Проект RAM AM

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Проект RAM AM

Мнениеот ABSOLUT » Вто Мар 19, 2013 5:46 pm

Здравейте,
тъй като си сглобявам сам колело, а имам много въпросителни, си пускам една тема пък. :D
В нея ще показвам развитието на проекта и се надявам с ваша помощ да отговарям на изникващите въпроси.

Всичко започна когато в началото на миналата година, след доста години без никакъв спорт (ако не броиме ските през зимата), си взех нормално, ммм да кажеме модерно колело.
Това е то, Scott Aspect 10:

Изображение

Карам си го с голям кеф, вече имам навъртяни над 2500км с него.
Не бях доволен от спирачките и следях пазара да изпадне нещо. Така ъпгрейднах предната с един Avid Elixir 1, ще сменя и задната като изпадне нещо.
Всичко ок, но експлоатирайки колелото усещам, че не е много подходящо за моя стил каране. Вече съм изправял предна и задна капла, късал съм и спица отзад. Хода на вилката е малък... абе не е точно това което искам. Така стигнах до решението да си правя друго колело.
Мислех какво ще е подходящо за мене, да става за тормоз из планината, но и да може все пак да се кара горе долу нормално и в града, така стигнах до заключението да е нещо средно като ход на рамка и геометрия и се спрях на RAM AM.
Купих една рамка 18" от колега от форума още миналата година, от по-стария модел, с правата седалкова тръба. Така ще мога да му сложа по-дълго колче и при нужда да вдигна повечко седалката когато карам на равно.

Изображение

От един приятел изпаднаха и едни спирачки Avid Juicy 3.5 с почти нови накладки. Надявам се да спират добре и да нямам стресови моменти с тях, когато колелото е готово. Още нямам дискове, но ще си взимам нови, отпред 203мм, а отзад 180мм.

Изображение

Бях си решил да си взема здрави шини, да няма кривене и да издържат на тормоз. Знам, че са малко по-тежки в сравнение със Sub-Zero или Magma и може би съм се презастраховал, но когато попаднах на една готова наплетена капла Mad с главина Formula на проходна ос 20мм, направо я взех.

Изображение

През цялото това време, съм чел и мислил каква вилка да си търся, прегледах много обяви. Не намерих достоверна информация какъв максимален ход би могла да понесе тази рамка. Четох характеристики на нови АМ-ове, ходих по магазини и там колелата излизат с RockShox с U-turn, максимален ход 150мм. Така реших вилката ми да бъде с ход 160мм и отново от колега от форума купих едно Marzocchi 55 ATA 2009 година. Надявам се да съм направил правилния избор, като го подкарам, ще разбера.

Изображение

Това е което имам за сега. Постепенно ще си набавям и останалите части, пък когато стане тогава.
Поне горе долу вече имам представа какъв клас и марки да търся.
Благодаря за вниманието, надявам се да давате мнения и препоръки и да успея да сглобя нещо читаво и работещо. :)
Ето и две снимки на "работен" етап, поне може да се види ориентировъчно каква стойка ще има колелото.

Изображение

Изображение
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Re: Проект RAM AM

Мнениеот c1rider » Вто Мар 19, 2013 5:49 pm

Честито, изглежда добър проект с обещаващ край. Какви са ти впечатленията от вилката, макар да и не си я карал.
c1rider

Рейтинг: 1151

Мнениеот Niksancho96 » Вто Мар 19, 2013 6:49 pm

Искам само да попитам, ако сложиш шока на последната дупка, средното няма ли да падне поне малко? Иначе сглобката изглежда обещаваща! :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Мар 19, 2013 7:48 pm

До тук -цената?! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот boriss13 » Вто Мар 19, 2013 7:58 pm

Колегата Спиров има доста подобна комбинация, може да го питаш, да сподели неговия опит.Успех :thumb:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот ABSOLUT » Сря Мар 20, 2013 12:26 am

c1rider написа:Честито, изглежда добър проект с обещаващ край. Какви са ти впечатленията от вилката, макар да и не си я карал.

Честно казано не мога да ти дам обективно мнение. Единственото нещо което мога да направя с нея е да я натискам по пода в хола, може да кажа, че се движи мазно и плавно повишава съпротивлението си. Имай предвид, че я сравнявам с вилката Suntour на Scott-а и разликата е огромна.
Иначе червената врътка на Lock Out-а е измислена малко тъпо. Тя не върти директно малката тънка пъпка, която влиза в стеншъна, а има един пластмасов преходник, чиито профил се изтърква и съответно не работи добре. Ще гледам да кача снимки.

Niksancho96 написа:Искам само да попитам, ако сложиш шока на последната дупка, средното няма ли да падне поне малко? Иначе сглобката изглежда обещаваща! :)

Ами това ще намали хода на задницата от 150мм на 100мм и няма смисъл. Дори и да мръдне съвсем леко височината на средното, по-добре е да имам 5 сантиметра повече ход. Даже, при новата рамка от 2009г, тази кобилица е с различен дизайн и има само една позиция за 150мм ход.

MIKEY MOUSE написа:До тук -цената?! :wavey:

До тука към 800 :boggled:

boriss13 написа:Колегата Спиров има доста подобна комбинация, може да го питаш, да сподели неговия опит.Успех :thumb:

Благодаря, ще го питам и него. :agree:
Аватар
ABSOLUT

Мнениеот hanster54 » Сря Мар 20, 2013 10:05 am

Supra MT ли е задната шина?
"Be true to yourself and you will never fall..."
Аватар
hanster54

Рейтинг: 1182

Мнениеот ABSOLUT » Сря Мар 20, 2013 4:28 pm

Шината не е Supra,
тя тази е от Scott-a, само я сложих за да видя как ще стои рамката.
Иначе е някаква Sumo M4.
Аватар
ABSOLUT

Мнениеот Morpher » Сря Мар 20, 2013 4:35 pm

Колега, вилката да не би да си я взел от един господин dari-gta без ос?
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот hanster54 » Сря Мар 20, 2013 5:09 pm

ABSOLUT написа:Шината не е Supra,
тя тази е от Scott-a, само я сложих за да видя как ще стои рамката.
Иначе е някаква Sumo M4.

Изглежда много масивна, а и не е като името да не и подхожда. Силно начало на проекта с интерес ще следя развитието. Успех!
"Be true to yourself and you will never fall..."
Аватар
hanster54

Рейтинг: 1182

Мнениеот VeNk( )_vD » Чет Мар 21, 2013 8:37 pm

Като гледам на снимките май средното ще дойде високо, но какво пък дано да те радва, но щом мен ме радва като го гледам.......Нека и някой друг да си каже мнението, прав ли съм, не съм ли!? :D
Drag Climber Rider
Аватар
VeNk( )_vD

Рейтинг: 925

Мнениеот spirov92 » Чет Мар 21, 2013 10:38 pm

boriss13 написа:Колегата Спиров има доста подобна комбинация, може да го питаш, да сподели неговия опит.Успех :thumb:

Ами, тук бях пуснал снимки. С новите чаркове не съм го теглил, но трябва да е под 15 кг. Средното е към 35 см с 160мм вилка.
Като цяло подходящи чаркове си подбрал. За каплите мисля, че е по-добре да се презастраховаш, отколкото след всяко каране да центроваш.
:beer:
spirov92

Мнениеот svetli55 » Пон Мар 25, 2013 12:04 am

мисля че още малко остава за да е готово до тук се получава много добре :clap: и честито
svetli55

Рейтинг: 1149

Мнениеот niki4040 » Пон Мар 25, 2013 2:55 pm

Сменяш рамката и ще е чук ! :agree: :beer: Браво. :beer:
Продавам обтегач Shimano SLX за 9 скорости: viewtopic.php?f=19&t=161923
niki4040

Рейтинг: 1139

Мнениеот ABSOLUT » Вто Юли 30, 2013 2:22 pm

Ще има раздвижване по проекта в скоро време.
Събирам мнения за следния комплект:
http://www.bike-components.de/products/info/p32131_X-9-Gruppe-2x10-ohne-Naben-.html
Като комплексна цена ми се струва добре, по отделно всичките тези неща биха стрували повече.
Спрял съм се на варианта 28-42 зъба на плочите на курбела, така ще мога да вдигам леко по-висока скорост на асфалт.
Какво ще кажете за групсета, поне всичко ще е една серия и ново, няма да трябва да се напасват стари и нови части?
На някой доставяли ли са му от този сайт, всичко наред ли е било с пратката?
Всяко мнение ще е полезно, благодаря.
Аватар
ABSOLUT

Мнениеот spirov92 » Вто Юли 30, 2013 2:49 pm

Group set-a изглежда чудесно, така като гледам всичко ще пасне. Само предавките не ми допатат - за АМ според мен е по-важно да имаш ниски предавки за стръмните изкачвания, пък по асфалт така или иначе трудно се поддържа висока скорост с рошави гуми. Аз с най-висока 36/11 усещам недостиг само при спускане по асфалт. Е, туй си е мое мнение. :)
spirov92

Мнениеот boroborovski » Вто Юли 30, 2013 6:16 pm

За АМ ли ще го ползваш ?
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот ABSOLUT » Сря Юли 31, 2013 9:57 am

Да, за АМ, но и каране в града, пътеките по Витоша, ежедневка един вид.
Аватар
ABSOLUT

Мнениеот TheBlackPathway » Сря Юли 31, 2013 12:21 pm

В Нико Байк-Варна предлагат на намаление цяла скоростна система Sram X7 2х10 за 686 лева ето линк...http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=570 :beer:
TheBlackPathway

Рейтинг: 1208

Мнениеот niki4040 » Сря Юли 31, 2013 2:25 pm

Успех за напред с проекта !! :beer:
Продавам обтегач Shimano SLX за 9 скорости: viewtopic.php?f=19&t=161923
niki4040

Рейтинг: 1139

Мнениеот Brave » Сря Юли 31, 2013 6:30 pm

ABSOLUT написа:Да, за АМ, но и каране в града, пътеките по Витоша, ежедневка един вид.

Ти си решаваш, но ще се опитам да ти дам и една друга гледна точка - не мисля, че е изгодно подобно колело да се ползва за ежедневно придвижване в града. Защо мисля така ли - защото консумативите на подобно колело са скъпи. Комплект добри гуми отива на около 100 лв. Да ги триеш по асфалта, където те нито имат добро сцепление, нито се въртят леко е малко... лоша идея. Накладките - вярно в града се хабят в пъти по-бавно от планината, но поне оригиналните струват 60-80 лв комплекта. Сервиза на вилка/шок - зависи от препоръките на производителя - за твоята вилка са 50 часа при тежки условия и 100 при леки, за Перлата, мисля, че имаше едно мъгляво обяснение, че колкото по-често, толкова по-добре. Една смяна на масла и на двете е 60-80 лв. За по-високия клас компоненти от задвижването, пък да не говорим - да хабиш Х9 комплект по София е хвърляне на пари. Завърши си АМ-а като за планина, и си вземи/сглоби максимално евтин твърдак за града. Хем няма да се страхуваш, че машина за 1500+ може да изчезне.
Brave

Мнениеот bobi99 » Сря Юли 31, 2013 8:35 pm

Честито! Изглежда обещаващ проект. Успех! :)
bobi99

Рейтинг: 1183

Назад към Радост за окото (видео и снимки)