Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Дек 25, 2012 9:23 am

ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ!

Сега на въпроса- Кво правим?!
...и малко предистория-въведение в темата:/Игнорирайте личното ми участие и поведение, но -за съветите Ви трябва и малко увертюра/.Всяка година по това време се качвам в планината /до сняг/, вземам си едно борово клонче и се връщам да празнувам. В началото бяхме трима , после двама -това е друга тема. Сега сам! Тръгнах. Предсказващ сън??-ще стане грешка!По някога е хубаво, по някога - не чак толкова ,човек да носи на раменете си корава глава. /"Да бъдем други -късно е..."/.Стига лирика-навлезнах в предпланината -хубава пътека -почти път, почти сух,само че не достатъчно. Подхлъзнах се паднах, нищо -само една кална ръкавица и още нещо... Разбрах след две минути-при превключване на по-лека предавка-класиката -счупено ухо и декланшьор в спиците!Друг път карам на честна дума , но този път заради съня, в раницата имах и ключ. Свалих декланшьора и се опитах да карам така. /Снегът и боровете вече бяха забравени/След всяко завъртване --- и накрая веригата в спиците. Свалих и нея , спуснах се до асфалт и оставаха само 12 км. Друг път ме спасяваше телефона и приятели, които ме прибираха. Сега -пред Бъдни вечер и без телефон -номера не мина.
Тук ми е ВЪПРОСЪТ: Кво правим сега?!Казвайте, чакам съветите Ви!Споделям и моя опит,ако пък аз на Вас мога да бъда полезен-развих средна скорост 9 км/час, мах-15 -. В началото карах като тротинетка - след един км ми писна, свалих седалката до дъно и почнах да "марширувам",само че рамката беше малко висока и имах усещането, че си повреждам инструментариума. С навлизането в града започнах да се отласквам само с единия крак от тротоара . И така - за Бъдни вечер -финиширах.Казвайте сега - Вие как действате в подобна ситуация! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Re: Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Дек 25, 2012 9:41 am

Случвало ми се е и съм се прибирал пеша /демек с бутане/ .. Самата случка не беше такава, но говорим за неизправност по велосипеда и невъзможността му да се кара без да го до осакатиш сериозно. Преди няколко месеца бутах 13 км от спукана гума.. Това беше най-прясната случка.

п.с. Не ме мързи, иначе съм имал телефон, но просто не искам да занимавам хората с глупости.. 20 км не са нищо особено за пеша.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот marsa » Вто Дек 25, 2012 10:07 am

Ами какво да правим - слагаме си обица на ухото и следващия път си носим машинка за верига, която може да е решение за няколко различни повреди, ако обицата ни е достатъчно голяма си носим и резервно ухо. То ако ептем без нищо си тръгнал, решението няма да ти дойде свише.

Stefan_trekkie написа:Преди няколко месеца бутах 13 км от спукана гума..
Аз веднъж пръснах гума тамън излязъл от града (кевлара се разкъса и гумата беше непоправима), не бях и с обувки за ходене, е тогава псуването беше прилично - гумата ясно, че беше бастисана, но и каплата стана на нищо, докато се довлача ~10км през целия град.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот boevvw » Вто Дек 25, 2012 10:32 am

като тръгвам на дълъг път винаги се запасявам с лесно сменяеми неща по колелото ( вътрешна гума, ухо и тем подобни ) в случая се е получило наистина неловко и в случая е нямало как да си носиш обтегач и верига :) :beer:
boevvw

Рейтинг: 1163

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Дек 25, 2012 10:33 am

Без ухо, помпа, гума, туулче, свински опашки и тиксо не мърдам и до работа. Не може да разчиташ на манна небесна да ти оправи ухото.
Скъсяването на веригата е най-адекватното решение в такъв случай или просто монтаж на новото ухо.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 10:43 am

Аз без шестограми и на разходка из града не тръгвам. Просто нямам доверие в нещата, които съм настройвал и е полезно да има инструмент. Ключодържателят ми има клещи, отверки и с него махам външни гуми. Нося и понякога резервна вътрешна и планирам да си взема со2 патрони. Беше ми се случило да бутам едного 6км прасето си заради спукана гума. Другото ми прасе пак толкова се наложи, но се ядосах и леко се извозихме до вкъщи. Каплата беше добре :) Сега трябва да взема едно ухо за с1то да има за резерва :) Като цяло вземам и инструменти като тръгнем с приятели, защото на моето колело нищо няма да му стане, но ако се прецака нещо на техните... По-добре да им го оправя отколкото да бутаме всички и то най-вероятно обратно към града...
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот Slade » Вто Дек 25, 2012 12:03 pm

Весела Коледа!
Наличието на тулче с клещи, помпа и лепенки ме е спасявало 3 пъти от бутане / носене, в един от случаите бях сам в Родопите и след спукана гума алтернативата беше бутане от 25км, което нямаше да е никак приятно, особено по пътеките.
След един инцидент в града (кофти приземяване, прескачане на веригата и скъсване на звено от едната страна) си купих инструмент за верига и вече разнасям и такъв.
За чупене на ухо и дерайльор не съм специално подготвен, но с помощта на машинката за верига мисля, че ще измисля нещо :smokin:
Отговорът на "КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!" всъщност е лесен и логичен - мъкнем колкото можем повече инструменти и резервни части с нас, знаем как да ги използваме / ремонтираме / импровизираме и се молим да не се случва да строшим рамка / вилка или да огънем капла :D .
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот APD » Вто Дек 25, 2012 1:13 pm

MIKEY MOUSE написа:Свалих декланшьора и се опитах да карам така.

Дерайльорът не се сваля дори при счупено ухо, а се стяга със здрави свински опашки за носача и се фиксира така, че при друсане да не мърда. Welcome to the single speed world, Neo ...
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот taurus13 » Вто Дек 25, 2012 1:27 pm

Туй то - като ви мързи да си носите инструменти. Машинка за верига и две бързи звена - разглобяваш, снаждаш на подходящо място веригата с бързото звено и караш. Като цяло избираш такива венци отпред и отзад, че да не е посукана веригата, за да не пада и да не се качва. :)
Като се прибереш монтираш махнатото парче верига с другото звено, защото с машинката рядко става добре, след като веднъж пина е ваден.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 25, 2012 2:13 pm

APD написа:
MIKEY MOUSE написа:Свалих декланшьора и се опитах да карам така.

Дерайльорът не се сваля дори при счупено ухо, а се стяга със здрави свински опашки за носача и се фиксира така, че при друсане да не мърда. Welcome to the single speed world, Neo ...

Малко не те разбрах! Ако може снимки :?
Аватар
gosh6o

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 28, 2012 3:36 pm

Има предвид, че при счупено ухо няма смисъл да махаш дерайльора, защото после жилото няма да мине през накрайника и ще трябва и ново жило.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Съб Дек 29, 2012 3:07 am

НОСИМ ТЕЛЕФОН !
Как въобще си тръгнал без такъв ? Също така избягваме да караме сами...
Ако ще карам в планината, тръгвам с напълно зареден телефон (с GPS) и подходяща компания, защото не дай си Боже счупиш не ухо, а нещо друго - ситуацията бързо може да се превърне в неравностойна борба за оцеляване, особено зимата!

Един пример от лятото - наложи се да бутам 8,6 км до най-близкия път, от където да ме евакуират с кола.
Причината - две спукани гуми (съответно 4 и 16 дупки) и забравена помпа :crazy: Бях сам...
Спасението - благодарение на безотказната Нокия и Фейсбук, се намери кой да ме извози, а GPS-a ме заведе до най-близкия път. В този момент бях безкрайно благодарен, че със шпайковете съм брониран срещу "бабините зъби" (много подъл вид трън)...
Ако липсваше поне едно нещо от горе посочения инвентар, щеше мнооого лошо да се закучи :boggled:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Totem » Вто Яну 01, 2013 2:56 pm

Телефон нося, но той е за музика и в случай, че се пречукам някъде (както стана май месец: Татееееее, утрепах са до старческия доооом, илааа да мъ земиииш :bawling: ) Преди носех адски много инструменти, но след време ми писна и си казах, че ако стане някаква авария, където и да съм - слизам от колелото и бутам ! Но аз на повече от 5км от града, рядко се отдалечавам, все пак съм в подножието на планина :magnify:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот krach » Вто Яну 01, 2013 10:19 pm

На мен ми се е случвало да си счупя помпата при дълъг преход. Слава бого се случи при второто пукане за деня и вече бях в цивилизацията, та само 2 км си носих колелото до бензиностанция. Интересното беше че бяхме 3ма и само аз имах помпа...е верно само на мен ми трябваше ама все пак.
Изхождам от принципа по - добре да тежи и да не трябва, от колкото да трябва и да няма.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Antares » Сря Яну 02, 2013 3:39 pm

Тия вафли сме ги яли... с корите. Като бях още с F4-ката счупеното ухо беше като спуканата гума - често срещан феномен. Хубаво, че най-бруталния случай беше сред по-запознати хора (отново мерси, Явка) та дерейльора - свален, жилото му - залепено, а веригата - скъсена с машинка, сложена на някаква по-неутрална "предавка" (позиция на средни/задни венци) за single speed.

От тогава насетне без телефон, тулче (с машинка за верига) и помпа+лепенки не излизам. Когато не искам да ми виси раница на гърба - шише с вода на стойката, чантичка под седалката.
krach написа:Изхождам от принципа по - добре да тежи и да не трябва, от колкото да трябва и да няма.
+1000
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 02, 2013 3:45 pm

Какво мислите за патроните с въглероден диоксид (CO2 патрони)? Планирам да взема две да има като храсталясваме. И друго: струва ли си да дам 4лв за кит за лепене като мога да мина с лепенки за гуми за 15-20ст и бързосъхнещо лепило за 60ст, и една шкурчица?
Аватар
gosh6o

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Яну 02, 2013 3:52 pm

Аз ходя с 2 резервни вътрешни гуми в чантичката и си свиркам :beer:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот krach » Сря Яну 02, 2013 4:13 pm

gosh6o написа:Какво мислите за патроните с въглероден диоксид (CO2 патрони)? Планирам да взема две да има като храсталясваме. И друго: струва ли си да дам 4лв за кит за лепене като мога да мина с лепенки за гуми за 15-20ст и бързосъхнещо лепило за 60ст, и една шкурчица?

Най - добре е самозалепващи лепенки. За лепилата които съм тествал едно на ръка че трябва да плякаш с лепило и 100% чакаш повече от самозалепващите. Не че 5 -10 мин са много време, но значително по лесно и бързо е самозалепващи. Какви...има избор..
krach

Мнениеот did » Сря Яну 02, 2013 4:32 pm

krach написа:
gosh6o написа:Какво мислите за патроните с въглероден диоксид (CO2 патрони)? Планирам да взема две да има като храсталясваме. И друго: струва ли си да дам 4лв за кит за лепене като мога да мина с лепенки за гуми за 15-20ст и бързосъхнещо лепило за 60ст, и една шкурчица?

Най - добре е самозалепващи лепенки. За лепилата които съм тествал едно на ръка че трябва да плякаш с лепило и 100% чакаш повече от самозалепващите. Не че 5 -10 мин са много време, но значително по лесно и бързо е самозалепващи. Какви...има избор..

ГЛУПОСТИ!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 02, 2013 7:32 pm

Самозалепващите по мои наблюдения, не са много здрави - те са, да запушиш някоя малка дупчица от трън набързо. По-добре си лепи с лепилцето, шкуркичката и лепенките - там вулканизацията е сигурна.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Сря Яну 02, 2013 7:50 pm

Милко, кажи си го в прав текст - самозалепващите лепенки са боклуци.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 02, 2013 8:56 pm

Може би трябваше да го кажа някак по по англичански - Боя се, драги ми колега, че тези самозалепващи лепенки , не са най-удачното средство за залепване на спукана гума. Което преведено на нашият език, ще значи баш нещо такова. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот krach » Сря Яну 02, 2013 9:39 pm

Вероятно сте прави и аз съм уцелил кьоравото с някакви недъгави лепенки. Две от въпросните некачествени лепенки от лятото насам си ми седят на задната гума и проблеми няма - активно си карам и сега. Също такива лепенки съм залепвал спукано от капла и мека гума, разрези от по милиметър и двете. Пък незнам :beer:
krach

Мнениеот xcII » Сря Яну 02, 2013 9:48 pm

Няма как да се съглася с некои Колеги по-горе, и как да не се съглася с Колегата по-долу:

..Две от въпросните некачествени лепенки от лятото насам си ми седят на задната гума и проблеми няма - активно си карам и сега...

След презарвативите, най-доброто нещо измислено от гума са самозалепващите се лепенки за гума, лепиш и бегаш :D :agree:

P.S. Имам поне 10 лепения с такива, нито един проблем, със същите :)

ed.: не знам дали значение, но аз съм позлвал такива само на Specialized.
Последна промяна xcII на Сря Яну 02, 2013 9:50 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот krach » Сря Яну 02, 2013 9:49 pm

xcII написа:Няма как да се съглася с некои Колеги по-горе, и как да не се съглася с Колегата по-долу:

..Две от въпросните некачествени лепенки от лятото насам си ми седят на задната гума и проблеми няма - активно си карам и сега...

След презарвативите, най-доброто нещо измислено от гума са самозалепващите се лепенки за гума, лепиш и бегаш :D :agree:

P.S. Имам поне 10 лепения с такива, нито един проблем, със същите :)

+1
krach

Мнениеот xargs » Сря Яну 02, 2013 10:47 pm

Има поне два вида самозелпващи се и едните определено са гадни - приличат на нормална лепенка.
Тези, които ползвам са прозрачни, разтегливи и са перфектни, става за нула време, без никакво цапане - http://www.parktool.com/product/super-patch-kit-GP-2

Ако някой си е купил боклуци, или е с две леви ръце, ясно че няма да стане спойката :)
Аватар
xargs

Мнениеот Анелия » Сря Яну 02, 2013 11:02 pm

Тези патрони не съм чувала на някой да му е проработил в момент, когато наистина много ти трябва :D
2 лепенки и 1 лепило не тежат въобще, носи си.

Нося си винаги зараден телефон и викам някой да ме прибере или бутам на бегом. Инструменти и да нося: полза няма, защото не знам как да си поправя нищо освен да си сменя гумата.
Аватар
Анелия

Мнениеот krach » Чет Яну 03, 2013 9:36 am

krach

Мнениеот did » Чет Яну 03, 2013 11:14 am

Точно тези не стават за нищо, освен за залепване на дупка от малко трънче.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Чет Яну 03, 2013 11:27 am

Предпочитам да закърпя с бързосъхнещо и да знам, че няма да трябва да отварям пак!
Аватар
gosh6o

Следваща

Назад към Общ форум