Rock shox Tora

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock shox Tora

Мнениеот vladko10 » Сря Апр 10, 2013 4:34 pm

Имам проблем със следната вилка, мисля, че беше 302 модела. Проблема ми е с ''врътката'' на ребаунда. Човека от който взех велосипеда ми каза, че е завъртяно, така че да се връща най-бързо и след около седмица и половина, любопитството надделя и реших да завъртя към костенурката (има две картинки, заек и костенурка). Взех малката тресчотка, подходящия камък и завъртях по-малко от четвърт оборот и ''добър ден'' врътката се откърти и започна да изпуска масло. Питам дали има такива ''врътки'', от къде мога да се сдобия с тях и как да я сменя? И друг въпрос от къде мога да се сдобия с маслени и прахови оплътнения и инструменти за тяхната смяна?
vladko10

Рейтинг: 1220

Re: Rock shox Tora

Мнениеот exiteyes » Сря Апр 10, 2013 9:21 pm

Би ли приложил снимки на течащото място, тъй като по твоите разсъждения не можах да разбера защо ти е тресчотка? Врътката се върти на ръка и не прави такова съпротивление, че да каже прас. Ако нямаш врътка и си директно на болт и си развъртял болта, то тогава просто го завърти с шестогран обратно, в ботуша отдолу имаш 15мл масло, които смазват стеншъните и не бива да ги губиш, защото триещите се части остават на сухо и правят по-голям коефициент' на триене, когато изтече маслото. :agree:

Ако нямаш пластмасова врътка на мястото на ребаунда, той се настройва чрез 2.5мм шестогран пак оттам.. по-навътре. :evil:
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот keel » Сря Апр 10, 2013 9:44 pm

Все повече се убеждавам че отговора на подобни въпроси е:
В най-близкия вело-сервиз. :D
Не ми се обяснява какво си скинал щото трябваше да попрочетеш или поне да помислиш преди да грабваш тресчотката.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот vladko10 » Сря Апр 10, 2013 10:18 pm

На мен лично ми е с шестограм отдолу на десния ботуш, а снимки утре към обяд ще мога да приложа :V: и както бях описал човека ми каза, че е завъртяно към заека и аз исках да го намаля и направих по-малко от четвърт оборот и си помислих, че е нормално напрежението и в следващата секунда се чу пронизващия право в сърцето звук... Тресчотката обаче ми е от мъничките и не съм прилагал натиск...
vladko10

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Апр 10, 2013 10:28 pm

В шестограна има дупка. В дупката има гнезно за 2.5 шестогран за регулиране.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот vladko10 » Сря Апр 10, 2013 10:33 pm

Ок, благодаря много, а сега за поправката, как мога да я направя собственоръчно, защото на ''баш майсторите'' в Търговище им нямам вяра...
vladko10

Мнениеот djogobg » Чет Апр 11, 2013 1:32 am

Ако си направил четвърт оборот към костенурката, то си въртял по посока на часовниковата стрелка(поправи ме, ако греша). Част от врътката остана ли вътре или цялата се е откъртила? Резбата и как е? Ако резбата е здрава то във форума все ще се намери някоя сцепена вилка, от която да вземеш част.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот valio1 » Чет Апр 11, 2013 12:48 pm

Ти си отвил болта който държи шиша и под него има уплътнение което държи малко количество масло в долния ботуш. Просто завий болта. Настройването на вилката става с едно перо на което има шестограм номер 5, което при теб явно липсва, може да мушнеш такъв шестограм в дупката на болта и да настроиш.
valio1

Рейтинг: 1158

Мнениеот vladko10 » Чет Апр 11, 2013 1:02 pm

djogobg да половината беше останала вътре, но сега не се вижда вече тази половина и ще поразгледам имам един приятел, който не си кара тората и се беше прецакал ребаунда ще видя дали само врътката е здрава иначе шиша би трябвало да си е наред...
vladko10

Мнениеот vladko10 » Чет Апр 11, 2013 7:53 pm

Само да попитам от къде мога да си набавя ''врътката'' за ребаунда?
vladko10

Мнениеот Magicman » Пет Апр 12, 2013 11:58 am

Приятел, снимай какво как и с какво си направил. С тези обяснения няма как да ти помогнем. Врътка не ти е нужна. Повечето си махат врътките за да не се загубят. Самата врътка на тората се върти на 120 градуса, не я напрягай повече. Това представлява врътката - http://www.bicyclehero.com/au/rockshox- ... r-29.html# тя няма резба, и това че нещо се настройва с шестостен 5 са глупости.
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот vladko10 » Пет Апр 12, 2013 4:14 pm

Magicman, разбра се проблема, моята тора е от по-старите и няма такова ''перо''. Наистина се настройва, но с по малък шестограм 2,5, който се пъха в самия болт, видях го и в няколко клипа. Днес баща ми я занесе на работа, разглоби я и я е закрепил, но се притеснява да не тече масло, само трябва да купя едно 5wt и да долея вътре

Благодаря на всички, но ако имате някакви предложения за по-сигурна поправка бих се радвал да ги чуя :D :beer:
vladko10

Мнениеот Magicman » Пет Апр 12, 2013 4:25 pm

vladko10 написа:Magicman, разбра се проблема, моята тора е от по-старите и няма такова ''перо''. Наистина се настройва, но с по малък шестограм 2,5, който се пъха в самия болт, видях го и в няколко клипа. Днес баща ми я занесе на работа, разглоби я и я е закрепил, но се притеснява да не тече масло, само трябва да купя едно 5wt и да долея вътре

Благодаря на всички, но ако имате някакви предложения за по-сигурна поправка бих се радвал да ги чуя :D :beer:

Стара, нова... всички си имат врътки, просто е паднала. Пак не стана ясно какъв е бил проблема, какво се е счупило. Като вземаш масло, трябва да е за вилки, не за двигатели или подобно. При теч просто се сменят о-пръстенчетата.
Magicman

Рейтинг: 1400

Назад към Веломеханик