did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?
uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне
Insight написа:Най-добрия ориентир за подобно начинание е базара... огледай се там и виж на подобен байк какви пари му се търсят. Ей тъй на примависта бих казал - около 600BGN
По-интересният въпрос е, кой застраховател ще ти го застрахова, срещу какво ще го застрахова ... при това с покритие върху обявена от теб цена?!
quickJO написа:....изрично не споменавам името на компанията, защото може да се счете като форма на реклама. Работя в централното управление на компания, която е Холандска собственост, а там това е практика (застраховката на колела). Още повече в моите правомощия е да определям условия и всичко. Застраховал съм (най-странното ми нещо до сега) природен гейзер. Има и язовири, кабелна мрежа на интернет доставчик, всякакви неща...
quickJO написа:Работя в централното управление на компания....
krach написа:За застраховка срещу кражба 100% ще има хиляди условия, т.е. Вързал си си велосипеда оставил си го 10 часа на улицата и после го няма....няма компания която да ти го плати. Срещу кражба ако е у вас и са ти разбили апартамента и тн.
Сега ако въпросната компания не предлага застраховки на пазара но въпреки това застрахова велосипеда, или клиента е много вътрешен човек или колелото е мега скъпо
Slade написа:quickJO написа:....изрично не споменавам името на компанията, защото може да се счете като форма на реклама. Работя в централното управление на компания, която е Холандска собственост, а там това е практика (застраховката на колела). Още повече в моите правомощия е да определям условия и всичко. Застраховал съм (най-странното ми нещо до сега) природен гейзер. Има и язовири, кабелна мрежа на интернет доставчик, всякакви неща...
Гледам, че като местоположение си писал България, следователно би трябвало да работиш тук. За първи път чувам за ЗК, която се е навила да застрахова байкове. Може би ще е интересно за доста хора тук. Защо не споделиш информация какви са условията по тия застраховки, как се доказва застрахователно събитие с велосипед и как можем да се сдобием с полица против кражба/увреждане?
Slade написа:Разбира се, че като нищо ще му сметнат и амортизация/овехтяване, която тъй като за колела едва ли има "Шваке", компанията ще си изчисли както й е изгодно. По този начин хипотетичното РАМ-че от 1300 на възраст 1г може да излезне, че е "овехтяло" до 50% и повече. Не ми се вярва след първата година да плащат по фактура и реална пазарна стойност каквото и да е.
Интересно ще е дали застрахователят приема за "кражба чрез взлом" разбиването/отрязването на верига или лок и как се доказва същото. Какво става ако крадецът си събере всички следи от взлома и т.н.?
Според мен тия застраховки, дори някой ден да излезнат на пазара в БГ, ще имат предостатъчно вратички и възможности за неплащане от страна на ЗК.
Slade написа:Ти знаеш ли къде точно (ще) ги пише условията? За доста застраховки (като ГО например) част от условията са на полицата, други са в общите условия на компанията, а трети са в Кодекса на застраховането, с който май не всички са добре запознати... Например колко от вас знаят, че при застр. събитие по твоя вина си длъжен ти лично да си уведомиш ЗК по ГО в 7 дневен срок? Това много малко хора го знаят - лично съм се убедил, щото май никоя компания го няма изписано върху полиците, а и Общи условия никой не ти дава при сключване на ГО. Това обаче го пише в КЗ и си е съвсем законно да ти откажат плащане ако си пропуснал нещо от някой параграф там.
Но да не навлизаме в излишни полемики, тъй като е ясно, че тези застраховки едва ли ще излезнат на българския пазар, а и едва ли ще вършат работа.
Добре, какво означава пазарни цени?
Не ми се вярва след първата година да плащат по фактура и реална пазарна стойност
Интересно ще е дали застрахователят приема за "кражба чрез взлом" разбиването/отрязването на верига или лок и как се доказва същото.
Какво става ако крадецът си събере всички следи от взлома и т.н.
няма кой да чете условията
Например колко от вас знаят, че при застр. събитие по твоя вина си длъжен ти лично да си уведомиш ЗК по ГО в 7 дневен срок?
Иначе ако поискаш условията да си ги четеш няма някой да те върне.
Примерно, човек си купува RAM HT1 за 1200 лева, но няма фактура. След 6 месеца велосипеда струва 1300 лева и се случва застрахователното събитие - за пазарна цена 1300 лева ли се счита или цената на RAM HT1
quickJO написа:Например колко от вас знаят, че при застр. събитие по твоя вина си длъжен ти лично да си уведомиш ЗК по ГО в 7 дневен срок?
Отговарям за "Имуществено застраховане", но това от личният ми опит (ако наистина го има) не се спазва, или въобще го няма. А личният ми пример е, февруари месец миналата година причиних катастрофа. Аз бях със счупен крак, а пострадалата кола, Audi A6 беше почти тотал, скъсани греди, цялата предница фира. Както и да е, да не влизам в подробности. Аз лично не съм уведомявал застрахователят ми, че се е случило нещо. Но да, има 7 дневен срок за предявяване на претенция от водача, който НЯМА вина. Изключае тежките инциденти с пострадали и загинали, там има и съдебни дела и водене на разследване...
Чл. 197. Правата по застрахователния договор се погасяват с тригодишна давност считано от датата на настъпване на застрахователното събитие, а при застраховки "Живот" и "Злополука" и при застраховки "Гражданска отговорност" по т. 10 - 13 на раздел II, буква "А" от приложение № 1 - с петгодишна давност от датата на настъпване на събитието.
Slade написа:Знам, че не се държи на това. Аз самият преди години се подхлъзнах с колата на заледен асвалт и смачках вратата на една кола, но не знаех и не уведомих застрахователите в 7 дневен срок. После от ЗК по каско на пострадалия са си взели парите от моя застраховател по ГО и толкова, но си мисля, че в зависимост от материалния интерес и ако претенцията е голяма, ЗК биха се възползвали от всеки пропуск на застрахования, включително за да предявят регрес впоследствие.
Затова си мисля, че ако почнат да застраховат колела, доста трудно ще се доказват събитията. Особено ако се разчита на родната полиция - те често дори актовете си за нарушения не пишат правилно и падат в съда, та какво остава за служебни бележки и прочие, които ще са единствен документ пред ЗК при кражба. Дано да не съм прав и дано ако тия застраховки излезнат някой ден на пазара да не сме предимно разочаровани.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 397 госта