Пълно със слабоумни колоездачи. :)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Пълно със слабоумни колоездачи. :)

Мнениеот Brave » Вто Апр 30, 2013 1:33 pm

И си прав от една страна, и не си. Наистина, който си е малоумен, навякъде си е такъв, но факта е, че в китната ни Родина, единствената група подлежаща на реален контрол и наказания са шофьорите. Така че идиота зад волана, малко или много му се налага да се съобразява с някои основни неща. Докато при колелата и пешеходците, хаоса е тотален - няма какво да ви обяснявам. Между другото съвсем на скоро наблюдавах един хиксър, спускащ се по бул. България, който явно не държеше на това да достигне пълнолетие - шантреше между лентите и на два пъти се опита да влезе под рейса, защото, както вероятно е удачно за спорта който практикува, няма монтирани спирачки и разчиташе на краката си. Което пък на мен ми се струва безумно - велосипеда е ППС, докато е оборудвано като такова. Неговото нещо, е спортен уред и има място на пътя, точно толкова, колкото ролерите или скейта.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sartor » Вто Апр 30, 2013 4:57 pm

Не само има малоумни колоездачи, но и шофьори и мотористи и т.н. Зависи от "стадото". За съжаление, някои като карат колело си казват "аз съм се качил за да бъда незвисим и свободен", като бъркат свободата с това да "имат" право да минават на червен светофар (все едно за тях не важи, но под рейса всички са равни :D ).

Онзи ден се връщах от Самоков и на пътя изкочи някакъв кросаджия (с мотор), без каска, без защитно облекло и започна да шари по пътя наляво-надясно. Път с много завои и на места тесен, без голяма видимост. Като се добави и факта, че слънцето падаше косо и не можеше добре да се види този 'убавец, то направо не знам как някой не го прегази. За съжаление заради един такъв, един колега сега го съдят. Но какво да ги правиш - то и аз се ядосвам, благославям им майките, но в крайна сметка гледам да се държа на страна от тях, защото да не бъда аз потърпевш от цялата история. Забележки преценявам на кого да правя, за да не ме натупат. :D

Така както аз може да съм идиот за някои хора (например редовно от Боровец или Кресна като се връщам правя колона зад мен по дефилето, понеже шофирам с 55-60км / ч - някой опитен шофьор как да не ме напсува, а? :D ), така и някои хора за мен са идиоти.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот bobivg » Вто Апр 30, 2013 7:56 pm

Кире, карането с много ниска скорост на натоварен път е толкова опасно колкото и това да кара някой с 200. Понеже си млад шофьор ще си позволя да ти дам съвет. Когато трафика е натоварен и няма втора лента в твоята посока се опитвай да караш със скоростта на останалите коли дори и тя да надвишава ограниченията . Спазвай само малко по-голяма дистанция.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот PtD » Вто Апр 30, 2013 11:03 pm

bobivg написа:Кире, карането с много ниска скорост на натоварен път е толкова опасно колкото и това да кара някой с 200.

Oпределено карането с ниска скорост създава предпоставки за ПТП с другите участници. Лично аз много мразя когато някой охлюв създава колона поради собствената си некадърност като шофьор и дори не се сеща да отбие и да пропусне останалите МПС-та, както е по правилник. :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот subritual » Сря Май 01, 2013 12:25 am

bobivg написа:... се опитвай да караш със скоростта на останалите коли дори и тя да надвишава ограниченията . Спазвай само малко по-голяма дистанция.

PtD написа:Oпределено карането с ниска скорост създава предпоставки за ПТП с другите участници.

По-точно, създава предпоставки за предпоставки тъй, като изпреварващият създава ситуациите. Да съветваш човек да кара по-бързо отколкото може е лудост. Иначе за отбиването да, ама на практика едва ли някой го прави.
Случва ми се да се влача зад някой бавен и ако съм взел достатъчно адреналин с колелото си слушам класика и си кютам зад него по завоите :D Освен това, често е и по-икономично и екологично. :)
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Сря Май 01, 2013 8:30 am

subritual написа:По-точно, създава предпоставки за предпоставки тъй, като изпреварващият създава ситуациите.

Тъкмо. Но тъй като това е транзитивна релация, може да се каже, че бавно каращият създава ситуацията ;)

subritual написа: Да съветваш човек да кара по-бързо отколкото може... Иначе за отбиването да, ама на практика едва ли някой го прави.

Е точно този, дето не може да кара бързо е длъжен да отбива и да пропуска. Когато той не спазва закона, принуждава другите да го нарушават. Непряко, но...
Аватар
PtD

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Май 01, 2013 9:29 am

PtD написа:
subritual написа:По-точно, създава предпоставки за предпоставки тъй, като изпреварващият създава ситуациите.

Тъкмо. Но тъй като това е транзитивна релация, може да се каже, че бавно каращият създава ситуацията ;)

subritual написа: Да съветваш човек да кара по-бързо отколкото може... Иначе за отбиването да, ама на практика едва ли някой го прави.

Е точно този, дето не може да кара бързо е длъжен да отбива и да пропуска. Когато той не спазва закона, принуждава другите да го нарушават. Непряко, но...

Тук идв другия момент - редовно се случва, когато някой си кара с "около ограничението" и зад него се лепне някой сладур, който решава да кара с 20-03-40-50 над огранчението. Кой е виновен тогава?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот PtD » Сря Май 01, 2013 9:51 am

HepBeH_XaMcTep написа:Тук идв другия момент - редовно се случва, когато някой си кара с "около ограничението" и зад него се лепне някой сладур, който решава да кара с 20-03-40-50 над огранчението. Кой е виновен тогава?

Сигурен съм, че знаеш отговора на този въпрос. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Сря Май 01, 2013 10:17 am

Както май бях отбелязал - всяко стадо си има мърша, така че няма какво да обясняваме в тази тема, че има такава сред мотористи, "карачи" на коли, водачите на маршрутки и т.н.

Идеята ми по-скоро е в това да не обвиняваме останалите по подразбиране и да отчетем факта, че изключително многото мърша в нашето стадо ще създава все повече негативизъм към нас, от което ще "страдаме" и трябва да разберем защо се получава този негативизъм - когато някой е имал 5 неприятни случки с велосипедисти само в рамките на ден и те види - сигурно очаква да си поредния, който ще се опита да му се метне на капака.

Ако утре онова чааве, чиято майка го учи да минава на червено, се метне през кола - нека не гледаме над ситуацията като "кола блъсна дете" и да кълнем шофьора, а да се запитаме къде са били родителите на това чааве и защо то не е научено да се движи правилно. Да - шофьорът трябва и е длъжен да се опита да предотврати тази ситуация, но понякога някои хора буквално се стараят да се хвърлят под гумите. Освен това законът така или се прилага много повече към тях, спрямо пешеходци и колоездачи.

Ето например GOSHO от тази тема показа типичната логика на пешеходец, която е неприложима при колоезденето.
Повечето колоездачи имат същото мислене и не съобразяват разликата, която идва най-вече от скоростта, с която се случват нещата.

Темата ми бе най-вече за това да даваме личен пример с поведението си и опитваме, когато е възможно, да съветваме останалите за това.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот puleto » Чет Май 02, 2013 8:39 am

GOSHO написа:Понеже стана въпрос за надлез Надежда.Малоумна организация на светофарната уредба!!!. Когато идваш по моста от Надежда; светофара за първата отсечка; абсолютно малоумно е поставен перпендикулярно на нея; а не успоредно на велопътеката; както се регулира движението при пешеходци и автомобили.Ако се заплеснеш и логично застанеш успоредно на велоалеята вече гледаш втория светофар за следващата отсечка; когато той светне зелено интуитивно можеш да тръгнеш и автомобилите ще те отнесат;просто защото "твоя светофар" е зад гърбата ти. Абсолютна малоумщина.Отне ми сума време за да разгадая гения на Автора!!!Внимание там!!!

Това за светофара е точно така. И аз минах на червено, но без инциденти. Само големия ми опит с кола ми помогна всъщност в един момент да осъзная тази велика глупост за светофара. А за хора без опит предполагам, че велоалеята е "най- безопасния" начин за придвижване с колело. Велоалеята като цяло е отвратително неравна и с този светофар си е опасна. На връщане към центъра си минах по шосето, което за разлика от алеята е като "огледало" и няма такива простотии със светофарите. На шосето се чувствам по- безопасно. Няма хора, като по алеите, можеш да си караш бързо, няма майки с деца и колички и т. н. Ако изскочи пешеходец, го помита някоя кола и за теб пак е чисто, така че ДОЛУ ВЕЛОАЛЕИТЕ.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот Alpina » Пет Май 03, 2013 2:30 am

:popcorn: :popcorn: :popcorn:
Коне с капаци...

Да не можеш да разбереш един елементарен светофар...
Дори преди, когато беше залепен да стълба беше ясен, стига да се загледаш и опиташ да помислиш точно за секунда, а сега - когато е отделен на метър и половина в страни и се намира точно над велоалеята - да не можеш да го схванеш си е...

Но да - само доказва че е пълно сЪС... :magnify:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот totomoto » Пет Май 03, 2013 7:52 am

Скоро минах оттам за пръв път с колело и съм съгласен, че светофара е пълен шит. alpina, наречи ме тъп, но не въждам много смисъл светофара да е 2-3 метра зад гърба ми :dontknow: (в посокацентъра). А за качеството на настилката просто нямам думи :banghead: .
totomoto

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Пет Май 03, 2013 11:00 am

Alpina написа:стига да се загледаш и опиташ да помислиш точно за секунда

Строго погледнато, щом мнозинството има проблем да разбере даден светофар, значи нещо не му е наред. Все пак не се очаква да мислиш, докато гледаш светофарите - трябва съвсем интуитивно да ги разбираш.
Аватар
PtD

Мнениеот Andy3 » Пет Май 03, 2013 11:54 am

Точно вчера минахме от там и сфетофара вярно е шит, този от горе свети зелено, завиваш и гледаш отсрещния червено. Последва един миг замисляне и минаваме на неясно какъв сфетофар, сещате се и колоната с коли тръгна естествено. :lol:

Преди седмица някъде, карам си по бул. Сливница от Люлин посока Сточна гара, не уцелих зелената вълна и на всички сфетофари почти спирах да си изчаквам. По едно време един чичка в същата посока хоп и мина на червено :bigeyes: Тръгвам аз след малко и го изпреварвам преди следващия сфетофар, пак спирам, той пак изперка на червено. Така 3 пъти го изпреварих и той на 4-тия сфетофар разбира се червен зави на дясно. :crazy:

И аз минавам на червено, няма как да го отреча ама предимно когато завивам на дясно, пешеходните също, от време на време и малки забити сфетофари, но пресичащи се булеварди с по 2-3 платна ми се стори прекалено. :blush:
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот puleto » Нед Май 05, 2013 8:27 am

Alpina написа::popcorn: :popcorn: :popcorn:
Коне с капаци...

Да не можеш да разбереш един елементарен светофар...
Дори преди, когато беше залепен да стълба беше ясен, стига да се загледаш и опиташ да помислиш точно за секунда, а сега - когато е отделен на метър и половина в страни и се намира точно над велоалеята - да не можеш да го схванеш си е...

