тъй като си сглобявам сам колело, а имам много въпросителни, си пускам една тема пък.

В нея ще показвам развитието на проекта и се надявам с ваша помощ да отговарям на изникващите въпроси.
Всичко започна когато в началото на миналата година, след доста години без никакъв спорт (ако не броиме ските през зимата), си взех нормално, ммм да кажеме модерно колело.
Това е то, Scott Aspect 10:

Карам си го с голям кеф, вече имам навъртяни над 2500км с него.
Не бях доволен от спирачките и следях пазара да изпадне нещо. Така ъпгрейднах предната с един Avid Elixir 1, ще сменя и задната като изпадне нещо.
Всичко ок, но експлоатирайки колелото усещам, че не е много подходящо за моя стил каране. Вече съм изправял предна и задна капла, късал съм и спица отзад. Хода на вилката е малък... абе не е точно това което искам. Така стигнах до решението да си правя друго колело.
Мислех какво ще е подходящо за мене, да става за тормоз из планината, но и да може все пак да се кара горе долу нормално и в града, така стигнах до заключението да е нещо средно като ход на рамка и геометрия и се спрях на RAM AM.
Купих една рамка 18" от колега от форума още миналата година, от по-стария модел, с правата седалкова тръба. Така ще мога да му сложа по-дълго колче и при нужда да вдигна повечко седалката когато карам на равно.

От един приятел изпаднаха и едни спирачки Avid Juicy 3.5 с почти нови накладки. Надявам се да спират добре и да нямам стресови моменти с тях, когато колелото е готово. Още нямам дискове, но ще си взимам нови, отпред 203мм, а отзад 180мм.

Бях си решил да си взема здрави шини, да няма кривене и да издържат на тормоз. Знам, че са малко по-тежки в сравнение със Sub-Zero или Magma и може би съм се презастраховал, но когато попаднах на една готова наплетена капла Mad с главина Formula на проходна ос 20мм, направо я взех.

През цялото това време, съм чел и мислил каква вилка да си търся, прегледах много обяви. Не намерих достоверна информация какъв максимален ход би могла да понесе тази рамка. Четох характеристики на нови АМ-ове, ходих по магазини и там колелата излизат с RockShox с U-turn, максимален ход 150мм. Така реших вилката ми да бъде с ход 160мм и отново от колега от форума купих едно Marzocchi 55 ATA 2009 година. Надявам се да съм направил правилния избор, като го подкарам, ще разбера.

Това е което имам за сега. Постепенно ще си набавям и останалите части, пък когато стане тогава.
Поне горе долу вече имам представа какъв клас и марки да търся.
Благодаря за вниманието, надявам се да давате мнения и препоръки и да успея да сглобя нещо читаво и работещо.

Ето и две снимки на "работен" етап, поне може да се види ориентировъчно каква стойка ще има колелото.