от Harka » Съб Ное 10, 2012 4:00 am
Понеже явно никой няма да се сети, та да кажа аз...
Някъде по това време преди 10 години беше създаден форумът на mtb-bg. Аз лично не съм регистриран баш от самото му създаване, но го следя горе-долу оттогава. Много вода изтече за тези 10 години. Направих си труда да се върна в онова време, да си припомня какви теми се пускаха, какви дискусии се водеха. 10 години могат да са и малко, и много време. За един форум това е страшно много време. Ако трябва да направя метафора - бих определил форума като корито на река, по което току що потича вода. В началото камъните са остри, различни, с неправилна форма. С течение на времето ръбовете се изглаждат, водата се "намества", коритото се оформя. Точно на такава река бих оприличил и форума. Преди 10 години малко хора въобще имаха опит с такъв вид общуване. За много хора mtb-bg/forum беше първия форум, в който влизат. По онова време малко се и знаеше за управлението на един форум. Имаше правила, но те бяха просто едни написани изречения без реално значение. По онова време липсваха естествените катализатори на това кое е приемливо и кое не. Тема, която днес би предизвикала единствено лека досада у модератора докато насочва мишката към бутона "Изтриване" и никакво внимание от страна на останалите, преди 10 години предизвикваше ожесточени дискусии и спорове. Преди 10 години имаше много за казване. За всичко. По много. Неписаните правила на форумното общуване се ковяха. Допреди не много отдавна бих казал, че за тези 10 години форумът премина през немалко "кризи". Днес бих казал, че това бяха естествени процеси. Наместване на камъните.
Как е след 10 години? Камъните вече са изгладени, реката си тече. Да, случва се понякога някой да хвърли камък, но той бързо бива отнасян от течението. Модераторите вече не са толкова интересни - самото форумно общество е това, което до голяма степен действа като естествен катализатор. Сигурно немалко биха казали, че "едно време" беше по-хубаво. Да, имаше повече емоция. Форумът беше нещо ново и интересно, в което всеки искаше да се изяви и блесне под някаква форма. Било то с простотия или пък напротив - с някой чудесен технически пост. Но съгласете се - всички вече знаят, че вилка за 1000 лева е по-добра от вилка за 200, че хубава хидравлична спирачка е по-добра от лоша механична, че не всички окачвания са еднакви и не е все едно дали отзад имаш проста пружина или сложен хидравличен амортисьор. Но "едно време" това не се знаеше. И трябваше да бъде казано, дискутирано, прието за даденост... Днес никой няма да седне да го обсъжда на сериозно отново.
За мен лично най-ценното в този форум не са нито разказите, нито геополитическите легендарни спорове, нито пък техническите теми. Най-ценното са приятелствата, които този форум създаде за тези 10 години. Най-добрите ми приятели са оттук (да, дори аз имам приятели). А вярвам - и не само моите. Оттам нататък всякакви дискусии относно качеството на форума, било в миналото, настоящето или бъдещето, са излишни. Постовете се появяват и забравят, но приятелите не. Хубавите карания - също.
Накрая искам да поздравя Admin за всеотдайната му работа през тези 10 години. Поздравявам и всички потребители - минали, настоящи, бъдещи. Вярвам, че всеки един потребител е като нишка, свързана на кълбо с останалите. Не знаеш коя нишка до какво е довела, какво е отключила, по какви неведоми пътища те е свързала с друга нишка. Успех на всички.