Съпоставка на пазарите у нас и Европа

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съпоставка на пазарите у нас и Европа

Мнениеот Pakroid » Пет Мар 01, 2013 4:44 pm

От доста време съм на кръстопът за велосипед като целта е велосипед до 1000-1200лв. Разгледал сам сигурно почти всички марки които предлагат велосипеди в този ценови клас, но някои неща не ми се връзват. Да речем примерно фирмите които са на българския пазар като Drag, Ram, Cross и ги съпоставя с някои фирми като Cube, Specialized, Ghost, Radon, забелязвам, че има доста голяма разлика в окомплектовката между едните и другите. На Българския пазар като че ли се предлагат по-високо оборудване спрямо този в Европа и се чудя откъде идва толкова разликата, качеството на рамките ли е по-голямо, че за дадената сума не си позволяват по-добри компоненти или се плаща повече за марката на велосипеда. Очевидно е, че за тези пари неможе да се закупи перфектния велосипед и всичко зависи от стила на каране, но несъответсвието в монтажа ми е странно. Някой има ли някаква теория по въпроса до колко е разумно да се доверя примерно на фирмите на българският пазар и до колко на пазара в Европа?
Pakroid

Рейтинг: 1220

Re: Съпоставка на пазарите у нас и Европа

Мнениеот unsigner » Пет Мар 01, 2013 6:34 pm

Pakroid написа:От доста време съм на кръстопът за велосипед като целта е велосипед до 1000-1200лв. Разгледал сам сигурно почти всички марки които предлагат велосипеди в този ценови клас, но някои неща не ми се връзват. Да речем примерно фирмите които са на българския пазар като Drag, Ram, Cross и ги съпоставя с някои фирми като Cube, Specialized, Ghost, Radon, забелязвам, че има доста голяма разлика в окомплектовката между едните и другите. На Българския пазар като че ли се предлагат по-високо оборудване спрямо този в Европа и се чудя откъде идва толкова разликата, качеството на рамките ли е по-голямо, че за дадената сума не си позволяват по-добри компоненти или се плаща повече за марката на велосипеда. Очевидно е, че за тези пари неможе да се закупи перфектния велосипед и всичко зависи от стила на каране, но несъответсвието в монтажа ми е странно. Някой има ли някаква теория по въпроса до колко е разумно да се доверя примерно на фирмите на българският пазар и до колко на пазара в Европа?

Има труд вложен в сглабянето, не е само цени на компонентите - а тук трудът е 2-5 пъти по-евтин, отколкото в Европа. Колелата са обемисто и тежко нещо, едва ли си струва да се сглабят в Китай.

Данъците в България - и върху труда, и корпоративните - са значително по-ниски, отколкото в повечето страни в ЕС.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот Stefan_trekkie » Пет Мар 01, 2013 6:47 pm

... И рамките са сравнително по-евтини на някой от моделите, та в тази цена набиват повече окомплектовка..

Тъпо изглежда да видиш някоя 'маркова чужда' рамка и с някакви компоненти дето тук ги слагат на байк за 700-800 лв

Всичко това е + за нас... Пример с шосейните велосипеди - Драг, карбонка, 6.8 кг с топ окомплектовка Шимано на цена 6-7к лв ..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот budha » Пет Мар 01, 2013 10:46 pm

когато влезеш в истински magazin а не виртуален в истинската Европа от Унгария и Хърватска на Запад и от Румъния на Север и от Гърция посока Юг,тогава въпроса ти ще намери отговор.аз живея от 10 години в Германия и за себе си го знам отговора,но ако го кажа публично ще ме баннат :beer: в българия може да е евтина работната ръка,но качеcmвото на работната сила е ниско.може да са ниски данъците но администрацията,правото и корупцията са ужасяващи.икономиката на българия е най енергоемка на целия континент ако за производството на един продукт в Германия се изразходват условно 10 единици енергия в българия за същия продукт се изразходват 100 единици енергия.машините и технологиите които се исползват в българия са на много ниско технологично ниво.и онова което се произвежда да речем от един завод в българия в Германия същата продукция може да се произведе от един цех.това е в най общ план...има още много де :beer:
budha

Рейтинг: 1160

Мнениеот unsigner » Пет Мар 01, 2013 10:53 pm

Тук чудесно обясни защо сме смотани, ама въпросът май не беше точно това?
unsigner

Мнениеот PtD » Пет Мар 01, 2013 11:34 pm

budha написа:аз живея от 10 години в Германия

Ашколсун, евалла. А сега може ли ние, париите презрени, да си останем на темата без да бълваш off-topic?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Пет Мар 01, 2013 11:47 pm

budha написа:....

А ти бате, пишеш тоуко неграмотно, щото си получил българско образование. То и нема смисъл от уважение на български. Вервам,че като живееш в "Германия" пишеш грамотно на германски и си качествен германски кадър с хубава германска заплата?
Ела малко у родината и се запознай с фирми, дето изнасят продукцията си по-цял сват.И са конкурентно способни.

Иначе по темата: Цени най-различни,марки също. Стоки нови,застояли. Онлайн магазини още повече. Друго си е око да види, ръка да пипне.
Аватар
subritual

Мнениеот jafiso » Съб Мар 02, 2013 1:04 am

budha написа:когато влезеш в истински magazin а не виртуален в истинската Европа от Унгария и Хърватска на Запад и от Румъния на Север и от Гърция посока Юг,тогава въпроса ти ще намери отговор.аз живея от 10 години в Германия и за себе си го знам отговора,но ако го кажа публично ще ме баннат :beer: в българия може да е евтина работната ръка,но качеcmвото на работната сила е ниско.може да са ниски данъците но администрацията,правото и корупцията са ужасяващи.икономиката на българия е най енергоемка на целия континент ако за производството на един продукт в Германия се изразходват условно 10 единици енергия в българия за същия продукт се изразходват 100 единици енергия.машините и технологиите които се исползват в българия са на много ниско технологично ниво.и онова което се произвежда да речем от един завод в българия в Германия същата продукция може да се произведе от един цех.това е в най общ план...има още много де :beer:

Фактът, че това е първото Ви мнение във форума, точно по тази тема, при което явно искате да кажете нещо, което ви тежи, но не отговаря на темата, не говори като цяло добре за Вас и най-малко за общата Ви култура. За последното доказателствата са налице - правописът. Доста прозира идеята "аз съм тук, вие сте там", поради което най-логичното е да срещнете неодобрение. Моето е налице.

По темата. Имах възможност за съпоставка на няколко чужди марки, в следствие на което заради по-високата им цена се насочих към български производител и мога да кажа, че съм много доволен от продукта, имайки предвид цената му, компонентите и целите, за които ми трябва.
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот Pakroid » Съб Мар 02, 2013 10:42 am

Благодаря за отговорите на колегите. Попринцип наистина е най-добре както каза колегата @subritual на място да се види, но просто нямам възможност да тръгна да обикалям по магазините, а и така през интернет мога по-лесно да се ориентирам на къде да тръгна. Ясно е, че едни влагат повече други по-малко, само производители могат да спорят, но както колегата @jafiso е имал възможност да направи съпоставка между техните и нашите, това ми беше мисълта до някъде.
А относно марката на велосипеда, при кой мислите се плаща повече за марка отколкото за качество, защото не гледаме висок клас и може би в тази малка цена да влиза и една сериозна сума за марката само? (за да не се изпада в много спорове, нека ги разделим просто на техните и нашите)
Pakroid

Мнениеот budha » Съб Мар 02, 2013 12:59 pm

казах нещо което ви тежи на вас но до като ви е на гърба няма как да го видите.за да могат и по бавно зацепващите да зацепят кажете на някой да ви донесе една бутилка Кока Кола от Федерална Република Германия и после си купете една бутилка от България за да откриете ра3ликата между тяхната и нашата Кола...и така е за всичко не само за безалкохолните :rofl:знам че на българите не им е приятно(тежи им) да чуват истината...но когато човек е свободен е свободен във всичко в това число и да се изразява свободно :beer: Zum beispiel Честита Баба Марта бъдете диви и здрави !
budha

Мнениеот bb_king » Съб Мар 02, 2013 1:40 pm

Господин Будиста, да вземете да използвате коректни и съпоставими примери,които са по ТЕМАТА,а не да сравнявате бъркоча наречен кока кола в Германия и тук.Само да не вземете да хвалите и тамошните плодове и зеленчуци,защото са абсолютна пластмаса!ГМО продуктите в Германия са масово явление.Съжалявам,че трябва да навлизам в офтопик,но неможе да се сравняват ябълки с круши.Така или иначе нивото на българските вело производители е добро и по-голяма част от продукцията им (над 70-80%) се изнася за европейския съюз.Рамките,както при почти всички световни производители са ОЕМ поръчки от заводи в Тайван.Разликите при един клас рамки са повече в дизайна.Компонентите при всички производители идват от няколко световни гиганта,със заводи пак в Тайван.Като цяло при еднаква цена за велосипед,при по-известните чужди производители се плаща надценка-марка,за сметка на по-ниското ниво на оборудване.Винаги е най-разумно да се оценява даден велосипед по съотношение цена-качество на компонентна база.Лично мен марки не ме интересуват.Който иска да си избива комплекси си е негов проблем. :deal:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот teoedosi » Съб Мар 02, 2013 2:02 pm

budha написа:.... кажете на някой да ви донесе една бутилка Кока Кола от Федерална Република Германия..... !

Едва ли някой,ще ни донесе нещо от държава,изчезнала в началото на 90-те :D
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот budha » Съб Мар 02, 2013 2:24 pm

но това не пречи да си купиш "колело" от държава изчезнала преди 700 години :rofl:
budha

Мнениеот bb_king » Съб Мар 02, 2013 2:43 pm

Явно си някакво хлапе доведено от родителите си във "фидиралната република" и се правиш на интересен тук.За сведение в един спор победителят е не агресивният,а този който има ясни и точни доводи,за да докаже своята теза.Общите приказки са за хоремака.До сега с нищо не си допринесъл спора да е в твоя полза.Само клеветиш една страна с хилядолетна история допринесла за световното културно богатство много повече от днешните изкуствено създадени гиганти.Ще помоля повече да не влизаме в излишен офтопик,нямащ общо с тематиката!
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот budha » Съб Мар 02, 2013 2:44 pm

глеи сега бако.великите български производители когато правят износ го правят на излшеме.превод това ще рече че идват германските камиони с рамките и компонентите и работата на българската фабрика е само да ги сглоби и да наслага щикерите по рамките.а частите и рамките от къде идват това е работа на германската фирма дала заявката,те ги закупуват от където си поискат.могат да договорят огромни количества затова им правят огромни отстъпки-като пример мога да дам сената на природния gas които в Германия е на цена 3 пъти по ниска от българя.така сглобените велосипеди заминават за германския пазар най често с щикери на германкси марки: Мифа,Герматек,Руди Дас,Релаигтх,Паратропер.никoй български производител не може да пробие с собственна търговска марка на външен пазар! защо ми е да си копувам да речем драг за 300 евро като мога да си зема добрия стар Gary Фишер за 220 евро ? при това окомплектовката на Gary Фишера е цялата Аливио а на Драга да речем няма 2 еднакви компонента-алтуси,промакси и некав подобен mix маш.може ли да ме светне някои какво е допринесла българия за световното културно богатство ? между другото сам с еврейски произход ако има някакво значение
Последна промяна budha на Съб Мар 02, 2013 2:53 pm, променена общо 2 пъти
budha

Мнениеот tisho » Съб Мар 02, 2013 2:46 pm

В България велосипедите са малко по-евтини, но не трябва да забравяме и стандарта на живот,
минимална и средна работни заплати.
Иначе колегите казаха по-горе - компоненти, труд, други данъци и т.н., маркетинг.
Разходите за реклама са сведени до минимум и рекламата върви по-скоро като на мулти-левъл маркетинг от уста на уста и т.н.

Колегата будист, нито е българин, нито е германец... но май и колело не кара - не му се сърдете, моля ви!
Туй да не е Мин.-председателят в оставка? Буда?
:D
Последна промяна tisho на Съб Мар 02, 2013 2:58 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот jafiso » Съб Мар 02, 2013 2:47 pm

budha написа:казах нещо което ви тежи на вас но до като ви е на гърба няма как да го видите.за да могат и по бавно зацепващите да зацепят кажете на някой да ви донесе една бутилка Кока Кола от Федерална Република Германия и после си купете една бутилка от България за да откриете ра3ликата между тяхната и нашата Кола...и така е за всичко не само за безалкохолните :rofl:знам че на българите не им е приятно(тежи им) да чуват истината...но когато човек е свободен е свободен във всичко в това число и да се изразява свободно :beer: Zum beispiel Честита Баба Марта бъдете диви и здрави !

Отново попадате в своя капан от глупости. Много е опасно, когато комуникирате с лица, за които не знаете абсолютно нищо. По друг повод не бих го изтъкнал, но след провокациите Ви, искам да Ви обърна внимание, че много се съмнявам дори да се доближавате до международния опит, който имам. Така че аргумента Ви, че на някой нещо му тежи си заминава, заедно с другите глупости и остава само това, с което се опитвате да обремените цялата тема с Ваши проблеми и заблуди. Честно казано се учудвам на смелостта Ви за такива слова при такава неграмотност. Нали си представяте колко сериозно възприемат коментарите Ви при всичките им недостатъци.
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Мнениеот unsigner » Съб Мар 02, 2013 2:51 pm

Хайде пак, с прости думи:

по-ниските данъци и по-ниската цена на труда в България може би не правят България по-добро място за живот.

