Спукани вътрешни гуми за втори път????

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спукани вътрешни гуми за втори път????

Мнениеот Terix » Пон Апр 01, 2013 9:38 pm

Здравейте колеги,

Имам следният проблем. Съвсем на скоро купих сгъваеми външни гуми Continental X-King 2.2 и заедно с тях вътрешни гумиSCHWALBE XX LIGHT. Напомпах ги по спецификациите и след 6 километра каране в градски условия установих че задната гума е спукана ето така изглеждаше спуканото. Странното е че е от страната на шината. Изображение. Показах я вътрешната гума проверихме бандажи и я смениха веднага. От тогава съм минал към 100 км без проблеми. Преди малко минах покрай колелото и забелязах че предната и задната гума са спаднали напълно (а днес ходих до офиса с колелото) разглобих ги и забелязах че и предната и задната са точно както задната предният път. Проблема ми е че се съмнявам в едни конци които са на гумата и се виждат добре на тази снимка Изображение и Изображение Външните гуми нямат още 200 км и не зная какво да правя утре ще ходя до магазина и се чудя дали да не сменя външните гуми или да търся по дебели вътрешни гуми? Много моля за съвет, а ако има някой който е патил така да даде рецепта за лек! Ето туксъм качил всички снимки които направих сега
Terix

Рейтинг: 1240

Re: Спукани вътрешни гуми за втори път????

Мнениеот marsa » Пон Апр 01, 2013 10:27 pm

Типично за супер-тънки гуми. За съжаление като че ли не са удачен избор за ежедневно каране, защото "бушонът" гърми буквално от миниатюрна песъчинка. Възможните причини са:
1. Ако си взел много малък балон и се разтяга повече, но предполагам си с 2.10 варианта.
2. Ако бандажът ти е хлабав може да се измества при монтажа.
3. Дори малки деруги по шината могат да спукат такава гума.
4. Гумата може да се извърта при монтажа и реално да е спукана от пробив през външната.
5. Относно конците, които споменаваш - наскоро спуках гума от конци, но от краят им (мястото където са отрязани) - бях си подлепил цепната външна гума с кръпка от друга тънка външна, и след ~ 100км каране се получи такава дупчица. Тия твоите конци не би трябвало да създават проблеми, но може да прегледаш за дефекти.
6. Най-вероятна причина - при монтажа е попаднала песъчинка или друг боклук между външната и вътрешната - в такъв случай е просто въпрос на шанс в кой точно момент гумата ще се пробие.

Съветвам те да демонтираш гумите, да ги измиеш (вътрешни и външни) хубаво с вода за да не остане никаква мръсотия по тях, да провериш много внимателно вътрешните напомпани в леген, за да се увериш, че нямат абсолютно никакви дупки в момента и да ги монтираш на спокойствие и на чисто у дома. Огледай и опипай хубаво външните гуми и шината. Ако всичко е наред, вероятно следващото пукане ще е от стандартните причинители, а ако проблемите продължат прежали някой грам и сложи обикновени гуми, особено ако колелото се ползва за придвижване и трябва да е надеждно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот rock » Пон Апр 01, 2013 11:31 pm

Карам SCHWALBE XX LIGHT от две години и не съм имал спуквания. Сега, гумата е тънка и по спецификации е от 1.50 до 2.10 , така че в твоя случай е максимално разпъната, че и отгоре. Наистина има хора, които я ползват и на още по-широки гуми , но явно тук вече нещата опират до късмет.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Апр 02, 2013 8:29 am

Не разбирам много, но по снимките и описанието подкрепям твоята теория за конците, и все пак казваш дупките са от към шината (или бъркам). При тези обстоятелства имаш три варианта, единия е описан вече - други вътрешни, другия дефект във външните и замяна (този е леко наивен) и последния - напълни ги с "бозица" и забравяш за дребните пукания ;)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Terix » Вто Апр 02, 2013 12:02 pm

Колеги,

В магазина постъпиха изключително коректно. Събра се експертна група механици и констатираха че конците прерязват гумите. Смениха ми външните и вътрешните с нови като външните са SCHWALBE ROCKET RON EVO TL READY. Ще пиша довечера като се прибера.
Terix

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Апр 02, 2013 12:52 pm

Какво има да му пишеш :) премахнал си всички предпоставки за претриване пък и си премахнал по стотина грама от всяко колело.
Сега чакам отзив от поведението на Шуалбето по пътеките, че да си взема и аз една.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Terix » Вто Апр 02, 2013 2:51 pm

По пътеките е страхотно. Стабилно, спира добре в кал и мокра трева. По влажно песакливо стабилно и сигурно в завой. По асфалт леко шумно над 3.2 бара. Бърза леко върти но все още се чудя дали е по добро от континенталките, но за сега май се представят по добре от страна на возене но не от шум.
Terix

Мнениеот Slade » Пет Апр 05, 2013 11:22 am

RastaWarrioR написа:Какво има да му пишеш :) премахнал си всички предпоставки за претриване пък и си премахнал по стотина грама от всяко колело.
Сега чакам отзив от поведението на Шуалбето по пътеките, че да си взема и аз една.

Камене, аз съм с Рокет Рон отпред и съм много доволен. Лека и много бърза с тегло под 500гр за 2.1 размера - на сухо се справя перфектно дори на силно песъчливи терени. На много кално не съм я тествал, но си мисля, че предназначението й е да е бърза състезателна гума и според мен си заслужава.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Назад към Веломеханик