taurus13 написа:Виж са....твърдака е стартов велосипед или...религия. В XC-то нема религия, така че вземи си една мекица, да ти е удобно, да не се мориш и си се вози с кеф.
taurus13 написа:Виж са....твърдака е стартов велосипед или...религия. В XC-то нема религия, така че вземи си една мекица, да ти е удобно, да не се мориш и си се вози с кеф.
PtD написа:
+1 за мекица в "Мекица vs 29-ер"
Иначе съм религиозен фанатик на твърдата вяраТака че в "Твърдак vs Mекица vs 29-er" съм ням.
Harka написа:Личното ми мнение е, че никой от трите размера не е обективно "по-добър" от другите два.
EmZo написа:Нещата не опират само до инерционен момент.
4getcredo написа:EmZo написа:Нещата не опират само до инерционен момент.
А до какво друго?Субективните ни усещания може да ги наричаме по всякакъв начин - возия, сцепление, яки мешци, здрави крака, газене, но чистият физичен (ако изравним всички останали от системата човек-колело-терен) фактор е преди всичко този.
Не ме разбирайте погрешно. Не съм анти-29. С удоволствие бих експериментирал/карал и с такова колело.
unsigner написа:Не е само в инерционния момент сухата физика - има също по-малко пропадане в дупки и по-плавно подскачане около издатини, и по-голямо еластично сгъване на по-големите капли+гуми.
4getcredo написа:"По-плавното подскачане и по-голямото еластично сгъване" се дължи на по-големия инерционен момент, който имат колелата с по-голяма обиколка. (Така по-добре ли е?)
unsigner написа:4getcredo написа:"По-плавното подскачане и по-голямото еластично сгъване" се дължи на по-големия инерционен момент, който имат колелата с по-голяма обиколка. (Така по-добре ли е?)
Не съм съгласен.
Представи си колелото в покой. Инерционен момент не играе, нищо не се върти. Натискаш седалката надолу; колелата се деформират еластично и седалката потъва малко надолу. По-малките колела са по-корави, потъването е по-малко; по-големите пружинират повече.
unsigner написа:Не е само в инерционния момент сухата физика - има също по-малко пропадане в дупки и по-плавно подскачане около издатини, и по-голямо еластично сгъване на по-големите капли+гуми.
4getcredo написа:Този въпрос беше вече коментиран. По-малките (като обиколка) колела се деформират повече по ширината си, а по-големите (като обиколка) повече по дължината си, т.е. площта на деформацията (обемът изместен въздух) е една и съща (при еднакво налягане). Т.е. има разлика, но тя не идва от "еластичността" на по-голямата гума, а от по-издължената форма на контактната повърхност на 29-ката между гумата и земята. Всичко това при различни условия може да е предимство, може и да е недостатък...
4getcredo написа:Уотър обаче, нито Райко и EmZo са просто casual карачи
taurus13 написа:Приемам да получа на заем една 29-ка, за да се сурна се нея по кривата пътека и после ще дам впечатления, доколкото тая пътека ми е идеално позната с 26-ца.Бях се замислил и аз за такъв велосипед, обаче не бих купил такъв без да съм покарал една седмица такова нещо, за да съм убеден че това е моят велосипед. От малкия ми досег с тия размери на колелата, останах с добри впечатления от преминаването през неравности, но нямам наблюдения от криви и тесни пътеки. Това с инерционния момент надали и го усещам, щото и сега карам с много тежки търкала.
М.Паунов написа:Моля, престанете да повтаряте, че контактната площ на 26" и 29" е една и съща.
В няколко теми, редица хора се изредиха да го повтарят и вече става прекалено нелепо.
Гумата на шосейката ми я помпя на 7атм. Ако задната гумата на трактор я напомпя на 7атм, дали ще има същата контактна площ като гумата на шосейката?
М.Паунов написа:Контактната площ зависи и от широчината на гумата и от радиуса и от шарката и от гъвкавостта на гумата и т.н.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 377 госта