Моят странен начин за справяне с тръни

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Моят странен начин за справяне с тръни

Мнениеот rodopi_biker » Пет Дек 21, 2012 11:15 am

Здравейте. Преди време ми попадна една чертожна линийка MAPED Flex, от тези гъвкавите, нечупливите.
Изображение
В скучните часове по геометрия я мачках, огъвах,опитвах да я пробия (с карфица :D ) , но тя така и не помръдваше. Тогава в главата ми се роди идеята, че след като е толкова издръжлива би могла да предпази вътрешната ми гума от спукване от тръни, пирони и други остри предмети. Измерих периметъра на външната гума (185см) и изчислих, че ще ми трябват 6 линийки по 30см. Залепих ги от вътрешната страна на външната гума с лепило (колкото да ги фиксирам) и я напомпах. Опитах да я пробия с игла и шило, но без успех. Спираше ги на 100%. Сега остава да я изпробвам как ще се движи като карам, но заради ши*ания сняг това най-вероятно ще стане догодина :(!: .
Ето видео: http://www.youtube.com/watch?v=5_hBNwD1HyM :beer:
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Re: Моят странен начин за справяне с тръни

Мнениеот Ozzie » Пет Дек 21, 2012 11:36 am

И колко ти струваха шестте линийки и лепилото? :)
И колко тегло добави към колелото?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rodopi_biker » Пет Дек 21, 2012 12:09 pm

Ozzie написа:И колко ти струваха шестте линийки и лепилото? :)
И колко тегло добави към колелото?

6x2.30 = 13.80лв. линийките, а лепилото ми дойде без пари :^: (иначе 2-3лв). Всичко това за една гума, като предполагам, че като я изхабя ще мога да използвам линийките повторно на друга.

Теглото не съм го мерил точно, но ако се търкаля добре и предпазва от спукване ще го прежаля или ще го избия от други компоненти. :beer:
Аватар
rodopi_biker

Мнениеот PtD » Пет Дек 21, 2012 2:05 pm

Работата е предимно в сцеплението - линийките най-вероятно няма да се огъват добре и значително ще влошават сцеплението.

П.П. Това, което винаги ме е учудвало е: защо всички смятат производителите на стоки за идиоти и винаги се опитват да "подобрят" продуктите с подръчни средства? (В резултат най-често ги "разподобряват", но това е отделна тема [терминът "разподобряване" е на Робърт Шекли]).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Пет Дек 21, 2012 2:57 pm

PtD написа:[терминът "разподобряване" е на Робърт Шекли]).
Или на преводача на български :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот rodopi_biker » Пет Дек 21, 2012 3:21 pm

PtD написа:П.П. Това, което винаги ме е учудвало е: защо всички смятат производителите на стоки за идиоти и винаги се опитват да "подобрят" продуктите с подръчни средства?

Вариант 1: Поради липса на средства се опитват да направят от нищо нещо.
Вариант 2: Искат да се презастраховат (в моя случай..)
Вариант 3: Доставя им удоволствие да изработват или модифицират нещата си.

При всички случаи доста от нещата са открити благодарение на случайни експеримети и няма лошо да се изпробва.
Аватар
rodopi_biker

Мнениеот PtD » Пет Дек 21, 2012 4:10 pm

Aко производителят беше открил начин да пази гумите от тръни, непременно щеше да го приложи в някой от моделите си, за което да ти одере втора кожа с цената. Явно засега няма разумно решение.

Иначе от експеримента вреда няма... Но в много случаи и полза няма ;)
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 21, 2012 4:41 pm

Освен това...производителят може и да може да направи гума дето не се пука, но тя ще е по-скъпа и всички пак ще си купуват евтините, като ще казват - А, че колко струва една вътрешна гума и малко работа, пък и я се наложи да я сменям, я не - я дай от по-евтиния модел.
Освен това...производителя няма мнго файда да прави гуми дето не се пукат, щото няма да върви бизнеса с вътрешните гуми.
Освен това...вероятно такива гуми ще са по-тежки.
Освен това...няма да върви бизнеса с боза.
Освен това...много производители си продават и сега добре, та за какво да си дават зор и средства да измислят други гуми, като може всяка година да сменят шарката на грайфера с "нова" и на всеки пет години да ги въртят - и без това никой байкър не кара повече от 5 години колело.
:P

Иначе ме кефи експеримента - часовете по геометрия са затова, човек да мисли разни щуротии, докато се опитва да пробие линийката си с пергела.
Авторът може да пробва следващия път с капачки от буркани. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Нед Дек 23, 2012 4:48 am

taurus13 написа:Освен това...производителят може и да може да направи гума дето не се пука, но тя ще е по-скъпа и всички пак ще си купуват евтините, като ще казват - А, че колко струва една вътрешна гума и малко работа, пък и я се наложи да я сменям, я не - я дай от по-евтиния модел.
Освен това...производителя няма мнго файда да прави гуми дето не се пукат, щото няма да върви бизнеса с вътрешните гуми.

На производителя на външни гуми едва ли му пука особено за производителите на вътрешни. Освен това от една външна с абсолютна гаранция срещу тръни може да се вземат много повече пари, отколкото за вътрешните, които ще живеят колкото нея. Аз лично бих дал двойно повече пари за гума, ако знам, че тръни не я пробиват при никакви обстоятелства. А за тия пари колко вътрешни могат да се, вземат, ехеее... за 3-4 години!

Такива ми ти работи.
Аватар
PtD

Мнениеот TENDER » Нед Дек 23, 2012 10:40 am

taurus13 написа:... и без това никой байкър не кара повече от 5 години колело.
Значи нещо което е трябвало да ми се случи закъснява с графика?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот exiteyes » Нед Дек 23, 2012 11:28 am

TENDER написа:
taurus13 написа:... и без това никой байкър не кара повече от 5 години колело.
Значи нещо което е трябвало да ми се случи закъснява с графика?

Много вероятно сър. И PtD сигурно е минал годинките, ако съдим по регистрация във форума. Ама него не го гледай, сигурно е станало нещо мистериозно. :bigeyes:

По отношение на линийките, като каза, че са ти излезли 13+ пари веднага формулирах самозалепващо CST(което естествено тежи доста) но пък дупки до 3-4мм си ги запушва, както Дядо Коледа - Снежанка баце.
Друго нещо е snake bite, вероятно нямам идея дали с тези твърди линии ще стане, защото ми е попадала такава в ръката, вярно е огъва се но не е чак толкова пластична и.. трябва да пробваш. :D
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот MIKEY MOUSE » Нед Дек 23, 2012 1:32 pm

rodopi_biker написа:
PtD написа:П.П. Това, което винаги ме е учудвало е: защо всички смятат производителите на стоки за идиоти и винаги се опитват да "подобрят" продуктите с подръчни средства?

Вариант 1: Поради липса на средства се опитват да направят от нищо нещо.
Вариант 2: Искат да се презастраховат (в моя случай..)
Вариант 3: Доставя им удоволствие да изработват или модифицират нещата си.

При всички случаи доста от нещата са открити благодарение на случайни експеримети и няма лошо да се изпробва.

Лошо няма , ама Модераторът не е спал и чак призори е намерил верния отговор на твоите т. н. открития.ПАЗЕТЕ МОДЕРАТОРИТЕ! ТЕ СА НАШИ! Само за това вземам думата и да преключваме. Идва Коледа!!
1.Ползвай линийката по предназначение и слушай какво ти говорят в час по геометрия. Ще ти трябва, ако не за друго-поне да поумнееш.!Нали знаеш -българчето- на работа говори и мисли за ядене и пиене, когато яде и пие -мисли за работата - о и от там нито работа работа нито пиенето пиене.Та и твоята работа е така.
2. Сега по същество:Линийката е изготвена от полимер /пластмаса/ и материала струва пъти по-малко от готова линия
3.Линията/материалът/се огъва при стайна температура, а при -5 градуса?.... На твоята линия единия край беше отчупен!!
4. В магазините се продават протектори за външни гуми /подобни на бандаж, но по широки/- цена -по ниска от 5 линии.
5.Там, където има ръбове-/по линията има/ и съединения вътрешната гума се претрива и пука
6 ... и т.н и т. н.... и гледай си геометрията - изобретенията остави за по-нататък!!! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Alpina » Нед Дек 23, 2012 5:04 pm

Модераторът никога не спи. Винаги знае и верният отговор. Публикувал го е тогава, само защото е било най-подходящият момент.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rodopi_biker » Нед Дек 23, 2012 5:52 pm

