Препоръчайте ми колело ...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръчайте ми колело ...

Мнениеот Amidala » Вто Яну 01, 2013 8:48 pm

Здравейте,

Решила съм да си купя колело, което ще използвам за каране из софийските паркове, както и планински пътеки (пресечена местност), предполагам се казва крос кънтри. Като цяло, браузвах сравнително дълго, изчетох много мнения, но тъй като разбирате повече от мен, ще се радвам на мнение от ваша страна. Вече казах къде ще го карам. Отделно, бих искала да си взема нещо качествено - избягвам марки като спринт, драг и т.н. Бюджетът, с който разполагам е около 1000 лв.

За момента съм се спряла на:

1) http://www.sportdelivery.com/bg/product ... -2012/12--
2) http://www.sportdelivery.com/bg/product ... Anthracite

И други не по-малко важни въпроси:

- Висока съм 185, какъв размер колело би трябвало да ми стане, по принцип?
- Ако допуснем, че човек си вземе сравнително скъпо колело, по какъв начин се борите с престъпността? Чувала съм за хора с хубави колела, които директно ги свалят от тях и им ги вземат. Какво бихте ме посъветвали като цяло?
Amidala

Рейтинг: 1185

Re: Препоръчайте ми колело ...

Мнениеот boroborovski » Вто Яну 01, 2013 9:15 pm

Според мен ram htone е по добрият избор.И окомплектовката е по добра .За това колко голяма рамка да си вземеш мога да те посъветвам да видиш това http://screambikes.eu/calculator/ . А за това как да си го опазиш от шибани наркоманчета .Мога да те посъветвам да не го връзваш и да не го оставяш без надзор дори за малко .Така ми откраднаха старото.Късмет с избора :agree: :agree: :agree:
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Яну 01, 2013 9:43 pm

Избора на байк е трудна работа, аз самия без изправен пред подобно решение преди 6 месеца и избрах рам-чето, но става дума за други модели от малко по-горен клас.
Причини за избора - няма логични такива, не разбирам от качества, +/- или недостатъци на окомплектовката в един ценови клас /всичките дребни чарколяци по колелото/ ... Отидох в магазина, седнах и ме грабна, платих и си го взех..

Съвет - Отиди, седни, пробвай /ако разрешават/ .. Този сайт е само онлайн и нямат магазин, а само офис, намиращ се в ж.к. Младост 1, София... Има магазини в които можеш да пробваш РАМчето, ако желаеш ще ти дам координати.
За Скота - не знам..

2-те колела се с чарколяци от различни фирми, едната е почти незнайна /SRAM/, другата е масовка и я има от най-ниските цени класове до състезателните такива. Все пак японците са практични хора /Shimano/
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Amidala » Вто Яну 01, 2013 9:51 pm

В момента проучвам възможностите. Изчела съм много теми, в много форуми, с още повече мнения :) Фактът е, че ако искам нещо качествено, очевидно няма как да мина с малка сума. За това, определих бюджета по-горе, който считам, че би трябвало да е адекватен за нещо по-качествено. Мога да си позволя и доста по-скъпо колело, но ме е страх, че би могло да стане обект на кражба. По тази причина, се опитвам да намеря перфектната точка на компромис.

Искам нещо удобно, качествено и ... все пак да носи някаква класа - не ми се разкарва с колела, които се карат от ученици :)
Amidala

Мнениеот legacyGX » Вто Яну 01, 2013 9:52 pm

SRAM не са известна марка ???????? Т :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: Ти чуваш ли се какво говориш???

П.С. Разгледай и моделите на Крос :agree:
Паля си Субаруто и дим де ме няма !!!
legacyGX

Рейтинг: 1164

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Яну 01, 2013 9:56 pm

Не е известна сред масовката.. Аз до преди 6 месеца не бях чувал за СРАМ.. Чак, когато взех да си търся байк от ценови клас над 500 лв попаднах на такава информация в сайтовете за харатеристики. Никой не е длъжен да дири инфо за байкове, които не са пред очите му и не са ценово достижими в този момент/такива в компания, приятели и т.н./ ... Всичко надолу е Шимано...
Виж.. Компаноло е друга работа
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот VOLATGE » Вто Яну 01, 2013 10:02 pm

Това, че преди 6 месеца не си я чувал трябва ли да значи нещо? :confused:
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот Admin » Вто Яну 01, 2013 10:11 pm

Хмм, реално погледнато Ram, Cross, Drag, Sprint, Shockblaze... все се сглобяват в България, така че за мен лично е трудно да кажа че едни от тези марки са престижни, пък други не. Но в крайна сметка все отнякъде трябва да се започне като отправна точка и ако ти си си харесала определени марки, а други не, така да бъде. :D
Към списъка с чуждестранни марки, предлагани у нас (такава е Scott), можеш да добавиш и Specialized, Trek... от което изборът не става по-лесен, де. ;)

За размера общи насоки можеш да намериш тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008
Отделно, повечето производители в сайта/каталога си обикновено посочват кой размер за какъв ръст е предназначен.
Ти си висока, така че 19-20 инча изглеждат оптимално за твоя ръст, което в повечето случаи означава размер L. От друга страна, ако смяташ, че при спусканията няма да си много уверена, с рамка 18 инча може да ти е малко по-лесно, но по принцип такава по-скоро ще ти е малка.

Що се отнася до окомплектовките, там вече е трудно, дори само между двата посочени от теб велосипеда. Всеки си има по-силни и слаби страни. Като се има предвид конкуренцията между марките в този ценови клас, може да се каже, че велосипедите им като цяло са равностойни, така че дори по външен вид да си го избереш, няма да направиш голяма грешка. Аз лично не мога категорично да препоръчам нито един от двата като по-добър. :dontknow:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Яну 01, 2013 10:23 pm

VOLATGE написа:Това, че преди 6 месеца не си я чувал трябва ли да значи нещо? :confused:

Значи, че не са известни :wavey:

ЕДИТ: .. Просто хората в този форум не са определящи за това кое е известно и кое не, а обикновения потребител на велосипеди.. Масово не знаят - не се майтапя, а говоря сериозно....
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот ALLMountainGoat » Сря Яну 02, 2013 12:10 am

Искам само да попитам много ли е спешно купуването на колелото тази зима? Защото ако не може да се спреш на Cross Grip, Traction или някой от GRX серията? Доста перфектни за твоята цел. По традиция от Март до Май/Юни от Cross отпускат доста прилични намаления. Аз така закупих моят паралакс преди 1 година с едно 50 лева отстъпка, които ми върши добра работа за парка и леки планински пътечки.

П.П. Съвсем забравих да се включа и за другите въпроси:
- Висока съм 185, какъв размер колело би трябвало да ми стане, по принцип?
- Ако допуснем, че човек си вземе сравнително скъпо колело, по какъв начин се борите с престъпността? Чувала съм за хора с хубави колела, които директно ги свалят от тях и им ги вземат. Какво бихте ме посъветвали като цяло?

- Всички колела (поне тези на Драг и Крос), които съм гледал идват в 3 различни размера около 430 / 485 / 530 mm;. На този линк: http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564 има хубав калкулатор за размер на рамки спрямо размера, а и е обяснено много добро какво точно се мери.

- В сайта има теми за крадени колела. Не винаги развръзката е щастлива. По принцип крадците не винаги знаят дали колелото е скъпо или не и крадат на ред. Аз имам връзка с катинар за моето колело, което може и да не е много скъпо, но никога не го връзвам и ако мога да го вкарам някъде с мен го правя. Иначе отказвам да вляза. За сваляне от колелото? Нека се опитат.

Надявам се аз и хората във темата да са ти полезни ;)

П.П 2.
Видях, че admin вече е отговорил на въпроса. Съжалявам за допълният спам :beer:
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Мнениеот Amidala » Сря Яну 02, 2013 10:43 am

Много благодаря на всички. Току-що, намерих още един вариант за колело, който ми харесва доста, какво ще кажете за него, сравнено с опциите по-горе:

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 597/lang.2
Amidala

Мнениеот rarekin » Сря Яну 02, 2013 1:24 pm

Amidala написа:В момента проучвам възможностите. Изчела съм много теми, в много форуми, с още повече мнения :) Фактът е, че ако искам нещо качествено, очевидно няма как да мина с малка сума. За това, определих бюджета по-горе, който считам, че би трябвало да е адекватен за нещо по-качествено. Мога да си позволя и доста по-скъпо колело, но ме е страх, че би могло да стане обект на кражба. По тази причина, се опитвам да намеря перфектната точка на компромис.

Искам нещо удобно, качествено и ... все пак да носи някаква класа - не ми се разкарва с колела, които се карат от ученици :)

http://www.bike-discount.de/shop/k1830/ ... m-6-0.html

Повече от 1000лв., но си струва.

Избора на велосипед не би трявало да се определя от опасенията ти за кражба. Ако хората тук разсъждаваха така, всички щяха да карат велосипеди от МЕТРО.

Това за учениците го забрави. Какви ученици има. :nuts:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Ивайло » Сря Яну 02, 2013 2:55 pm

Или пък ето този по-бюджетен вариант: http://www.bike-discount.de/shop/a78370/zr-team-5-0.html

Почти се включва в бюджета ти.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот Amidala » Сря Яну 02, 2013 2:59 pm

Ивайло написа:Или пък ето този по-бюджетен вариант: http://www.bike-discount.de/shop/a78370/zr-team-5-0.html

Това черното е много готино, поне на външен вид. Обаче, вие ми давате оферти в немски сайт. Как става доставката до БГ, колко струва и т.н.?
Amidala

Мнениеот Ивайло » Сря Яну 02, 2013 3:07 pm

Точно от този сайт не извършват доставка до БГ на велосипеди, но пък има български транспортни фирми, които могат да ти го вземат от съответния склад в Германия и да ти го докарат. На мен тази схема ми излезе ок. 100 лв. Всичко това можеш да уточнтиш с кореспонденция още преди да направиш поръчката. Със сигурност отговарят и са коректни.
Аватар
Ивайло

Мнениеот rarekin » Сря Яну 02, 2013 3:09 pm

Amidala написа:
Ивайло написа:Или пък ето този по-бюджетен вариант: http://www.bike-discount.de/shop/a78370/zr-team-5-0.html

Това черното е много готино, поне на външен вид. Обаче, вие ми давате оферти в немски сайт. Как става доставката до БГ, колко струва и т.н.?

Фирма посредник или познат, който да ти го поръча до страна, където доставят, и след това да ти го достави.

Списък със страните, до които доставят.

http://www.bike-discount.de/inhalt/liefer.html
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот ALLMountainGoat » Сря Яну 02, 2013 6:56 pm

Добра е офертата пък и ще се чувстваш уникална на външен вид. :D Няма да сбъркаш да вземеш което и да е от предложените бтв. Ориентирай се към външен вид и по-възможност по-малко килограми.
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Мнениеот bio » Чет Яну 03, 2013 9:44 am

канех се и аз да ти драсна някой ред. то не че остана много/нещо за казване ...
въобще не е важно как изглежда колелото ти и дори бих казал, че и теглото не е на първо място (но не е за пренебрегване). ЗА МЕН най-важното е колелото да ти е удобно и да се чувстваш комфортно на него. искам да ти обърна внимание и на още нещо, понеже съм с ръст близък до твоя. рамка с размер 18'' можеш да караш единствено с много дълго колче (над 400 mm), така че се насочи към 19''-20'' рамки. 21'' инча също става ... но по-скоро ще си в горната граница и ще ти е малко трудно да я прекрачваш на голям наклон.
нямам си и идея защо се плашиш от Drag и Cross. ALLMountainGoat правилно ти е казал, че правят добри сезонни промоции (говорим за Cross) ...
разгледай и този велосипед ... женските RADON - 19'' + много прилична 100mm вилка.
може да разгледаш разни ex-displayed (demo) ... обаче аз не съм виждал HT2 - 20''. също английските онлайн магазини: http://www.chainreactioncycles.com/ ; http://www.merlincycles.co.uk/ ; http://www.evanscycles.com/ и прочие.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот GF » Чет Яну 03, 2013 11:07 am

Моят съвет е РАМ. За една и съща цена с другите, частите, от които е сглобено са по-добри. Освен това РАМ предлагат възможност за избор и съчетание на цветове, а също и съвсем индивидуално оформление. Най-важно е колелото да ти хареса на теб, а когато ти си избереш цвета ще бъдеш наистина доволна. Колкото до това кое е престижно - не го мисли (при съчетание колело и върху него мацка 185 см., едва ли някой ще обърне внимание на колелото :roll2: , дори и да е крадец). Не е никак за пренебрегване и това, че ако е купено от тук, реално можеш да си ползваш гаранцията, ако се наложи. Успех с избора! :magnify:
GF

Рейтинг: 1375

Мнениеот Ивайло » Чет Яну 03, 2013 11:41 am

GF написа:Моят съвет е РАМ. За една и съща цена с другите, частите, от които е сглобено са по-добри.

Здрасти, нека да не бъдем голословни. Дай линк за модел на РАМ, който при една и съща цена да има по-добри части например от това, което Bio е дал за пример - http://www.bike-discount.de/shop/k1283/a58280/zr-lady-6-0.html?mfid=52
Аватар
Ивайло

Мнениеот Amidala » Чет Яну 03, 2013 11:44 am

Гледам размерите на РАМ-овете ... те имат 19" (М) и следващото е 21 (L) - кое следва да е по-подходящото? То е ясно, че в магазина мога да седна и да пробвам, но си мисля, че едва когато започна да карам колелото, ще разбера кой е точния размер, а в магазина това няма как да се случи.
Amidala

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Яну 03, 2013 11:46 am

Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот bio » Чет Яну 03, 2013 12:42 pm

Amidala написа:Гледам размерите на РАМ-овете ... те имат 19" (М) и следващото е 21 (L) - кое следва да е по-подходящото? То е ясно, че в магазина мога да седна и да пробвам, но си мисля, че едва когато започна да карам колелото, ще разбера кой е точния размер, а в магазина това няма как да се случи.

отговорил съм ти на въпроса ...
относно RAM bikes и другите производители - нямам желание да вземам отношение.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Продукти за крос-кънтри