Въпрос за твърда предна вилка.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за твърда предна вилка.

Мнениеот MacLeod » Вто Дек 18, 2012 11:50 pm

Здравейте,
тъй като карам всеки ден колело в града се замислям дали би било добре да си сложа такава вилка на градското колело:
http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCAR/on_one_carbon_fork
Сегашната ми вилка е маниту р7 100мм, но е доста изтерзана от всекидневното каране по снега и влагата на софийските улици. Ще я карам до дупка, но за следваща вилка за това колело се замислям дали не би било добре да сложа твърда вилка. Ще сваля около 600 грама и няма да имам проблеми с мърсотия и драскане на тръби.
Подчертавам че колелото е предназначено да се кара градско или най - много хц. Ще се радвам на мнения от хора, които карат подобни вилки да споделят как ги чувстват.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за твърда предна вилка.

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 19, 2012 12:05 am

Карбонова не съм имал удоволствието да карам, но с хроммолибденова и гуми на 4,5-5 кг/кв.см. усещането си е доста твърдичко.
Та мисля догодина по някое време да пробвам как ще е с "мека". :)
Ако се притесняваш за стеншъните на R7-цата, мислил ли си за маншони?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MacLeod » Сря Дек 19, 2012 12:13 am

Ozzie написа:усещането си е доста твърдичко.

Да, един приятел ми каза същото, затова пуснах темата да видя и други мнения. Иначе се бях навил за твърда вилка като следваща на 99%, но вече почнах да се разубеждавам.
Какво точно е маншон ? Не беше ли някаква гума, която покрива жълтите ( в моя случай ) тръби на вилката ? Може и да помогне ако е това.
Аватар
MacLeod

Мнениеот PtD » Сря Дек 19, 2012 2:19 am

От друга страна твърда вилка за градско колело си е перфе отвсякъде!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот milestone » Сря Дек 19, 2012 6:01 am

Axle to crown (mm)- 26er: 440, 29er: 470

Странни цифри, които също трябва да има предвид човек ако не иска да си забие предницата с 20-30 мм. надолу спрямо положението с амортисьорната вилка.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 19, 2012 9:52 am

@milestone
Не съвсем. 440 мм. са долу- горе колкото а2с на вилка с 80 мм. ход, що се касае за 26".

MacLeod написа:Какво точно е маншон ? Не беше ли някаква гума, която покрива жълтите ( в моя случай ) тръби на вилката ? Може и да помогне ако е това.

нещо такова
Има ги и по нашите магазини. Последните цени които помня бяха между 15 и 20 лв. за комплект.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот pascoff » Сря Дек 19, 2012 10:51 am

Много зависи какво точно искаш да постигнеш със слагането на твърда вилка. Съответно зависи и какъв ти е обичайния всекидневен маршрут - каква е настилката (асфалт, павета, паркови алеи, тн.), дали е скоростен (примерно дали имаш възможността да караш без да спираш по светофари или да се провираш между коли) и тн. Коментирано е и в други теми, но с две думи: мека вилка - повече комфорт, особено при движение през неравности (дупки, алеи, павета и тн.); твърда вилка - повече скорост и лекота на маневриране, минимална поддръжка. Ти си избери :) Разбира се има един куп дриги фактори но за сега това е достатъчно като отправна точка.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот halcor » Сря Дек 19, 2012 3:17 pm

pascoff написа:мека вилка - повече комфорт, особено при движение през неравности (дупки, алеи, павета и тн.)

А ако искаш да се възползваш от споменатите благини, използвайки твърда вилка, имай предвид следните фактори при предницата:

- 29" вилка и съответното предно колело - ще обира по-добре неравностите

- дебела гума, по-ниско налягане, безкамерна - много сериозен фактор за омекотяване на возията

- карбоново кормило: откак съм с такова усещам повечко комфорт, имам усещането, че обира по-добре вибрациите от алуминиевото. да се има предвид, все пак, че не съм сложил само карбоново кормило, ами съм сменил цялото колело ;)

още за кормилото: пробвай различни дължини, на мен комфортната ми дължина е 68см за всякакви условия

- хубави грипове: важно е да ти е комфортен захвата за добър контрол, следователно и комфорт. аз си харесах едни, дето мязат на ужасно твърд дунапрен, пенопласт ли се води това, не знам
Аватар
halcor

Мнениеот MacLeod » Сря Дек 19, 2012 8:31 pm

В момента съм с 26 инчово колело с безкамерни гуми. От една страна искам да си сложа твърда карбонова вилка, защото колелото се търкаля основно в града или хц. За по - планински карания имам друго колело. От друга страна не искам да ми е твърдо, тъй като всеки ден го карам. Поради тази причина малко съм на кръстопът. Да взимам ли твърдата вилка от по - горния линк ? Ще се прецакам ли ? Е такива въпроси ми се въртят. Идеята с маншоните също ми хареса. Мисля си, че ако човек кара мека вилка с маншони, това би блокирало влизането на мръсотия до голяма степен ако не и напълно. От там нататък не виждам как би изникнал проблема със задирането на тръбите. Но не съм сигурен дали е така. Към 29 инчово колело определено не ми се минава. Не са мой тип нещо 29 инчовите. Най - малкото са ми леко грозновати. :) Иначе може да вървят повече, знам ли.. Да не говорим за комбинацията 29 отпред 26 отзад. Това изглежда направо смешно на външен вид. :)) За карбоново кормило може - стига да е здраво.
Аватар
MacLeod

Мнениеот PtD » Чет Дек 20, 2012 12:01 am

MacLeod написа:От една страна искам да си сложа твърда карбонова вилка, защото колелото се търкаля основно в града или хц.

Чакай малко сега, по-горе каза "градско", а сега излиза че и ХС? Ако ще стъпва извън асфалта, по-добре амортисьорна вилка. Ако ще е само по асфалт/паваж/тротоар - по-добре твърда.
Аватар
PtD

Мнениеот pascoff » Чет Дек 20, 2012 11:52 am

MacLeod написа:Поради тази причина малко съм на кръстопът. Да взимам ли твърдата вилка от по - горния линк ? Ще се прецакам ли ? Е такива въпроси ми се въртят.

Вместо да продължаваш да се чудиш, отговори на горните ми въпроси за да може да изясним има ли нужда/смисъл от твърда вилка или не. Аз също бях на този кръстопът и съм минал и през двата варианта и от опит смятам, че няма еднозначен отговор кое е по-добре, всичко зависи от изискванията :)
Относно маншоните не се залъгвай, няма да те спасят от мръсотията (не случайно вече почти никоя вилка не е с маншони). Може да си сложиш протектори за вилка вместо маншони, ще свършат повече работа.
Аватар
pascoff

Мнениеот MacLeod » Чет Дек 20, 2012 2:00 pm

PtD написа:
MacLeod написа:От една страна искам да си сложа твърда карбонова вилка, защото колелото се търкаля основно в града или хц.

Чакай малко сега, по-горе каза "градско", а сега излиза че и ХС? Ако ще стъпва извън асфалта, по-добре амортисьорна вилка. Ако ще е само по асфалт/паваж/тротоар - по-добре твърда.

Аа не е така. Писал съм и хц. Виж в края на първото ми мнение, с което съм пуснал темата. :D

pascoff написа:Съответно зависи и какъв ти е обичайния всекидневен маршрут.

Нямам обичаен маршрут. Колелото се кара навсякъде без am и dh. До работа имам 3 маршрута и ги редувам за разнообразие. Единият е през един черен път между младост 1, 2 и мусагеница. :) Зимата не го ползвам, защото се заледява. Определено не напъвам колелото по сериозните камънаци по планините. Четох ревюта за твърдите вилки, че ги карат и по планините, че даже и am. Затова ми стана интересно дали бих се чувствал добре на такава с моето каране.
Аватар
MacLeod

Мнениеот PtD » Пет Дек 21, 2012 2:10 am

Aбе, то че карат - сигурно карат. Ама има ли черно, най-хубаво си е окачването :look: За комбинирано асфалтово/черно хората са измислили lock-out-а ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bio » Пет Дек 21, 2012 2:39 pm

имам пълен твърдак ...
за да разбереш дали ще ти пасне ... просто пробвай, но с по-евтина вилка. след като имаш друго "сериозно" колело според мен си заслужава. твърдата вилка е идеална за асфалт, става на павета и се понася на горски пътища .... на каменисти и шарени пътеки просто ще ти избие кормилото от ръцете. твърдака за мен е задължително закопчан.
успех ти желая ... и дано дядо Мраз ти донесе хубаво твърдаче ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот MacLeod » Пон Дек 24, 2012 5:24 pm

bio написа:имам пълен твърдак ...

