Съвместимост между команди Compagnolo и Shimano

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост между команди Compagnolo и Shimano

Мнениеот zazon » Пон Яну 28, 2013 3:04 pm

Здравейте колеги,
Имам малко глупав въпрос, но силно се надява да получа умен отговор :D Реших на моето колело (хибрид) да сменя кормилото със шосейно такова. От форума закупих кормило с комади COMPAGNOLO XENON 9, задния ми дерайльор е ШИМАНО ДЕОРЕ 3 x9, както и предния. Монтажа на кормилото и жилата се получи, но...... при превключване се чуват всякакви звуци, но не и от мазно преминаване на веригата по венците :banghead: . Дали е възможно (някой майстор) да пипне финните настройки и проблема да отшуми (аз съм скаран с финните работи), или ще трябва да сменям дерайльор и декланшьор, а може и курбели....Моля, дайте съвет и предложение, че сезона дойде, а аз съм в патова ситуация :dontknow:
П. С. Не разбирам много, но желание за каране имам 3 x толкова :beer:
zazon

Рейтинг: 1203

Re: Съвместимост между команди Compagnolo и Shimano

Мнениеот Insight » Пон Яну 28, 2013 3:17 pm

Настройка на дерайльор:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009

Майстори:
viewtopic.php?f=3&t=71325

Търсачка:
горе вдясно
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот alcoholyday » Пон Яну 28, 2013 3:40 pm

Просто не ти е настроена хубаво скоростната система :beer:
Think FAST,Ride HARD
alcoholyday

Рейтинг: 1630

Мнениеот bobi108 » Пон Яну 28, 2013 8:36 pm

Мисля, че малко хора биха могли в този форум да ти дадат смислен и полезен отговор. :peace: Просто напиши " campagnolo shimano compatibility " в Google и ако английският ти е по-добър от моя, може би ще намериш сам отговора! :D Може да попиташ и при "шосейкаджийте".
Последна промяна bobi108 на Пон Яну 28, 2013 8:56 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот kaliopo » Пон Яну 28, 2013 8:37 pm

Compagnolo и Shimano са несъвместими! Няма да проработят добре заедно. В този форум повечето потребители са виждали Compagnolo само на картинка, понеже фирмата произвежда само шосейни части. Затова и отговорите по-горе са такива. Понеже твоите Shimano Deore 3x9 не се различават по нищо от шосейните девятки на Shimano, можеш да зададеш въпроса си тук -> http://koloezdene.com/forum/
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот zazon » Вто Яну 29, 2013 9:58 am

Благодаря за мнението ви колеги!
Определено така по форума няма да се получи....колкото и да ми се искаше да чуя, че всичко е ОК :D . Четвъртък ще го водя на доктор, просто покрай другото образование, не ми остана време да запиша веломедицина! Най-лошото, което доктора може да каже е, че трябва да сменя дерайльора и декланшьора..... :bawling: , а това са си доста парички....., но всяко зло за добро, може пък после да литне :wavey:
Успех на всички и се приготвяйте, че зимата почти свърши:)
zazon

Мнениеот Rayko » Вто Яну 29, 2013 10:15 am

Докторът няма да ти каже да смениш дерайльорите, защото Кампаньоло не произвеждат МТБ компоненти, а ще му е трудно на шосеен заден дерайльор да работи с МТБ венци. Докторът ще ти каже да смениш командите, ти ще му кажеш, че тъкмо си ги купил, той ще ти каже, че тъкмо си се прецакал.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Мнениеот zazon » Вто Яну 29, 2013 11:02 am

Rayko написа:Докторът няма да ти каже да смениш дерайльорите, защото Кампаньоло не произвеждат МТБ компоненти, а ще му е трудно на шосеен заден дерайльор да работи с МТБ венци. Докторът ще ти каже да смениш командите, ти ще му кажеш, че тъкмо си ги купил, той ще ти каже, че тъкмо си се прецакал.

Колега, дано не си прав.... :bowdown: Но доста логично се изказваш, което ме навежда на мисълта, че може и да си прав...., което от своя страна ме сдухва жестоко, което пък ще провокира желание за изпиване на 15 бири по 3 лева, т.е. половината (по твойте размишления 1/5) от стойността на бъдешата инвестиция :banghead: Силно се надявам да не се случи това (за бирата, ще не ще, ще се пие:)
zazon

Мнениеот did » Вто Яну 29, 2013 11:12 am

zazon написа:
Rayko написа:Докторът няма да ти каже да смениш дерайльорите, защото Кампаньоло не произвеждат МТБ компоненти, а ще му е трудно на шосеен заден дерайльор да работи с МТБ венци. Докторът ще ти каже да смениш командите, ти ще му кажеш, че тъкмо си ги купил, той ще ти каже, че тъкмо си се прецакал.

Колега, дано не си прав.... :bowdown: Но доста логично се изказваш, което ме навежда на мисълта, че може и да си прав...., което от своя страна ме сдухва жестоко, което пък ще провокира желание за изпиване на 15 бири по 3 лева, т.е. половината (по твойте размишления 1/5) от стойността на бъдешата инвестиция :banghead: Силно се надявам да не се случи това (за бирата, ще не ще, ще се пие:)

За съжаление е прав. Райко е един от най-добрите "доктори" на велосипеди в България.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот teoedosi » Вто Яну 29, 2013 2:29 pm

Всъщност JTEK имат решение за този случай, с ексцетричен жлеб на колело,което променя хода на дерайльора в другия стандарт,компенсирайки скъсения с около 0.2мм за всяка предавка, ход на командта на Кампа.Друг е въпроса, доколко си заслужава усилята и парите,та в тази връзка мнението ми е по-скоро информативно,отколкото препоръка,за решаване на проблема.?

http://jtekengineering.com/shiftmate.php
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот zazon » Вто Яну 29, 2013 2:58 pm

teoedosi написа:Всъщност JTEK имат решение за този случай, с ексцетричен жлеб на колело,което променя хода на дерайльора в другия стандарт,компенсирайки скъсения с около 0.2мм за всяка предавка, ход на командта на Кампа.Друг е въпроса, доколко си заслужава усилята и парите,та в тази връзка мнението ми е по-скоро информативно,отколкото препоръка,за решаване на проблема.?

http://jtekengineering.com/shiftmate.php

Я виж ти, това е доста хитро и практично! Ще се вземе под внимание, благодаря колега!
А по темата бих искал да допълня, че отзад си ги реди безпроблемно, нагоре и надолу, проблема идва с 3-те големи венци. Там почва едно щракане, опъване с голяма сила от страна на лостчето на командата, отказва да свали на по-малък и най-гадното стържене на веригата, което съм чувал..... :bawling:
zazon

Мнениеот teoedosi » Вто Яну 29, 2013 5:13 pm

zazon написа:
А по темата бих искал да допълня, че отзад си ги реди безпроблемно, нагоре и надолу, проблема идва с 3-те големи венци.........

Несъвместимостта е отзад.Отпред" доктора" ще реши проблема.
Успех.

ПП.Отзад е възможно да си го излъгал някак,но проблема си съществува.Ако настройш средния венец/5 скорост/ в центъра на веригата,то при слизане надолу,на всяка скорост трупаш по около 0. 2мм. отклонение .На 9 ск.вече са о.8мм.
Същото е и в другата посока до 1-ва - пак 0.8мм.При тясната верига в 9ск.система си е проблем.който ще води до по-ускорено износване,на цялата задна група,и веригата.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот zazon » Сря Яну 30, 2013 10:58 am

teoedosi написа:
zazon написа:
А по темата бих искал да допълня, че отзад си ги реди безпроблемно, нагоре и надолу, проблема идва с 3-те големи венци.........

Несъвместимостта е отзад.Отпред" доктора" ще реши проблема.
Успех.

ПП.Отзад е възможно да си го излъгал някак,но проблема си съществува.Ако настройш средния венец/5 скорост/ в центъра на веригата,то при слизане надолу,на всяка скорост трупаш по около 0. 2мм. отклонение .На 9 ск.вече са о.8мм.
Същото е и в другата посока до 1-ва - пак 0.8мм.При тясната верига в 9ск.система си е проблем.който ще води до по-ускорено износване,на цялата задна група,и веригата.

Благодаря за отговора. Вече съм сигурен, че ще имам проблем. Но пък аз не бягам от проблемите, заедно с доктора ще убием гадния вирус, дето ми мъчи колелцето:) Утре ще се изправим в титанична битка...Ще информирам:)
zazon

Мнениеот zazon » Вто Фев 05, 2013 2:45 pm

Привет на всички помогнали ми с мнение и съвет, както и на тези които имат подобни проблеми!!!!!:)
Не стана номера със съвместимостта, на 90% става, но тези 10% спират нещата......Взех команди ШИМАНО СОРА и декланшьор СОРА и "СПИ ГРАДА И СЕЛЯНИТЕ В НЕГО". Отзад си остана деорския дерайльор, който явно няма разлика със СОРА-та. Скоростите влизат много меко и мазно, остана само загубата на известна(бая) сума пари :praying:
П.С. продавам кампаньолските команди и останалото :roll2: :roll2: :roll2:
zazon

Назад към Веломеханик