Въпросче за рамка Dragomir Factory dh

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпросче за рамка Dragomir Factory dh

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 5:51 pm

Колеги наскоро попаднах на едно фактори изгодно и понеже жена ми отдавна мрънка за мека рамка та го взех. Цената беше доста атрактивна та пренебрегнах някой забележки по рамката. Въпроса ми е следният: Понеже някой яката се е правил "майстор" и със сигурност е бил некадърник и я е сглобил по някакъв много странен начин. Там където предната част рамката се свързва със задната част до средното движение посредством лагерите, някой е добавил едни много странни втулки които със сигурност не са от там. Едно че от едната страна са едни а от другата други и второ че така са сложени че и на 7 годишният ми син да ги покажа ще разбере че не са за там. Някой има ли идея точно в тая част каква е оригиналната "схема" за монтаж за да не откривам топлата вода и да не се чудя как да пригаждам. Имам в предвид точно за рамка Dragomir Factory dh
Търсих също из интернет някой схемичка или чертеж за да се упътя но не намерих.
Аватар
slavianko

Рейтинг: 1234

Re: Въпросче за рамка Dragomir Factory dh

Мнениеот darlik_95 » Вто Фев 26, 2013 6:03 pm

Най-добре дай снимки !
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 6:11 pm

darlik_95 написа:Най-добре дай снимки !
Нп още довечера ще снимам частите с които беше свързана. Със сигурност обаче освен лагерите нищо друго не е от там. Лагерите които са набити на задната част на вилката са с по голям диаметър от останалите лагери и през тях минава болт който свързва двете части но той е с по малък диаметър от вътрешният диаметър на лагерите и имаше две метални втулки. Отделно от едната страна имаш една тефлонова или пластмасова втулка а от другата страна някаква странна част наподобаваща по дебела шайба. Абе общо взето УЖАС :D По късно вечерта ще снимам поне да видите за какво иде реч :)
Аватар
slavianko

Мнениеот darlik_95 » Вто Фев 26, 2013 6:43 pm

Мисля, че картинката ми се изясни. Най-вероятно ще трябват нови лагери с правилен диаметър, болт с външен, колкото вътрешния на лагерите. Ето снимка на която се вижда правилната сглобка:
Изображение
Аватар
darlik_95

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 6:53 pm

Но дори и тук си личи че тия двата лагера са малко по големи от другите. Бих могъл да сложа по голям на диаметър болт но тогава отвора който е на предната част и през който ще трябва да мине новият болт е с по малък диаметър а не искам разпробивам рамката.
Аватар
slavianko

Мнениеот darlik_95 » Вто Фев 26, 2013 7:04 pm

Рамката ми не е такава, но лагерите при свръзката не са ли 4? Два набити в предната част и два в задния триъгълник иначе би имало голямо триене метал в метал т.е. болт - рамка и цялата идея от лагеровката би се изгубила... Най-добре да изчакаме снимките и тогава да гадаем. :) :agree:
Аватар
darlik_95

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 7:51 pm

darlik_95 написа:Рамката ми не е такава, но лагерите при свръзката не са ли 4? Два набити в предната част и два в задния триъгълник иначе би имало голямо триене метал в метал т.е. болт - рамка и цялата идея от лагеровката би се изгубила... Най-добре да изчакаме снимките и тогава да гадаем. :) :agree:
Не колега оригинално са два лагера. Тая вечер след след 21ч като се пробера ще снимам
Аватар
slavianko

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 10:19 pm

Ето как е от към предната част. Има отвор и метална втулка набита в алуминия.
Изображение

Ето и всичките боклуци които извадих като го разглобих

Изображение
Изображение
Аватар
slavianko

Мнениеот darlik_95 » Вто Фев 26, 2013 10:37 pm

Набитата втулка най вероятно е за да предотврати това триене за което споменах. Двете пластмасови шайби са от вътрешната страна между двете части ( предна и задна). Според мен едни нови лагери с правилен вътрешен диаметър и си готов. Иначе какви са оплакванията ти от тази сглобка, защото не виждам проблем да се кара така, освен ако няма луфт...
Аватар
darlik_95

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 10:59 pm

Проблема е че при тая сглобка няма как да се избегне аксиалният луфт. Затова искам да знам по какъв начин е оригиналният монтаж. Ще ида до магазина за лагери защото те не са скъпи и дано има такива размери. Дори с тяхната смяна обаче ще мога да махна само втулката но монтажа пак няма да е като при оригиналният защото нещо ми убягва в цялата схема. В краен случай знам как да го оправя но исках да си е в оригинален вид.
Аватар
slavianko

Мнениеот darlik_95 » Вто Фев 26, 2013 11:17 pm

В такъв случай най-добре ще е да пише някой собственик на такава рамка, който я е разглобявал и може да приложи снимки. Съжалявам, че не можах да помогна. :crap:
Последна промяна darlik_95 на Вто Фев 26, 2013 11:21 pm, променена общо 1 път
Аватар
darlik_95

Мнениеот slavianko » Вто Фев 26, 2013 11:20 pm

darlik_95 написа:В такъв случай най-добре е да пише някой собственик на такава рамка, който я е разглобявал и може да приложи снимки. Съжалявам, че не можах да помогна. :crap:
Благодаря и на теб за съветите братле ;) Иначе се надявам и някой собственик на такава рамка който е запознат да пише. Ако не ще се наложи да я побългаря :)
Аватар
slavianko

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 27, 2013 12:10 am

slavianko написа:Ето как е от към предната част. Има отвор и метална втулка набита в алуминия.

Изображение
Ако е тази, обозначена с червената стрелка, съвсем на мястото си е. Предотвратява триенето на стомана в алуминии, сещаш се кое ще свърши по- бързо, ако я няма.

slavianko написа:Проблема е че при тая сглобка няма как да се избегне аксиалният луфт.

Е тук си уцелил правилно. Всичките онези "боклуци" както ги наричаш служат да направят въпросния луфт възможно най- малък.
След като сложиш новите лагери, сложи дистанционни втулки от тефлон (всеки стругар може да ти ги извърти при правилно дадени размери) между лагерите и предната част на рамката.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот APD » Сря Фев 27, 2013 10:13 am

Аз напоследък избягвам тефлона, защото е мек и свръзката се разлуфтва повече от нормалното. По-добре полиамидни - пак се плъзгат, а са твърди почти като стоманата и не се овализират толкова лесно.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот slavianko » Сря Фев 27, 2013 3:46 pm

Днес ходих до магазин специализиран само за лагери и се оказа че тия които са на рамката са оригиналният размер. Тоест няма лагер със външен като тоя който в момента е на рамката и с вътрешен по малък за да може да се сложи болта без тия втулки. Ще изчакам още малко ако някой даде инфо за оригиналният монтаж и ако не я побългарявам и така.
Аватар
slavianko

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 27, 2013 11:25 pm

Любопитно ми е само, в крайна сметка какъв велосипед ще се получи (най- вече каква вилка ще му сложиш) и дали на жена ти ще и харесва да се бъхти с един относително не лек велосипед, бих казал дори тежък.

P.S. Ако няма да го правиш за Изображение моля за извинение.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот slavianko » Чет Фев 28, 2013 7:51 am

Ozzie написа:Любопитно ми е само, в крайна сметка какъв велосипед ще се получи (най- вече каква вилка ще му сложиш) и дали на жена ти ще и харесва да се бъхти с един относително не лек велосипед, бих казал дори тежък.

P.S. Ако няма да го правиш за Изображение моля за извинение.
Аз и сглобих един твърдак и вече си го кара обач все се оплаква че и друсало из бордюрите и че иска мека рамка като моето. Давах и моя фриирайд да го кара и каза че ще понесяла теглото но било по приятно за каране с мекицата. Ще прехвърля повечето компоненти от твърдака и само ще търся някаква по дългоходова вилка пък ще видим какво ще се получи.

Изображение
Аватар
slavianko

Мнениеот Brave » Чет Фев 28, 2013 11:15 am

Искаш да кажеш, че събираш типичен DH велосипед за да се кара из града (понже спомена за бордюри )? Мисля, че правиш сериозна грешка - това колело, когато го събереш ще е напълно негодно за въртене. По-добре се огледай за някаква XC-рамка с окачване. Хем и ще спестиш доста пари, защото ще ползваш всички компоненти от наличното, хем ще е удобно за въртене.

Малко допълнение: Все пак, колко пари даде за тaзи рамка Dragomir Factory DH?
Последна промяна Brave на Чет Фев 28, 2013 11:32 am, променена общо 2 пъти
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Фев 28, 2013 11:21 am

@Brave, всуе :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Чет Фев 28, 2013 12:34 pm

Най-добре просто и вземи някое обикновено колелце за 200-300лв да си подскача на пружината в парка и да не се занимаваш с глупости. По пътя, по който си тръгнал има опасност вместо да зарибиш жена си по колоезденето, да се окаже че "ама ти само си висиш в гаража".
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот slavianko » Чет Фев 28, 2013 12:54 pm

Тя си е достатъчно зарибена по колоезденето и без това. А щом редовно предпочита да кара моя фриирайд вместо сегашният и твърдак от снимката и не и създава грижи какво има да го мисля повече. И какъв е проблема да се кара такова колело предимно градско ? И аз го карам предимно градско и ми е перфектно.
Иначе за цената на факторито, взех го за 40лв :D
Аватар
slavianko

Мнениеот Brave » Чет Фев 28, 2013 1:44 pm

Бе май PtD е прав, ама да се пробвам...
Гледай сега - първо има разлика между твоя РАМ ФР и Драгомира и тя не е толкова малка. Въпрос на ъгли и размери, но твоето колело допуска придвижване с въртене. Драгомира - не. Само му виж ъгъла на седалковата тръба - рамката е проектирана да се кара със седалка до долу и реално никога да не се сяда на нея. Разбира се, това си е съвсем нормално при колело за спускане, но трудно ще се реализира при опит за въртене на равно или нагоре. Второ - много е тежка. Когато оборудваш колелото с дългоходова вилка и подходящ шок, ще отидеш на тегло от близо 20 кила. Айде нека са по-малко защото ще ползваш по-леки компоненти от характерните за ДХ, но все пак ще е много тежко. Колкото и да й се струва, че това не е проблем, всяко по-дълго каране ще води до излишна умора. И трето, но определено не и по важност, огромните ходове отпред и отзад означават сериозно клатене при въртене, което пречи и яде силата на колоездача. Още повече на рамка, която по никакъв начин не се опитва да се бори с тези ефекти, защото на никой не му е хрумвало, че някой ще я ползва с такова предназначение.

Сега и относно ценовата част - цената от 40 лв е безумно ниска - факт. Но колелото не е рамка само. Заглеждал ли си се, на какви пари можеш да вземеш шок и вилка за този топуз? По груби сметки, дори да не търсиш качество и да вземеш нещо изстрадало и н-та ръка от пазара, ще дадеш пари за много прилична ХC/AM рамка втора ръка. Много по-разумно е, да оправиш свястно тази рамка и да я продадеш/размениш.

И последно - проблема разбира се е най-добре да се реши, там от където тръгва - от задкормилното устройство. Научи жена ти, да си вдига г...ханша преди и след неравност и да омекотява с крака. И друго - за да не изпитва дискомфорт от карането е добре да си купи колоездачен клин с памперс и да кара повечко, защото всеки каращ нередовно знае, че за да не те ръби седалката болезнено е важно да са ти тренирани мускулите на седалището. И ако няма подобрение, понеже и на мен са ми го играли този спектакъл - вземи и купи мека XC рамка с въздушен шок и си карайте.
Brave

Мнениеот slavianko » Чет Фев 28, 2013 4:34 pm

@Brave

Колега ти ме изкара съвсем безхаберен :) Знам добре кое колко струва и как става. Оборудвал съм вече няколко подобни велосипеда и следя пазара постоянно. Преценил съм добре дали да оборудвам тая рамка или не. В най лошият случай ако не и хареса ще и върна компонентите на старата рамка и готово. А това фактори със сигурност ще го развържа на повече от колкото съм го купил защото на финала ще бъде като ново.
Въпроса ми не беше дали ще и е удобно или не а конкретно за въпросната сглобка ;) Не че имам нещо против да поспорим но просто раздела е технически и ако продължим в тая насока ще ни направят забележка със сигурност. :D
Аватар
slavianko

Назад към Веломеханик