Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот outfaced » Нед Апр 28, 2013 5:46 pm

magnumz написа:Чета тука за някакви латекси и ...

Толкос и четеш. :deal:

Който му е мерак да си бърка гаражни смески ... моля :agree: Ще се радваме да сподели опит (желателно по-дългосрочен).
Аз лично предпочитам да дам някой лев отгоре и да заложа на провереното на stan.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот magnumz » Нед Апр 28, 2013 5:51 pm

outfaced написа:
magnumz написа:Чета тука за някакви латекси и ...

Толкос и четеш. :deal:

Който му е мерак да си бърка гаражни смески ... моля :agree: Ще се радваме да сподели опит (желателно по-дългосрочен).
Аз лично предпочитам да дам някой лев отгоре и да заложа на провереното на stan.

ДА речем, че се сдобия с боза на стан. Ще станат ли посочените гуми или да си карам с вътрешни ?
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот outfaced » Нед Апр 28, 2013 5:53 pm

Всички гуми стават. Някои само с повечко зор.
Точно на швалбе ако се водят "тюблес реди" направо заспиват от раз.
Разбира се трябва да си направиш бандаж като хората.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Пон Апр 29, 2013 11:17 pm

Да споделя, от 3 дни карам фабрично безкамерно с Mavic XM819 и Bontrager XR2. От доста време съм си мислел да пробвам безкамерни, пък колелото взе, че ми дойде с такива. С не малко мятане, основното ми притеснение, че ще се отвори гумата за момента не иска да се оправдае :)
Колелото определено е доста леко и върти направо безкрайно (макар да го сравнявам с безименна двустенна шина с безименни разбити главини на предното). Доста по-приятни ми се струват и на неравно. Гумата си е толкова твърда, колкото и с вътрешна, но ляга доста повече върху неравностите - така да се каже много по-лесно се разлива по дребните неравности. Впечатлен съм, определено и ставам пропонент на системата (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот PtD » Вто Апр 30, 2013 1:48 am

outfaced написа:Всички гуми стават. Някои само с повечко зор.

Туй категорично не е вярно. И точно Schwalbe с кевларените бордове са крайно неподходящи. От собствен горчив опит. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Вто Апр 30, 2013 8:52 am

PtD написа:
outfaced написа:Всички гуми стават. Някои само с повечко зор.

Туй категорично не е вярно. И точно Schwalbe с кевларените бордове са крайно неподходящи. От собствен горчив опит. :magnify:

E значи за някакви различни швалбета говорим. Новите стоят напомпени дори без боза.
Виж кендите попиха бая боза докат се уплътнят.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот PtD » Вто Апр 30, 2013 10:04 am

outfaced написа:E значи за някакви различни швалбета говорим. Новите стоят напомпени дори без боза.

Как стоят, няма толкова значение. А виж като караш как хвърлят боза... И не само Швалбета. Имал съм неприятни случки и с High Roller.

Зависи от комбинацията капла + гума, както и от бордовете на гумата.
Аватар
PtD

Мнениеот xcrider » Сря Май 01, 2013 12:25 am

А откъде мога да си взема спринцовка или някаква тръбичка+шишенце с нужния диаметър, за да допълвам?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Bace_kz » Сря Май 01, 2013 1:03 am

Аптеката :smash:
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот Ozzie » Чет Май 02, 2013 6:18 pm

Bace_kz написа:Аптеката :smash:

спринцовка 50cc върши идеална работа, направо "заспива" върху вентила :eyebrow:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Чет Май 02, 2013 7:41 pm

Принципно може да се отвори и леко борда и да се долее. Стига да не се отлепи много, то след това се помпи и с домашна помпа (е не малка ръчна де ... някаква от по големките).
Аз поне тъй правя. Тва със спринцовката не ми беше дошло на акъл. Ама с френски винтил надали и ще стане.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот thechosen » Съб Май 04, 2013 4:21 pm

Някои френски винтили са със сменяеми иглички и могат да се развият и да се допълни със спринцовка - бандажа на Stan с френски винтил е такъв, на късмет и 20" вътрешна ми пристигна със сменяема игличка, та може, но трябва да се случи винтила :)
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот xcrider » Нед Май 05, 2013 12:52 am

Larsen TT сгъваем, стандарната версия, някой да е пробвал ? :dontknow:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот PtD » Нед Май 05, 2013 6:36 pm

Избягвай сгъваеми. Бордът е слаб.
Аватар
PtD

Мнениеот Ozzie » Нед Май 05, 2013 7:02 pm

PtD написа:Избягвай сгъваеми. Бордът е слаб.

А за сгъваеми "UST ready" дали е валидно? Питам понеже задната ми е такава, пък не забелязвам проблеми.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Нед Май 05, 2013 7:35 pm

E стига шашка хората де ... 4ма човека сме все със сгъваеми, аз лично съм сменил 2 кенди и 2 швалбета. При другите кенди, максиси, швалбета ...
Верно че си е до комбинация от гума и шина, ама като цяло няма регистрирани ядове със сгъваеми.
Не броим случаи когато борда се отлепя поради каране на под 1,4 атм. или гумата с гръм и трясък се изплъзна от шината при напомпване над 5 атм. :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот penmark » Нед Май 05, 2013 7:53 pm

Май има предвид, че борда е слаб и лесно се разкъсва от остри камъни. Вече на две сгъваеми (тублес реди) им цепя борда на някви гадни камъни. :banghead: Добре, че бях с вътрешни. :D И вътрешната се изплези :P но не се спука и се прибрах без авария.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Нед Май 05, 2013 9:08 pm

outfaced написа: или гумата с гръм и трясък се изплъзна от шината при напомпване над 5 атм. :D

Гърмял съм швалбе рейсинг ралф и при 3.2 атмосфери миналото лято при 35 градуса температура. Според мен безкамерна гума в никакъв случай не трябва да се помпа на повече от 2.5 атм. иначе има опасност да гръмне. Пък ако гръмне в неподходящ момент, може да стане сериозна пребивка. Аз лично карам задната на 2.5, а предната на 2 атмосфери.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот magnumz » Нед Май 05, 2013 9:51 pm

MacLeod написа:
outfaced написа: или гумата с гръм и трясък се изплъзна от шината при напомпване над 5 атм. :D

Гърмял съм швалбе рейсинг ралф и при 3.2 атмосфери миналото лято при 35 градуса температура. Според мен безкамерна гума в никакъв случай не трябва да се помпа на повече от 2.5 атм. иначе има опасност да гръмне. Пък ако гръмне в неподходящ момент, може да стане сериозна пребивка. Аз лично карам задната на 2.5, а предната на 2 атмосфери.

А аз карам на същите атмосфери гумите ми с вътрешни и мисля да вдигна на 2.5 и за задната 3..
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот MacLeod » Нед Май 05, 2013 9:55 pm

С вътрешни нямаш проблеми. Можеш и на 3.5 да ги напомпаш или на 4. Като има вътрешна гума, няма такова натоварване върху борда на външната гума, за да гръмне.
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Пон Май 06, 2013 10:44 am

а, това нашето беше експеримент при първоначалното напомпване с компресора :) ... почти нямаше пострадали, ако не броим един ужасно изплашен и малко сгъната шина :D Иначе е абсолютно безсмислено.
То един от плюсовете в крайна сметка на безкамерните гуми е, че можеш да ги караш по-меки без да те е еня за снекбайтове. Но пак не бива да се прекалява и с ниските налягания. Общо взето под 1.7 вече е извращение за АМ и за гуми с мек борд.
Инак за страничното цепене на борда - риска винаги си остава. Аз продължавам да си нося резервна вътрешна с мен, както и 2-3 големи дебели лепенки, с които може да се лепи и външна гума. Продават се и специални такива за тюблес. Има и едни комплекти за запушване на големи дупки 2-3-4мм.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7971
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=32383
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот PtD » Пон Май 06, 2013 12:36 pm

outfaced написа:

E стига шашка хората де ... 4ма човека сме все със сгъваеми, аз лично съм сменил 2 кенди и 2 швалбета. При другите кенди, максиси, швалбета ...
Верно че си е до комбинация от гума и шина, ама като цяло няма регистрирани ядове със сгъваеми

Не е само до гума+шина, ами е и до начин на каране+късмет...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Май 07, 2013 10:06 am

Време е и в тази тема да се разграничат стиловете, вместо да се говори общо.

outfaced написа:E стига шашка хората де ...

Не е шашкане, а съвсем валидно предупреждение. Рискът от отваряне е съвсем реален.

PtD написа:Не е само до гума+шина, ами е и до начин на каране+късмет...

:agree:
По-конкретно: налягане и как/къде се кара. Не бих си заложил зъбите за даунхил с кевларена жица. За кротко XC едва ли да е проблем.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Май 07, 2013 12:52 pm

bikerider написа:Не е шашкане, а съвсем валидно предупреждение. Рискът от отваряне е съвсем реален.

При това лично изпитван многократно. :xx(:
Аватар
PtD

Мнениеот MacLeod » Чет Май 16, 2013 9:48 pm

Здравейте, днес реших да си разменя предната и задната гума, защото са еднакви и задната беше доста по изтрита от предната.
Голям зор падна докато успях да издуя първоначално едната, която е с гето бандаж. Направо ми взе здравето. При това успях, чак като си направих нов гето бандаж от 20 инчова. Старият бандаж не сработиха отново по неизвестна причина.
Имали ли сте такъв проблем ? Преизползваеми ли са гето бандажите от 20 цолова гума ? Може ли да споделите опит как се помпат по - лесно гумите първия път.
Пробвах всичко, каквото съм чел тук и там: Натисках леко при винтила, удрях по повърхността на гумата за да добие обем, махнах игличката на винтила за повече въздушна струя... Нещеше и нещеше. Накрая си направих нов гето бандаж с него също голям зор падна. След много мъки успя да се надуе гадината, но не бих се мъчил пак така отново. Ако няма по - лесен начин, по - добре да си сложа вътрешните. За инфо използвах голяма ръчна помпа - от тези където се натискат с крак и се помпи с ръка прав.
Аватар
MacLeod

Мнениеот marsa » Чет Май 16, 2013 9:53 pm

С каплата под мишничка към близката бензиностанция :idea:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Чет Май 16, 2013 10:04 pm

Съмнява ме компресорът да ми беше помогнал. Използвам тази помпа http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28628. Имал съм и друг път подобен проблем с безкамерни гуми. Тогава пак не можах с помпата, но не можах и с компресора. Общо взето съм забелязал, че каквото не става с моята помпа не става и на компресор. Доста е мощна и помпа гумите и на колата за отрицателно време.
Досега винаги решението на проблема с помпането на безкамерни гуми е било много псуване и много загубено време. Ама взе да ми писва. Затова ми е интересно дали има формула, с която човек да си улесни живота след като си свали безкамерната гума и се пробва пак да я сложи. Между другото другата гума не беше с гето бандаж, а с тези на Стан и веднага се изду. Само не разбирам защо гето бандажа не сработи. Привидно изглеждаше същия като този на Стан.
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Пет Май 17, 2013 9:26 am

оооо, компресора помага не, ами направо върши цялата работа :)
Ама не ония преносимите помпички, а истински компресор на някой вулканизатор. Става от раз :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот MacLeod » Пет Май 17, 2013 5:23 pm

Хм не съм пробвал още на вулканизатор, но голяма разправия ми се вижда. Искам да си ги помпам лесно в къщи. Май работата върви към отказвате от тюблес. Ще си минавам на добрите стари вътрешни. Иначе е готино с тюблес, но това помпане убива кефа.
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Пет Май 17, 2013 5:44 pm

MacLeod написа:Искам да си ги помпам лесно в къщи...

Първоначалното напомпване няма как да е лесно и в къщи. Веднъж като вече прилепне и ако само се налага да долееш боза - може и в къщи.
Виж ако искаш да менкаш гуми през седмица - няма как да стане. Идеята на тюблеса е именно да сложиш и да забравиш.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик