защо пък ще ми каже, че няма да се качвам след като аз му плащам заплатата?
Аватар
MilenVD

Рейтинг: 1181

Мнениеот MilenVD » Нед Окт 21, 2012 9:26 pm

Браво алпин изказал си се по-достойно този път. Но нека ти напомня, че в автобуса се возят правостоящи и няма предпазни колани... да не дава господ да се случва нещо лошо... но с колело или без колело вътре всички ще променят позицията си при удар. Плюса е от размера на автобуса и това че самият удър се абсорбира от шасито и няма да има чак толкова сериозно пострадали при 40 км/ч със или без колело вътре. Но да не се случва. Да шофьорът е длъжен да следи дали не е претоварен автомобила и да реши на момента може ли да побере още хора или не, но аз знам че той е бил на половина пълен така че проблем от тази страна няма.
Аватар
MilenVD

Мнениеот did » Нед Окт 21, 2012 9:26 pm

Боже, Боже... прибери си вересиите!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Нед Окт 21, 2012 9:36 pm

Бля-бля-бля, глупости с тонове. Аз ако бях на мястото на шофьора, щях да изгоня всички след като петият е решил да се прави на тарикат. И аз ползвах автобуси. След като веднъж не ме пуснаха и звъннах на телефона (да, не се оплаквах като олигофрен по форумите) разбрах, че нямам изначално право да се возя с велосипеда и от тогава не съм го правил.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот MilenVD » Нед Окт 21, 2012 11:02 pm

А ти нещо много убиждаш а?
Аватар
MilenVD

Мнениеот PtD » Пон Окт 22, 2012 2:15 am

MilenVD написа:А ти нещо много убиждаш а?

1. Научи се да пишеш грамотно
2. Мери си приказките, защото тук не ти е градски транспорт и правото да пишеш не ти е гарантирано.

Към пострадалите некачени на автобус 93 - ооо, извинявайте че сте открили топлата вода и данхила. Ние, останалите завалии, понятие си нямаме, защото никога не сме се качвали на лифт и не сме карали колела със суспензия. :bowdown:
Аватар
PtD

Мнениеот TheAnimal » Пон Окт 22, 2012 8:12 am

Стига приказки искам кръв! :fight:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот jd » Пон Окт 22, 2012 9:11 am

TheAnimal написа:Стига приказки искам кръв! :fight:

Удри Брус Лий, тепай Брус Лий! :D
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Hell_Man » Пон Окт 22, 2012 9:29 am

Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община достъпена в 10 ч. на 22.10.2012 г.
Отговори си сам кои са били бастуните в случая:

Чл. 13. В превозните средства на обществения транспорт не се допускат за превоз:
1. Лица, които представляват опасност за сигурността на пътниците или реда в превозното средство;
2. Лица, които са под влияние на алкохол или друго упойващо вещество;
3. Лица в нехигиеничен вид и/или заразно болни;

4. Вещи, които могат да повредят или замърсят превозното средство;
5. Запалителни, избухливи, отровни вещества и други вещи и предмети, представляващи опасност за пътниците и персонала;
6. Предмети, превозът на които е забранен със закон;
7. Предмети, които поради своите размери и естество, създават неудобство за пътниците.
8. (изм. с Решение № 147 по Протокол № 12 от 22.03.2012) Живи животни и птици. Изключение се прави за полицейски кучета, кучета-водачи на незрящи хора, кучета, обучавани за водачи на незрящи хора, и кучета-домашни любимци.

Чл. 14. На пътниците в превозните средства на обществения транспорт се забранява:
1. Да стоят на стъпалата на превозните средства и да пречат на затварянето на вратите;
2. Да разговарят с водача или да отвличат вниманието му по друг начин по време на движение;

3. Да нарушават реда и спокойствието на останалите пътници;
4. Да замърсяват и повреждат превозните средства и апаратите за таксуване;
5. С действията си да застрашават безопасността на движението и сигурността на останалите пътници;
6. Да извършват търговска, рекламна и религиозна дейност;
7. Да пушат и да консумират храни и алкохолни напитки в превозните средства и метростанциите;
8. Да преотстъпват превозния си документ на други лица.

И другият път като сте петима (плюс техниката) се замислете малко дали някой ви е длъжен. Човекът ви е предупредил, че ще пусне четирима, а петият, въпреки това, се е опитал да се качи.
Намирам постъпката ви за чиста проба наглост.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот andycu » Пон Окт 22, 2012 10:04 am

С две думи: Нито е напълно забранено, нито е позволено. Зависи от начина, по който се възприемат колелата. Готина наредба, едва ли не създава ситуации подобни на обсъжданата.
Конкретния случай няма да коментирам.
За всички гореизказали се: Няма ли да е по-продуктивно, ако вместо да се изтъква какви "бастуни" са "потърпевшите", да се замислим, закон ли определя правата ни като колоездачи в градския транспорт или дали шофьорът си е пил кафето сутринта?
No hard feelings :) и поздрави :beer: .
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот PtD » Пон Окт 22, 2012 10:14 am

andycu написа:...

Е то е ясно, че шофьорът е бил леко кисел. Въпросът е, че правилникът е изцяло на негова страна. Уви.
Аватар
PtD

Мнениеот TsvetanVR » Пон Окт 22, 2012 10:19 am

(3) (нова с Решение № 508 по Протокол № 95 от 28.07.2011)
Пътник с редовен превозен документ има право да превозва по линиите на метрото велосипед, при следните условия:
- в делнични дни - след 21 часа;
- в почивни и/или празнични дни - целодневно;
- велосипедът следва да е във вид, който да не замърсява превозното средство;
- след закупуване на отделен билет за велосипеда от билетен автомат на входовете на метрото или от касиер в билетна каса на "Метрополитен" ЕАД.

:bigeyes: :crazy:
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот Hell_Man » Пон Окт 22, 2012 10:26 am

Като водач на МПС, водачът носи отговорността за всички зад гърба си. Ако стане инцидент той е отговорен за това, че е създал предпоставка.
andycu написа:За всички гореизказали се: Няма ли да е по-продуктивно, ако вместо да се изтъква какви "бастуни" са "потърпевшите", да се замислим, закон ли определя правата ни като колоездачи в градския транспорт или дали шофьорът си е пил кафето сутринта?

Естествено, че няма да е по-продуктивно - или си трябва специален отсег, където да се слагат велосипедите и да не подлежат на тълкуване, или имаме забрана и се решава проблемът със субективния фактор. За метрото е решено горе-долу адекватно - последен вагон, билетчета и ненатоварена времева зона.
Друг е въпросът как се извършва контролът по транспорта и каква е подготовката на кадрите, които го извършват. Да не говорим за конкретните причини, водещи до превръщането на возенето в столичния градски транспорт в постоянен компромис.
И вече навлизаме в броене на пътници, на тегло, на велосипеди, мотори, делтапланери и всичко, което може да мине през вратата на рейса, за да се организира закон, който казва - ако има колело - 3 човека по-малко и колелото да е фиксирано в отсега за колела.
И след това минаваме към достатъчно автобуси, за да не чакат хората и да не става навалица.
И чак след това може и да се помисли за наченки на манталитет в стадото.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот andycu » Пон Окт 22, 2012 11:16 am

Аз си се возя в 64 с колело. Да свирам се в миша дупка, да нон стоп гледам къде са гумите, кормилото и тн(макар че винаги са чисти), а водачът даже ме изчакава(държи вратите отворени) като слизам.
Явно наистина сме зависими от настроението и характера на шофьорите. В слуачая(а и не само в този) проблема се е породил от общата формулировка на наредбата. Ако не иска да качва колелото, водачът го определя като опасен и неудобен за пътниците обект и го спира(по закон), от друга страна велосипедистът може да претендира, че не е такъв. И въпреки че, водачът е в правото си(по закон), скандалът е налице.
А по тази логика, достъп до планината(законен), освен на собствен ход или с кола, нямаме. Аз ли греша в логиката си, или ситуацията наистина е...гадна.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот bfm » Пон Окт 22, 2012 12:43 pm

Изчетох целия списък със задълженията, които имам в автобуса, но никъде не видях да пише, че на шофьора са му легитимирани правораздавателни функции. Както шофьорът не може да ме глоби ако се возя без билетче, така и не може да ме спре да се кача, има си инспектори по транспорта за тази цел.
"...while the strong do what they can and the weak suffer what they must..."
Аватар
bfm

Рейтинг: 1175

Мнениеот Alpina » Пон Окт 22, 2012 2:26 pm

MilenVD написа:До Луксозната придворна тунинг фирма на БМВ само за големи познавачи и просветлени личности... ...! Разбирам, че вероятно много се дразните на момчетата, които карат Даунхилл..."ахх тези лигльовци на мама и тате с много скъпите колелета дето все се редят на опашка за автобуса, защото са разглезени и немогат да се качат до горе по друг начин"... надявам се не мислите че темата е пусната от някой подобен, НО дори и да бе... пак не виждам проблема, който вероятно Вие виждате след като се зачетох в коментарите Ви.

О, простете, но така като се замисля - с колело в автобуса съм се возил за последно.... хъм, я да погледна календара... ами да - в началото на месец октомври 2012 - не е като да ме е яд на някой колездач, който ползва този вид превоз. Яд ме е, че заради разни отворковци може да се стигне до там да се лишим от тази благинка в определени часове, понеже много знаят...

bfm написа:Изчетох целия списък със задълженията, които имам в автобуса, но никъде не видях да пише, че на шофьора са му легитимирани правораздавателни функции. Както шофьорът не може да ме глоби ако се возя без билетче, така и не може да ме спре да се кача, има си инспектори по транспорта за тази цел.

Така ли мислиш, само че на шофьора му е отговорност безопасността на пътниците, което е регламентирано с публичната наредба, а не да следи кой е редовен или не.
И в този ред на мисли, решението, ако се съмняваш за това дали има право или не, е да викне колегите си от контрола на градски транспорт, да ги чака 30 мин и накрая правоимащите да потвърдят решението му да се намесят. Само че до тогава ще им разширят аналните отверстия заради 30 мин забавяне, понеже са тарикатчета и не се съобразяват с това, че са пуснали 4-ма, а те се опитват да се качат повече.

Единственото което ще постигнете е да вкарате един двукоронен Zoom на всички качващи се с рейс нагоре, понеже ви знаят много балалайките...
И тогава няма да има опцията да се качват 4-ма, ами 0 :D

andycu написа:За всички гореизказали се: Няма ли да е по-продуктивно, ако вместо да се изтъква какви "бастуни" са "потърпевшите", да се замислим, закон ли определя правата ни като колоездачи в градския транспорт или дали шофьорът си е пил кафето сутринта?

И отново - като някои от вас искат промени - ми разправяйте се, за да се случат.

Или е най-лесно с "трябва да се направи това, това и онова", но когато стане дума кой да го направи и никакви ви няма... Още по-дразнещо е когато се използва. "Трябва да направиМ еди какво си" и отново чакате някой друг да го свърши.

Ясният регламент за превоз на колела в метрото няма да ви казвам как се получи - със сигурност не им светна от никъде на господата от "Метрополитен" ЕАД. ;)

TheAnimal написа:Стига приказки искам кръв! :fight:

Един път месечно все се стига до кръв - къде повече? Имай малко търпение. :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот xcII » Пон Окт 22, 2012 2:50 pm

Когато съм използвал услугите на градския транспорт за предвижване на колелото ми в Сф, в 90% от случаите е било в извънпикови часове. За автобуси, това е било след 22ч. независимо делник/празник, а за метрото според регламента цитиран по-горе. Това го правя не заради страх, че колето ми ще хвърчи с 40км/ч. и ще избие маса народ при челен сблъсък, а защото заема място и пречи на останалите, ако е в пикови часове.

В останалите "10%" от случаите съм качвал колелото си в автобуси, които обслужват селата край София, по-конкретно тези за Железница (N69/70). Честно казано, не се чувствам много добре, защото тези автобуси са малки и обикновено са фрашкани до козирката в празничните дни, независимо в кой час ги вземаш. Очевидно това е така, защото освен хората за селата има и хора, които ги използват да се предвижат по-близко до полите на Витоша, за да си направят излет. Толкова пълни са, че ако не си на първа или втора спирка, то шанса ти да качиш байка си ти е минимален, от ранните сутрешни часове та до следобените поне. Предполагам, че същото важи и за автобус N93.

Та в тази връзка, може би си струва софийска община да инвестира в адаптирането на багажници за колела на автобусите които обслужват маршрути около Витоша, както се вижда на снимката по-долу. (друг е въпроса дали това е за обсъждане в този форум). За останалите автобуси, смятам че строг регламент в кои часове и дни по подобие на този за метрото би бил уместен.

Изображение

P.S. Снимката е взета от тази статия, където има интересни според мен статистики за ползата от такива багажници в Торонто. Подобни багажници за колела съм виждал във Вашингтон също, сигурно има и в други по-големи градове.. :8D: Интересното е, че според цитираната статия, цялото преобурудване на автобусите в Торонто с такива багацжници е струвало .. само 2млн. канадски долара, т.е. едва ли за определени линии в София ще струва ужасно много.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Пон Окт 22, 2012 3:42 pm

Да бе... аз не бих си поставил колелото така в България. Някой мургав побратим ще го хареса и ще си го отнесе.
Аватар
PtD

Мнениеот bfm » Пон Окт 22, 2012 4:35 pm

Alpina, нали и аз това казвам, може да сигнализира и да седи и да чака, с това му се изчерпват правомощията. Не заставам на ничия страна, само цитирам въпросната наредба :beer:
"...while the strong do what they can and the weak suffer what they must..."
Аватар
bfm

Рейтинг: 1175

Мнениеот bdz43r » Пон Окт 22, 2012 4:56 pm

Ако смяташ, че е направил нещо извън правомощията му, подаваш оплакване... или си траеш.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Viki bombera » Пон Окт 22, 2012 7:25 pm

Alpina написа:. Само че до тогава ще им разширят аналните отверстия заради 30 мин забавяне, понеже са тарикатчета и не се съобразяват с това, че са пуснали 4-ма, а те се опитват да се качат повече.

Единственото което ще постигнете е да вкарате един двукоронен Zoom на всички качващи се с рейс нагоре, понеже ви знаят много балалайките...
И тогава няма да има опцията да се качват 4-ма, ами 0 :D

Абе алпина ли си незнам , ама явно много знаеш как седят нещата се едно си бил там... Сега да ти поясня, че петото момче дойде по време на качването на групата от 4-ма и едва ли е знаело че той неможе да се качи...защото е 5-ти...Недей да се палиш толкова ше ти побелее косата рано, рано... ;)
Аватар
Viki bombera

Следваща

Назад към Общ форум