MIKEY MOUSE написа:1.Ползвай линийката по предназначение и слушай какво ти говорят в час по геометрия. Ще ти трябва, ако не за друго-поне да поумнееш.!Нали знаеш -българчето- на работа говори и мисли за ядене и пиене, когато яде и пие -мисли за работата - о и от там нито работа работа нито пиенето пиене.Та и твоята работа е така.
2. Сега по същество:Линийката е изготвена от полимер /пластмаса/ и материала струва пъти по-малко от готова линия
3.Линията/материалът/се огъва при стайна температура, а при -5 градуса?.... На твоята линия единия край беше отчупен!!
4. В магазините се продават протектори за външни гуми /подобни на бандаж, но по широки/- цена -по ниска от 5 линии.
5.Там, където има ръбове-/по линията има/ и съединения вътрешната гума се претрива и пука
6 ... и т.н и т. н.... и гледай си геометрията - изобретенията остави за по-нататък!!! :wavey:

1.Ползвам линийката и по предназначение и слушам какво се говори, но това е друга тема .. :D
2.На кое казваш готова линия? На по-ниска цена не знам да го има.
3.Забелязъл съм това, че се огъва при стайна и по-висока температура. Аз основно ще я използвам през лятото когато температурата на гумата ще е между 10-50 градуса. Зимата така или иначе няма много тръни. Тази линия на клипчето е пробна и затова единия край е отчупен. Върху нея съм правил всички експерименти за издръжливост. На останалите линийки са изрязани заоблените краища и са приведени във форма на правоъгълник, за да пасват.
4.Не съм виждал да се продават, иначе нямаше да се опитвам да ги правя сам. Ако знаеш къде има кажи.
5.Прав си! Тук тиксото би свършило добра работа
6.Без коментар.. :beer:
Аватар
rodopi_biker

Мнениеот PtD » Нед Дек 23, 2012 9:06 pm

@rodopi_biker, чакаме резултати от експеримента. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Вто Дек 25, 2012 11:52 pm

Ако може и снимки
:popcorn:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот taurus13 » Чет Дек 27, 2012 12:14 pm

Искам да попитам - откъде мога да си закупя десетина от тия линийки, че имам малко свободно време и съм решил нещо да пробвам. Ако стане ще ви го покажа. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ico 1 » Чет Дек 27, 2012 12:35 pm

Аз се сещам - ще си правиш рамка. :lol2:
Иначе линийката на детето я купих от магазин "Джъмбо", но ги има и в други книжарници.
Аватар
ico 1

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Дек 27, 2012 1:02 pm

Преди имаше универсална рецепта, която даваше безпрецедентни резултати:
Двуслойна външна гума ~1500гр
Вътрешна гума за спускане със стени поне 1.5мм ~450гр
Подложка от стара такава вътрешна гума: ~200гр
Боза ~100гр
----------------------------------------------------------------
Тотал тегло: 2300гр на капла. Верно, гума не съм пукал, карал съм с 1атм налягане, чуваш шината на всеки камък, но прищипване нямаше, за тръни не можеше да се говори, то това пироните изкривява, да не говорим за тръни..

Гуми, със защита против спукване фигурират на пазара. Schwalbe го наричат PP - puncture protection, Green guard, kevlar guard и какво ли още не - допълнителна вложка в централния работещ грайфер, резистентна на пробиване, пази от малките досадни тръни, които ни прецакват карането. Conti също са в играта с ProTection сериите по 100лв/бройка.
Балансът е труден между тегло и защита, избира се трудно. Аз в случая карам вътрешни по 100гр и външни за спускане по 780гр/бройката. Пукам гуми, но по-добре да лепя 3-4 пъти годишно гума, от колкото да мъкна килограми в гуми с мен. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот mover » Чет Дек 27, 2012 3:27 pm

taurus13 написа:Искам да попитам - откъде мога да си закупя десетина от тия линийки

Видях такива или подобни в Кауфланд (в Пд, но сигурно ги има по цялата верига).
На мен ми е интересно от какъв материал са направени - мисля си, дали не е поликарбонат. Най-сигурно е, да споделите, ако има маркировка.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Hell_Man » Чет Дек 27, 2012 4:44 pm

*усмихва се*
А защо не направо една резбосана бандажна гума.
Изчисляваш й плътността и обема и изрязваш, така че да не си загуби твърдите свойства.
Това когато се спука ще е епично :) :)
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Назад към Бла - Бла