от hop » Съб Апр 20, 2013 4:14 am
Що за въпроси - колко училища трябвало да има и достатъчно ли пари се дават за физ. възпитание и спорт?!!! Аз за пръв път чувам, че имало и спортни училища, честно. Сигурно не съм добре информиран, но то явно си има причина... За училища говоря, не за НСА. Средни. Та... според мен не трябва да има нито едно! Ще попитате защо - защото ролята на училището е да формира ценностна система - кое е добро и кое е лошо, да научи децата КАК да учат, да им даде обща представа и обща култура за съвременния свят. Колко от нас са спортували/спортуват по физическо в училище? А колко са пушили/пили/яли/еб*ли и всичко на -ли без "спортува-ли"? В тия часове, каквото е налято в главата през предишните, всичко се излива в канала на училищното игрище. Едни хора седят назначени, нехаят, пият и пушат с учениците, ама били завършили ВИФ, ама били учители по физическо. И получават заплати и пенсии. Да не подхващам момичетата, че те колкото пъти в месеца имат физическо, толкова пъти са "неразположени". И ми ходят с дънките и прашките, щото с анцуга било "селско". Ама му викат "анцуНг"... Физическо възпитание се формира в началните училища и у дома. Когато на едно дете създадеш навик и го приучиш ТО да изпитва необходимост да спортува, да тренира, то и като тийн, и като зрял човек, ще търси и ще намери начин да спортува активно. Когато родителите са простаци, какво може да се очаква от детето им? Когато майката-простачка друго, освен мола, не знае, къде ще се научи детето й да ходи - на спорт или на "шопинг"? Когато бащата-простак пуши и пие по единица от всяко на ден, на какво възпитава децата си - на спорт ли? Когато пишеш на детето си бележки за часа по спорт, щото го мързи да диша, на какво го учиш - на спорт ли? Абе, хора, вие знаете ли, че на моите познати от училище, университет, квартал и прочее, уж образовани, интелигентни хора, като им кажа, че някъде съм карал, или съм ходил на планина, или съм ходил на палатка, или на плуване, или да тичам, или НЕЩО РАЗЛИЧНО да правя, ВСИЧКИ рипат два метра от земята в невиждано учудване и ВИНАГИ с пренебрежителното "абе ти си ненормален, как може да правиш такива неща". И веднага темата се обръща на това кога ще се ходи в мола, в кафето, в чалгарщините, в бардаците....
СТИГА ПАРИ ЗА ХРАНТУТНИЦИ!!! В тая мизерна държавица не трябват повече пари нито за образование, нито за спорт. Трябва КАЧЕСТВО. КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ И НАЙ-ВЕЧЕ - КАЧЕСТВЕНО ВЪЗПИТАНИЕ. Дето кряска оная алтавата статистичка от Великотърновския - на всяко село - университет, на всеки селянин с пари - диплома по право. Стига вече! Имаме хиляда университета, имаме ли кадри? Ами дайте сега да отворим и хиляда училища по спорт - ще имаме ли по-добри спортисти? Ще дадат сега четирдесет милиона за "справяне с бедността" - ще намалеят ли бедните или ще се увеличат? Ами да дадем още 40 милиона за спорта - ще спортува ли българинът повече? Тая въртележка,дето все в нея ни въртят, е безумна и на мен взе да ми прикипява... Спортът преди всичко е ВЪЗПИТАНИЕ. Когато хората започнат да ВЪЗПИТАВАТ децата си, и когато техните деца възпитат своите, тогава ще се спортува повече. А не когато Станишев, Костов, Борисов, Първанов, Стойчев и бог знае кой още, дадат едни пари на едни хора и отворят едни училища.
Впрочем, покрай двама мои, тогава приятели, днес просто познати от детството, имам поглед върху два спортни клуба - по футбол и по хокей. И двата клуба са на големите клубни имена, които всички знаем. Не ми се навлиза в подробности, но и на двете места става въпрос ЕДИНСТВЕНО И САМО за далавери, препиране на пари, безочливи, най-долни и нагли, постоянни и неспирни кражби на държавни пари и субсидии, прикрити с проекти и проектченца, с цел нови кражби и измами и още субсидии. Само един показателен случай от съвсем скоро. Предлагаха ми от едното място "обща работа, бе - ще превеждаш от време на време документи, ще организираш разни срещи, ей такива неща - абе, каквото трябва. Ще взимаш хубави пари - от 1800 лева нагоре. Нали знаеш, че имаме човек." Ами утре като ти се махне човека и ме изритат - какво ще съм научил, какъв опит ще имам, какво ще мога да правя повече от сега? Само далавери ли? Защото сега съм млад и пей сърце, ама утре? Какво ще правя? "Абе ти не се притеснявай! Той тоя нашият човек е един и същ вече двайсет години!". Естествено, отказах. И съм безработен. И карам на баща ми 20-годишната (точно) кола. Когато имам пари, т.е. рядко. А господинът само в София прави по 100 км на нощ по чалготеките и кафетата, и през три години си купуват чисто нова, скъпарска кола. И не е работил един ден през живота си. А преди години, преди да започне да "развива" спорта, баща му беше колега на моя. Сега "развива спорт" и, дето се вика, къде съм аз, къде сте вий. Когато не всички, а ВСЕКИ (щото всички = колективна отговорност = никой) започне да се противопоставя на и да отхвърля ежедневните безумия, с които се сблъсква, сиреч, когато всеки стане ВЪЗПИТАН и ОБРАЗОВАН, ето тогава ще има масов и професионален спорт в България. Засега огромните финансови ресурси (повярвайте ми, ПО-ОГРОМНИ СА, отколкото си представяте), които се отделят за спорт, са пари, дадени залудо. На боклука изхвърлени.
П.п. Таня, голямо евала за хубавия и точен пример! Право в десетката.
Последна промяна
hop на Съб Апр 20, 2013 4:49 am, променена общо 2 пъти