damadzhana написа:Тука ги проектират само (не съм 100% сигурен...), а ги правят в далечния изток (Китай, Тайван). Това за алуминиевите рамки. Евтините железни се произвеждат тук. За cr-mo рамките (ram 4130 i drag junk) -
Admin написа:И евтините стоманени не се правят тук (в повечето случаи), пък и Ram нямат такива. 4130 се прави в далечния изток, както и всичките им други рамки.
Plamen_EM написа:Не само всичките им други рамки, а и всички други рамки.FastBiker написа:Хубаво е, че са разширили гамата от компоненти. Но като цяло това е добре само за състезателите им - съмнява ме някой, който може да отдели 10 бона (колкото вероятно ще струва DHX2 със Fox 40 Kashima), да си купи българска рамка. Нямам нищо против Ram, дори вмомента аз карам тяхна рамка, просто трябва да си голям патриот (и богат) че да дадеш 10 хилки за тяхно колело. Но като цяло е хубаво, че вървят с модата - вече имат няколко 29er-а, сега ще чакаме за 2014 Ram AM 650b
В наши дни патриот е някаква срамна дума ли? Или има глупав, по-глупав и патриот? Знаеш ли, че в RAM работят 40-ина човека? Колко толкова голям патриот трябва да си за да осигуриш работа на тези 40 българи вместо на 40 германци, примерно? При положение, че всички части по велосипедите идват от едни и същи места ... Много голям патриот трябва да си ...
Antares написа:Ами например, защото хилядата американо-китайо-тайванци, които работят в Трек са произвели продукт, който ми харесва повече и рамка, която е замислена по-добре. Уважавам патриотизма, патриотите, но РАМ едва ли ги вълнува моето финансово състояние и за това не страдам, че карам вносно колело. Нарича се пазарна икономика. По същата логика от патриотизъм да пия Black Ram, вместо Черно Джони....
Според мен патриотизма не се състои в това да купуваш средно качество български продукти, вместо високо качество чуждестранни.
Plamen_EM написа:Изненадан съм от горното ... някак по-друга представа си бях създал за автора. И в този ред на мисли, онова дето при аналогични велосипеди, на RAM цените са по-ниски, не те кара да мислиш, че те все пак се позамислят за нас? Изключвам бруталните намаления, които RAM не могат, да си позволят, да направят поради гореописаното от теб мислене. Не разбирам от велосипеди с двойно окачване, да възможно е българските производители да не са предлагали точно отговаряща на изискванията рамка, но сравнението с алкохолите ми се вижда нелепо, макар че не пия.
vpravov написа:Пламен. РАМ си се развиват чудесно през годините и много ме радват(както и другите ни производители)! Пожелавам им все така!
Всяка година, едни и същи неща се говорят до зацикляне в тези теми и направо се чудя как не се спряхте. Вместо да се обсъждат промени в геометрия, тегла, окомплектовки и дали съответстват на цената - "РАМ не стъпвали на малкия пръст на TREK!" Е и ТЕРЕМ не е Lockheed Martin и няма и да бъде! Ама и цената на нова рамка TREK няма да бъде на цената на РАМ, Драг и тн. Примирете се!
Аз обаче съм много впечатлен от новата рамка АМ2-2013. Още варианта от 2012, ми харесваше донякъде и баш нещата, които не харесвах са коригирани. Chainstay-a е по-къс със 6мм. - от 433мм. на 427мм. Евала - това ме кефи много!Top Tube при размер L с 10мм. повече - браво.За моя ръст е направо муцка. 142х12 ос. - не че на мен ми трябва, ама не бих го отказал. Direct Mount захващането на дерайльора и наличието на уши за водач, въпреки че не са нови за рамката, също много ме радват! Ако случайно тази година ми изпадне екстра кеш - като нищо ще я взема тая рамка. Обаче е крайно време да започнат от РАМ да си казват теглата на рамките. Ако теглото е твърде голямо, ме губите като клиент!
dob111 написа:Аз пък взех, че се влюбих.
Новата ми любов се казва RAM XC.ONE 29. За съжаление, любовта човешка си иска цената... Засега само ще се гледаме с нея.
Кефи ме, че се предлага в 5 размера, така че и ниски хора да могат да карат 29ка!
vpravov, аз от меки рамки не разбирам и нямам интерес към тях, но това, което за мен е показателно в думите ти е, че на новата АМ2 чейнстеят от 433 е станал на 427.
Определено късият чейнстей е голяма работа!
Antares написа:Ооо, не ме разбирайте погрешно! Мен също изключително ме радва развитието на РАМ! Безкрайно съм доволен от ht2-ката, която имах, като знам какво е понесла и я продадох здрава и безупречна.
Друго имах предвид. Аз лично предпочитам да взема втора ръка рамка на сериозен производител, който от години е на пазара и не открива тепърва топлата вода за геометрии, технологии и прочее. Когато бях изправен пред избора за рамка, за едни и същи пари можех да взема АМ (с някакъв измислен шок), който по това време беше с безумно виско средно и отвратителен при педалиране, да не говорим за сученето на задницата, или почти нов Трек с шок Fox втора употреба. С ABP, прекрасно конструирана за педалиране геометрия и невероятна возия. Винаги бих предпочел подобен на втория вариант. Не следя с особен интерес по-новите модели, не мога да кажа адекватна оценка, но ако съм изправен пред избор на ново колело - вероятно също бих посегнал на втора ръка вносно. И то не от нихилизъм, анти-патриотизъм или каквото и да е било там. Просто това, което съм видял от Trek и Giant определено повече ми харесва от това, което виждам от родните производители. Нищо лично.
Като цяло се намесих в темата заради намесването на патриотизма в пазарната икономика. Иначе сред родните производители симпатиите ми са изцяло на страна на RAM. И като продукти и най-вече - като отношение към клиентите си.
Plamen_EM написа:Ааа .... Чакай малко. Аз те разбирам, обаче тук четат и подрастващи и те едва ли са те разбрали много добре. А поне на мен ми е важно те да са с правилно отношение към патриотизма в условията на пазарна икономика. Та значи ти им казваш, на подрастващите, че ако пазарната икономика ти предлага две шишета с уиски, българското запечатано, а от вносното са пили и плюли в него, ти ще вземеш вносното. Как изобщо ти хрумна в тема RAM 2013 да намесиш велосипеди втора или трета ръка?
halcor написа:То от патриотизма тръгна цялата работа ако проследиш темата. Освен това, съвсем логично е да се интересуваш от алтернативите.
Преди няколко месеца бях твърдо решен да си купя Рам 29". Стана така, че се поразходих до Щатите и открих възможност да си купя много по-добро колело от най-добре окомплектованата 29ка, която предлагат, на много по-ниска цена, използвано колело, но отлично запазено. Е тъпак или антипатриот съм, че се възползвах?
Plamen_EM написа:И двете си, щом намери за уместно да ни информираш за уникалната си далавера точно в темата за RAM 2013.
Вижте, тук става дума за велосипеди. Не за уиски, не за автомобили, а за велосипеди. Производител на велосипеди няма. Не само у нас, а и по света. Има фирми, които събират велосипеди. Частите за тях се произвеждат на 20-ина места. Всички събирачи пазаруват или от тези места, или същите неща, но от търговец. От RAM правят същото. Но, правят го българи. Имате представа какво значи да се събере велосипед, разбирате, че българите не го събират по-лошо от германците, примерно. И какво става? Рамки произведени в едни и същи заводи, части от едни и същи производители, а цени по-ниски. Българският събирач се съобразява с условията.
И не е само това. Ето колегата отгоре си купил велосипед с по-хубави части от най-хубавия RAM. Дали това е вярно, при положение, че от RAM ти предлагат SRAM XX или XX1 и колела Mavic SLR? Моделите, които RAM предлагат в каталозите си са примерни. Да се ориентираш колко би струвал велосипед със съответни части. А с какви части ти ще си го поръчаш зависи изцяло от теб. Да, не се предлагат частите на всички производители. Но как това да се случи при положение, че се предпочита старото вносно пред новото българско.
В една друга тема, колега се колебае между два вносни велосипеда. Друг колега го съветва да ги пробва и да избере. Да ги пробва, ама не може! Докато RAM може.
И т.н. и т.н.
Далеч съм от мисълта да се купува всичко българско, но тук говорим за велосипеди. Какво би се случило с RAM ако всички си купуваме втора ръка чужди велосипеди? Още 40 българи без работа. Ами нали и тези точно българи купуват продукта, който вие произвеждате. А какво би станало ако всички купуваме RAM? Още 40 работни места за българи. Още по-голям избор от части на склад. Още повече модели рамки. Още повече мероприятия. Сезонни намаления по 40 и повече процента. Защото съм виждал подобни сравнения по други теми. Чужд велосипед на разпродажба един размер само, намален на 50% да се сравнява с цената на български със същите части.
Та така. Животът не е моментната далавера. Животът продължава и след нея. Поне аз си мисля така.
*Изключение правят рамките на Nicolai и няколкото фирми произвеждащи рамки по поръчка, предимно титанови.
rarekin написа:Plamen_EM написа:Всички събирачи пазаруват или от тези места, или същите неща, но от търговец.
И ся какво излиза? Всички рамки са еднакви, така ли? Само лепенките са различни.
Ми, щом е така, да взема рамка на RAM и да ѝ лепна лепенки на Knolly. 100% окачването ще работи по същия начин.
И, само примерно, колко би ми струвало новото Enduro built kit 1?
halfdone написа:halcor написа:Преди няколко месеца бях твърдо решен да си купя Рам 29". Стана така, че се поразходих до Щатите и открих възможност да си купя много по-добро колело от най-добре окомплектованата 29ка, която предлагат, на много по-ниска цена, използвано колело, но отлично запазено. Е тъпак или антипатриот съм, че се възползвах?
Еми нормално, след като колелото излезе от магазина цената му директно му пада с поне едни 20%, даже и да си го бутал до вас. Да не говорим за някакви 2-3+ годишни рамки и цели колела.
Не е нормално да сравнявате цените на ново срещу употребявано и как ви се е вързало по евтино.
Карал съм АМ 1 и мога да кажа, че за чисто нова рамка от 650лв е повече от прекрасна. Поне аз не бих си купил нещо втора употреба на чужд производител от 2006г за същите пари.
За АМ 2-ката мога да кажа само хубави неща, разликата в изработката и работата на рамката е огромна и не мисля, че отстъпва на модели от реномирани производители.
Ако се развиват българските производители ще се развива и качеството на тяхното "производство", току виж след време си кажем :- Мани ги тия, вземи си нашето, по добро е
Plamen_EM написа:rarekin написа:Ето линк към въпросния велосипед:
http://store.trueriders.bg/ram-nduro-1-sale.html
Впрочем, цената на същия велосипед е сходна с цената на Giant Reign 1 с подобна окомплектовка.
Giant Reign 1 2013.
На базата на горното, това:Plamen_EM написа:И в този ред на мисли, онова дето при аналогични велосипеди, на RAM цените са по-ниски, не те кара да мислиш, че те все пак се позамислят за нас?
е несериозно
Това ли според теб е подобна окомплектовка? В смисъл, има две колела, педали, седалка ...
Защото според мен тази окомплектовка е доста по-подобна, а разликата в цената е 30%:
http://store.trueriders.bg/ram-nduro-2-2012.html
Ти сериозно ли мислиш, че вилката на RAM Enduro built kit 2 се доближава до тази на Giant-а?

Предполагам, че това, че Giant-а има регулируемо колче минaва в графа "има две колела, педали, седалка ".
Тези две неща го правят конкурент на built kit 1.
Ще приема, че просто не си дочел и подробности като:
1)Sonstiges: Lebenslange Garantie auf den Rahmen
2)Gewicht: 13 kg
100% e кокурент на built kit 2, който тежи, ъмммм, не става ясно колко. За сметка на това се знае, че АМ built kit 1 2012, който има ход по-близък до Giant-а, тежи 13.5 кг. С по-високия клас курбели, по-леки гуми и без регулируемо колче.