Съвет относно избор на рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет относно избор на рамка

Мнениеот vlekov » Чет Ное 29, 2012 12:44 pm

Здравейте. Дощяла ми се е напоследък лека ХС мекица. Работата е там, че не ми се ще да е хардкор състезателна машина, супер лека, с голям челен ъгъл и т.н. По-скоро търся нещо от сорта на RAM Nduro или Iron Horse MKIII - тоест рамка достатъчно лека, но и достатъчно здрава, с по-малък челен ъгъл, която да ми дава повече стабилност в спусканията. И сега финалния проблем - разполагам с около хиляда кинта за всичко, което евентуално ще се наложи покрай рамката, тоест евентуално друг преден дерайльор, шок естествено, чашки и т.н., сещате се. Самото ендуро го давам само като пример, далеч извън предвидения бюджет е, което трябва да ви говори, че не държа непременно рамката да е чисто нова. От известно време следя какво се появява в ибей и пазаруването от чужбина (като изключим САЩ) не е проблем за мен. Просто ви моля да дадете още идеи за модели рамки с горните ограничения и добре работещо окачване откъм педалиране, защото обичам да въртя май повече отколкото е здравословно :D Останалите компоненти, с които мисля да сглабям новото конче са взети от сегашното твърдаче:
- вилка - SR Suntour Epicon LOD с ход 120мм.
- курбел Деоре направен на 2х9 с 22-36 венци и башгард
- касета Sram PG-990
- сравнително леки капли със свестни главини (тегло колкото на най-евтиния Кросрайд)
Това е май като цяло. Ако имам пропуски в разсъжденията - казвайте :) Благодарен съм за всякакви предложения.
Забравих да напиша що за каране ще вижда рамката - ами не много аграрно, по класификацията на МТБ-БГ пътеки със средна степен на техничност ще е максимума :D Редно е да отбележа, че съм доста лек и карам внимателно, поне доколкото ми е възможно :D
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Re: Съвет относно избор на рамка

Мнениеот vlekov » Пет Ное 30, 2012 11:49 am

85 преглеждания и нито един отговор... Май много ви затрудних с този въпрос.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот hitar_potar » Пет Ное 30, 2012 12:27 pm

Звучиш точно като за МкIII. Въпреки че 120мм вилка отпред ще му дойде малко! Аз моя го карах, колкото и малко време да беше в мен, с 125мм вилка се усещаше доста забита предницата. Признавам, за въртене беше ОК, но малко странно стоеше с вилката и се усещаше, че не точно такава й е идеята на рамката. :)
Аз обаче малко не разбрах за какво точно имаш 1000лв. :) За рамка с шок ли? :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот vlekov » Пет Ное 30, 2012 1:58 pm

Хилядата кинта са за всичко, имам предвид основно рамка с шок, но и ако се наложи закупуване на някаква друга "периферия" като например колче за седалка или друг тип преден дерайльор. Иначе моя Епикон лесно може да се направи на 140мм. ход, но тъй като това ще е фиксиран ход, ще ми влоши катеренето, което не ми се иска да се случва. Решението е друга вилка с променлив ход, но засега няма да имам възможност да сменя и вилката. Иначе за забитата предница си прав, снощи се зарових по-задълбочено в търсенето на картинки на железни коне със 120мм вилка и действително челния ъгъл не изглежда по-малък от този на сегашния ми твърдак, което ме изненада, но не мога да открия категорични данни относно точно тая характеристика на марк тройката. Чисто като пример най-много ми допада геометрията на рамчето ендурото - дори и с късоходова вилка, челния ъгъл си е сравнително малък, дават го 68 градуса.
Иначе други някакви впечатления от тази рамка можеш ли да споделиш?
ПП: RAM XC2 също е някакъв вариант, който обмислям, но железния кон ми допада повече като концепция. Рамчето го бие единствено по цена и с това, че ще е ново.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот 4getcredo » Пет Ное 30, 2012 3:03 pm

Системата на окачване на Кончето и Ендурото са различни. Освен Рам има и много други производители, които използват същия тип окачване като на Ендурото. Оглеждай се из големите онлайн магазини, защото там излизат намалени рамки, които няма да са по-лош избор от Ендурото. Въпросът е по-скоро до цената.

Кончето е добър избор - без съмнение.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот vlekov » Пет Ное 30, 2012 3:23 pm

Железния кон именно заради DW Link-a съм го аресал. Рутам в момента един англичанин с такъв да се разберем за доставката, та ще видим. Освен CRC, EBAY, bike-discount.de, кои други магазини ще ми препоръчате да наблюдавам?
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот hitar_potar » Пет Ное 30, 2012 7:09 pm

Ebay.de, Pinkbike.com задължително. :)
Относно Мк 3-ката - челния ъгъл с 130мм вилка мисля идва около 68,5 - 69 гадуса. Моя беше с офсет-втулки на шока общо 4мм, които доколкото разбрах, смъкват челния с около половин-един градус. А ако и това не е достатъчно за теб, челото на рамката е достатъчно и за енгълсет-чашки с до -2 градуса корекция на ъгъла на вилката. :) Само че благодарение на ниската вилка нямах възможност да усетя като хората цялостната геометрия на байка. :( Това, което мога да кажа обаче е, че рамката, независимо от само 130-те си мм ход отзад, си е баш АМ-рамка, усещаща се по-дългоходова, отколкото например един РАМ АМ със 150мм ход. При спускане работи страшно много и е много приятно изживяване. :)
Единственото, на което трябва да обърнеш по-сериозно внимание при закупуване на такава рамка, е областта около средното, долното звено (дето прави цялата магия на това окачване), и предната част на задния триъгълник, тъй като има партиди от този модел, които много лесно се пукат в тая област. :(
Страшно много информация за рамката получих и от 1 наш съфорумник - @Outfaced - който дълго бръмча с такава рамка, макар и малко по-нова генерация от рамката, която аз имах. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот vlekov » Пет Ное 30, 2012 7:37 pm

Въпросната рамка, която се опитвам да купя от тоя англичанин е реколта 2009, та се надявам да не попада в партидата с дефектните и пукащи се задни триъгълници. Иначе знам за тая история с дефектните партиди и това беше още нещо, което ме притеснява. Благодаря ти за наблюденията, които споделяш. За челния ъгъл и аз си мислех за едни такива, те им казват слаксет чашки, на works components, гледах тия, които смъкват ъгла с градус и половина. Честно казано не знам, днес получих доста добра оферта от Бас за чисто нова рамка ХС3, със шок и всичко за под 1000 кинта, та определено ми се събира материал за размисъл :D
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот milestone » Съб Дек 01, 2012 12:20 am

vlekov написа:85 преглеждания и нито един отговор...

Ми грешна формулировка на въпроса - кажи, че искаш рамка за лек даунхил с ход около 120 мм. и темата ще се развива със скорост поне една страница на денонощие :D .

Сериозно - извода до който стигнах ровейки по темата (и мен ме интересуваше точно този въпрос преди известно време) е, малко неприятен - единствения начин да разбереш коя рамка ще ти хареса най-много е да смениш поне 3-4 докато намериш твоята. Просто всеки си има различни изисквания и критерии по въпроса.

vlekov написа: Иначе за забитата предница си прав, снощи се зарових по-задълбочено в търсенето на картинки на железни коне със 120мм вилка и действително челния ъгъл не изглежда по-малък от този на сегашния ми твърдак, което ме изненада, но не мога да открия категорични данни относно точно тая характеристика на марк тройката. Чисто като пример най-много ми допада геометрията на рамчето ендурото - дори и с късоходова вилка, челния ъгъл си е сравнително малък, дават го 68 градуса.

Той челният ъгъл си се изменя при всички рамки почти еднакво - с 1 градус на 20 мм. (или нещо такова беше) промяна на хода. (Впрочем разстоянието от оста до короната на вилката играе в геометрията ако трябва да сме точни защото има малки различия). Отчитай и промяната на височината на средното.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот vlekov » Съб Дек 01, 2012 1:23 pm

Е за средното аз си въобразявам, че със 120мм. вилка няма да се вдигне кой знае колко пък и никъде не съм виждал производителя да посочва челния ъгъл с каква вилка е мерен, освен може би Cotic, те дават включително и колко е началното сгъване на вилката, с която е мерено. Иначе засега май се очертава да се размина с железния кон, ингилизинът не ми отговори.
ПП: Някой би ли могъл да даде мнение за Ram XC3?
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот milestone » Нед Дек 02, 2012 5:44 pm

По груба (и може би невярна) сметка отношението база към чейнстей е около 10:4, т.е. с 20 мм. по-дълга вилка ще качиш средното с около 8 мм. (това теоретично го смятам, да ме поправят знаещите ако не е така).
Това ХС3 не е ли с малко по-състезателна идея от това което търсиш (гледам не го карат много, както се казваше в оня виц)? Иначе под 1000 лв. за рамка ако е с читав шок звучи като изгодна сделка, не занех че още го продават тоя модел.
Преди гледах, че МК 3 излизат на добра цена макар и сравнително рядко. Fox TALAS 140 се намираше за около 200-210 паунда (сега извън сезона предполагам и по-евтино), така че ако продадеш Епикон-а може да стане някаква комбинация, която да се впише в бюджета. Печелиш универсалност, но губиш откъм гаранция и тегло - въпрос на приоритет.
Аватар
milestone

Мнениеот vlekov » Нед Дек 02, 2012 8:50 pm

ХС3 по мнение на момчето от магазина (а и според картинките, които съм гледал) наподобява доста геометрията на Ендуро, но не е толкова здраво. По здравина било според него между ХС2 и ХС1, като ХС1 за него си е чисто състезателна рамка, а ХС2 била сравнително доста здрава, в общи линии на нивото на НТ2. Тя и изглежда доста здрава, с подсилки на много места и масивен заден триъгълник, това са моите лични впечатления от ХС2. Не бях пипал досега ХС1 обаче и се изумих колко тънки звучат стените му при почукване с пръст, но не знам това доколко може да бъде критерий :D ХС3 е направена от същия материал като ХС1 - Xtrolite алуминий и била значително по-лека от ХС2 и Ендуро. Иначе самата рамка не съм я видял още, утре трябва да ми се обадят като я занесат в магазина за да я разгледам, а цената, която ми предложиха само за рамка беше около 250лв. ( :bigeyes: ). С един шок за 300-350лв. офертата определено става много примамлива. Иначе наистина не го предлагат като модел, но имах късмет с някаква изостанала бройка, която е и точно моят размер, направо човек да не повярва.
Относно Марк тройката, в момента се продава една за 270 паунда, но е с доста лош външен вид. Тази, която аз гледах, е на търг и началната цена е 335 паунда. Доставката до БГ е около 60 паунда и честно казано не съм сигурен дали си струва да се купува точно тази рамка на тази цена по редица причини, една от които е че все пак е карана няколко години, вярно, може би не много, но все пак. Разликата в цената е значителна, а и не съм твърде убеден, че точно Марк тройката е мойта рамка, поне засега... А за покупка на вилка в момента ми е трудно да си помисля, имайки предвид, че само рамката би излязла на цена около 1000лв.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот milestone » Нед Дек 02, 2012 10:39 pm

РАМ нещо май се опитват да конкурират Драг откъм дезинформация :lol:. Пък аз като един шибан инженер все се съмнявам в картинки и приказки на момчета от магазини ако не ми споменат цифрички.
ХС3 не беше ли със 100 мм. ход - т.е. би трябвало да е доста по-близо ако не и същотото като геометрия (ама кой да ти каже) до ХС2 отколкото до Ендуро.
Аватар
milestone

Мнениеот vlekov » Нед Дек 02, 2012 10:45 pm

Ето го ХС3 как изглежда http://masc0tte.snimka.bg/sports/ram-xc ... 283791.big
Казаха ми 125мм ход на задницата, а и аз по принцип така знам. Рамката е стар модел и мъчно се намира информация за нея, пък и поради високата си цена е била сравнително непопулярна, затова е и извадена от моделната им линия доста бързо. Аз само съм я чувал и виждал на картинка.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот milestone » Пон Дек 03, 2012 12:30 am

Възможно е и да греша - човек на възраст съм вече и е нормално да забравям :crap:.
Мислех си, че става въпрос за това, което пък много прилича на това, ама е с 1" по-малко ход и от друг материал :dontknow: (предполагам са объркали снимките).
Пък дали нямаше и едно ХС3 с права горна тръба дето прилича малко на това? Ама айде да не те обърквам повече, на място най-добре ще видиш.
Аватар
milestone

Мнениеот vlekov » Пон Дек 03, 2012 1:43 am

Мисля, че става дума за втората рамка, която си посочил, SPSLN. Разрових интернета и намерих в сайта МТБ-БГ разни коментари на админа и характеристики тук-там из темите. Ти сега изскочи с тези астрални братя на ХС3 ( :D ) и ми стана интересно, едната е с 80мм., другата със 100мм. ход... Кой знае за коя точно става дума. Тази със 100-те просто не пише от какъв материал е, може и тя да е Xtrolite. Kакто и да е, от прочетеното из сайта и из форума рамката, от новини и от мнения на хора, които са я карали, ХС3 е по-скоро със 100мм. ход и май е доста по-слабичка от Nduro/XC2. Утре ще я видя и ще приложа безпогрешния тест с барабаненето с пръсти (то е по-скоро с нокът) по тръбите. За сведение сега потропах по моя НТ1 и звука е съвсем различен от този, който чух от ХС1 примерно, много по-плътен, тъй че имам някаква база за сравнение, пък и знам, че метал се изследва именно с ултразвук, така че може би теста не е чак толкова лишен от логика :D
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот milestone » Пон Дек 03, 2012 2:09 am

Те не са просто братя. Астро произвеждат рамките които РАМ боядисват, сглобяват и продават, но това трябва да си го прочел покрай другата информация. Това е сайта им, покрай тая тема се сетих да видя дали там няма някаква информация, но и те си пазят тайните като наште "производители" :D.
Аватар
milestone

Мнениеот vlekov » Пон Дек 03, 2012 3:16 am

Знам-знам за Астро, че са производителя, аз затова написах, че са астрални близнаци :D Утре ще я видим тази рамчица колко струва... засега хигиенния нокът остава :D
ПП: ХС3-то с права горна тръба е размер 16.5", а по картинки е по-голямата рамка, 18.5". Виж тук: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 040&type=1 Рамката е 16-ка. Утре ако мога ще снимам каквото са донесли в магазина.
ПП2: http://www.poison-bikes.de/printversion ... &tpltype=4 :deal: Най-долу има геометрия.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Назад към Продукти за крос-кънтри