Как си си изхвърляте боклука

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Как си си изхвърляте боклука

Мнениеот puleto » Съб Апр 13, 2013 5:35 pm

Поставям темата за да можем да обменим опит за боклуците. Не само с колелото, а и тези вкъщи. Може би ще може да научим един от друг нещо ново. Нали все се бием по гърдите че не цапаме природата, ама за сега това е с бензин и дизел. Понеже в търсачката не намерих нещо подобно, ако има моля да ме извините и да свалите темата. Аз търся добри практики просто. Поздрав!
Последна промяна puleto на Съб Апр 13, 2013 5:38 pm, променена общо 1 път
puleto

Рейтинг: 1006

Re: Как си сизхвърляте боклука

Мнениеот xcrider » Съб Апр 13, 2013 5:37 pm

В кофата. :popcorn:
xcrider

Рейтинг: 1256

Re: Как си сизхвърляте боклука

Мнениеот did » Съб Апр 13, 2013 5:46 pm

xcrider написа:В кофата. :popcorn:

Добра идея! Ще пробвам :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Re: Как си си изхвърляте боклука

Мнениеот xcII » Съб Апр 13, 2013 6:47 pm

За цигарите - в един "банан" лятно време, зимно време в едни малки джобчета на коланите за кръста на раницата ми. :8D:

P.S. темата може да изглежда банална, но поне не е Ъпсурдна кат позивната "Да изчистим България за 1 ден!" :D , за което севернокорейците имат некви бързи "предложения".. :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 13, 2013 7:02 pm

Очаквам и тема :Как да си изчистим черния дроб за един ден", че живо ме интересува. :D
Иначе по темата - хващам боклука внимателно с два пръста, като гнусливо гледам на другата страна, но все пак внимавам да не се спъна и го занасям до кофата за боклук. Там учтиво изчаквам клошара, който рови в кофата да излезе и чак тогава пускам боклука. Ако кофата е твърде дълбока, първо чукам и викам "Ехоооо има ли някой вътре?" и чак след това, ако никой не се обади, пускам.
Некои други отпадъцим първо ги завръзвам грижливо на възел отгоре, за да не посеят живот някъде и тогава ги хвърлям. На бюрото пък си държа едно пличкче със стари батерии и когато се напълни го нося на едно място, където за всяка предадена батерия получавам по лев обратно.
Когато пътувам из космоса, никога не мятам неща зад борда, защото могат да попаднат в квази-протонните двигатели на космическите кораби и да предизвикат авария в тригера на Ковалски, недай си боже да повредят хипер гравитационния ускорител.
Последна промяна taurus13 на Съб Апр 13, 2013 7:03 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Съб Апр 13, 2013 7:03 pm

xcII написа: "Да изчистим България за 1 ден!"

Тъкмо щях да призова да не се споменава тоя слоган, ама си ме изпреварил.
Фасовете-ясно,който пуши, проблема си е негов. Ако всеки вземе по един чужд боклук всеки път, България ще е много по-чиста, отколкото за един ден. Аз така правя, но си избирам по-малки такива. Например кутии от цигари или опаковки. За разделното събиране-трябва да започне от вкъщи. Трябва да се продават 3 компонентни кофи с цветове, досега не съм видял подобно нещо вече колко години..

taurus13 написа:където за всяка предадена батерия получавам по лев обратно.
Къде го това място? Имам половин кило батерии, всякакъв тип.
Аватар
subritual

Мнениеот zImage » Съб Апр 13, 2013 7:30 pm

subritual написа:За разделното събиране-трябва да започне от вкъщи. Трябва да се продават 3 компонентни кофи с цветове, досега не съм видял подобно нещо вече колко години...

Право думаш. Обаче като няма контейнери за разделно в квартала? В Люлин 7, където живея, има само един за стъкло на около 300 метра от нас и това е. В радиус поне 1 км. няма други за разделно. Интересното е, че преди 4-5 години за малко имаше, ама после си ги прибраха и не са слагали повече...

