Проблем с вилката.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с вилката.

Мнениеот peterto11 » Пон Ное 05, 2012 9:00 pm

Здравейте.Имам Ram HT2.1 http://www.ram-bikes.com/bg/view_bikes.php?bikes_id=8 който е със вилка RockShox xc 32tk.
Проблема ми почна на 5тия месец след покупката не колелото(сега е на 7).Предната гума при натискане на спирачка, правене на бъни хоп, скачане от бордюрче и т.н отива доста наляво наляво и се докосва до арката понякога което е много неприятно.Гумата мърда доста.Слагам я до дясната част на арката, натискам спирачка и тя се мърда 3-4 см и се залепва за лявата част.Затягам qr-а много обаче и това не помага.Върнах го гаранционно и ми прегледаха главината и стегнаха спиците което оправи нещата за едно известно време обаче сега проблема се върна.Спирачната ми сила също се влошава когато го има този проблем.Обясниха ми, че вилката се гъне и нищо неможе да се направи по-въпроса.Предложиха ми 50% отсъпка от всички модели или да сложа малко по-тънка гума защото моята гума 2,40 HIgh ROLLER II надвишава изискването (2,35).Обаче дори и да го направя това гумата ще мърда много пак което според мен не е редно.Колелото не го карам много агресивно.Най-големите неща който е виждало са 4 стълби и някое скокче 50-60см.
Та накратко въпроса ми е има ли и нещо на вилката, мога ли да искам гаранционно нова и защо спирачната ми сила намалява когато го има този проблем?
peterto11

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с вилката.

Мнениеот Trihler4u » Пон Ное 05, 2012 9:05 pm

Дано успееш да го оправиш но незнам с кжо да ти помогна Модераторите да помагат тука
Trihler4u

Рейтинг: 1138

Мнениеот TsvetanVR » Пон Ное 05, 2012 9:08 pm

50% от всички модели вилки? Дай ми, дай ми ги насам.... :D
А иначе, щом проблема е във вилката и ти е гаранционно колелото, искай да ти я сменят. :)
Ако имаш пари и желание за ъпгрейд, обаче, отстъпката си важи и то много... :)
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот peterto11 » Пон Ное 05, 2012 9:30 pm

TsvetanVR написа:50% от всички модели вилки? Дай ми, дай ми ги насам.... :D
А иначе, щом проблема е във вилката и ти е гаранционно колелото, искай да ти я сменят. :)
Ако имаш пари и желание за ъпгрейд, обаче, отстъпката си важи и то много... :)

Благодаря за бързия отговор.Попитах обаче ми отвърнаха че няма дефект вилката просто в комбинация със силна спирачка се гъне.Посъветваха ме да отида в магазина на рок шок което мисля да направя да чуя и тяхното мнение.
Желание за ъпгреид имам обаче пари нямам.Да отстъпката е наистина много добра, ако се възползвам сигурно recon ще взема.
peterto11

Мнениеот TsvetanVR » Пон Ное 05, 2012 10:13 pm

Ако си купил готовото колело и не си сменял спирачките, ги натискай да ти сменят каквото е проблемно. Да са мислили като са правили сглобката. ;)
TsvetanVR

Мнениеот peterto11 » Пон Ное 05, 2012 10:25 pm

TsvetanVR написа:Ако си купил готовото колело и не си сменял спирачките, ги натискай да ти сменят каквото е проблемно. Да са мислили като са правили сглобката. ;)

Колелото е готово купено.Сменял съм само гумите и семеринг на вилката.На кой да се оплаквам?На магазина от който съм взел колелото на рок шок или направо на рам?
peterto11

Мнениеот TsvetanVR » Пон Ное 05, 2012 10:41 pm

На магазина от който си купил колелото. И не се оплакваш, а си отстояваш правата. Ако си малък, отиди с баща си - него ще го вземат на сериозно. Ако си от София, мога и аз да дойда - обичам да се карам с хората. :eyebrow: :smash:
TsvetanVR

Мнениеот TENDER » Вто Ное 06, 2012 12:10 am

Колкото и да се гъне, това да не е локум. Първите пет месеца не си имал проблем, след сервизиране - още един. Значи имаш проблем който в сервиза не са отстранили както трябва. Имаш влошаване на спирачната сила - това е така защото роторът който е монтиран на главината се суче спрямо калипера който е монтиран на вилката. Нарушено е едно немаловажно условие за добра ефективност на спираката: успоредност между повърхностите на феродото и ротора. Значи възможните проблеми са в лагерите, QR-a или Оста. При спиране плетката се стяга. Ако е много хлабава е възможно гумата да мръдне до 1-2 мм. на ляво - но това не може да повлияе и на спирачната сила. Главината ти е нисък клас с конусни лагери. Вероятно главината ти е отворила луфт в лагерите. В сервиза са го обрали, но не са затегнали добре някоя от контрагайките спрямо конусите и главината бързо е отворила отново луфт. Но и това не е достатъчно условие за толкова голямо изместване - което между другото смятам че си по-преувеличил. При 3-4 см. аксиално отклонение трябва да имаш счупена ос или гайката на QR да изпуска. Възможно ли е да не си забелязал че QR-a ти изпуска? Писал си че стягаш QR-a много яко. Налага ли се да навиваш гайката преди всяко затваряне на лоста на QR? Ако QR-a ти изпуска, това е много опасно и предостатъчно условие гумата ти да шава 3-4 см.
При анализа се абстрахирах от влиянието на вилката чрез сученето и. Със сигурност и тя допринася - но не е основният виновник, защото 5 месеца не си имал проблеми.

Закон за защита на потребителите http://lex.bg/laws/ldoc/2135513678

Чл. 3. (1) Правата, предоставени на потребителите по този закон, не могат да бъдат ограничавани. Всяка уговорка, с която предварително се изключват или ограничават правата им, е недействителна.
Чл. 104. (4) Поправка или ремонт на потребителска стока е привеждането й в съответствие с договора за продажбата й, когато има несъответствие между тях.
Чл. 106. За да съответства на договора за продажба, потребителската стока трябва да:
1. притежава характеристиките, определени от страните по договора, и да е годна за обичайната употреба, за която служат потребителските стоки от същия вид;
2. отговаря на описанието, дадено от продавача под формата на мостра или образец;
3. е годна за специалната употреба, желана от потребителя, при условие че той е уведомил продавача за своето изискване при сключването на договора и то е прието от продавача;
4. притежава обичайните качества и характеристики на стоките от същия вид, които потребителят може разумно да очаква, като се имат предвид естеството на потребителската стока и публичните изявления за конкретните й характеристики, направени от продавача, производителя или негов представител, които се съдържат в рекламата или в етикета на потребителската стока.
Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова ...
Чл. 113. (1) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с договора за продажба.
(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) След изтичането на срока по ал. 2 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Hell_Man » Вто Ное 06, 2012 11:14 am

peterto11 написа:Здравейте.Имам Ram HT2.1 http://www.ram-bikes.com/bg/view_bikes.php?bikes_id=8 който е със вилка RockShox xc 32tk.
Проблема ми почна на 5тия месец след покупката не колелото(сега е на 7).Предната гума при натискане на спирачка, правене на бъни хоп, скачане от бордюрче и т.н отива доста наляво наляво и се докосва до арката понякога което е много неприятно.Гумата мърда доста.Слагам я до дясната част на арката, натискам спирачка и тя се мърда 3-4 см и се залепва за лявата част.Затягам qr-а много обаче и това не помага.Върнах го гаранционно и ми прегледаха главината и стегнаха спиците което оправи нещата за едно известно време обаче сега проблема се върна.Спирачната ми сила също се влошава когато го има този проблем.Обясниха ми, че вилката се гъне и нищо неможе да се направи по-въпроса.Предложиха ми 50% отсъпка от всички модели или да сложа малко по-тънка гума защото моята гума 2,40 HIgh ROLLER II надвишава изискването (2,35).Обаче дори и да го направя това гумата ще мърда много пак което според мен не е редно.Колелото не го карам много агресивно.Най-големите неща който е виждало са 4 стълби и някое скокче 50-60см.
Та накратко въпроса ми е има ли и нещо на вилката, мога ли да искам гаранционно нова и защо спирачната ми сила намалява когато го има този проблем?

Присъединявам се към "Разхлабващ се QR".
Преди години караме към Перник по равен път и току усещам как диска пристъргва. Спирам, нагласяваме го и след 15-тина км - пак: "свир, свир, свир, свир".
Пак спираме, пак нагласяваме и на третия път стиснахме спирачката, размърдахме цялото колело и се видя как играе QR-ът във вилката и хлопчи нагоре надолу, точно това състояние на гумата, което ми описваш.
Стегнахме го и всичко заспа, така че провери дали не ти приплъзва стегнатият QR или дали нещо не усуква вилката още при самия монтаж, или дали не се е повредила главината.
П.П. Едно тъпо предложение, но да не би да липсват сачми?
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот peterto11 » Вто Ное 06, 2012 8:31 pm

Момчета благодаря много за вниманието оценявам го.Ще си сменям вилката най-вероятно на Sector благодарение на баща ми :).
Иначе да ви отговоря на въпросите.
QR-а стой стегнат и не се налага да го навивам, нито мърда по вилката.Просто като натисна спирачка или скоча от него гумата изведнъж дърпа наляво.Ако не затегна доста qr-a опира доста по-лесно гумата в арката.Съжалявам наистина съм преувеличил, гумата мърда около 1 съм.Когато го погледнеш като караш обаче изглежда доста повече.Нямам луфт на главината като разклатя гумата.
peterto11

Мнениеот Hell_Man » Сря Ное 07, 2012 10:26 am

peterto11 написа:Момчета благодаря много за вниманието оценявам го.Ще си сменям вилката най-вероятно на Sector благодарение на баща ми :).
Иначе да ви отговоря на въпросите.
QR-а стой стегнат и не се налага да го навивам, нито мърда по вилката.Просто като натисна спирачка или скоча от него гумата изведнъж дърпа наляво.Ако не затегна доста qr-a опира доста по-лесно гумата в арката.Съжалявам наистина съм преувеличил, гумата мърда около 1 съм.Когато го погледнеш като караш обаче изглежда доста повече.Нямам луфт на главината като разклатя гумата.

О.К. Да видим тогава:
Шината с все гумата се закача на спиците, които са закачени на главината, която е закачена посредством лагерите за оста, която е закачена за вилката, посредством QR-a.
1. Изключваме варианта САМО гумата да хлопчи по шината и да хвърчи където си иска :bigeyes:
2. Спиците могат да причинят преместване на шината, ако не са наплетени както трябва (трудно ми е да си го представя, но сигурно е възможно).
3. Там където спиците се закачат на главината нещо се мести и мести и гумата с шината чрез спиците.
4. Лагерите на главината хлопчат и с тях хлопчи главината и всичко след нея по веригата.
5. QR-ът хлопчи по вилката.
6. Вилката е деформирана и се усуква с всичко по нея при натоварване.
7. Бонус: крив ти е дискът и като стегнеш спирачката всичко след диска се усуква и гумата хлопчи (това не обяснява преместването при удар).
За да имаш 1 см ход в най-крайния елемент (гумата спрямо короната) нещо премества цялата гума с всичко по нея с няколко мм и това движение се увеличава заради спиците, които играят ролята на рамо.
Невъзможно е САМО гумата да се мести, така че хвани още някой за ушите и напревете опитна постановка - вдигате колелото и той натиска спирачката, а ти гледаш кое се придвижва.

Вметка:
Прощавай за тона на изказа, но съм се убедил, че понякога не мога да си разреша проблема, защото твърде много съм си повярвал и трябва да си го обясня като на малко дете.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

Hell_Man

Мнениеот peterto11 » Сря Ное 07, 2012 7:01 pm

Здрасти.Ще снимам клипче да покажа проблема.Днеска не успях, защото или валеше или не бях на подходящо място.
Гумата ми е High Roller II и не мърда(тоест здраво се държи към шината както трябва).Със старата ми гума имам същия проблем не опира обаче пак мърда.Старата ми обаче е 2,1 а не 2,4.
От сервиза ми стягаха спиците.Изглеждат правилно наплетени.Как мога да проверя дали има проблем с главината без да я отварям?Qr-a не мърда, но утре пак ще проверя.
Утре ще ти пробвам опита обаче трябва да има натоварване за да се премести гумата.Тоест тежест отгоре.Надявам се, че ще проработи.
От сервиза ми предложиха rockshox recon http://www.ridespot.net/productdetails. ... ctID=20314 + ще сложа най-вероятно главина 15мм което би трябвало да оправи проблема със сученето.За съжаление сектора го има само 150мм и ми се нарушава гаранцията.
peterto11

Мнениеот peterto11 » Пон Ное 12, 2012 10:10 am

Съжалявам, че закъснях но бях наказан.Клипчето трябва след 5-10 минути http://vbox7.com/user:peye?p=allvideos да е обработено.Проблема сега е доста по-зле отколкото при видеото.Вече опира и при въртене и завиване.Новата ми вилка идва обаче тази седмица :).Още нещо.Имам много странен луфт.Като натисна спирачката и дръпна напред и назад.Не е малък но не е и голям.Не е при короната, там нищо не мърда, не е и при вилката.Камък е като я мръдна.Дадох на някой приятели да видят но никой не разбра от къде е.Пробвах да стегне малко болтовете на главината но без резулатат.
peterto11

Мнениеот Hell_Man » Пон Ное 12, 2012 4:26 pm

Чакаме с нетърпение!

Hell_Man

Мнениеот peterto11 » Вто Ное 13, 2012 7:54 pm

http://www.youtube.com/watch?v=x4GrYIy- ... e=youtu.be Ето го въпросният клип.Не успях да го кача в вбокс незнам, защо.
peterto11

Мнениеот steal_legend » Вто Ное 13, 2012 8:49 pm

Доста интересен проблем. Жалко, че не мога да помогна. :crap: :crap: :dontknow:
steal_legend

Рейтинг: 1235

Мнениеот Hell_Man » Вто Ное 13, 2012 8:53 pm

Хихихихи! "И така, т'ва е проблемът... Чао!" :) :) :)
Луфтът в главината можеш да го установиш само като повдигнеш гумата, най-вероятно си го направил...
За мен продължава проблемът да е в крив диск и слаб QR...
Възможно е и да си говоря наизуст... Надявам се с новата вилка да се разреши, но отиди в сервиз, ако пак го прави.
Поздрави.

Hell_Man

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 14, 2012 1:30 pm

ммммм... пукнатина някъде в арката?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот peterto11 » Сря Ное 14, 2012 8:31 pm

Аз в предишният си пост съм обяснил каквото съм пробвал и знам.Как точно да тествам за луфт на главината?Аз просто разклащам гумата и, ако се мърда без усилие наляво-надясно значи е луфт.Утре ще сложа една капла от крос.Ще има ли някакви проблеми че е с друг диск и капла или няма значение?Qr-a ще сменя също.Разбрал съм се да пробвам с новата вилка и, ако не стане да я връщам.Прегледах арката, но никъде не видях пукнатина.Утре на светло ще потърся пак.
peterto11

Мнениеот war_shadow » Сря Ное 14, 2012 8:33 pm

Едва ли ще има проблем с друг диск,най-много да по престърже нищо друго :)
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот peterto11 » Чет Ное 15, 2012 4:39 pm

Здравейте днеска ми пристигна вилката и ме извикаха да си я сменя и нямах възможност да сложа друга капла.Огледах арката на слънчева светлина отвсякъде и нямаше пукнатини.Благодаря много на всички който ми оказаха помощ.Ще пиша утре дали това ми е решило проблема като го покарам.
peterto11

Назад към Веломеханик