по-стабилна гума 26"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

по-стабилна гума 26"

Мнениеот ALexG » Пон Май 13, 2013 1:23 pm

Здравейте !

Дайте мнение като по-опитни карачи каква гума бихте ми препоръчали да си взема за задна , защото ми омръзна щом излезна от асфалта и видя първия камък или трън да сменям гума :banghead:

Оригиналната ми е Kenda KOYOTE 26x2.10 (54-559) , малко по-тежък съм (112 кг вече :8D: ) и в момента в който кривна и мина през някъф чакъл или забити в земята камъни или тревица и фссссссс , поизтрита ми е гумата и май си иска нова задната и си мисля логиката че ако взема някоя по-балонеста ( повече гума и въздух да има между земята и каплата ) ще се подобри малко положението . Преди време имах така проблем с колата , като слагах по-нископрофилни гуми и ги правих на криви и джонгести бързо , после сложих по-широки и по-високи гуми и всичко се оправи .

Лаик съм , и да попитам : индекса след 2.10 ли означава височината на гумата , примерно 2.3 ли да търся или това е индекса за широчината ?

ПП. на рамката мисля че има место за по-широка гума , като си я слагам след сваляне за регулация мушкам точно двата ми палеца между нея и рамката и влизат точно а пръстите ми не са на пианист :roll2:

Благодаря предварително за съветите и може направо линкове да пращате към магазини от София
Животът е като стълба към курник: Къс и осран !

Погледни дълбоко вътре в себе си и ако НЕ останеш доволен , то тогава животът ти се сдобива със смисъл !
Аватар
ALexG

Рейтинг: 1205

Re: по-стабилна гума 26"

Мнениеот APD » Пон Май 13, 2013 3:23 pm

Логиката е, че си над сто кила картофи ... Как мислиш, дали колелото ти (не само гумите) е предвидено за него? Не един път съм бил свидетел как тежки хора си сменят гумите с по-голям балон и освен пуканията, почват да въртят и по-зле.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот marsa » Пон Май 13, 2013 4:38 pm

Според мен нямаш нужда от по-широки гуми (то и разликата между 2,1 и 2,3 не е голяма). Единствено мога да те посъветвам да ги помпаш около максималното им позволено налягане (барем поне от прищипване да пукаш по-рядко). Като купуваш гуми имай предвид, че по-тесните понасят по-голямо налягане. Ако караш основно градско, гледай "хибридните" гуми и да позволяват поне 4-4,5bar! И си имай едно на ум, че наистина си доста тежък.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот aiako » Пон Май 13, 2013 5:10 pm

Аз 105 кила, карах с доста поизтъркани гуми - пуках постоянно . Смених с най обикновена кенда - нова. Сега пукам средно на 1500км. Та според мен, е от каучука,и дебелината му.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот magnumz » Пон Май 13, 2013 5:18 pm

aiako написа:Аз 105 кила, карах с доста поизтъркани гуми - пуках постоянно . Смених с най обикновена кенда - нова. Сега пукам средно на 1500км. Та според мен, е от каучука,и дебелината му.

ъъ кендите не са ли от nylon?
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот aiako » Пон Май 13, 2013 5:41 pm

magnumz написа:
aiako написа:Аз 105 кила, карах с доста поизтъркани гуми - пуках постоянно . Смених с най обикновена кенда - нова. Сега пукам средно на 1500км. Та според мен, е от каучука,и дебелината му.

Чесно да ти кажа хич не съм на ясно от какво са, но щом не се пукат ме устройва.

Ако някой не му е достатъчно сигурно, в веломания има едни протектори между гумата и вътрешната 24 лв струват, и бози има. Мен с нова вътрешна и външна ми е ок.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот krach » Пон Май 13, 2013 5:57 pm

Има значение и колко е стара гумата, дори и да не е карана. Гумата си старее
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот dorbitan » Пон Май 13, 2013 9:25 pm

magnumz написа:

Не само Kenda са Nylon, ами и много други. Сигурен съм, че от nylon до nylon има разлика, а е сигурно че няма място за сравнение между koyote;desert и Small block8; Sland Six и др.
dorbitan

Рейтинг: 1190

Мнениеот ALexG » Сря Май 15, 2013 7:58 am

Напълно хазартно с доверие към препоръката на продавача в магазина Х си взех KENDA SHORTTRAKING 2.35 и след днешното каране усещам видимо подобрение напук на логиката на хасфалт и на баир ми върви по-леко , по-добре вози при грапавини и изкарах няколко км черно без да пукна гума ... явно това е размера , чудя се сега дали има нужда с меням предната тя е 2.10 и е почти нова ама така колелото ми което и без това няма вид изглежда като лагерна количка от детството ми ....

Погледни дълбоко вътре в себе си и ако НЕ останеш доволен , то тогава животът ти се сдобива със смисъл !
Аватар
ALexG

Мнениеот galin_krastev » Сря Май 15, 2013 10:52 pm

Има голямо предлагане на гуми на пазара;Повечето от нас гледат визуално как изглежда гумата като балон шарка и размер;Това е първото нещо, но има и други показатели дето малко производители ги дават;Един от тях е гъстота на оплетката защити и други параметри;Повечето гуми до 100лв са Шир употреба и не са кой знае какво;Тука местните търговци предлагат и доста нискокачествени стоки;Аз гумите ги поръчвам от специализирани магазини от цивилизованите държави със сертификат за качество и така;Всеки имайки претенции за нещо по добро трябва да се замисля;Отностно вашите кг не са малко; В по голяма си част от предлаганите гуми се дава допустимото натоварване в кг на гумата; Тези по широките ориентирани за DH или казано 2.35" нагоре са гуми които са малко по подсилени отстрана на тези параметри а карайки я в нормални условия то вече трудно би се повредила спукала и каквото и да било;Такива гуми са и те с наднормено тегло ,но все пак съгласно ситуацията се вземат тези мерки;DH гуми са направени повечето да издържат на брутални натоварвания;А това е точно свързано с това отностно кг-те; Всяка гума е направена така да може да се лавира в някакви граници с налягането взависимост точно от кг които са върху нея;
Така че налягането е въпрос и на вкус отностно комфорта който искате да си съсздадете при каране на асвалт черно и произволен терен;Но голям процент при гумите е проба грешка; докато не се пробва няма как да се обедите колкото и да се пише във форума;Нашият пазар е такъв че всеки ти продава наличности и те обеждава че това е гумата;Трудно се среща отговора абе това което ви трябва го нямаме ама можем да го доствим и гарантираме за това ;Така че българската търговия е много прозрачна;Патим си от посредниците въпросните търговци които стоят между производителя стига да не е минало през повече прекупвачи докато стигне до нас потребителите;Истинската стока не е на бг-пазара а е плащаме за такава;Така че се замислете; Определено за наднормените тегла няма много предложения и трябва да се скача на върха на велосипедните части където се търси максимална здравина;
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот APD » Чет Май 16, 2013 8:35 pm

Я си глей ра'отата относно тия 100 лева... Карам с 24" x 3.0 Halo Contra, която не е 100 лева
APD

Мнениеот TENDER » Пет Май 17, 2013 10:52 pm

galin_krastev, 100 кг. не са непременно наднормено тегло, и не са чак толкова много. След като гумата не се пръсва, а се пука, то това не е от претоварване.
Нормално е много износени гуми да се пукат много по-лесно. Например стъкло попаднало между грайферите няма да се притисне в гумата с такава сила, както би се притиснало ако централният грайфер е съвсем износен.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот ALexG » Нед Май 19, 2013 10:09 pm

APD написа:Логиката е, че си над сто кила картофи ... Как мислиш, дали колелото ти (не само гумите) е предвидено за него? Не един път съм бил свидетел как тежки хора си сменят гумите с по-голям балон и освен пуканията, почват да въртят и по-зле.
- Благодаря за оптимистичния коментар , ще те послушам , пускам байка за продажба и се отказвам заради това че Природата ме е създала голям размер и го оставам спорта на Вас съразмерните .... :yawn:

marsa написа:Според мен нямаш нужда от по-широки гуми (то и разликата между 2,1 и 2,3 не е голяма). Единствено мога да те посъветвам да ги помпаш около максималното им позволено налягане (барем поне от прищипване да пукаш по-рядко). Като купуваш гуми имай предвид, че по-тесните понасят по-голямо налягане. Ако караш основно градско, гледай "хибридните" гуми и да позволяват поне 4-4,5bar! И си имай едно на ум, че наистина си доста тежък.

Сега след като надух балоните 2.35 и на двете колела ми се струват огромни сравнение със старите 2.10 и съм доволен и не съжалявам за вложените 80 лв . Малко като че ли по-тежко катери колелото но имам нужда от натоварване , така че просто ще забавя темпото като катеря , иначе при спускане по черен път ми харесва много повече от стария размер .... а доста тежък бях преди година - 150 кг фаша сланина , сега при 109 кг се чуствам перце , аз преди 3 месеца като си го купувах бях 122 и първите 50 дни и към 400 км бе бях пукал гума ..... Явно и износването си казва думата .... но явно ще се придържам в бъдеще към размера 2.3х , малко по-тежко върви ама по-стабилно здраво се чуствам на пътя , днес пробвах и из града катерене на тротоари и кретенско поставени шахти , има си разлика :eek3:

Аватар
ALexG

Мнениеот APD » Вто Май 21, 2013 2:20 pm

ALexG написа:Благодаря за оптимистичния коментар , ще те послушам , пускам байка за продажба и се отказвам заради това че Природата ме е създала голям размер и го оставам спорта на Вас съразмерните .... :yawn:

Все тая какво смяташ да направиш. Просто ти обясних нещо от статистиката (направи си експеримент и обиколи сервизите в пиковите им часове и ще разбереш).

п.п. бих се обзаложил, че и разпределението на теглото ти върху колелото не е добро, но who cares.
APD

Назад към Веломеханик