Ще се радвам да споделиш къде го караш, какъв стил и как се чувстваш на него ?

bio написа:твърдака за мен е задължително закопчан.

Това какво ще рече ? В какъв смисъл закопчан ?

Весели празници.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 24, 2012 6:22 pm

bio вероятно говори за SPD педали или други които са със закопчаване.
Колкото до усещането (понеже също имам 100 % твърдак) пригоден изцяло за каране по асфалт - просто летиш. :santa2:
Набира по- бързо, има по- добра инерция и почти не ми се налага да ползвам 22Т плоча, освен ако баира не е дълъг или стръмен.
Аватар
Ozzie

Мнениеот MacLeod » Пон Дек 24, 2012 9:23 pm

Ами аз моето го карам в града по асфалт, по павета, качвам бордюри с него, също между селски ( градски ) пътища и най - много някоя хц пътека. За други видове карания имам фул съспеншън колело, което е с няколко кила по - тежко и с по - дебели гуми. Все си мисля че твърдата вилка е точно за мен. Но това са планове за бъдеще, за сега си го карам с изтерзаното маниту р7 видяло много дъжд, кал, сняг и какво ли още не. Вчера му направих профилактика и пак е масалце, дори с издрания стеншън.
За спд педалите засега не съм почитател. :D
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Вто Дек 25, 2012 10:46 am

Весели празници и на Вас.
Да, за SPD говорех. това си е мое мнение ... но просто като ти избие няколко пъти краката от педалите ще се сетиш за "закопчаването". за всичко до "хц пътека" ще ти е супер (просто аз под XC разбирам всякакъв терен, а ти казах, че са много каменист/вълнообразен терен на мен не ми допада твърдата вилка). моето колело е с една скорост и SPD-тата ми помагат много при големия напъвания .... където с нормалните педали няма да успея да направя нищо и ще трябва да бутам.
иначе Single Speed колелото ми е супер леко и супер удобно ... много яко върви. В града, по полето ... и малко в гората особено по широки горски пътища. За айляшки масови карания е супер, за всичко останало си имам друго колело.
Лично аз се замислям за една лека късоходова вилка или твърда с по-голяма височина (А2С).
Успех ти желая ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот marsa » Вто Дек 25, 2012 11:57 am

MacLeod, щом имаш и друго МТБ, въобще не се замисляй, а се насочи към твърда вилка! Тази, която си посочил е доста скъпичка, да не ти правя сметка на парите, но и една алуминиева влика за 80-100лв да вземеш, ще постигнеш 95% същият ефект. Въобще не се притеснявай за карането в градски условия - колелото ще стане много по-бързо, пъргаво и отзивчиво. Отделно бих те посъветвал да си избереш и бързи леки гуми.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Сря Дек 26, 2012 9:49 am

Мерси за мненията. Явно към твърдата предна вилка ще плува корабът за това колелце. Сингъл спийд няма да слагам и ще стане 10 кила и половина.
bio написа:Лично аз се замислям за една лека късоходова вилка или твърда с по-голяма височина (А2С).

A2C за твърда вилка мисля че е 440 мм стандартно. Освен да пробваш вилка за 29-ер 470 мм. Но нямам идея какво ще се получи. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот MacLeod » Пет Яну 04, 2013 7:59 pm

Здравейте, реших да си купя твърда предна вилка но съм изпаднал в следната дилема. Дали да си взема твърда вилка с а2c 440 мм или твърда вилка с а2c 470 мм ( дават я за 29 цолови колела). В момента съм с амортисьорна вилка с а2c горе долу 470 мм ( 100 мм ход ). Рамката ми е предвидена максимум за вилка със 100 мм ход.
Спрял съм се на някоя от тези:

http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCR26DO/on_one_cromo_26er_mtb_fork_disc_only
http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCAR/on_one_carbon_fork

Мен лично най - ми допада стоманената с a2c 440, но ме е страх да не ми забие много предницата, при положение че сегашната 100 мм мека вилка е с а2c 470. Вярно че има и саг, но все пак..
Ще се радвам хора с опит при твърдите предни вилки да споделят.
Благодаря.
Аватар
MacLeod

Мнениеот pascoff » Съб Яну 05, 2013 10:20 am

Привет,

преди време и аз направих същата процедура на градското си колело - смених меката вилка с твърда. Колелото беше драг гранд каньон 28" с амортесьорна вилка 60мм ход. Не съм мерил а2с разстоянието и разликата (на око беше не по-малко от 60-70мм) с твърдата вилка, която сложих, но резултата беше ужасен. Предницата падна много ниско и цялата позиция върху байка отиде по-напред, тежеста на тялото падна на ръцете основно. По-големия проблем обаче беше височината на средното - на няколко пъти щах да се пребия, защото педала ми се удряше в земята при завой или в някоя издатина по пътя. Другия недостатък беше wheelbase-a - стана много къс, все едно карах детско колело. Разбира се имаше и плюсове но те не са важни в момента.

