Дилема между 2 скоростни системи ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилема между 2 скоростни системи ?

Мнениеот iFkata » Пет Апр 26, 2013 10:37 pm

Здравейте! :) От начало бях се насочил към скоростна система SRAM(команда X7, дерайльор X9 и касета Sram PG 970), докато не попаднах на една тема която е малко близка до моята, за X9 и Saint ако не се лъжа. "Говореше се" че sram-ските дерайльор не били много издръжливи и повече били от пластмаса. Това до една степен ме отблъсна. Попаднах на Shimano Zee изгледах ревю за тях в youtube и останах с доста добро впечатление. Намерих ги в bike-house на доста добра цена. Единственото което ме спира е 10-те скорости. Разбрах, теоретично, че каплата която съм купил с тази главина ще стане и за 10 скорости. Скоро ще тествам да сложа 10-ка и да се уверя. Zee-ския дерайльор максимално е с 28 зъба и това още повече ме затрудни. Намерих една касета на Sram с вариант за 10 скорости и 26 зъба, до тук добре но попитах сайта дали имат точно тази и нямат. Търся, търся касета за 10 с 28 зъба и няма....... Един от въпросите, коя от системите е по подходяща Shimano Zee или Sram (команда X7, дерайльор X9 и касета Sram PG970) ? Предложения за касети за 10 скорости с максимално 28 зъба? Ако някой е карал с дерайльор X9 нека да сподели мнение с всичките му впечатление, положителни и отрицателни. Също така и за Zee. :peace:
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Re: Дилема между 2 скоростни системи ?

Мнениеот marsa » Пет Апр 26, 2013 11:44 pm

Относно марката няма да те съветвам - всеки си има мнение и има фанатици във всички посоки. Аз например държа мърдащите компоненти да са ми Шимано, но това са си мои предубеждения. Може да се каже, че сред консумативите (вериги и касети) на Sram има една идея по-бюджетни решения, което особено при МТБ (и особено в най-масовия среден клас) е плюс. За избор на дерайльори, както казах не искам и не мога да дам мнение.

Дерайльорът Zee има две модификации - с малък и голям капацитет - едната е за "байкови" касети - до 36t, другата за шосейни - до 28t (което си видял). Ако тепърва се изправиш пред дилемата кой от двата да избереш, мисля че първият е по- универсален и по-подходящ за начинаещи, а и дава възможност за повече въртене. Вторият, следователно по-малката касета ще е ориентиран за хептем "нанадолно".

За касетите - явно си гледаl по сайтовете само в разделите за МТБ чаркове, затова не си видял каквото си търсил. До преди известно време Шимано касетите се разделяха на МТБ/Шосе на 27t, а Срам на 28, последните години покрай новите системи (10скорости на МТБ, също така и дубъл на МТБ) донякъде изчезват тези граници, но като цяло за "тесни" (като диапазон) касети гледай шосейните. Ето ти една класика за малко пари:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=67228
Последна промяна marsa на Пет Апр 26, 2013 11:58 pm, променена общо 2 пъти
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот iFkata » Пет Апр 26, 2013 11:56 pm

Благодаря много! Доста ми отвори очите! :bowdown: :agree: Ще питам bike-house за това което си споменал и ще чакам отговор. Нека и други споделят мнение, ще е чудесно :)
Аватар
iFkata

Мнениеот RETRO » Съб Апр 27, 2013 9:50 pm

Здр., При обтегачите и от двете системи има късо средно и дълго рамо . Всеки един от тях си има капацитет - колко зъба на касетата максимално може да върти без да създава проблем . Има правило по което се изчислява броя на зъбите отзад, но е в зависимост с броя на зъбите на плочите на курбела ..... . 10 скоростна касета на макс. 28 зъба няма . има 9 скоростна 12- 27 . която е оптимален вариант за средно рамо ....Препоръчвам ти Sram - ако можеш да си го позволиш . Успех!!
RETRO

Рейтинг: 1198

Мнениеот marsa » Съб Апр 27, 2013 10:10 pm

RETRO написа:При обтегачите и от двете системи има късо средно и дълго рамо .
Това не е вярно - Sram X9 има трите варианта, Zee има само късо рамо.

RETRO написа:Всеки един от тях си има капацитет - колко зъба на касетата максимално може да върти без да създава проблем .
Капацитетът е разликата между най-голямото и най-малкото венче, а не броят на зъбите от най-голямото, т.е. за касета 32-11: капацитет = 32-11=21, а не = 32.

RETRO написа:Има правило по което се изчислява броя на зъбите отзад, но е в зависимост с броя на зъбите на плочите на курбела .....
Свободни съчинения, конкретизирай, моля.

RETRO написа:10 скоростна касета на макс. 28 зъба няма .
2-3 поста нагоре съм дал линк към такава.

RETRO написа:12- 27 . която е оптимален вариант за средно рамо
За кой конкретен дерайльор? И защо да си определям касетата на база дерайльора, вместо касетата на база лично предпоитание и следователно дерайльорът на база касетата? Пак си съчиняваме.

RETRO написа:Препоръчвам ти Sram - ако можеш да си го позволиш .
Аргументи, моля! Аз мога да си го позволя, но искам да знам защо да си го взема.
Аватар
marsa

Мнениеот iFkata » Съб Апр 27, 2013 10:50 pm

Благодаря за съвета. @marsa наистина се оказа, че Zee има 2 функции FR и DH. DH е тази с максимално 28 зъба, а FR максимално с 36. Намерих Zee с 2-те функции в bikescenter. В немски сайт също на по добра цена. За сега един приятел "цака" на един търг за X9 10sp и команда X7 10sp на смешна цена. Ако спечелим ще остана с Sram-ската система. Ако не ми хареса ще премина на Zee. Благодаря много!! :beer: Още съм отворен за мнения и съвети! :)
Аватар
iFkata

Мнениеот anko01 » Сря Май 08, 2013 9:19 pm

Аз съм запознат само с системите на sram.Карам с команда X7, дерайльор X9 и касета Sram pg 950 и не съм много доволен.Командата се счупи на 2-то пускане(нищо особено,но се наложи да я отварям).Като цяло вършат работа.Когато си купувам нова система ще е shimano за да проверя дали е по-добре.Надявам се да съм помогнал :beer:
anko01

Рейтинг: 1193

Мнениеот iFkata » Сря Май 08, 2013 9:35 pm

Да, доверих се на Shimano и точно на Zee, благодаря за мненията! :agree:
Аватар
iFkata

Мнениеот zero knowledge » Чет Май 09, 2013 7:59 pm

Zee дерейльор може да се подкара и с 9, дори и с 8 скорости - въпрос на желание. За справка - ridemonkey, може да има нещо и в empty beer.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот marsa » Чет Май 09, 2013 8:51 pm

zero knowledge написа:Zee дерейльор може да се подкара и с 9, дори и с 8 скорости - въпрос на желание. За справка - ridemonkey, може да има нещо и в empty beer.
Аз се сещам за два варианта без много четене и справки - единият е неиндексирана команда, а другият - редуктор от сорта на Shiftmate. Много неща са принципно възможни, но въпросът е дали си струват експериментите. А иначе с повече ентусиазъм и с DI2 ще се "подкара".
Аватар
marsa

Мнениеот iFkata » Чет Май 09, 2013 9:20 pm

Благодаря за идеите, но вече е поръчана касета 10-ка и верига :agree:
Аватар
iFkata

Мнениеот iFkata » Съб Май 11, 2013 10:53 am

Да попитам, моделът на дерайльора, който е за касети до 36 зъба, какво рамо има. Касетата ще ми е 11-32 ? :agree:
Аватар
iFkata

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд