Крупник - два дни тази седмица

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Крупник - два дни тази седмица

Мнениеот Admin » Нед Ное 25, 2012 12:07 pm

В тая тема засега е ясно, че нищо не е ясно, нов все пак, ето какво е известно:
- Ще се ходи към Крупник за два делнични дни с Уоутър.
- Ще се спи във вилата ми в гр.Рила, която е зазимена, т.е. няма вода, няма храна, няма нищо - просто ще я ползваме вместо палатка. :D
- Ще се кара над Крупник - първия ден по-малък маршрут (25-30 км), втория ден може и нещо малко по-голямо - 35-40 км, тъй като ще можем да тръгнем рано сутринта. Темпото на каране ще е толкова, колкото ми позволяват силите, т.е. не прекалено бързо, ама няма и да се моткаме излишно. Терените за спускане са изключително трудни - всички пътеки над Крупник, открити до момента, са Т4 и Т5, лесно просто няма.

Вариант 1 е да се отиде понеделник и вторник (26-27 ноември). Прогнозата за тогава е по-добра - по-топличко, по-малко ветровито, без дъжд. Проблемите са:
1. Не се знае дали ще мога да си ползвам колата тогава.
2. Не е ясно дали Уоутър ще може да се освободи от задълженията си точно за тези два дни. Чакам го да ми каже днес, защото и аз днес го реших.
Първият проблем може да бъде решен и с помощта на човек, който иска да се присъедини и има автомобил, който да е свободен за 2 дни. Разбира се, делим горивото и каквото друго има. Вторият проблем, както казах, очаква развръзка.

Вариант 2 е четвъртък и петък, 29-30 ноември. И тогава ще е топличко, но може да вали, а и ще духа повече. Ако първият вариант не е възможен обаче, остава само този.

Като цяло и в двата случая се търсят още двама души, тъй като толкова места има в колата. Както казах, ако някой от тях е с кола и възможност за качване на велосипеди, това е предимство, особено 26-27 ноември.

Ако има желаещи, особено за първия вариант, направо да ми звънят на 0887 321695. Е, ще проверявам и темата. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Крупник - два дни тази седмица

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Ное 25, 2012 1:07 pm

Идеята за Крупник адски радва, но самата идея за първо каране с Уоутър след китката не ме блазни :)
Принципно съм за, стига да не преча да групата!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Admin » Нед Ное 25, 2012 2:02 pm

Така, потвърждавам вариант едно - утре и другиден, 26-27 ноември.
Засега съм осигурил моята кола, но ако някой друг се включи с неговата,ще ме улесни, за да мога моята да я отстъпя на брат ми да си работи с нея във вторник.
Пешо се чудеше, ама нещо пасува, така че засега има две места свободни.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Нед Ное 25, 2012 2:47 pm

Аз че няма да мога да дойда - няма, но дай проекто-маршрутите, да поразсъждаваме малко върху тях. Това е нещо като утеха :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Нед Ное 25, 2012 4:59 pm

Като тракове имаш всичко, освен новата кратка пътека между Крупник и Полена, която налазихме миналия четвъртък на път за Петрич. По-интересен ще ти е отчетът след тези два дни, макар че предвиждам да проучим само една нова пътека - тази, която се отклонява под Смолни връх наляво, в дълбоката седловина, до която се спуска разбития черен път като си караме към другата знаменита пътека. ;)
Та първия ден планирам да покажа на Уоутър най-добрата пътека в района до момента - онази, 9-километровата, дето я намерихме между Кресненското ханче и Крупник. Качването ще си е стандартното до Смолни връх. Даже ще си взема моливчето и тефтерчето, защото това заслужава да бъде описано като маршрут с всички почести. :D
Вторият ден ще е още по-дълъг и интересен. Ще започнем със стандартното качване, но само за малко - после ще се спуснем към Полена, оттам малко по асфалта нагоре и после по черния път, дето се качвахме голямата група и дето се разделихме. Пак ще минем по моя вариант, т.е. по-лесния - няма да ходим до върха със станцията. После се пущаме по билото към Смолни връх, че и след него, и ще я видим тая пътека вляво, дето все я пропускаме до момента - силно се надявам, че и тя ще е нещо като 7-8 км нагоре-надолу сингълтрак. Живот и здраве, и този маршрут ще го опиша подробно, а после ще седна най-сетне да сглобя и общата GPS следа за района (в това начинание и ти ще помагаш) ;) .
Та тъй, гледай само... два дни каране и после ще имам работа за цяла седмица. :xx(:
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Нед Ное 25, 2012 5:51 pm

Точно това имах предвид. :D Сега може и да пофилософствам :lol:

Admin написа:тази, която се отклонява под Смолни връх наляво, в дълбоката седловина, до която се спуска разбития черен път като си караме към другата знаменита пътека. ;)

Веднага ще тикажа да нямаш много високи очаквания. В началото може и да е пътека, но със сигурност после става път, който излиза на ония скали вляво (тук гледната точка е в ниското преди Машин преслап - т.31 от моите следи. От скалите се вижда ясно пътя. Това не пречи да го проверите де :clap:
Admin написа:Вторият ден ще е още по-дълъг и интересен. Ще започнем със стандартното качване, но само за малко - после ще се спуснем към Полена, оттам малко по асфалта нагоре и после по черния път, дето се качвахме голямата група и дето се разделихме. Пак ще минем по моя вариант, т.е. по-лесния - няма да ходим до върха със станцията. После се пущаме по билото към Смолни връх, че и след него, и ще я видим тая пътека вляво, дето все я пропускаме до момента - силно се надявам, че и тя ще е нещо като 7-8 км нагоре-надолу сингълтрак.

Има и алтернатива на асфалта. По стандартния път по някое време има черен път (по-нагоре), който се спуска точно, дето после се отклоняме от асфалта за нагоре към билото. Но пък вие сигуно ще се спуснете по тая новата пътека до асфалта, което ще е по-забавно. Като излезете на Машин преслап и след като видите дали онова е път или пътека, от премката (снимката по-горе) хванате Track008-009 (http://sturow.net/downloads/tracks/miti ... ik-1.1.gpx). Това е пътеката, дето не можахме да довършим на връщане от Ильов връх и според мен е най-дългата (като чисто нанадолно) и тегава в района.

:smash:
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Пон Ное 26, 2012 12:56 am

4getcredo написа:Веднага ще тикажа да нямаш много високи очаквания. В началото може и да е пътека, но със сигурност после става път, който излиза на ония скали вляво (тук гледната точка е в ниското преди Машин преслап - т.31 от моите следи. От скалите се вижда ясно пътя. Това не пречи да го проверите де :clap:
Admin написа:

Като гледам Гуглето и като се замисля, нищо чудно част от тая пътека даже да сме я карали един път, га объркахме при Смолни връхотклонението, при онова голямото каране... ама може тогава друго да сме улучили. Ще я проверим, де, то лошо няма как да стане - или ще намерим нова пътека, или ще спусна най-после онази, дето ми се размина първия път, твойто бойно кръщене в Крупник. ;)

Що се отнася до асфалта втория ден, ще си го качим, за ад спуснем преди това новата пътечка - много е готина тя. Иначе онзи свързващ черен път и аз го гледах, ама при наличие на пътека... тц!

Заредил съм GPS-а (поздравления за следата, то много арно така наготово! :clap: ), утре и другиден съм в отпуск. :D
Аватар
Admin

Мнениеот r2d2 » Вто Ное 27, 2012 11:38 am

Ахх, защо чак сега отворих темата ... :banghead:
The most vulgar character of all time.
They beeped out every single word he said ...
Аватар
r2d2

Рейтинг: 1205

Мнениеот Admin » Сря Ное 28, 2012 11:24 am

Защо, наистина? :banghead:
Щуров беше прав иначе... онази пътека вляво свърши (или почти свърши) в дерето, оттам по едни много занемарени пътеки излязохме на място за дърводобив, откъдето по едни много стръмни дърварски пътища се върнахме към вр.Машин преслап и оттам... ах, Митак, пътеката наистина е много, много добра, но аз ще трябва отново да се върна, за да я карам. Сега "карането" ми се състоеше в спирания през 50-100 м, за да навигирам и да записвам разклонения, тъй като в рамките на спускането видяхме 15 други пътеки във всички посоки (броя ги по тефтерчето със записките за маршрута, ни повече, ни по-малко). А аз се стремях да следвам тази и по принцип има защо - наистина е страхотна и разнообразна пътека, с някои много трудни места, но като цяло, ако човек я познава, може да се кара на много места със скорост и заигравки. На други е неизбежно провирането през тесни места и между големи камънаци - и трите ни велосипеда отнесоха не по един и два удара в педали, курбели, венци, дерайльори...
На всичкото отгоре в долната част хората с животните вече са направили нова пътека - тая секция е убийствена, кара се в пясъчник по пътечка 30-40 см, подсичаща почти отвесен склон и на всичкото отгоре не се кара бавно, защото пътечката всъщност имаше сцепление и описваше палави завойчета. Е, да не си помислите все пак за някакви безумни геройства - отвесната част на практика е 10-15 м и през нея човек минава, без да има време да се замисли и да погледне наляво.
Както и да е, като спуснахме тази част, видях, че за пореден път сме напуснали следата на Щуров, избутах обратно 150 м по ебаси наклона, и се спуснах по нещо, което явно е било старата пътека, а сега само водата го е ползвала и е направила такъв улей с такива камъни по дъното, че успях да карам само на половината места и то с големи мъки, препотих се три пъти.
Та така, от двата дни каране съм безкрайно доволен, но в същото време втория ден останах незадоволен, щото много се извиваше пътеката, все едно че не знае накъде иска да ходи, и много пъти се налагаше да прекъсваме акта . :blush: Следващия път обаче ще се познаваме по-добре... :liplick:
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Сря Ное 28, 2012 1:56 pm

:D Вече знам, че знаеш какво имах предвид. И аз знам ти какво имаш предвид с тези спирания и маркирания. Няколко пъти подред бях така, но вече също знам, че старият улей си е най-труден с натрупаните по него камъни - иска ти се да си гъвкав като змия. И последния път не спирах заради отклоненията :roll2: В долната част преди селото има много гъста мрежа от пътеки и според мен е безсмислено да се описват, щото са долу-горе еднакво яки. :clap: Дай трака да наложим върху сегашните и да направим дистанционен разбор. :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Пет Ное 30, 2012 9:01 am

Митак, ще ти пратя следата като вляза в скайп за малко по-дълго. :agree:
След това посещение в Крупник обаче имам идея догодина напролет да го превърнем за 1-2 дни в байкпарк. :D Т.е. той си е готов такъв, само лифт липсва, затова ми се чини, че ако се съберем поне десетина души за включване, можем да си намерим някой камион, който да ни качи няколко пъти до Машин преслап. Ако договорим цена от 50 лв. за курс, това са по 5 лв. на човек - за един ден едва ли ще можем да направим (физически) повече от 5-6 спускания.
Желаещи знам, че ще се намерят.
За съжаление идеята ми хрумна на връщане в колата, така че нямаше как да питам местните за някой камион - иначе втория ден 2-3 пъти се засичахме с едни дървари, ама ей на, като не ти дойде навреме акъла... Та ако някой друг ходи скоро към Крупник и му се занимава, може да попита в кръчмата или на мегдана за човек, който има камион (за предпочитане с оградена каросерия, е не от тези баш дърварските) и да вземе някакви координати. Аз също ще гледам да организирам по-нататък каране с цел установяване на подобен контакт (да не си помислите, че ще отида заради пътеките, нищо подобно :D ).
Аватар
Admin

Мнениеот Yavkata » Пет Ное 30, 2012 4:52 pm

Давай да кандидатстваме за Евросубсидии. Програма "Естествени велопаркове". Спорт и двежение за младежта (ние) и поминък за местните (шофьора и кръчмарката). Ако трябва и ще маркираме.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Admin » Съб Дек 01, 2012 4:50 pm

А що никой не ме подсеща, че съм забравил да сложа линк към таблицата с описанието на маршрута "Крупник"? :banghead:
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Вто Дек 24, 2013 3:48 pm

Да не създавам нова тема за нещо така добре... познато? ;)

На 26.12. мисля от Крупник да продължим в едно по-нетрадиоционно направление - по една от хоризонталните пътеки над дефилето, която води до билото над Кресненското ханче. Първите 7,5 км от тази пътека съм ги минавал и хабера е, че се кара 99 % - нагоре-надолу с кратки заигравки , тясна пътека със страхотни гледки към Струма и скалите над нея. От карането и процентите изключвам началното изкачване - около 700 м бутане по, всъщност, една от главните пътеки за спускане над Крупник... по нея и ще се върнем... няма празно.

Без да се вижда много, се вижда същественото тук: http://sturow.net/?p=1248 Над ханчето ще се оглеждаме за топла връзка към продължението на тази пътека след Кресненското ханче в посока Кресна. Там нещата са малко по-слабо вероятни, но все ще има нещо, което да ни закара, ако не по хоризонтала, то поне нагоре към билото. Връщането ще е най-вероятно по по-горната Крупнишка Обиколна, която си е яка сама по себе си... Таа, очертава се каране предимно по пътеки с малко проучвателна интрига.

Предварително си говорихме с Любчо да се направи двудневен престой тъдява. Тъй че му мислите. Аз по принцип имам разписка само за 26-и :D
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Вто Дек 24, 2013 6:06 pm

Ехх, Митак, аз за 26-и едва ли ще успея. :( То и времето го дават тогава по-кьопаво.
Всъщност изобщо не знам за кога ще успея, Ники и Мери ме увещават за уикенда и тогава поне се очертава слънчево, та ако ще се напъвам за два дни, ще гледам тогава да е. Ако пък видя, че мога само един ден да отделя, ще гледам да е четвъртък и ще тествам евентуално екипировка за дъжд, но като цяло не разчитай на мен.
Дано някой друг да е свободен да ти прави компания! :beer:
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Пет Дек 27, 2013 9:37 pm

Беше доста вълнуващо! :D Пак имаше мъгла, но не валя. През по голямата част от времето беше тихо и спокойно като ... в мъгла. От време на време се чуваха подвиквания и лай на кучета... сещате ли се вече? Бях оставил колелото в близкото дере и разглеждах околията, когато от високото с шумно топуркане изскочи компактна група диви прасета - 10-12 на брой. Юркаха се в моята посока. Огледах се за най-близкото дърво и благоразумно, в лек тръс, заех по-тактическа позиция. Прасетата обаче хич не се заинтересоваха от мен. Сюрията се изниза на около 50-70 м. пред застиналата ми особа... и точно тогава ми хрумна, че имам фотоапарат, ама малко късно. Не можах да стрелям. Плюх в пазвата и продължих. :lol:

Има и още за разказване, ама това беше най-драматичната част. :eyebrow:
Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Нед Дек 29, 2013 10:51 pm

Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Нед Яну 05, 2014 11:57 pm

В името на последователността и изследователския дух - ЦВЪК.
Аватар
4getcredo

Назад към Индивидуални карания