Въпрос за скоростна кутия на байк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за скоростна кутия на байк

Мнениеот MacLeod » Съб Апр 06, 2013 10:18 pm

Здравейте,
попаднах в нета на това интересно решение за скоростите: http://pinion.eu/en/
Представлява скоростна кутия с 18 скорости, която е разположена при средното движение. Производителят го е създал за маунтин байкове ( затова пускам темата тук ).
Според мен огромен плюс на системата е, че ще намали разходите за нови касети и вериги, които аз лично трябва да сменям всяка година поради изхабяване. С подобна система веригата може да е много по - дебела и зъбците също. Така биха карали много повече от година. В този смисъл системата даже би си избила парите. Като минус бих сложил теглото и това че няма да стане на моята рамка.

Интересно ми е какво мислите за подобно решение ? Струва ли си ? Някой пробвал ли е нещо подобно за да сподели. Знам, че шимано имат скоростни главини, но май не са много удачни за маунтин байк.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за скоростна кутия на байк

Мнениеот chill » Съб Апр 06, 2013 11:15 pm

Изображение
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот nutun » Нед Апр 07, 2013 6:08 pm

По добре си сложи такава която е вместо задно движение
http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-zadni/2841-zadna-glavina-shimano-nexus-sg-8r31.html тази е с 8 скорости.
nutun

Рейтинг: 1200

Мнениеот mentalhead » Нед Апр 07, 2013 6:51 pm

В Pinkbike имаше няколко ревюта на pinion-а:

http://www.pinkbike.com/news/Pinion-gea ... -2011.html
http://www.pinkbike.com/news/Pinion-Gea ... -Ride.html

Това, което ми харесва е, че кутийката е доста компактна и почти не се забелязва. Теглото от 2.6 кг обаче на пръв поглед е доста високо, макар че пък като извадим теглата на предни и задни венци, дерeйльори и команди то разликата намалява. Ако в тези обявени 2.6 килограма попадат и курбелите със средното, то разликата става още по-малка.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот agnostic » Нед Апр 07, 2013 7:37 pm

погледни това, аз лично мисля, че е по-добър вариант
пак става въпрос за планетарни редуктори но са разположени в задната главина
http://www.rohloff.de/en/products/speedhub/
единственото, което е притеснително е цената от 1000 евро
agnostic

Рейтинг: 1248

Мнениеот mentalhead » Пон Апр 08, 2013 9:34 am

Защо смяташ, че тези главини са по-добър вариант от Pinion-а? Лично аз не виждам никакви предимства, напротив.
Първо при тези главини имаме огромно тегло в задното колело, докато при Pinion, то е при средното, където би следвало да се усеща значително по-малко.
Второ Pinion-а си е насочен съвсем подходящо за едно АМ каране, а при по-грубо такова лично аз не искам да си представям колко дълго ще изтрае тази главина. При всички положения, тя е доста по-изложена на вибрации и натоварвания, отколкото разположения при средното движение Pinion.
Единствено високите тегло и цена помоему възпрепятстват налагането на система като Pinion, като нещо обичайно за съвременните байкове. Нямам особени съмнения обаче, че бъдещето е точно в тези системи. С напредване на времето би следвало и теглата, и цените при тези трансмисии да намаляват, както същевременно и сантиментите на карачите към добрите стари дерейльори :)
Аватар
mentalhead

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 08, 2013 6:10 pm

Лошото на пиниона е, че не ми е съвместим с рамката иначе бих си взел едни вместо предстоящата ми смяна на касета, верига и предни венци след половин до една година. Сигурен съм че би си избил парите за сметка на касетите и венците до 3 години. То всъщност и нова рамка би избил за сметка на касетите и венците. Обаче наистина си е тежичък - поне кило и половина отгоре, пък и е крайно непопулярен. Това е другото което ме спира. Дано в бъдеще да навлезнат подобни системи със здрави дебели вериги и венци. Би било супер.
За задните скоростни главини и аз мисля, че са по - калпавото решение.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот APD » Пон Апр 08, 2013 9:27 pm

Pinion-a струва 1800 евро и го продават само на производители на рамки, с които са си стиснали ръцете.
Изводите си ги правете сами.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот mentalhead » Вто Апр 09, 2013 8:51 am

Не мисля, че има кой знае какви изводи да си правим. Pinion е система от около 2-3 години. Като такава е съвсем нормално да е и скъпа и рядко срещана. Има още много вода да изтече, докато това нещо се наложи масово, а това означава поне още една-две компании да започнат производство на подобни системи. Първо обаче самия Pinion трябва да се докаже като по-доброто решение. Колкото до "стискането на ръцете", предполагам всеки производител на рамки, който реши да използва системата и произведе съответната рамка, която да е проектирана за тази система, би могъл да го направи. Не вярвам от Pinion да откажат на някого, защото те имат полза да налагат системата на пазара. При положение, че тази трансмисия изисква специално направена за нея рамка, то "стискането на ръцете" е задължително в случая.
Аватар
mentalhead

Мнениеот chill » Вто Апр 23, 2013 4:15 pm

Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Назад към All Mountain/Ендуро продукти