Но определно правят колелата, сглобени със същите компоненти, по-евтини. Което беше първоначалния въпрос.
unsigner

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 02, 2013 5:17 pm

На budha това му е поредната регистрация във форума. Единия от профилите му е със перманентна забрана за достъп до форума (каквото се случи и на този), на другия рейтингът му беше толкова нисък, че не се наложи дори да бъдат ограничавани правата му за достъп.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Мар 02, 2013 6:48 pm

Форумни нинджи .. Не взимайте тези мнения под внимание /на budha/

По темата... Колко струва плетене на капла тук и колко струва там.. /Риторичен въпрос, не отговаряйте/
Труда е в пъти по-платен там... Сещам се как на 'един' нашенец му дойде тир с чарколяци, направи колелета от това и те заминаха за някакъв отбор..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Съб Мар 02, 2013 11:56 pm

Българинът може да работи и много качествено, че дори и да си скъса гъза от работа. Трябват само подходящи стимули и контрол. ;) Ишлеме-неишлеме - изнасяме и продаваме, а под каква марка се продават, едва ли променя качеството на изработка.

А за качеството на немските стоки може да поздравим братята турци, които ги произвеждат ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот irgnet » Нед Мар 03, 2013 9:27 am

Всички казват като причина ниската цена на труд в България и ниските данъци. Но има още една причина, която вдига цената на по-известните марки велосипеди, а това са милионите евро/долари отиващи за реклама, за спонсориране на отбори, състезания и т.н.
Това е не само при велосипедите, ами и при другите спортни стоки.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот milestone » Нед Мар 03, 2013 8:47 pm

Не един и двама човека живеещи в България са споделяли в този форум колко ги радват велосипедите им купени от чужбина, така че сигурно има и изключения от правилото, че местното "производство" е с по-добро отношение качество-цена.
Те със сигурност са следили пазара преди да купуват, но защо никой от тях не се изказва тук не знам, може след първоначалната еуфория да са си направили пак сметката и да се е оказало, че са се минали ;)

:offtopic:
Относно коментарите на "германеца" - вярно е, че тежките пороци наследени от времето на дивия "социализъм" ще ни дърпат назад още дълги години. Като гледам колко много хора страдат, че е свършило "онова хубавото време" и са убедени, че всичките им проблеми са от последните 23 години ... съм леко песимист.
Ама айде да не ги превъзнасяме толкова германците. Работя в немска фирма, която има поделение тук в България. За относително високотехнологичен бизнес става въпрос (производство на металорежещи машини), тъй че можем да поздравим и нас си, не само турците ;). Защо немците са дошли тук всички се досещат, това което не мога да си обясня аз обаче е защо и на тях не им се работи, пък и ми се сърдят като им кажа, че не са си свършили работата. За мениджъри средна ръка говоря, дето се мотаят из цеха през седмица.
За финансовата ефективност на тукашното производство аз правя така сметката (може и да греша) - да, аз работя два пъти по-малко от един немец, но заплатата ми е 8-10 пъти по-малка, така че никой немец не може да ме бие - много ме е срам естествено от тия цифри, въобще не ги споменавам с гордост.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Ивайло » Пон Мар 04, 2013 12:55 pm

milestone написа:Не един и двама човека живеещи в България са споделяли в този форум колко ги радват велосипедите им купени от чужбина, така че сигурно има и изключения от правилото, че местното "производство" е с по-добро отношение качество-цена.
Те със сигурност са следили пазара преди да купуват, но защо никой от тях не се изказва тук не знам, може след първоначалната еуфория да са си направили пак сметката и да се е оказало, че са се минали ;)

Не бих правил генерални заключения относно цените на велосипедите местно производство и чуждите марки. Миналата година прекарах доста време в следене на оферти и сравняване на цени и окомплектовки. Няма да давам конкретни сравнения, защото и никой друг досега в темата не го е направил, но оставам с впечатление, че в началния клас велосипеди определено българските марки предлагат много по-добри цени. Не така стоят нещата ако се търси нещо от среден клас, да речем с Deore монтаж, вилка RS Recon или Reba, прилични спирачки и тегло от около 12-12,5 кг. Миналата година и Canyon и Radon имаха такива предложения на цени 700 - 750 Евро, нещо, което не открих при нито един Бг произовидел. Смятам, че тук основна роля има не цената на труда, а по-скоро възможността на големите производители да договарят много по-изгодни условия за доставка на компонентите от съответните производители. Не съм в този бранш, но не бих се учудил ако получават поне 25-30 % по-добри отстъпки в сравнение с нашите фирми, поради което могат да постигнат и по-добра крайна цена. В България, поради малкия и неплатежоспособен пазар, по-големите поръчки и по-добрите цени явно са за ниския клас компоненти. Пак повтарям, това са само предположения, без да имам конкретна представа как стоят нещата на практика.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот Insight » Вто Мар 05, 2013 10:10 am

Pakroid написа:====

В посочения ценови диапазон - вземи си българско от правилен магазин.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Parijski » Сря Мар 06, 2013 9:29 am

България е по-различен пазар от западните страни. Не се водим една и съща категория като холандци или французи. Тук фирмите се съобразяват с покупателната способност и за да имат продажби свалят цените. Печелят по-малко, но пък и продажбите не са огромни, че да имат загуби.
Parijski

Рейтинг: 1200

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти