Задна ос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна ос

Мнениеот avatar55 » Съб Фев 02, 2013 3:18 pm

Как се еменя задна ос на резба ? Каплата е с диск !

Рейтинг: 1200

Re: Задна ос

Мнениеот gosh6o » Съб Фев 02, 2013 3:21 pm

Трудно... Ще ти обяснят, но най добре иди на механик! Няма да се цапаш и да редиш съчми. Чиста работа... Иначе ако си счупил оста те саветвам да вземеш главина на шлиц! Инвестираш към 90лв, но после няма мърдане и чупене! Играл съм си да сменям оси, но след като смених главината с такава на шлиц се родих! :agree:
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот avatar55 » Съб Фев 02, 2013 3:34 pm

Еми аз я смених почти ! Стигнах до слагането на съчмите откъм диска и там не мога да разбера как се нареждат нещата ??? Някой може ли да ми помотне ? ако не може да обясни да качи снимки !!!

Рейтинг: 1200

Мнениеот medix » Съб Фев 02, 2013 3:38 pm

Да поясня малко.За да я смениш отиваш във веломанията (там бяха най-евтини) и си взимаш ос с два сепаратора и 2 лагера.
Отиваш във вас и си взимаш един вестник ,махаш каплата и отиваш в банята ,като преди това си забъркал разредител с обезмаслител в пластмасова еднократна чашка ,слагаш я каплата на канала в банята и поливаш с половината от течноста главината при оста ,чакаш 5-10минути.Взимаш четка за зъби и изтъркваш колкото можеш при оста.После с два гаечни ключа махаш гайките и сепараторите и отиват в малко пликче.После с пинсета махаш лагерите и те отиват в това пликче ,което после или предаваш на вторични или в жълтата кофа за метали.След това с парцал(обикновенно ползвам стар скъсан бял памучен чорап) напоен с разредител и обезмаслител избърсваш леглата в главината за лагерите.
Останалата течност сипваш в главината вътре чакаш 5минути ,после отвиваш слушалката от душа да остане само маркуча и надуваш на максимум само топла вода вътре в главината и изтича кал ,мръсотия и стара грес.После изтръскваш и почистваш с чорапа ,който ползва от начало ,по добре го срежи с ножица на две ,като едната част ползваш за почистване с разредителя и обезмаслителя ,а другата за подсушаване.После слад като си я подсушил я оставяш водата да изтече и да се изпари.
След това с графитна грес намазваш обилно леглата в главината и нареждаш лагерите с пинсета(много е важна ,доста ти спестява омазването) ,като вече си ги наредил със спринцовка слагаш и малко масло(слагам обикновенно моторно).
После слагаш оста и монтираш гайките и сепараторите така че от двете страни ,като свършат гайките ,това извън тях останалата част от оста да е равна от двете страни.
Стягаш толкова колкото да няма луфт и много леко още и после монтираш на колелото и свиркаш ,докато оста не се откърти пак след 5-6месеца.
Поздрави! :beer:
ПП Изпреварил си ме ,по добре качи няколко снимки и ще ти кажа как да го направиш.Някъде из форума имаше тема как се профилактира главина на резба...
Последна промяна medix на Съб Фев 02, 2013 3:39 pm, променена общо 1 път
medix

Рейтинг: 1319

Мнениеот gosh6o » Съб Фев 02, 2013 3:39 pm

avatar55 написа:Еми аз я смених почти ! Стигнах до слагането на съчмите откъм диска и там не мога да разбера как се нареждат нещата ??? Някой може ли да ми помотне ? ако не може да обясни да качи снимки !!!

Аз бих вкарал оста през готовата страна и с нея ще си помагам докато редя другите съчми, и за последните две ще извадя леко оста. Иначе като си готов си почисти диска с обезмаслител, че можа да си го гресирал!
Аватар
gosh6o

Мнениеот medix » Съб Фев 02, 2013 3:41 pm

Диска беше по-добре да бъде махнат ,преди да се извършват такива неща. :agree:
Както казах ,ако се почистят добре леглата и се сложи обилно грес ,съчмите залепват за нея и не падат. :beer:
medix

Рейтинг: 1319

Мнениеот gosh6o » Съб Фев 02, 2013 4:37 pm

medix написа:Диска беше по-добре да бъде махнат ,преди да се извършват такива неща. :agree:
Както казах ,ако се почистят добре леглата и се сложи обилно грес ,съчмите залепват за нея и не падат. :beer:

Изпреварил си ме! Наистина като е гресирано залепват! Мисля, че колегата ще се затрудни при стягането. Иначе инвестицията в главина на шлиц е най-правилна за мене! И все пак ако не е махнал диска няма да е лошо да го обезмасли и него на края, защото аз така се прецаках лятото при първата ми смяна на ос :( Иначе medix е описал много точно процеса и ако можех да давам плюсове щеше да има един от мен :agree:
Аватар
gosh6o

Мнениеот Hell_Man » Съб Фев 02, 2013 4:42 pm

В лагери и високооборотни съединения е противопоказно да се слага графитна грес. Тя е за места, където температурата е по-висока, има електричество или дървени съединения. Има доста информация в интернет. И още малко.
В лагерите е добре греста да бъде литиева и светла - жълтеникаво до бяло.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот crish » Съб Фев 02, 2013 10:44 pm

В тая главина каквато и грес да сложиш се ще върши работа ,затова слагай каквато имаш. :agree:
Пък за натам ,ако вземеш някоя хубава главина тогава. ;)
crish

Рейтинг: 1196

Мнениеот krach » Нед Фев 03, 2013 9:24 am

Пишеш на задна ос, предполагам си свалил венците вече. Понеже никъде не го написа.
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/247-repair002
Ако все още не си сглобил всичко, провери дали леглата на лагерите, на главината не са изядени (дали топченцата не са си издълбали канал) понеже ако е изядено проблемите ти тепърва започват и най - добре направо нова наплетена капла на резба (30 лева)
krach

Рейтинг: 1451

Назад към Веломеханик