С 2 думи, не си променяй а2с разстоянито за да си нямаш главоболия. За тест мога да ти дам въпросната твърда вилка - алуминиева е, има уши само за v-brake, но е за 28" колела. Мога да и измеря а2с разстоянието ако се интересуваш.

Иначе и аз преди време минах на изцяло твърдо колело и още не мога да свикна, особено ръцете ми. Но предимствата за града са много и не бих се върнал на мека вилка :)
Аватар
pascoff

Мнениеот MacLeod » Съб Яну 05, 2013 10:44 am

pascoff написа:Привет,

преди време и аз направих същата процедура на градското си колело - смених меката вилка с твърда. Колелото беше драг гранд каньон 28" с амортесьорна вилка 60мм ход. Не съм мерил а2с разстоянието и разликата (на око беше не по-малко от 60-70мм) с твърдата вилка, която сложих, но резултата беше ужасен. Предницата падна много ниско и цялата позиция върху байка отиде по-напред, тежеста на тялото падна на ръцете основно. По-големия проблем обаче беше височината на средното - на няколко пъти щах да се пребия, защото педала ми се удряше в земята при завой или в някоя издатина по пътя. Другия недостатък беше wheelbase-a - стана много къс, все едно карах детско колело. Разбира се имаше и плюсове но те не са важни в момента.

С 2 думи, не си променяй а2с разстоянито за да си нямаш главоболия. За тест мога да ти дам въпросната твърда вилка - алуминиева е, има уши само за v-brake, но е за 28" колела. Мога да и измеря а2с разстоянието ако се интересуваш.

Иначе и аз преди време минах на изцяло твърдо колело и още не мога да свикна, особено ръцете ми. Но предимствата за града са много и не бих се върнал на мека вилка :)

60, 70 мм да забиеш предницата си е много. Аз се колебая между вилки с a2c 440 и a2c 470, като в момента меката ми вилка е с a2c 470 и 100 мм ход. Четох из интернет - препоръчват 100мм ходова вилка да се замени с твърда с а2c 440, за да се вземе под внимание сага на меката, но аз все пак се колебая. Доста често съм карал вилката си заключена и геометрията ми беше екстра. От друга страна си мисля, че ако сложа твърда вилка със същата дължина, това би натоварило чашките и челото прекалено много. При препятствия амортисьорната вилка би се свила, тук няма свиване. Пък аз имам навика да скачам от разни бордюри в града.
Все пак ми е интересно твоята твърда вилка, с която си свалил толкова много предницата колко а2c има ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот pascoff » Сря Яну 09, 2013 11:48 am

MacLeod написа:60, 70 мм да забиеш предницата си е много. Аз се колебая между вилки с a2c 440 и a2c 470, като в момента меката ми вилка е с a2c 470 и 100 мм ход. Четох из интернет - препоръчват 100мм ходова вилка да се замени с твърда с а2c 440, за да се вземе под внимание сага на меката, но аз все пак се колебая. Доста често съм карал вилката си заключена и геометрията ми беше екстра. От друга страна си мисля, че ако сложа твърда вилка със същата дължина, това би натоварило чашките и челото прекалено много. При препятствия амортисьорната вилка би се свила, тук няма свиване. Пък аз имам навика да скачам от разни бордюри в града.
Все пак ми е интересно твоята твърда вилка, с която си свалил толкова много предницата колко а2c има ?

Забравих за тая тема :) измерих а2с на моята твърда вилка и се оказа 365mm, което си е бая ниско
Аватар
pascoff

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 09, 2013 3:55 pm

Да, доста се е закопало колелото с такава предница. Аз си поръчах 440 мм твърда, че моята амортисьорна
има доста поражения. Включително и счупена резба, където единия патрон трябва да се хване за долната част на ботуша. Ще минавам на твърдо за града и хц. Като я сложа ще пиша как е.

Меката ми вилка маниту р7 изкара точно 3 години всеки ден каране включително на дъжд и сняг. Не знам това дали е много или малко.
Аватар
MacLeod

Мнениеот boris_borisov » Нед Фев 03, 2013 10:22 am

Използвам тая тема, за да споделя мислите си, което може би не е правилно, ама, карай, ако стане интересно, някой може да си поиграе да я отделя... :dontknow:
От известно време насам са ми интересни т.нар. fat bikes - тънки тръби на рамката, твърда вилка, една плоча отпред (не винаги), голям избор на зъбчатки отзад и, разбира се, ОГРОМНИ гуми! :D Гледам, че май повече ги карат на сняг, ама и по планината са плъзнали http://coastkid.blogspot.com/2012/10/uk ... forum.html
Та, да питам по-знаещите тук, би ли могло да се сглоби едно такова подобно чудо с части, които лесно се намират в милата ни родина, на една прилична цена? Коя рамка от най-разпространените би била подходяща, каква твърда вилка й трябва, какви гуми биха влезнали... За 26'' говорим,че на 29'' още им куцат цените... Идеята е, че това колело ще се ползва за дълги планински преходи в туристическо темпо, без никакъв състезателен елемент. Стремежът е към максимална надеждност и простота на компонентите, минимум количество на носените инструменти, здравина на гумите против пукане и, все пак, прилично тегло, за да може да се носи това чудо и на гръб продължително време.
Ъ, какво ще кажете? :eyebrow:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот bio » Нед Фев 03, 2013 11:47 am

Отзад напред те почвам.
Ще кажа, че няма да е евтино. Ще е доста по-тежко от нормален велосипед, дори след олекотяване. Гумите трябва да ти направиш задължително ghetto tubeless ако искаш да не пукаш/лепиш. Не може да се сглоби с налични на bg пазара компоненти (рамка/вилка/гуми), поне не и за тези цели. Тъбите са тънки защото рамките са стоманени.
Може да гледаш това колело ... и да си купуш като му мине "модата". Евентуално да търсиш нещо на старо.
В момента не ми се коментира велосипедната индустрия и модните течения ....
Последна промяна bio на Нед Фев 03, 2013 12:12 pm, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот evilzet » Нед Фев 03, 2013 12:00 pm

15kg твърдак :bawling: Нито за носене, нито за дълги преходи. Не виждам смисъла от подобни изчадия, но сигурно нещо ми убягва. Напомня ми на руските машини за заблатени местности.
evilzet

Мнениеот boris_borisov » Нед Фев 03, 2013 2:45 pm

Предполагам, че това тегло идва най-вече от гумите и каплите - хем са 29-ки, хем са 3,8, масивни, широки и здрави. Ясно, че са специфични и нови и поради това - скъпи.
Мен обаче продължава да си ме човърка... :D Една рамчица, Sprint Apolon примерно, една яка твърда вилка от сорта на Kona Project2, курбели с една плоча отпред (май се налага и водач, че веригата ще пада), отзад касета дори с 6 зъбчатки ще свърши работа (само големите трябва да са по-големи), надежден заден дерайльор и най-големите възможни гуми, които могат да се поберат в рамката и вилката. Идеята на големите гуми е да играят ролята и на преден, и на заден амортисьор, и да осигуряват стабилност на всякакъв терен. С дискови спирачки това чудо едва ли ще тежи повече от 12-13 кила. Пак казвам, търси се простота и надеждност, скоростта е ниска, туристическа, често се бута и носи, без технични изпълнения и кой знае какъв комфорт.
Просто си разсъждавам на глас, без претенции, че разбирам кой знае колко... :D
Аватар
boris_borisov

Мнениеот bio » Нед Фев 03, 2013 7:47 pm

ами и не само ... предполагам рамката клони към 3 килограма, шините са над 700 грама, вътрешните са също прасета. този аполон едвали ще събере гума над 2.35, project-а може и да хване 2.5 (не съм сигурен). въобще няма да направиш така желаното fatty, пък и ... аджеба дали е толкова "велико" това FATTY.
понеже съм чел твои пътеписи. защо просто не кажеш от какво имаш нужда и кое не ти е удобно в твoето колело. пък евентуално ... може и да се появи някоя идея, вместо да търсим цяр с някакъв чуждоземен странен илач.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри