[quote="bikerider"]
[quote="C_Mo"]
Линейността на графиката на намаляването на скоростта на движение спрямо приложената сила върху лостчето... или нещо такова
[/quote]
Демек графиката на спирачната сила спрямо приложената сила с пръста... или нещо такова
@Cocko: демек ако е стръмна (например Avid J7 със червена врътка на макс), спирачката кове защото спирачната сила расте експоненциално спрямо приложената сила с пръста.
Ако пък е равна графиката, то спирачната сила е пропорционална на приложената сила с пръстчето, демек требе ЯКО да стискаш за да спираш яко.
[/quote]
И малко от мен:
Съгласен съм с Байкрайдър.
Значи по принцип с върха на пръста не е добре да ти спира спирачката - щото една малка вибрация или пък малко стискаш ей така от навик - (стискането на пръстите на ръката обикновенно не изключва показалеца )- т.е. ако искаш да стиснеш по здраво кормилото може и да дръпнеш лостчето на спирачката .
Сега за модулацията:
Добре е тя да почва след като си свил най-крайната става на пръста с който спираш - т.е да има в началото малко празен ход - това го имат Магура Клара (Magura Clara) - от опит знам, Avid Juicy 7/5 , и всички Хейсове.
В следващиа момент на дърпане на лостчето трябва да може да забавя почти незабелижимо - е ако карате много бавно и нагоре ще го усетите - и след това както е писал Байкрайдера да се увеличава триенето/спирането до един момент - точно преди кокълчето на другия пръст трябва да закове - е при загряване на диска Кларата не ще но мен не ме бърка щото не спускам а карам XC.
Според достоверни източници Хейс спирачките винаги са работещи и ковът на края - като имат и два вида накладки - четете на сайта им.
Хейс според мен е по-добре най малкото заради по евтините накладки - а и затова че са изпитани много години и в България.
И се надявам да може да се събере от подобни теми едно точно определение за модулациата и да се появи в FAQ.
Предпочитанията за това каква да е графиката на модулациата - линейна или параболична е чисто лично нещо и който както му харесва - и за Ви-брейк може да се говори за модулация.