от mariko » Пон Май 06, 2013 8:34 am
Поляризацията е добра екстра, но не е най-важното. За колело/планина аз бих си взела очила със сменяеми или с фоточувствителни плаки. "Недостатъка" на последните е, че не са евтини. Предимстватото им е, че не се налага да носиш нищо друго освен очилата със себе си, а те потъмняват/изсветляват според наличната светлина. Полезни биха били при каране/ходене в гора като защита срещу отплеснали се клонки, като същевременно не ти ограничават видимостта.
Друго, което да гледаш е категорията на очилата и дължината на вълната която спират- за планина е нужно да имат 100% UV защита (UVA и UVB) и да филтрират вълните с дължина до 400nm; категория на затъмненост 3-та или 4-та , като имаш предвид, че 4-та е вече много тъмна, по-скоро се ползва за зимна планина и такива очила не се препоръчва да се ползва при шофиране. Също не е препоръчително да има пролуки между лицето ти и очилата, за да не се промъква от там нефилтрирана светлина, която по-лесно навлиза в отворената заради затъмняването от очилата зеница.
И като цяло- не купувай евтини очила, но не купувай и прекалено скъпи.
Аз съм фен на очилата на Julbo, но и тези от твоите линкове изглеждат добри.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"