Но да - само доказва че е пълно сЪС... :magnify:

Здравей Alpina, нарочно изчаках няколко мнения на съфорумци за да видиш, че не си прав. Всъщност светофара по принцип е точно за "коне с капаци". Мъже, жени, старци, младоци, деца и не на последно място за блондинки. Той трябва да е първосигнално ясен, а не да го гадаеш. Понеже имам "зад гърба" си около 500 000 км. каране на кола, мотор, колело и бус, смея да твърдя, че имам опит. При условие че аз се заблудих си представям каква драма е за по- неопитен човек. Също си представям как някой казва на детето си "карай само по тъпата велоалея за да съм спокоен". Велоалеите създават само едно фалшиво спокойствие в колоездачите и изкуственото им отделяне от участниците в пътното движение, което води до невнимание от страна на другите участници. Един вид с велоалеите ние сами си го "вкарваме", ама ще го разберете по- нататък някога. Ако не вие, то внуците ви. Не стига, че са малко на брой, гадни, тесни ами сега и подъл светофар.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот Alpina » Пон Май 06, 2013 12:00 am

Хайде кажете тогава къде е логично да е светофара...
Защото е лесно да казвате "крив е"?

И ще ми кажете ли какво е кривото на единичния светофар на велоалеята на Ломско шосе при кръстовището със Света Петка Търновска...?
Или и той е неразбираем и за това всички минават на червено (не съм видял до момента колоездач, който да спре на червено на това място.

И като смятате че има нещо нередно в него какво - да сте алармирали някъде? Или смятате че е опасен, но ще чакате някой да пострада на него и тогава да почнете да сочите с пръст?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот veskoz » Вто Май 07, 2013 8:05 am

Велоалеята на Ломско трябва да я забранят със закон... или да сложат светофари на преките. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот GOSHO » Вто Май 07, 2013 8:20 am

Alpina написа:Хайде кажете тогава къде е логично да е светофара...
Защото е лесно да казвате "крив е"?

И ще ми кажете ли какво е кривото на единичния светофар на велоалеята на Ломско шосе при кръстовището със Света Петка Търновска...?
Или и той е неразбираем и за това всички минават на червено (не съм видял до момента колоездач, който да спре на червено на това място.

И като смятате че има нещо нередно в него какво - да сте алармирали някъде? Или смятате че е опасен, но ще чакате някой да пострада на него и тогава да почнете да сочите с пръст?

Факт: затруднения имат повечето на този светофар,значи нещо не е в ред.Имам идея да уведомя с официална жалба,пътна сигнализация към КАТ.Темата е за слабоумни колоездачи.пешеходци,автомобилисти......нека правим разлика между идиот по рождение и идиот по възпитание.....вторите са по опасни,но ......... маркировките и светофарните уредби са за всички:пенсионери,деца,идиоти,професори и прочие......и трябва да са Разбираеми.....тази не е от тях
Последна промяна GOSHO на Вто Май 07, 2013 8:27 am, променена общо 1 път
GOSHO

Рейтинг: 1142

Мнениеот GOSHO » Вто Май 07, 2013 8:26 am

veskoz написа:Велоалеята на Ломско трябва да я забранят със закон... или да сложат светофари на преките. :D

Велоалеята на Ломско,хубава или лоша е по добра от риска да преминеш през шосейката.Винаги целувах жената и децата за последно, когато трябваше да премина през нея преди да реконструкцията на Ломско :D
GOSHO

Рейтинг: 1142

Мнениеот veskoz » Съб Май 11, 2013 5:52 pm

А сега не ги целуваш като за последно?! Колега, моля те! :peace:
Същия хуй, но малко по-сложен. И за нас, и за автомобилистите(без мозък).
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот krach » Нед Май 12, 2013 11:43 am

Amidala написа:Защото създават рискови ситуации. Миналата седмица, като отивах на работа, пред мен едно момче със сравнително хубав на пръв поглед велосипед, с каска, изглеждаше опитен. Движеше се от дясната страна на пътното платно, но като си извъртя главата на ляво, за да види какво идва отзад, не знам дали инстинктивно, случайно, без да иска или какво, но самият велосипед започна да навлиза в лентата, в която се движех аз и за малко да го помета. Да не говорим като започнат да се мъкнат пред теб по тесни улички и да се налага да се мъкнеш и ти с колата заради тях. Разбери ме правилно, тези инциденти, не стават от нищото. Трябват велоалеи.

Ако поне веднъж си прехвърлил ЗДП ще знаеш че по ТЕСНИТЕ квартални улички трябва да се съобразяваш с определени правила. РАЗДЕЛ 14 чл.62 и че ще се мъкнеш колкото ти позволява терена.
Истината е че колкото слабоумни шофьори има толкова са и велосипедистите. Всеки се мисли за по - космат от другия. Редовно гледам дебили на 2 и 4 гуми. А относно този дето се кандилкал на ляво и дясно....ами след като не може да прецениш, че на велосипедист НЕ облеклото му говори за неговите способности седни и помисли за своите способности като шофьор. Малко или много трябва да се съобразяваш със другите на пътя. Дори и да не се кандилка, дори и да е национал в някоя категория вело-спортове, означава ли че трябва да минеш плътно до него...било то с 20-50-80 км???
Един вид дебила вика дръжте дебила....(ако някой се засяга вероятно има защо). Не може да караш велосипед да псуваш скапаните шофьори, като се качиш на кола да псуваш скапаните велосипедисти...някак си :smash:
Лично аз знам колко е неприятно да минават на боя разстояние от мен и за това, когато видя велосипед на пътя го заобикалям с подобаваща дистанция. Нямам време да го преценям по дрехите :roll2:

П.П. И да завърша в същия стил....разберете ме тези инциденти не стават от нищо...ИСКА СЕ МОЗЪК!!
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот nuclear » Нед Май 12, 2013 3:48 pm

Вчера си карам колелото по Патриарха, в посока към Руски Паметник и малко преди светофара на Витошка гледам някакъв чичка си движи в най-дясната лента с ролери (wtf). Задминавам го отляво и като стигнах светофара, тъкмо бях тръгнал да изпреварван отляво една маршрутка, защото я видях че се бави, но светна червено и затова спрях и се престроих зад маршрутката, между нея и тротоара, за да си изчакам зеленото. И след 2 секунди гледам оня с ролерите нещо ръкомаха и вика "Къде караш бе момче" и с "мръсна газ" заобиколи маршрутката отляво и повече не го видях. Всъщност, бях забравил че ролерите не спират толкова бързо като колелото, но пък какъв го търси онзи, при положение че светофарът свети червено.
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Мнениеот krach » Нед Май 12, 2013 4:00 pm

nuclear написа:Вчера си карам колелото по Патриарха, в посока към Руски Паметник и малко преди светофара на Витошка гледам някакъв чичка си движи в най-дясната лента с ролери (wtf). Задминавам го отляво и като стигнах светофара, тъкмо бях тръгнал да изпреварван отляво една маршрутка, защото я видях че се бави, но светна червено и затова спрях и се престроих зад маршрутката, между нея и тротоара, за да си изчакам зеленото. И след 2 секунди гледам оня с ролерите нещо ръкомаха и вика "Къде караш бе момче" и с "мръсна газ" заобиколи маршрутката отляво и повече не го видях. Всъщност, бях забравил че ролерите не спират толкова бързо като колелото, но пък какъв го търси онзи, при положение че светофарът свети червено.

Лошо няма че ще го блъсне и ще ще умре или остане инвалид....уважавам правото на всеки да е кръгъл идиот, въпрос на избор е. Но да се размаже на някой нещастен човечец в колата, дори и след като го оправдаят (човечеца с колата) как смятате че ще се чувства човека. За това такива до стената...и на място...така и така ще си намери майстора рано или късно, така поне е чиста работа!
krach

Рейтинг: 1451

Предишна

Назад към Общ форум