Проблем с RST Gila Pro

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с RST Gila Pro

Мнениеот danieldonev » Сря Яну 30, 2013 5:21 pm

Здравейте, имам проблем с посочената вилка. Проблемът е, че не се свива и отпуска при натиск. Мисля, че е ръждясала или нещо такова. Може ли някой да ми даде съвет, как да я оправя?
danieldonev

Re: Проблем с RST Gila Pro

Мнениеот zer0 » Сря Яну 30, 2013 5:27 pm

да не си завъртял врътката на lockouta и да си я забравил
zer0

Рейтинг: 988

Мнениеот danieldonev » Сря Яну 30, 2013 5:37 pm

zer0 написа:да не си завъртял врътката на lockouta и да си я забравил

Колелото не бе карано около 1 месец, lock-out -а съм го отключил. Като го ударя по силно (скоча) и се мърда по малко и сега е почти прибран целия.
danieldonev

Мнениеот zer0 » Сря Яну 30, 2013 6:13 pm

не мога да ти помогна ако е с въздух прави такива проблеми
zer0

Мнениеот danieldonev » Сря Яну 30, 2013 9:30 pm

Някой друг да предложи решение?
danieldonev

Мнениеот zer0 » Сря Яну 30, 2013 9:37 pm

сетих се може да я е валяло дъжд и от стоенето като не е раздвижвана да се е повредила,но най-добре я занеси на механик или ако не ти се дават пари се опитай да я разглобиш и да откриеш проблема но не ти препоръчвам много този вариант
zer0

Мнениеот FaKe » Сря Яну 30, 2013 10:15 pm

И според мен е хубаво да отидеш на механик и той да ти я погледне, защото е възможно от дъжда да спре да работи. Имаше един такъв случай в Плевен и го решиха по този начин. :angel: :wavey:
Всичко е в тоя дето върти
Аватар
FaKe

Рейтинг: 1155

Мнениеот darlik_95 » Сря Яну 30, 2013 10:34 pm

Какви са метеорологичните условия в момента, там където я караш?
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот danieldonev » Сря Яну 30, 2013 11:43 pm

Карам колелото в Копенхаген. Много често вали сняг, дъжд, има луга. Сервизът е много скъп, за това няма да отида. Възможно ли е самите гумени втулки да се блокирали тръбите или lock out-a да е заял, и въпреки че съм го отпуснал, той да не се е върнал? Може ли някой да ми помогне с идея как се разглобява тази вилка? Дали е с масло или не?
danieldonev

Мнениеот did » Чет Яну 31, 2013 12:45 am

Как си я смазвал и поддържал вилката до момента?

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair001
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот danieldonev » Чет Яну 31, 2013 8:57 am

Нека да кажем, че не съм я подържал по най-добрия начин..
danieldonev

Мнениеот Hell_Man » Чет Яну 31, 2013 11:23 am

danieldonev написа:Нека да кажем, че не съм я подържал по най-добрия начин..

Тогава я изхвърляй!
Не "по кой начин", а "какво точно си направил за нея"?! Или по-важното - "какво, което не трябва да си й правил, си й правил"?!!
Ето ти една от възможните причини.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот danieldonev » Вто Фев 05, 2013 12:13 pm

Вчера се опитах да отворя вилката. Отвъртях горните капачки на lock-out и Pre-load и като се стигна да махана долните болтове, от единия изтече някаква гняс направо ми стана лошо (вилката не е с масло). Другия (от към lockout) изобщо не искаше да се махне - въртеше се на свободно... Не знам как да го оправя за да разделя ботушите от горната част. Искам да ги разделя за да ги почистя и смажа. Ако може някой да ми помогне и да ми каже защо не може да се махне долния болт на lock-out?
danieldonev

Мнениеот Hell_Man » Вто Фев 05, 2013 1:51 pm

danieldonev написа:Вчера се опитах да отворя вилката. Отвъртях горните капачки на lock-out и Pre-load и като се стигна да махана долните болтове, от единия изтече някаква гняс направо ми стана лошо (вилката не е с масло). Другия (от към lockout) изобщо не искаше да се махне - въртеше се на свободно... Не знам как да го оправя за да разделя ботушите от горната част. Искам да ги разделя за да ги почистя и смажа. Ако може някой да ми помогне и да ми каже защо не може да се махне долния болт на lock-out?

Превърта, защото с нищо не си го законтрил отвътре. Потърси по темата информация - писано е безброй пъти. Дори в горния пост е упоменато и има и решение.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот up side down » Вто Фев 05, 2013 7:49 pm

danieldonev написа:Вчера се опитах да отворя вилката. Отвъртях горните капачки на lock-out и Pre-load и като се стигна да махана долните болтове, от единия изтече някаква гняс направо ми стана лошо (вилката не е с масло). Другия (от към lockout) изобщо не искаше да се махне - въртеше се на свободно... Не знам как да го оправя за да разделя ботушите от горната част. Искам да ги разделя за да ги почистя и смажа. Ако може някой да ми помогне и да ми каже защо не може да се махне долния болт на lock-out?

Гняс? :D Това се получава като попадне грис при греста :D .Потърси малко информация,има я във форума.Ще разбереш устройството на вилката,после като я разглобиш ще разбереш и как точно работи и какво не и е наред.Но пък ако мислиш че става лесно и чисто,по добре потърси сервиз,или просто ти е дошъл момента да си купиш нова вилка.Тогава на свой ред идва времето да четеш за поддръжка и смазки.Ако пък се справиш с ремонта,което ти пожелавам,с тези атм. условия,при които караш, ще я отваряш чаааааак след няколко месеца.Успех :peace:
up side down

Рейтинг: 1280

Мнениеот bikerstyle » Вто Фев 05, 2013 7:59 pm

Като си купих колелото предния ми амортисьор нито влизаше посто НИЩО. Направо бетон. Но един ден яко я смазах - в магазина едва ли са го правили. И като я смазах започна да влиза много яко. Така че може да не е смазана. Ако не е от това можеш да опиташ с WD-40. Това е супер спрей за смазка - почиства, премахва ръжда и др. Ето го и него: http://www.google.bg/search?hl=bg&gs_rn ... AQ#imgrc=_.

Откога ти стана така с вилката? След падане или нещо друго? :confused:
bikerstyle

Рейтинг: 1180

Мнениеот up side down » Вто Фев 05, 2013 8:16 pm

Ако е запекла чак толкова е добре да се отвори,и без това е започнал.Смазването би решило проблема с движението но за кратко.Според мен ако не се изчисти "гняста",ефектът ще е краткотраен,а кой обича половинчати ... както и да е.WD40 е чудесно решение,ако вратата ти се затваря като крипта,но за вело вилка има по препоръчвани продукти :beer:
up side down

Рейтинг: 1280

Мнениеот wheels » Вто Фев 05, 2013 10:29 pm

bikerstyle написа:Като си купих колелото предния ми амортисьор нито влизаше посто НИЩО. Направо бетон. Но един ден яко я смазах - в магазина едва ли са го правили. И като я смазах започна да влиза много яко. Така че може да не е смазана. Ако не е от това можеш да опиташ с WD-40. Това е супер спрей за смазка - почиства, премахва ръжда и др. Ето го и него: http://www.google.bg/search?hl=bg&gs_rn ... AQ#imgrc=_.

WD40 определено не е смазка, по-скоро е спрей за почистване. Моят съвет също е да не го ползваш за смазване на вилката.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот bikerstyle » Сря Фев 06, 2013 2:38 pm

wheels написа:
bikerstyle написа:Като си купих колелото предния ми амортисьор нито влизаше посто НИЩО. Направо бетон. Но един ден яко я смазах - в магазина едва ли са го правили. И като я смазах започна да влиза много яко. Така че може да не е смазана. Ако не е от това можеш да опиташ с WD-40. Това е супер спрей за смазка - почиства, премахва ръжда и др. Ето го и него: http://www.google.bg/search?hl=bg&gs_rn ... AQ#imgrc=_.

WD40 определено не е смазка, по-скоро е спрей за почистване. Моят съвет също е да не го ползваш за смазване на вилката.

не е точно смазка (не може да се разчита само на него, защото изсъхва след време), но освобождава клеясали механизми (пише го на него). Има и други функции.
Лично аз съм много доволен. Ако нещо не се движи както трябва с wd40 ще се раздвижи по-бързо отколкото с масло(за смазка). А после се слага масло и държи доста време.
bikerstyle

Рейтинг: 1180

Назад към Веломеханик