С какви обувки карате?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: С какви обувки карате?

Мнениеот SickAdrenaline » Сря Юни 13, 2012 12:24 pm

Карам с едни Nike Renzo http://www.sportsdirect.com/nike-renzo-mens-241214 такива но друг цвят. Карам принципно всичко защото в Хасково няма точно определен стил каране. Карам ги от миналото лято чак сега отпред на дясната обувка се скъса и пръста ми излезна :D издържаха годинка милите :bowdown:
Аватар
SickAdrenaline

Рейтинг: 1174

Мнениеот djsnipa » Съб Юни 16, 2012 3:54 pm

Oт 3 годинки съм с ASICS GeL ... мноооооого съм доволен . с тях си тренирам и карам... е сега на едната се появи лека пукнатина от страни но 3 години даже отиват към 4 са тормозени ЯКОУУУУУ
djsnipa

Рейтинг: 1138

Мнениеот GReddy89 » Чет Юни 21, 2012 12:21 am

Adidas Predator, мн добри :d
Аватар
GReddy89

Рейтинг: 1200

Мнениеот ogiusa » Чет Юни 21, 2012 9:06 am

Five Ten freerider Danny MaCaskill.

Сравенително леки, много добро сцепление особенно с платформени педали и красиви (но все пак е въпрос на вкус).

Само да споделя, че отношението на trueriders.bg е много професионално и корекетно.

http://store.trueriders.bg/bike/bike-ac ... skill.html

Поздрави
ogiusa

Рейтинг: 1200

Мнениеот Antares » Сря Май 08, 2013 12:04 pm

Хора, дайте препоръки за клипсови обувки?

В момента съм с едни Диадори, които Хамстера ми даде, които са ми първо малко големи и второ - с доста мека подметка.
Карането ми е... пфф... ХС с елементи на аграрене, обикновено - плахи (пъзльо съм). За съжаление се случва и да побутвам, че напоследък съм качил килограми и свалил форма.

Като цяло ми препоръчаха SIDI Dominator, като доста здрави и надеждни обувки, но цената ми идва повечко. Предпочитам да са с твърда подметка, не туристически (като сегашните). За Шиманските обувки чух доста негативни мнения. Също хубави неща чух и за Diadora All Terrain, но не мога да намеря къде бих могъл да ги пробвам (препочитам да мога да ги пробвам първо, дори и да поръчам от чужбина).

Таааа, ако можете да препоръчате нещо около 200 лева - ще съм благодарен! Също бих се радвал и да препоръчате места, където да пробвам в София. Сидита май гледах в магазина на Vivelo на Йерусалим. Диадори не знам къде биха могли да се видят/пробват, бих се радвал, ако някой сподели.

Благодаря предварително!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот vvvaaal » Сря Май 08, 2013 12:53 pm

Аз карам с тези шпайкове на Scott. Доста са удобни, взех най -вече такива за да мога да си ги нося и когато карам из града. Единствено се дразня че взех малко по голям размер и с тънки чорапи не ми застават перфектно на крака.
Изображение
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот rarekin » Сря Май 08, 2013 1:23 pm

Antares написа:Хора, дайте препоръки за клипсови обувки?

В момента съм с едни Диадори, които Хамстера ми даде, които са ми първо малко големи и второ - с доста мека подметка.
Карането ми е... пфф... ХС с елементи на аграрене, обикновено - плахи (пъзльо съм). За съжаление се случва и да побутвам, че напоследък съм качил килограми и свалил форма.

Като цяло ми препоръчаха SIDI Dominator, като доста здрави и надеждни обувки, но цената ми идва повечко. Предпочитам да са с твърда подметка, не туристически (като сегашните). За Шиманските обувки чух доста негативни мнения. Също хубави неща чух и за Diadora All Terrain, но не мога да намеря къде бих могъл да ги пробвам (препочитам да мога да ги пробвам първо, дори и да поръчам от чужбина).

Таааа, ако можете да препоръчате нещо около 200 лева - ще съм благодарен! Също бих се радвал и да препоръчате места, където да пробвам в София. Сидита май гледах в магазина на Vivelo на Йерусалим. Диадори не знам къде биха могли да се видят/пробват, бих се радвал, ако някой сподели.

Благодаря предварително!

Зависи за какво каране ти трябват, но, на база на това което си дал като обувка, която смяташ за потенциален избор (Диадората) , бих ти препоръчал:

SCOTT A.T.R. Shoe

Обувката е солидна,с добра подметка и не от най-тежките. Лично не съм я ползвал, но един от хората, с които караме, ги ползва и твърди, че е доста близко до LAKE MX165, а за тях мога да напиша доста добри неща.

Лично на мен не ми допада BOA системата, но това е въпрос на вкус, защото подлежи на ремонт (ако има проблем), а често при проблеми производителя се съгласява да ти изпрати нужните резервни части безплатно.

Друг вариант е SiDi Giau.

Здрава, базова обувка, която си върши работата, без да блести, но и без да създава проблеми. Доста комфортна, ако си вземеш правилния номер. За карания тип ПВ е една идея по-слаба от скота като избор, заради подметката, която е малко по-твърда и не чак толкова подходяща за ходене (подметките на Скота наистина са много добри за това)

Трети вариант: Pearl Izumi X-Alp

Обувка, която е като Скота в доста отношения.

Проблем е номерацията, но евентуално за Скота и за Сиди-тата мога да се опитам да ти измеря размерите на стелката за твоя номер (ако съвпада с нещо, до което имам достъп).
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Antares » Сря Май 08, 2013 1:49 pm

Ами реално и аз нямам сериозно изградена концепция за обувките - тоест на тема дилемата шпайкове срещу "туристически" (или както трябва да се наричат тези, подобни на Pearl-ата).

Това, което ме притеснява при "туристическите" е меката подметка. При сегашните ми диадори, заради меката подметка при по-продължително спускане с неравности започват да ми се уморяват ходилата, а и при катерене усещам, как, като се опитвам да дърпам нагоре педалите - ходилото ми се движи вътре в обувката (това е сигурно по скоро от неподходящия размер).
Иначе определено ми се случва да бутам, та по-удобните за ходене обувки биха били с приоритет, но стига това да не е за сметка на мека и уморяваща при спускане подметка...

А Доминатора и Диадората ги дадох като пример просто защото двама приятели ми ги препоръчаха.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Вилката » Сря Май 08, 2013 2:28 pm

Аз от скоро съм с тези. Админът беше писал статия за по-стария им вариант. Още не мога да споделя много за педалирането, на първо време май са ОК. За ходене са удобни, но не стават за мокро време, пропиват на секундата. Цената тук е същата като в евтините европейски сайтове, малко ме изненада това :agree:
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот Antares » Сря Май 08, 2013 2:42 pm

Статията на Админа я четох, но неговия модел беше с gore-tex мембрана, което за мен е огромен плюс.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот rarekin » Сря Май 08, 2013 2:49 pm

Antares написа:Статията на Админа я четох, но неговия модел беше с gore-tex мембрана, което за мен е огромен плюс.

Защо?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Antares » Сря Май 08, 2013 3:43 pm

Водоустойчивост?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот chill » Сря Май 08, 2013 4:23 pm

Някой кара ли с FIve Ten Impact Low, да сподели впечатления.

Защо питам:

Търся си обувки хем за платформени педали, хем за пешеходен туризъм и бутане, бях се засилил за гореспоменатите
заради супер-дупер намкваси подметката с космическата гума директно от лабораториите на НАСА (или нещо подобно),

обаче

като ги видях наживо, ебаси ОГРОМНАТА обувка, това ако те изритат със все сила с кубинки в кокалчетата нищо няма да усетиш,
по два санта е дебела от всяка страна, но пък ми се струва, че като въртя, ще я закачам постоянно в курбелите и задния триъгълник.... :banghead:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Slade » Сря Май 08, 2013 11:14 pm

Ужасно изглеждат наистина. Не знам дали бих карал с подобно нещо, въпреки че за педали с пинове наистина препоръчваха някакви подобни 5-10.
Аз също търся подходящи обувки за каране с платформи с пинове и бутане :xx(:
Подметката според мен не трябва да е много твърда, за да не изпускат пиновете, че вече имам доста дупки по подбедрицата.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот xcrider » Чет Май 09, 2013 12:13 am

Хавтомати, пичове, и се раждате.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот PtD » Чет Май 09, 2013 12:46 am

chill написа:Някой кара ли с FIve Ten Impact Low, да сподели впечатления.

Аз. Тежки и големи. Но... Няма такъв грип, няма такава бомбоустойчивост. Имам два чифта и общо взето само с тях карам колело, за друга обувка не ща и да чуя.

За пешеходен туризъм май не са много подходящи - тежат, пък и грайферът им не е удачен.

П.П. Гумата им е като на катерачески еспадрили ;) Наистина е много добра! (Понеже имам и такива еспадрили на FiveTen, та мога да сравня ;))

@xcrider, пич, искам да те видя как се "раждаш" с тия шпайкове с металните парчета отдолу, при пешеходен туризъм :lolup: То бива да пишеш, без да вникваш, ама малко попрехвърли мярката.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Чет Май 09, 2013 1:38 am

Antares написа:Водоустойчивост?

Моите впечатления от Gore-Tex-а при обувките (особено такива, каквито търсиш) е, че, в повечето случаи, ефекта е точно обратния на търсения.

С други думи, крака ти няма да се мокри отвън, а отвътре. ;)

И това отвътре ще е много по-често от единичните случаи, когато обувката ще те спаси от намокряне отвън.
rarekin

Мнениеот eternal_cycle » Чет Май 09, 2013 6:17 am

Antares написа: За Шиманските обувки чух доста негативни мнения.

Обади ми се като си в Пловдив, да поговорим и да ти покажа шиманските си обувки.
Не знам какви мнения си чул, но ако обувките им бяха толкова лоши, нямаше да имам 3 чифта :rofl:
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот taurus13 » Чет Май 09, 2013 8:14 am

И аз имам 2 чифта шимански(МТ53 и МТ90) и доста ги тормозя. Основния проблем при тях си е разлепянето на подметката около отвора за СПД пластината. Това става при ходене из планината,особено при страничен наклон и скали. Проблема си го решавам, като навивам едни рапиди там. Иначе като цяло са прилични обувки. Е, Вауде сигурно са по-добри, но са и по-скъпи. На Шиманските обувки ми харесва това, че са с дебела пластмасова подложка, която не се чупи, както става при някои други обувки. То като цяло не може да се говори общо за Шимански обувки, щото гамата е обширна и всеки модел си има някви предимста и кусури.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот pascoff » Чет Май 09, 2013 9:27 am

rarekin написа:
Antares написа:Водоустойчивост?

Моите впечатления от Gore-Tex-а при обувките (особено такива, каквито търсиш) е, че, в повечето случаи, ефекта е точно обратния на търсения.

С други думи, крака ти няма да се мокри отвън, а отвътре. ;)

И това отвътре ще е много по-често от единичните случаи, когато обувката ще те спаси от намокряне отвън.

Може ли да обясниш по-подробно в какво се изразява това намокране от вътре, при какви условия и дали зависи от спецификата на човека, който носи обувките. Питам, защото моите впечатления са точно обратни на твоите :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот Antares » Чет Май 09, 2013 9:29 am

@rarekin, откакто обух Asolo-вски туристически обувки с gore-tex мембрана се родих! Нямам проблеми с изпотяването и спарване, дори и през лятото, въпреки, че са трисезонни. Така че аз съм позитивно настроен към gore-tex-овата мембрана.

@taurus13 за МТ90 какви са ти впечатленията при спускане? Предполагам, че е по-мека подметка, това усеща ли се при по-неравен терен?

@PtD въпрос на вкус. Не виждам смисъл да го водим спора платформи vs автомати И в тази тема.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот chill » Чет Май 09, 2013 10:48 am

Antares написа:@PtD въпрос на вкус. Не виждам смисъл да го водим спора платформи vs автомати И в тази тема.

Не става дума за спор платформи vs автомати, ами за това, че питах специално за обувки, с които може И да се ходи.

Иначе аз си карам с по принцип с автомати, ама на два от байковете ми съм с платформени педали и там парчетата пречат (малко), пък и драскат педала.

Пешеходствал съм и с обувки със все парчетата отдолу, едно, че се хлъзгат на камъните, друго, че си счупих подметката. Буквално, на две парчета стана.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот PtD » Чет Май 09, 2013 11:43 am

Antares написа:@PtD въпрос на вкус. Не виждам смисъл да го водим спора платформи vs автомати И в тази тема.

И ти май не четеш внимателно условието на задачата. :smash:

chill написа:Търся си обувки хем за платформени педали, хем за пешеходен туризъм и бутане

Tака дали се разбира по-добре?
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Чет Май 09, 2013 12:10 pm

Доколкото знам hrissim доста обикаля с обувки за клипсове, та сигурно стават, но реално въпроса на chill беше за платформени обувки.

За мен лично, за платформените педали 5.10 са, както каза и Калин - "еднопосочен билет". Такъв зверски грип, при това на евтини VP-та няма! Аз съм с модела Sam Hill и мога да кажа основно добри неща. Здрав грип, но кофти направена подметка. Започна да гние и от двете страни и трябваше да ходя на обущар да подлепва и зашива след около две години каране. Бяха станали доста дълбоки отвори. Подметката като цяло е доста мека и не е много предвидена за ходене, макар че обувката ми е удобна.

Аз май сериозно се ориентирам към Shimano MT90/91. Ще трябва само да пробвам шимански обувки, че да знам кой номер е за мен :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот unsigner » Чет Май 09, 2013 12:12 pm

А нещо по-евтино? Тия дето ги обсъждате всичките към и над 200 лв отиват...

Особено като, доколкото разбирам, е добре да се пазят за планината, да не се търкат в града на асфалта?
@PtD, ти тия огромните FiveTen ежедневно в града носиш ли ги и как издържат?
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот mariko » Чет Май 09, 2013 1:19 pm

И аз да се включа, защото и мен ме вълнува въпроса с обувките.
В момента карам с педали, подобни на тези (не се смейте) http://store.trueriders.bg/pedali-vp-608.html и с http://www.lasportiva.com/uploads/pics/ ... ime_06.jpg, които обаче са си обувките ми за лятна планина.
Искам да сложа по-хубави педали с пинове- напр. http://store.trueriders.bg/magnezievi-p ... -b087.html, но ми казаха, че пиновете увреждат подметките, а не бих искала да съсипя Ласпортивата.
Разгледах кой с какво кара и май повечето обувки за каране без автомати са нещо подобно на кецове- на снимките изглеждат с доста гладка и слаба подметка. Как се държат те ако се наложи да се ходи и кара по-дълго време из планината или ако вали?
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Slade » Чет Май 09, 2013 1:55 pm

mariko написа:...Искам да сложа по-хубави педали с пинове- напр. http://store.trueriders.bg/magnezievi-p ... -b087.html, но ми казаха, че пиновете увреждат подметките, а не бих искала да съсипя Ласпортивата.
...

Пиновете на VP59 са с достатъчно остри ръбове да късат месо, но все още не са ми повредили подметките на Samba-та, с която обикновено ги карам. Искам да си взема някакви леки кецове, но с по-добри подметки, които ще държат по-сигурно върху пиновете.
Гледам нещо такова на 5-10: http://fiveten.com/products/footwear-de ... grey-black , но не знам дали ще си струва парите.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот rarekin » Чет Май 09, 2013 1:59 pm

pascoff написа:Може ли да обясниш по-подробно в какво се изразява това намокране от вътре, при какви условия и дали зависи от спецификата на човека, който носи обувките. Питам, защото моите впечатления са точно обратни на твоите :)

Да.

При интензивно натоварване в горещо (сухо или мокро) време или когато обувката е покрита с плътен филм вода за дълго време потта от краката остава в обувките.

Естествено, има разлика между това дали човек ходи по билото на скалиста планина в горещо време или в спокойно темпо при умерени температури в гора.

Предполагам, че това дали човек повече се поти също играе роля, но аз съм от тези, които се потят по-малко, тъй че ....

Antares написа:@rarekin, откакто обух Asolo-вски туристически обувки с gore-tex мембрана се родих! Нямам проблеми с изпотяването и спарване, дори и през лятото, въпреки, че са трисезонни. Така че аз съм позитивно настроен към gore-tex-овата мембрана.

Аз също съм настроен позитивно към Gore-Tex-а, но съм за това да се ползва там, където има смисъл от нея, най-малкото защото не е точно от най-евтините неща, да не говорим, че често минималните предимства се анулират от някои нейни недостатъци.

Просто от любопитство, в какви реални ситуации виждаш въпросната да ти донесе някакви сериозни ползи при типа обувки, който си избрал?

Тук ставаше дума за един конкретен тип обувки и написаното от мен засягаше именно него, но, тъй като се заговори за туристически обувки ...

В момента ползвам Meindl Borneo GTX и Dolomite Trekking GTX.

И двата модела са изцяло кожени обувки, с външни куки/скоби за връзките, език изолиран срещу проникване на вода, цели подметки от Vibram, Gore-Tex мембрана. Типични туристически обувки.

Нося ги с дебели вълнени чорапи (expedition weight) на Karrimor и Icebreaker и гети (когато ще газя в сняг).

Преди съм ползвал Asolo (без Vibram и Gore-Tex), Dachstein (с Vibram без Gore-Tex), Dachstein (от черните офицерски както и зелените, които се произвеждаха във фабриката в Благоевград) и разни други военни екзотики.

Според мен, най-универсалните обувки за планински туризъм са изцяло кожени (отвън и отвътре) високи обувки с изолиран срещу проникването на вода език, с външни връзки и подметка от Vibram и без мембрана. Естествено, третирани с качествен водоотблъскващ препарат.

Такива ще бъдат следващите ми туристически обувки. :)
rarekin

Мнениеот spirov92 » Чет Май 09, 2013 2:13 pm

mariko написа:Искам да сложа по-хубави педали с пинове- напр. http://store.trueriders.bg/magnezievi-p ... -b087.html, но ми казаха, че пиновете увреждат подметките, а не бих искала да съсипя Ласпортивата.
Е, зависи от подметките. Аз в града ползвам едни туристически с Vibram и не виждам скъсвания. Не мисля и че са износени повече от нормалното за 3-годишни обувки. :)

А за автомати - миналата година си взех Shimano MT-60 и съм много доволен. Липсата на велкро лента не ми пречи. За бутане и носене са сравнително удобни. А това за GoreTex-а явно си зависи от човека - не съм имал проблеми с запарване и изпотяване, а пък помага при газене на локви и поточета. С едни гети отгоре мисля че и за газене в сняг стават, макар още да не съм пробвал.
:beer:
spirov92

Мнениеот PtD » Чет Май 09, 2013 4:31 pm

unsigner написа:@PtD, ти тия огромните FiveTen ежедневно в града носиш ли ги и как издържат?

Нося ги, когато карам всичките си двуколесни. Как издържат... не съм имал проблеми при вандалското си отношение към тях. От вътрешната страна конците са изядени от твърде чести срещи с курбела. Друго май няма.
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум