Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот pdoynov » Пет Окт 05, 2012 4:48 pm

halcor написа:1. вътрешни със силикон/боза/etc fluid тежат по 100 кила - точно там, където най-много се усеща
2. пробвай да караш с това налягане и с вътрешна гума върху камъни/чакъл/терен с ръбове малко по-грубо - давам ти 10 минути преди да ти се случи snake bite
3. липсата на вътрешна гума позволява на външната да се деформира по-лесно (един пласт по-малко) и "лепи" много приятно по терена. Е тая "лепкавост" се регулира с налягането на гумите.

От скоро съм на безкамерни, но определено съм им фен ;)

Ми може, но и аз си карам по камънаци, даже старият ми байк, дето е на 23 години е без амортисори и пак си джитка добре, а съм си към 100 кила. Само за гъза (извинявам се за думата) си взех седалка с ресор, че иначе все едно са ме подгонили (и предполагам стигнали - нямам впечатления от първа, втора, н-та ръка) турски тираджии след първите 15 км. в продължение на седмица някъде...

Колко точно сваляш от теглото на байка с тази манипулация? Под един килограм. Ми не пий вода сутринта преди да тръгнеш да караш и не си пълни шишето - така ще спестиш литър и половина, а ако и шишето не вземеш - към 1,7 кг, почти двойно повече, отколкото да правиш разни безкамерни дивотии. За мен безкамерна гума е смислено да слагаш само, ако си с лети капли, от ония сладурските с по три спици - като тегло са съизмерими с тези с по 36 спици, а и нямат нужда от бандажи и тем подобни...
pdoynov

Рейтинг: 1140

Мнениеот halcor » Пет Окт 05, 2012 5:30 pm

безкамерни с боза срещу тънкостенна вътрешна (сапунен мехур ;)) = долу-горе едно и също тегло

Вътрешна с боза е значително по-тежка и има огромно значение дали ще *добавиш* (никъде не съм казал "спестяване") тегло точно на най-неподходящото място - гумите, системата колело-колоездач става значително по-тромава, отколкото ако караш с 3 кила по-тежка раница (примерно). По-добре не пести точно от вода ;)

За ония летите капли ще коментирам само, че са едно голямо недоразумение (освен ако водещия фактор не е "гъзарията"), ако те интересува защо - потърси и прочети, писано е по въпроса :)
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Съб Окт 06, 2012 12:24 am

Така е, само че ако караш с толкова тънка вътрешна, ще я пукаш лесно. Докато безкамерните държат доста и не се пукат често.
Между другото върти ми се следния филосовско - безсмислен въпрос. Кое би имало по - добро сцепление с пътя : 29 инчова гума с вътрешна и съответно по - голямо налягане или безкамерна 26 - ца и съответно по - ниско налягане ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот halcor » Пон Окт 08, 2012 12:14 pm

Верно не особено смислен въпрос ти се върти, при положение, че не си уточнил за какъв път, какви гуми и какви налягания става въпрос.
Аватар
halcor

Мнениеот MacLeod » Пон Окт 08, 2012 2:48 pm

За нормален път в планината - примерно пътеката от Златните Мостове надолу. Като карах с вътрешни, помпах на 3 бара, с безкамерните помпам на 2.
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Чет Окт 11, 2012 1:36 pm

мамка му и прасе ... задната гума стана от раз (с крачна помпа), предната много лабаво седи и не ще да се надуе :banghead: ... трябва се търси някъв мощен компресор явно
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Окт 12, 2012 1:47 pm

Шини, гуми? : - )

За да се надуе много е важно бандажа да легне добре.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Пет Окт 12, 2012 4:51 pm

pdoynov написа:Колко точно сваляш от теглото на байка с тази манипулация? Под един килограм. Ми не пий вода сутринта преди да тръгнеш да караш и не си пълни шишето - така ще спестиш литър и половина, а ако и шишето не вземеш - към 1,7 кг, почти двойно повече, отколкото да правиш разни безкамерни дивотии.

Чукча писател, чукча не читател. Всеки грам свален от неокачената маса се чувства като минимум 50гр, свалени от окачената маса. Да беше прочел малко физика преди да философстваш на дървено... щеше да знаеш какво е окачена/неокачена маса, както и разликите между тях.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MacLeod » Пет Окт 12, 2012 5:56 pm

outfaced написа:мамка му и прасе ... задната гума стана от раз (с крачна помпа), предната много лабаво седи и не ще да се надуе :banghead: ... трябва се търси някъв мощен компресор явно

Нова ли е гумата ? Ако е нова най - добре я карай 2 дена с вътрешна да придобие форма. После става значително по лесно. Мойте гуми като бяха чисто нови ( от опаковката ), така и не можах да ги надуя без вътрешна. След като ги търкалях 2 дена с вътрешни после стана много бързо и лесно. Имам една вътрешна за резервна в случай на авария и за разработване на нови кандидат тюблес гуми.

Не ти трябва никакъв компресор. Всичко става супер с една голяма ръчна помпа ( от тези където се настъпват с крак и помпаш с ръце ). Най - много да се наложи да извадиш игличката на вентила. Но разработката на нова гума с вътрешна се оказа много важна - поне при мен.
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Пет Окт 12, 2012 6:40 pm

Е компресор си искало бееее :D Аз пробвах с крачна помпа и после с тия преносимите помпачки на бензиностанциите. Йок :)
Инак гумата е на почти два сезона и затова. По-новата залепна от раз. С нея ядове никви.
На тая и сложих реално два бандажа под гумения за да закачи малко от малко борда. И с компресора вече заспа.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот xcrider » Съб Окт 13, 2012 12:35 pm

Някой правил ли е гето тюблес с кросовските шини (crosser X6), получава ли се? Гумата, която ме интересува е тази : http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2-10.html
Каква течност използвате предимно, готова (стан, и тн.) или си смесвате разни грундове, за които не съм сигурен, че имат същия ефект?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот MacLeod » Съб Окт 13, 2012 9:32 pm

С тази не съм пробвал. До сега съм пробвал с TL ( tubeless ready ) модели на швалбе и стават супер. За тези не "tubeless ready" някой може ли да каже дали е пробвал и какъв е резултатът ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Brave » Пет Ное 02, 2012 12:32 pm

Пробвал съм с Ноби Ник без снейк скин и без да е TL и беше пълен провал. Успях да я напомпам, имам много сериозен компресор под ръка, но почна да избива през страниците на гумата и да омазва всичко наоколо. Новия Ноби с ТЛ си залепна от веднъж без проблем.
Brave

Мнениеот t.kyosev » Вто Ное 13, 2012 5:34 pm

Карате ли с боза/грунд+slime зимата и какво става с бозата при отрицателни температури? Някъде по-напред в темата прочетох че се спомена дори и антифриз.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот bio » Вто Яну 08, 2013 8:28 am

и аз имам едно питане:
ghetto tubeless бандажите могат ли да се употребяват повторно след сваляне на външната гума ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот outfaced » Вто Яну 08, 2013 10:33 am

t.kyosev написа:Карате ли с боза/грунд+slime зимата и какво става с бозата при отрицателни температури? Някъде по-напред в темата прочетох че се спомена дори и антифриз.

Проверено на -15° ... няма ядове.
По техн. спецификация до -28°
http://www.notubes.com/literature/NoTub ... 7_2010.pdf

ghetto не е ли само за еднократна употреба ... поне това му се изтъква като минус
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот spirov92 » Вто Яну 08, 2013 11:26 am

outfaced написа:ghetto не е ли само за еднократна употреба ... поне това му се изтъква като минус
Единствения проблем, който се сещам е с наместването на бандажа. На моите бандажи краищата им ги завирам под ръба на каплата, така го няма тоя проблем, задната няколко пъти съм я слагал и свалял.

А на новата капла, понеже явно е по-голяма и трудно се слага външната (като сложа бандаж направо невъзможно - пластмасовите щанги се трошат, а металните оставят вдлъбнатини по каплата), сложих един слой "duct tape" и приспособен вентил от вътрешна гума. Така съвсем няма разместване :D а ако се наложи да слагаш вътрешна, служи като нормален бандаж.
:beer:
spirov92

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 08, 2013 8:18 pm

bio написа:и аз имам едно питане:
ghetto tubeless бандажите могат ли да се употребяват повторно след сваляне на външната гума ?

Поне аз си ги ползвам моите. Не съм забелязал някакъв проблем.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Вто Яну 08, 2013 8:54 pm

мъхъм ... е сега вече тотално се почуствах минат, че си купих комплекта на Стан :banghead: :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот m30b25 » Вто Яну 29, 2013 10:26 pm

Аз си направих мойте гуми по много лесен начин значи сложих 2 бандажа 1 ния моя и другия го свалих от друга капла.Взех гума 24х1.95 сложих я на каплата след това я отрязах постредата и я извих по каплата (надоло), сложих външната гума (!!! слагайте я ВНИМАТЕЛНО защото ако направите ''цепка'' на разпънатата вътрешна гума ще си имате проблеми не залепва както трябва!!!) и отидох да купя пяна за гуми (има ги по всяга гумаджийница) сваляте игличката от вентила и вкарвате пяна вътре.Затягате игличка здраво. и газ към някой гумаджия да ви сложи паста за залепване на гумата с джантата(пастата се слага между вътрешната гума и външната) надувате до 2.5 и почвате да клатите гумата ако спадне надувате и пак клатите и сте готови.Който стиска пяната бере ядове ;)
Гледах от това видео и поради липсата на оная течност сложих пяна и паста за гуми
http://www.youtube.com/watch?v=IQX3CciWsSg
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 30, 2013 6:12 pm

Лично това съм гледал и се чудя дали ще се получи нещо като добавим и шина crosser и една такава гума http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот m30b25 » Съб Фев 02, 2013 10:05 pm

Аз съм с капла за 20 лева и гума за 10 лева и всичко е наред ;)
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот xcrider » Съб Фев 02, 2013 11:05 pm

gosh6o написа:Лично това съм гледал и се чудя дали ще се получи нещо като добавим и шина crosser и една такава гума http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html

Не мисля, че ще стане. Тази гума е телена, доста трудно би било доброто "улягане", дори да не броим риска от изпускане през стените, защото все пак не е Tubeless Ready.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот moz » Нед Фев 03, 2013 9:01 am

Няма никакво значение че е телена и че не е TR. Никой не може да ти каже, освен ако не е пробвал същата комбинация, пробваш и това е.
moz

Мнениеот MacLeod » Чет Фев 21, 2013 10:42 am

Здравейте,
искам да си намеря тънки безкамерни гуми. В момента карам с tubeless ready на швалбе - 2.10, но ми се струват дебели. Търся нещо от рода на 2.0 или дори 1.9, което да става да се кара без вътрешна. По - тънки също може. Ако някой може да постне линк, ще е супер.
Благодаря.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Plamen_EM » Чет Фев 21, 2013 11:22 am

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=17973;page=1;menu=1000,2,103,104;mid=6
При мен изпускат, но иначе гумата е много хубава и много лека.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот rsf » Чет Фев 21, 2013 5:23 pm

rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот bio » Чет Фев 21, 2013 5:47 pm

по-скоро му трябва лека гума.
иначе относно температурите. течността, която ползвам e SigillRoto - чак сега видях, че на етикета пише -10°С. в камерата замръзва (2 пъти) и се размръзва без проблем. в хладилника няма проблем. поставена на терасата при -4°С не беше замръзнала. при ниски температури трудно се пени и прави балони, бързо се стича на дъното на съда. при положетелни температури над 7-8°С е чук. според мен не губи свойствата си дори след замръзване.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот mitkods » Сря Апр 03, 2013 7:58 am

Дали с латексов разтвор или е нещо като течен латекс ще стане?Ето линк:http://denlaks.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=55
mitkods

Рейтинг: 1120

Мнениеот magnumz » Нед Апр 28, 2013 1:58 pm

Чета тука за някакви латекси и може ли точно име и къде да го търся. От Разград съм. Шините ми са CROSSer x3. Шина като шина... Изолационно тиксо и бандаж и трябва да няма проблеми :) Сега ако събера пари мисля за тези външни http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... 26x21.html . Причината да минавам на tubeless, е че ми писна да лепя вътрешни :)
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик