Препоръчайте ми очила

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръчайте ми очила

Мнениеот miropetrovi4 » Чет Май 02, 2013 3:49 pm

Спрял съм се на нещо до 70-80 лв +- 10
BLOC Hornet ---- http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=28086 ще стъпят на 85 някъде
SCOTT SGL LOUNGE --- http://www.sportdepot.bg/bg/product/sco ... e=cGFnZT0y тея на 95лв

и двата модела са с поляризация което ще е добре и за шофиране
ако има нещо по сносно което пропускам помагайте
miropetrovi4

Рейтинг: 1200

Re: Препоръчайте ми очила

Мнениеот unsigner » Чет Май 02, 2013 4:30 pm

12 лв от щанда за работно облекло в Mr. Bricolage - неунищожими са :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот miropetrovi4 » Чет Май 02, 2013 5:27 pm

мислил съм го и тоя вариант , но преди години бях в Кипър и там носех всякакви ментета по 10Е от сергиите и ми товареха много очите , затова съм се насочил за нещо по читаво
miropetrovi4

Рейтинг: 1200

Мнениеот mariko » Пон Май 06, 2013 8:34 am

Поляризацията е добра екстра, но не е най-важното. За колело/планина аз бих си взела очила със сменяеми или с фоточувствителни плаки. "Недостатъка" на последните е, че не са евтини. Предимстватото им е, че не се налага да носиш нищо друго освен очилата със себе си, а те потъмняват/изсветляват според наличната светлина. Полезни биха били при каране/ходене в гора като защита срещу отплеснали се клонки, като същевременно не ти ограничават видимостта.
Друго, което да гледаш е категорията на очилата и дължината на вълната която спират- за планина е нужно да имат 100% UV защита (UVA и UVB) и да филтрират вълните с дължина до 400nm; категория на затъмненост 3-та или 4-та , като имаш предвид, че 4-та е вече много тъмна, по-скоро се ползва за зимна планина и такива очила не се препоръчва да се ползва при шофиране. Също не е препоръчително да има пролуки между лицето ти и очилата, за да не се промъква от там нефилтрирана светлина, която по-лесно навлиза в отворената заради затъмняването от очилата зеница.
И като цяло- не купувай евтини очила, но не купувай и прекалено скъпи.
Аз съм фен на очилата на Julbo, но и тези от твоите линкове изглеждат добри.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот papinu » Пон Май 06, 2013 9:58 am

mariko написа:Поляризацията е добра екстра, но не е най-важното. За колело/планина аз бих си взела очила със сменяеми или с фоточувствителни плаки.

:agree: +1

Дълги години карах с очила с поляризиращи плаки. Но при намалена видимост (примерно в гора) не ми беше комфортно с тях. Затова преминах на фоточувствителни/фотосоларни плаки. Въпреки краткия си опит с тези плаки силно препоръчвам изполването им за планинско колоездене.
В българския магазин, който си посочил се предлагат и очилата Alpina, които имат и фоточувствителни плаки и полярзиращи. Разгледай ги - това е марка, която също заслужава внимание.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nazaret » Пон Май 06, 2013 12:20 pm

аз на твое място бих си зел една ивица от мека кожа и ще и направя един прорез-това са най яките и безплатни очила-нещо като маската на Зоро :beer:
Nazaret

Рейтинг: 1100

Мнениеот bb_king » Пон Май 06, 2013 3:00 pm

Nazaret написа:аз на твое място бих си зел една ивица от мека кожа и ще и направя един прорез-това са най яките и безплатни очила-нещо като маската на Зоро :beer:

Много умно ерусалиме.Не мислиш ли,че прекаляваш с глупостите и с нарушаването на правилата като правиш постоянно нови акаунти? :nono:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Nazaret » Пон Май 06, 2013 4:09 pm

умно е разбира се такива очила са се и3ползвали хиляди години в миналото и ще се и3ползват хиляди години напред в бъдещето.много народи от ескимосите до пустините на монoглuя ги и3ползват за защита на очите от сняг слънчева радиация и прашни бури.може да призовеш google изображения на помощ.ама ако някой е решил непременно да даде 100-299 кинта за пласмаси няма да му пречим !
Nazaret

Рейтинг: 1100

Мнениеот hipokratov » Сря Май 08, 2013 2:47 pm

Julbo имат чудесни фотосоларни плаки и доста удобни и добре изглеждащи рамки, стената са им официален дистрибутор. Лично аз ползвам Julbo Run с плаки Cameleon, мога да споделя само суперлативи!
Аватар
hipokratov

Рейтинг: 1180

Мнениеот djogobg » Чет Май 09, 2013 3:24 pm

Аз карам с ето тези: http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2993
Супер леки са и не падат от главата. Не се дерат лесно - една градушка ме би тия дни из родопите и не ги надра(имам драскотина от камък влетял в лицето ми, обаче).
Продават се с 3 плаки: прозрачни, за мъгла и затъмнени.
Цената им е доста приемлива, а са със UV защита. Аз си ги взех с една много хитра кутийка, в която имам отделения за останалите филтри, макар да ползвам само прозрачните, за да не ми се изнежват очите.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Назад към Продукти за крос-кънтри