Имам мелница за боклук на кухненската мивка, така че изхвърлям доста малко органични отпадъци. Повечето органика заминава в канала, където вярвам бактериите я изпапкват и за пречиствателната станция остава не много работа.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот xcII » Съб Апр 13, 2013 7:32 pm

Taurus13 написа:..Как да си изчистим черния дроб за един ден..

наскоро се запонах с една хомоПатичка.. изчисти ми доста неща, моа да ти дам контакт, ако се налага :agree: :D

subritual написа:.. Трябва да се продават 3 компонентни кофи с цветове, досега не съм видял подобно нещо вече колко години..

абе това хубаво, но аз съм пък чувАл, че накрая всичко се сбира в Едно.. та, аз за тва ги улеснявам, тея от Чистотата и си меткам сичко в едно черно пличке и после в кофата.. :)
Последна промяна xcII на Съб Апр 13, 2013 7:33 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот dob111 » Съб Апр 13, 2013 7:32 pm

taurus13 написа:Очаквам и тема :Как да си изчистим черния дроб за един ден", че живо ме интересува. :D

Яж на гладно по 10-тина дръжки от цвят на глухарче, като цветът отгоре не трябва да е прецъфтял. Това не е майтап.

пс. ти един ден ли си го прахосвал, че искаш за един ден да го изчистиш, а-а-а? :nono: :nono:
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот xcII » Съб Апр 13, 2013 7:40 pm

Тази тема си бе за "Бла-бла". Тук, некак си се размива.. :) :xx(:
Аватар
xcII

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 13, 2013 8:38 pm

dob111 написа:
taurus13 написа:Очаквам и тема :Как да си изчистим черния дроб за един ден", че живо ме интересува. :D

Яж на гладно по 10-тина дръжки от цвят на глухарче, като цветът отгоре не трябва да е прецъфтял. Това не е майтап.

пс. ти един ден ли си го прахосвал, че искаш за един ден да го изчистиш, а-а-а? :nono: :nono:

Тва еднократен акт ли е? :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dob111 » Съб Апр 13, 2013 9:02 pm

Не е еднократен.
Прочети в Интернет за дръжките на глухарчето.
Аз го правя това - усещам действие в благотворна посока.

А ти като еднократен акт ли си поднасял боклуци на дробеца си? :D
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот X_NRG » Вто Апр 16, 2013 4:03 pm

Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот TheAnimal » Вто Апр 16, 2013 5:02 pm

През балкона.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот mentalhead » Вто Апр 16, 2013 7:53 pm

Стъклата и хартията ги изхвърлям разделно. Пластмасовите бутилки също, като ако са леко замърсени ги изплаквам, а ако са силно замърсени (примерно от олио) ги хвърлям при общия боклук. Другото сичкото битово хвърлям в кюпа. Батериите ги събирам и изхвърлям в магазини, които ги събират (има много такива), а енергоспестяващите крушки ги събирах (събрал съм само една де), докато намеря къде ги събират и тях. Най-накрая видях, че вече са почнали да ги събират в една верига магазини и се надявам скоро да станат масово пунктовете, а е тъпо да се хвърлят по кофите, щото в тях има живак.
На някого може горното да му изглежда връткаво, но всъщност е елементарно и не коства почти нищо. Смятам, че всеки човек с елементарна култура, който не го мързи да се протегне да си вземе дистанционното за ТВ примерно, може да прави това.
Мобилния си телефон никъде не съм го хвърлил, а го ползвам вече 13 години.
Хората трябва драстично да си променят отношението към боклука, защото противно на всеобщото схващане той не се изпарява с магическа пръчка, а всъщност всяко боклуче си остава скътано някъде на тази планета. Мисленето по темата с боклука трябва да започва не от изхвърлянето му, а много по-рано - от купуването на дадения продукт. Удивително е колко много боклук генерира всеки един човек през целия си живот, дори за година. Това е едно несметно количество смет :) Използвайте по възможност по-дълго дадени продукти, без разбира се да превръщате жилището си в сметище. Купувайте си по-качествени продукти, защото освен, че накрая може да ви излезнат по-евтино, ще генерирате много по-малко боклук. 10 китайски фенерчета от 10 лева струват и издържат колкото едно фенерче от 100 лева, но оставят 10 пъти повече боклук. Помислете за това.

ПС. Най-големия ми проблем, като че ли, си остават разните смазочни масла и препарати. Ще ми е интересно да разбера, ако някой е намерил начин да се справи с този проблем как точно го прави.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 17, 2013 5:50 pm

mentalhead написа:ПС. Най-големия ми проблем, като че ли, си остават разните смазочни масла и препарати. Ще ми е интересно да разбера, ако някой е намерил начин да се справи с този проблем как точно го прави.

В най- близкия автосервиз. Едва ли ще те върнат, ако отидеш да излееш някой друг литър отработено масло и пр.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот emoonthemove » Чет Апр 18, 2013 9:02 pm

Аз също разделям боклука на хартия, стъкло, пластмаса и органични отпадъци. Металът отива при органичните отпадъци, тъй като за него няма отделен контейнер. Стъклото се хвърля по цветове: кафяво, бяло и зелено. Хартията тъпча в пластмасова торбичка, която после изтръсквам в контейнера за хартия и картони. Пластмасата я мятам заедно с торбичката, органичния отпадък също. Вече ми е трудно да си представя, че бих могъл да хвърлям всичко на едно място... струва ми се варварско.

Редакция: страшно ме досмеша от мнението на Милко, но забравих да го спомена в същинската част :D
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот outfaced » Чет Апр 18, 2013 11:30 pm

Изображение
Барселона, преди няколко седмици.
5! вида различни кофи ... и хората чинно си минаваха и си хвърляха боклука във всяка една от тях според вида му.
Такова чудо и в Германия не бях виждал.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот mentalhead » Пет Апр 19, 2013 7:25 pm

Между другото забравих да добавя едно нещо. Преди време гледах едно клипче по ТВ, в което се обясняваше, че около 70% от боклука който изхвърляме е ...въздух.
В този ред на мисли хубаво е да смачкваме, това което изхвърляме, за да не заемаме чак толкова място в кофата. Примерно пластмасовите бутилки от минерална вода и особено ония бидони от по 10 литра заемат ужасно много място, ако не се смачкат, а те са съвсем чисти, мачкат се лесно и всъщност не ни коства абсолютно нищо да ги компресираме.
Аватар
mentalhead

Мнениеот xcII » Пет Апр 19, 2013 8:28 pm

mentalhead написа:..В този ред на мисли хубаво е да смачкваме, това което изхвърляме, за да не заемаме чак толкова място в кофата. ..

Ужасно е да се изхвърля въздух.. :(!: :agree: По-добре да го смачкаме много добре, за да не се хаби машинна енергия да го смачква :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот xcII » Съб Апр 20, 2013 1:37 am

Taurus13 написа:…Когато пътувам из космоса, никога не мятам неща зад борда, защото могат да попаднат в квази-протонните двигатели на космическите кораби и да предизвикат авария в тригера на Ковалски, недай си боже да повредят хипер гравитационния ускорител. …

Никога не се бях замислял в/ у тоя Ъспект.. а е Важно! Особено това с Тригера.. Всъщност, всичко е Важно.. на мен ми се струва, че и 67 разделни Кофи няма да са ми достатъчни, зя да изчистя Боклука, Разделно и Внинаметлно.. :(

..но пук, ако не мятаме "неща" зад борда, Как ше обединим Нацията да си направи Пролетна баня? Ами ако няма достатъчно кофи? (което се получава лесно, когато некой Идиот си изфърли бутилката от прясно мляко, Без да е изстискал Въздуха от Нея). Требва да се метка зад Борда, за да можем веднъж годишно всички да сме съгласни какво е "боклук" и дружно и гнусливо с криви усмивки да дадем пример на децата.. щото само на тех все още не им е ясно
Аватар
xcII

Мнениеот zImage » Съб Апр 20, 2013 8:24 am

xcII написа:
mentalhead написа:..В този ред на мисли хубаво е да смачкваме, това което изхвърляме, за да не заемаме чак толкова място в кофата. ..

Ужасно е да се изхвърля въздух.. :(!: :agree: По-добре да го смачкаме много добре, за да не се хаби машинна енергия да го смачква :agree:

Иронизирате вие, но аз съм вижда нееднократно преливащи контейнери, точно от изхвърлени големи бутилки от минерална вода (10 литрови). То е ясно, че камиона за боклук след това ги мачка, ама мястото в кофите е ограничено. В Бостън съм виждал ей такива: http://en.wikipedia.org/wiki/BigBelly

Допълнителен + на разделното събиране е, че позволява по-рядко извозване на боклука. Сега, ако през лятото не мине камиона 2-3 дни и настава МИРИЗМАТА. Понеже извозва боклуците смесено, трябва да направи много курсове. Ако извозваше само органичните отпадъци, щеше да има дооста доста по-малък обем за бързо извозване. Пластмасата и стъклото могат да чакат със седмици без да дадат начало на епидемия или дори нова цивилизация.

Като събиращ собствения боклук разделно + изхвърляне на част от органичните отпадъци в мелницата мога да кажа, че ежедневното количество миризливи отпадъци за изхвърляне на нашето домакинство е около 1 шепа.

С'а, това колко е важно или не е важно, дали са "first world problems" си е една съвсем друга тема. На мен ми изглежда важно и го практикувам, ако че дори нямам контейнери за разделно в квартала. Особено ако/като пак излязат на протест хората от Суходол и боклука се застои в кофите...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот mentalhead » Съб Апр 20, 2013 2:57 pm

Са, ако за нèкой да настъпи пластмасова бутилка с крак, за да я смачка, представлява огромно изразходване на енергия, то той спокойно може пропусне тая тема, щото тя едва ли ще може да му бъде полезна с нещо...
Аватар
mentalhead

Мнениеот xcII » Съб Апр 20, 2013 10:02 pm

@ zImage, @mentalhead

коментарите са ми иронични, признавам. като гледам, не само мойте, ама да не намесвам другите.

Вижте, аз съм напълно съгласен с всички "best practice" предложения, посочени по-горе в темата. Но нека не забравяме, че темата не пита задължително за "best practice". Аз по-точно я схващам, как на практика стават нещата с изхвърлянето на боклука, в БГ. Или поне така ми е интересно, макар че се пита за хората във Форума. Щото във Форума е ясно, че НЕ сме представителна извадка за БГ и че хората тук имат по-отговорно отношение към боклука, природата и т.н. това е хубаво, но иронията идва от това, че тук си говорим за космически технологии, гогато навън орът с рало, са не ми се прецизира аналогията..

Е, оттук и Иронията..

То да бе само ирония.. то си е СРАМ да гледам Президента по Канал 1 днес да дава пример как се чисти Борисовата градина! Това е МНОГО ЛОШ пример, според мен. Посланието, за мен поне е, "Чисти, поне веднъж годишно", а НЕ, "Не замърсявай, целогодишно"!

Накратко, не иронизирам никой конкретно в темата, Иронизирам БГ обществото, защото то си е за ирония, за съжаление, в този аспект..
Аватар
xcII

Мнениеот mentalhead » Нед Апр 21, 2013 10:59 pm

xcII написа:Но нека не забравяме, че темата не пита задължително за "best practice". Аз по-точно я схващам, как на практика стават нещата с изхвърлянето на боклука, в БГ.

Всъщност автора пита именно за добри практики и обмяна на опит. Една част от хората се опитват да влязат в тона именно на това, докато една друга част от хората държат да ни покажат, че са диваци и се гордеят с това, сякаш ние не си го знаем и без друго. Или "вижте ги ония идиоти в Европата кви са балъци да си разделят боклука". Темата поразително прилича на редица други теми като например темите за шофирането на фарове през деня или за забраната на тютюнопушенето на обществени места. Как наистина да убедиш човек с трактор и една кофа у целото село, дето е откърмен с тютюнев дим, че на тая планета има и елементи от обществено значение и някъде там из необятния запад има хора, които не циклят 25 години на едно място, а си живуркат повече от добре, спазвайки най-елементарни норми и правила?

xcII написа: иронията идва от това, че тук си говорим за космически технологии, гогато навън орът с рало, са не ми се прецизира аналогията..

И пак стигаме до основното: "Ние сме диваци, горди сме, че сме такива, оставете ни да си бъдем такива и не ни пречете". Всичко това е много хубаво, ако не вървеше ръка за ръка с "ама аз искам да живея по-добре". Темата с боклука илюстрира просто един начин на мислене, който ако не бъде изкоренен из основи ще си останем на този хал и в следващите 250 години. Боклука е само един дребен момент от цяла една система от простички неща, които тук не хващат дикиш. По-добре ли е да се изхвърля боклука разделно? Да. По-добре ли е да не изхвърляме опасен боклук, където ни падне? Да. По-добре ли е, ако боклука се компресира и не заема място? Да. Какво изобщо трябва да се коментира повече?

Преди 25 години Ахат написаха изключителната "Земя на слепци". Тъжното е, че парчето си звучи все едно е писано вчера.
Аватар
mentalhead

Мнениеот outfaced » Пон Апр 22, 2013 12:04 am

Колко хубаво беше, че днеска общината решиха да почистят града и тоя път взеха, че наистина го направиха ...
Уви надали ще можем да се порадваме на тая гледка дълго. Гледам някои вече за едни ден са успели да се се "разпишат".
Ама това е ... народа иска да живее в кочина и "удобството" да си изтърве небрежно боклука къдет му скимне е явно някъде много нависоко в ценностната му система. А кофите за хратия са препълнени с абсолютно омешан боклук.
Те и тяи кофи са нови ... предишните бяха изпочупени, подпалени и прочие. Да видим сега колко ще устискат.
Варварска работа :crap:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот psixopat » Пон Апр 22, 2013 6:58 pm

Хмм интересна тема и то доста.Замислям се, че след като съм бил на доста места из Европа, забелязвам нещо интересно.Първо Европа, започва на запад от Белград.Там спират гадните тоалетни по бензиностанциите, появяват се и първите контейнери за разделно събиране на отпадъци, където се изхвърлят съответните отпадъци, а не гипсокартон и други строителни материали.Ако случайно се забавиш с тръгването на светофара, не те псуват и не налитат на бой.

Та питанката, ми е щом швейцарците не цапат и си изхвърлят боклука където трябва, защо и те правят кампании по почистване.(или може би чистят мизериите на българските туристи) :crazy: От 3 ходения в Австрия , две в Швейцария и германия нито веднъж не видях препълнен контейнер, нито пък боклук изхвърлен на пътя, или не съм гледал където трябва?!
И една интересна случка:
Миналото лято, точно преди перпендикулярна вселена, на гости ни беше бивша съученичка на майка ми, заедно със съпруга си-германец.Заприказвахме се с него, за образованието и за развитието на децата в България .След като му споменах за успехите на български ученици на международни олимпиади по математика, информатика и др ., отговора му беше нещо от сорта:"Е.. и... нали като влеза в София с кола и виждам боклуци по пътя, детските площадки.Нали торбичките ви за смет не са в контейнера, а висят от дърветата ? " Явно това е по-важно от младите и талантливи деца (ако изобщо са останали такива ) му прави по-голямо впечатление на германеца.

Иначе е жалко, като знаеш че децата в Швейцария(Интерлакен) ходят на училище в първи клас така
Изображение

Станциите на метрото/лифтът в Инсбрук
Изображение

А столицата на нашта мила татковина те посреща така
Изображение :bawling: :bawling:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот xcII » Съб Апр 27, 2013 3:17 pm

Това го видях твърде късно днес, за да се възползвам и да изхвърля 2 аудио уреда. Искам да попитам, дали някъде в Сф има пункт за целогодишно събиране на остаряла ел. техника, за да не чакам цяла година? :crazy:
Аватар
xcII

Назад към Други