Имало едно време, в не толкова далечната 2012-та, едни съблазнителни за обикновения юзър предколедни промоции ... Шегувам се, няма да пиша темата в тоя стил, макар че щеше да е забавно.
Та закупихме по същото това време, заедно с приятел помпа за вилки / шокове Zefal. Тъкмо и двамата се бяхме оборудвали с въздушни вилки и помпата си беше необходимост, а тази изглеждаше секси. Но не оставяйте външния вид да ви заблуди. То е като с някои жени - красиви, ама ... Примери бол, ама това е за едни теми в бла-бла ... пак се отнесох нещо. На който не му се чете пълнежа, моля да скролне до текста по-долу. Благодаря

Още с първият опит за употреба на помпата ударихме на камък - помпиш си, но налягането се вдига в самата помпа, а във вилката няма никой. Както може да се очаква, оказа се че накрайника за вентила е проблемен. До това умозаключение стигнахме, след като помпата беше изпробвана на две вилки (или сумарно на три въздушни камери) с еднакъв, разбира се абсолютно незадоволителен резултат, а именно - никакъв.
Проблемите на накрайника се оказаха няколко, като най-общо могат да се опишат така:
1. Прекалено е плитък (завива се за вентила на магия - може би 3 резбички);
2. Прекалено е широк във вътрешната си част - при резбата (явно с толеранс в горната граница на или над допуска). Толкова е широк, че след като се затегне за вентила, може да бъде местен наляво-надясно без нужда от сила;
3. Използваната за уплътнение, гумена шайба, е толкова дебела и твърда, че просто няма как да затегнеш толкова накрайника, че тя да се сплеска достатъчно, така че централната му част да натисне игличката във вентила.

Разбира се, първоначално установихме само проблем номер 3. Реших, че не ми се разправя да връщам помпата до София и т.н. а ще опитам да се справя с проблема сам. Явно малко съм се надценил, иначе нямаше сега да пиша тая тема и търся съвет от вас.
С доста усилия извадих въпросната гумена шайба от леглото й (цяла и непокътната) и въоръжен с макетно ножче, 3-4 бр. финни пили за метал и самобръсначка (да, самобръсначка 3-та употреба - Gillette Blue 2

Скоро след това, на моя човек му се наложи да помпи неговата вилка. Дадох му помпата. Казах му: - Няма проблем. Вече работи!
Сещате се колко работеше нали? Изложих се, като пишман майстор

Различни вилки, с различни вентили, с различна височина на игличката вътре. Там беше проблема. Единия. Или ще помпи, като при развиване ще губи количество въздух или изобщо няма да помпи или ще помпи без проблеми позитивната камера на RS Revelation-а ми. Впоследствие установихме и другите два проблема на накрайника и съвсем ми писна да се занимавам. Ама седи ли се без помпа ...
По същото време, правих поръчка от Германия на разни дреболии и съвсем случайно видях, че са намалили цената на маркуч + накрайник за подобна помпа за високо налягане на друг производител. Някакви скромни 2,5 евро. Артикула беше с друг тип закрепване към корпуса на помпата и т.н. но с накрайник за вентили, за който вече знаехме че работи. Накрайника беше като на едно Giyo, което вече бяхме ползвали преди (назаем).

Гледайки снимката, вероятно се сещате каква мисъл ме усени на момента - режа това, режа онова и от две самостоятелно неработещи неща, получавам едно работещо

Текст по-долу
Въпросът ми е: как да снадя два маркуча, така че връзката между тях да бъде достатъчно надеждна при налягане от 15-тина атмосфери?

Вътрешния диаметър на маркуча е точно 3 мм. Всякакви идеи ще са ми от полза. За стругар е ясно. По-скоро питам за готови неща, които не се намират кой-знае колко трудно. Разни фитинги - може би при занимаващите се с газови уредби и т.н. Все пак форума се чете от хора с най-разнообразни основни занимания та ... Благодаря за вниманието и търпението