Разбито чело.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разбито чело.

Мнениеот Bace_kz » Пет Юли 29, 2011 7:37 pm

Челото на велосипеда ми е разбито, има няколко мм между челото и чашките. Къде в София могат да решът проблема ми адекватно ? И за да не отварям нова тема да питам къде могат, евентуално, да запълнят драскотини по стеншън на вилка. Ако може адрес и телефонен номер, да мога да се свържа предварително, защото съм от провинцията и ще съм само в понеделник в София.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Re: Разбито чело.

Мнениеот Niksancho96 » Нед Юли 31, 2011 8:57 pm

Може ли снимка? Как така "разбито"? Ако е сцепена рамката при челото, ти трябва заварка и опитен заварчик. :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Bace_kz » Нед Юли 31, 2011 9:07 pm

Утре ще опитам да мина с гаранцията. Ми как да ти кажа, нали чашките имат легла в самото чело в които се набиват и влизат. Е при мен тези легла са разбити или съм карал с не добре затегнати чашки и се е появил лек луфт, които в последствие се е увеличавал и вече хлопа или е фабричен дефект, може и друго да е. Просто леглото на чашката е деформирано и се е уголемило.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Fanatico » Нед Юли 31, 2011 9:08 pm

@Niksancho96, прочети - тук също е обяснено.
Разбито означава, че се получава луфт между чашката и самото чело. А и като за начало, въпроса в темата не е това. И като ти даде снимка, какво ще видиш..
И мнението ми е пълен офтопик, защото повечето само пишате навсякъде без да си имат и представа какво се пита.
Нямам нищо против теб, колелото ти или каквото и да било, но ми дай една положителна причина за мнението ти. :)
Последна промяна Fanatico на Нед Юли 31, 2011 9:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Bace_kz » Нед Юли 31, 2011 9:23 pm

А някой да предложи някакво решение, ако номера с гаранцията не мине ? Заваряване и направа на нови легла ? Лепене с някакво лепило, но така пък отпада смяната на чашките ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Niksancho96 » Нед Юли 31, 2011 10:11 pm

Fanatico написа:@Niksancho96, прочети - тук също е обяснено.
Разбито означава, че се получава луфт между чашката и самото чело. А и като за начало, въпроса в темата не е това. И като ти даде снимка, какво ще видиш..
И мнението ми е пълен офтопик, защото повечето само пишате навсякъде без да си имат и представа какво се пита.
Нямам нищо против теб, колелото ти или каквото и да било, но ми дай една положителна причина за мнението ти. :)

Малко или много се опитах да помогна на човечеца, не ми е минало през ума за гнездото на чашките. Приемам ти критиката като урок, но има теми в които въпроса така е зададен, че въобще не се разбира за що иде реч. :peace:
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Bace_kz » Пон Авг 01, 2011 3:41 pm

Сега като се вгледах хубаво и му хрумна идеята да отида на стругар, да премерим външния диаметър на чашките, диаметъра на челото и от някакъв мек метал да се направят втулки, които да уплатнят.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Bace_kz » Вто Авг 02, 2011 7:51 pm

Може да изтриете темата.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Bace_kz » Вто Авг 09, 2011 10:15 pm

В крайна сметка залепих чашките с течен метал за рамката ... Е да ама пак не се елиминира луфта, има го, минимален, но го има, дори като спирам агресивно, само с предната спирачка, се усеща ефекта на ABS ?! Дори когато пренатегна болта, който стяга чашките пак има едно кофти пукане, което дори се усеща по рамката, което ме навежда на мисълта,че не е от вилката, нали ? Може ли пък да е от пластмасовата втулка,която уплатнява горната чашка и стержена ? Бих отишъл в сервиз, но тук няма къде ...
Едит : Чашките са полуинтегрирани и за сглобени правилно, имам достатъчно спейсъри, дори лапата е няколко мм на стержена !
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Bace_kz » Пет Яну 18, 2013 10:15 pm

След изкаран вече 1 сезон в този си вид искам вече да взема мерки. Пари за нова рамка нямам, а мисля,че тези вибрации, които се създават от луфта в челото се отразяват и много негативно на вилката и на самото поведение на байка. За този изминал сезон гледам "течния метал" си е свършил работата, чашките не са мръднали, но се разбира, започнаха да пукат и да луфтят още повече. Идеята ми е да се махнат ? предполагам няма да стане със специален инструмент заради "течния метал". Някакви съвети как могат да бъдат по-културно извадени от леглата им ? След това мисля да закупя нови и пак с "течен метал" да бъдат залепени. Мислих и върху варианта рамката да се навари и да се стругуват нови легла, но ми се струва твърде сложен този вариант :idea: Какво мислите вие ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот WhiteBoy » Пет Яну 18, 2013 11:12 pm

С две думи - без думи. Челото ти е раздуто и рамката трябва да се смени. Толкова ли не можеш да отделиш 60-100 лева за някой climber или ц1 ?
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот amstel4o » Вто Яну 22, 2013 2:26 pm

А защо не направиш една втулка която е разликата демек луфта който е правиш я на стругар и я набиваш в челото стига да не е деформирало след това просто набиваш чашките дано съм бил полезен :)
Аватар
amstel4o

Рейтинг: 1163

Мнениеот uBaH » Вто Яну 22, 2013 2:33 pm

Защото челото му вече не е с кръгло сечение, а овално и такъв тип втулка няма как да се напасне така, че да върши работа.

И аз съм на мнение, че единственото разумно решение в случая е друга рамка :agree:
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот WhiteBoy » Вто Яну 22, 2013 8:25 pm

amstel4o написа:А защо не направиш една втулка която е разликата демек луфта който е правиш я на стругар и я набиваш в челото стига да не е деформирало след това просто набиваш чашките дано съм бил полезен :)

И като набие тази втулка в челото ще се раздуе още повече :rofl:
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот Bace_kz » Чет Яну 24, 2013 12:18 am

За сега замислям да сменя чашките с такива с промяна на челния ъгъл и пак "течния метал" ще играе. Да видим какво ще стане :)
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Svetoslav Ivelinov » Чет Яну 24, 2013 3:45 pm

Хвърляш парите си на вятъра .. :nono: Чашките които променят челния ъгъл струват доста пари , и при положение , че можеш да събереш тези от чашките и още малко пари и ще си купиш нова рамка.А иначе както решиш само ще прецакаш новите чашки и така , още и още ядове :)
Svetoslav Ivelinov

Рейтинг: 1185

Мнениеот axelmax » Чет Яну 24, 2013 4:59 pm

И двете легла ли, са овализирани? Какъш тъп са чаяките?
Една снимка не би навредила. :D

Има два варианта: или търсиш по-дълбоки чашки, който да хванат в челната тръба или отнемаш материал от челната тръба ( отгоре или отдолу) и слагаш същите или по-дълбоки чашки
Тази операция е малко пипкава и ползвай специалист и инструмкенти, а и шанса рамката да го позволи е малък , но не пречи да опиташ.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Bace_kz » Чет Яну 24, 2013 10:44 pm

Да за жалост и двете легла за елипсовидни, за което съм виновен само аз. Чашките ще се направят по този начин, идеята ти за по-дълбокото набиване ще я обмисля, но да ти кажа този сезон, над 5000 километра, "течния метал" не е мръднал.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот gosh6o » Пет Яну 25, 2013 6:06 pm

Bace_kz написа:Да за жалост и двете легла за елипсовидни, за което съм виновен само аз. Чашките ще се направят по този начин, идеята ти за по-дълбокото набиване ще я обмисля, но да ти кажа този сезон, над 5000 километра, "течния метал" не е мръднал.

Хората ти го казаха... СНИМКИ!!! Качи ги! Все ще имаш някой авер с телефон...
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот TENDER » Съб Яну 26, 2013 12:02 am

От 6 месеца искаш съвет, а даже не си написал каква ти е рамката. Течния метал очевидно не става за тази работа, но ти продължаваш да държиш на него. Има хубави уплътняващи лепила, струват много пари, но на теб не ти трябва да си купуваш. В сервизите имат и процедурата струва не повече от 10лв. Преди 4години струваше 5лв. Намери начин да отидеш на читав сервиз, ако рамката си струва. Аз мога да ти кажа в София къде ходих да ми свършат работа но на ЛС, че did пак ще ме обвини в продуктово позициониране. До сервиз в друг град може да ползваш Еконт. Възможно е вече чашките ти също да са с неправилна (овална) форма и пукането да идва от лагерите им. Затова е добре да сложиш нови.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот axelmax » Сря Яну 30, 2013 11:09 am

Не казва, за да я пусне ш пазара след нчкой друг ден.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Bace_kz » Сря Яну 30, 2013 12:03 pm

Търпение, все още чашките са на чертожната маса :)
Аватар
Bace_kz

Мнениеот amstel4o » Пон Фев 04, 2013 11:48 pm

WhiteBoy написа:
amstel4o написа:А защо не направиш една втулка която е разликата демек луфта който е правиш я на стругар и я набиваш в челото стига да не е деформирало след това просто набиваш чашките дано съм бил полезен :)

И като набие тази втулка в челото ще се раздуе още повече :rofl:

Не се знае дали ще раздуе повече може и да стане ако се направи както трябва не си видял недей веднага да говориш само без да си опитал така е най-лесния варият да кажеш не може по скоро не искаш е точното тук защото съм виждал и съм праивил неща който хората казват,че не могат да се направят и седя и го мисля супер много докато в един момент имаш перфектното решение.Той обаче с тия чашки дето мисли да слага е подобно нещо ноооооооо не ми вдъхва много доверие но може и да стане.Мислех си и да се навари и да се изпили пак но много работа и много трудно след това ще се направи но пак е възможно но много усилия напразно така,че в случая може би е най-добре една нова рамка
Само ми е супер любопитно каква ли е рамката няма да се учудя ако е някой клаймбър поне да каже каква е рамката аз съм почти сиг,че ще я закрепи временно с нещо и да не си личи и ще я разкара и после някой във форума ще изпищи разби ми се челото :bawling:
Аватар
amstel4o

Мнениеот exiteyes » Вто Фев 05, 2013 12:16 pm

Я раздухай малко, има ли развитие. Осмисли ли чертежите, има ли план за временно измъкване. Вече наистина взех да се чудя каква ли е тази рамка, че да се опитваш да я спасиш от неизбежното, любопитството у мен.. ще потърси из твоите коментари във форума? :D
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот amstel4o » Вто Фев 05, 2013 12:52 pm

ОФФФ майко тоя според мен кара http://prikachi.com/images.php?images/902/5739902U.jpg това и иска да му оправя челото ако е тази рамка не знам изобщо защо се хаби да я прави и изобщо да занимава хора от форума с глупости аз си мислех,че ще е някоя ДХ рамка а то някакво ХЦ ПРОСТО БЕЗ КОМЕНТАР АКО Е ТАЗИ РАМКАТА ЗА КОЯТО ИСКА ДА ОПРАВЯ ЧЕЛОТО !!!!!!!
Снимката я извадих от негова обява във форума :idea:
Аватар
amstel4o

Мнениеот Bace_kz » Вто Фев 05, 2013 2:30 pm

Старите чашки са избити, чертежа е готов от седмица, но все още се търси човек,който да изработи чашките. Всичко се документира и като е готово ще ви покажа крайният резултат.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Bace_kz » Сря Мар 20, 2013 8:43 pm

Така след известно забавяне чашките са по местата им :eyebrow: Така изглеждаше челото след избиването на старите чашки Изображение, изтъргахме остатъка от "течни метал" Изображение. Новите чашки ги направиха така, че да оберат хлабините следствие от разбитото чело Изображение, след това монтирахме лагерите в самите чашки Изображение и :smash: - Изображение.
Искам да изкажа благодарности на outfaced за оказаното съдействие :)
Аватар
Bace_kz

Мнениеот magnumz » Сря Мар 20, 2013 8:54 pm

cross grx 7? Как си разби така челото, че да взема мерки за моето!
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот Bace_kz » Сря Мар 20, 2013 8:59 pm

GRX 9, реших да махна един спейсър :crazy: , но само това не стига :D Трябва лагерите да не са уплътнени, тогава се получава луфт и ако блъскаш байка с този луфт резултатът е на лице.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот veskoz » Чет Мар 21, 2013 9:00 am

amstel4o написа:ОФФФ майко тоя според мен кара http://prikachi.com/images.php?images/902/5739902U.jpg това и иска да му оправя челото ако е тази рамка не знам изобщо защо се хаби да я прави и изобщо да занимава хора от форума с глупости аз си мислех,че ще е някоя ДХ рамка а то някакво ХЦ ПРОСТО БЕЗ КОМЕНТАР АКО Е ТАЗИ РАМКАТА ЗА КОЯТО ИСКА ДА ОПРАВЯ ЧЕЛОТО !!!!!!!
Снимката я извадих от негова обява във форума :idea:

Ти луд ли си, тъп ли си и двете ли?!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Следваща

Назад към Веломеханик