Размер на рамка Ram HT ONE

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Размер на рамка Ram HT ONE

Мнениеот trans » Чет Май 02, 2013 10:23 am

Решил съм да си взема въпросното колело, но не знам какъв размер рамка ще е подходящ за мен. Висок съм 168см, около 60кг. В магазина в който го гледах имаха най-малко 20" рамка. 20 определено ми е голяма. Като прекрача рамката трябва да стоя на пръсти. Според продавача 18 щяла да ми дойде добре. Но според това което четох за пресмятането на размера на рамката, съм за 16" ? Байка ще се кара в града, улици, паркове, черни пътища. Няма да го блъскам много :) Другото което ме интересува като качество дали си заслужава повече спрямо Sprint Apolon. Да отбележа че говоря за HT ONE 3. Продавача беше категоричен че RAM-а е по качественото колело, и си заслужавал най-малкото заради вилката :)
trans

Рейтинг: 1220

Re: Размер на рамка Ram HT ONE

Мнениеот flogging » Чет Май 02, 2013 2:52 pm

Според мен РАМ-а е по доброто решение.
flogging

Рейтинг: 1200

Мнениеот trans » Вто Май 07, 2013 11:39 am

И аз повече клоня към рам-а, обаче не мога да преценя кой размер рамка да поръчам - 16 или 18? Някой с близък до моя ръст ако каже каква рамка кара ще съм му много благодарен :)
trans

Мнениеот mariko » Вто Май 07, 2013 3:11 pm

Ами аз съм 164cm и карам 16" рамка (крака ми е 74cm), което обаче не е гаранция, че и на теб със 16" ще ти е удобно. Имам приятелка с горе-долу същият ръст, която кара 18".
Толкова ли няма къде да премериш?
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот trans » Сря Май 08, 2013 3:15 pm

Намерих 18" но опирам в горната тръба и не ми се вижда много комфортно. Нямам никакво отстояние от нея. Пробвах и друго колело с 17 рамка, тя определено ми е точна. Така че при този РАМ май отивам към 16"
trans

Мнениеот Magicman » Сря Май 08, 2013 7:20 pm

Правилно, няма да сгрешиш с 16"
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот trans » Пон Май 13, 2013 12:40 pm

На всякъде ме разубеждават да взимам 16-ка :\ Много малка била тази рамка. Колко пък да е малка? Колчето на седалката ли ще ми е късо? На едно място ми казват вземи 18-ка точна ще ти е, на друго обратното. Нали трябва да имам някакво отстояние от горната тръба, а не да ми е забита в чатала? Сега заради рамката освен да взема Аполон 17 инча. А ми се щеше да е рам...
trans

Мнениеот mariko » Пон Май 13, 2013 3:19 pm

trans написа:Намерих 18" но опирам в горната тръба и не ми се вижда много комфортно. Нямам никакво отстояние от нея. Пробвах и друго колело с 17 рамка, тя определено ми е точна. Така че при този РАМ май отивам към 16"

trans написа:На всякъде ме разубеждават да взимам 16-ка :\ Много малка била тази рамка. Колко пък да е малка? Колчето на седалката ли ще ми е късо? На едно място ми казват вземи 18-ка точна ще ти е, на друго обратното. Нали трябва да имам някакво отстояние от горната тръба, а не да ми е забита в чатала? Сега заради рамката освен да взема Аполон 17 инча. А ми се щеше да е рам...

Къде "навсякъде"?
Не искам да звуча заядливо, но ти колело заради марката ли купуваш или за да ти е удобно?
Като ти се ще да е РАМ, а 18" не ти става- вземи 16"HT1 или вземи 17"HT2. Друго нещо- сметни си по формулата тука http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008 каква рамка би била добре.
Аватар
mariko

Мнениеот trans » Вто Май 14, 2013 9:29 am

Естествено, че избирам колелото да ми е удобно. По формулата съм за 16,5 рамка
trans

Мнениеот mariko » Вто Май 14, 2013 9:36 am

Ами значи 16" не би трябвало да ти е малка (както вече някой беше писал). Аз по тази формула съм за 16,7" рамка, взех си 16" и даже после сменях лапата с по-късичка (точно HT1.3 имам).
Аватар
mariko

Мнениеот bb_king » Вто Май 14, 2013 10:48 am

И къде влиза в употреба тази формула,при положение че горната ефективна тръба(всъщност най-важният критерии за размер) е с различна дължина при различните модели рамки?Да не говорим и за различният челен ъгъл....
:popcorn:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот mariko » Вто Май 14, 2013 11:15 am

bb_king написа:И къде влиза в употреба тази формула,при положение че горната ефективна тръба(всъщност най-важният критерии за размер) е с различна дължина при различните модели рамки?Да не говорим и за различният челен ъгъл....
:popcorn:

Ами къде влиза.... Ако приемем, че в даден диапазон на ръста хората имат и приблизително еднакви по дължина торс и крайници, то може да се предположи, че ефективната тръба, челният ъгъл и като цяло размерите на рамките са съобразени с това. Нали не мислиш, че рамка предвидена за човек с ръст 1,80m ще има горна тръба с дължина, подходяща за ръцете на някой с ръст 1,60m?
Всъщност това също е обяснено в статията от линка, явно не си си дал труда да я прочетеш.
И да- най-добре е да се мери, но поне човек има представа от къде да започне.
Аватар
mariko

Мнениеот bb_king » Вто Май 14, 2013 7:53 pm

mariko написа: Нали не мислиш, че рамка предвидена за човек с ръст 1,80m ще има горна тръба с дължина, подходяща за ръцете на някой с ръст 1,60m?

Топлата вода е открита вече и няма нужда да спориш излишно.Темата съм я чел много години преди да си се регистрирала във форума.Там таблицата с размерите е приблизителна!Разликите в дължината на горната ефективна тръба при еднакъв размер(седалкова тръба) на рамката са от важно значение и те варират.Никъде не съм казвал,че трябва разликата в ръста на човек да е 20см за да се интересува от дължината на горната тръба.Разлика се усеща и от хора с еднакъв ръст,но различни пропорции на тялото и е достатъчна да причини дискомфорт.Производителите изписват тези данни за геометрията на даден велосипед за да може човек да си направи сметката по най-точен начин,а не да се води само по чатала си.Пълните харектеристики също са доста важни за да си "сверим часовника" спрямо опита ни с предишни велосипеди и предпочитанията ни като стил на каране,за да намалим кръга при избор на нов велосипед.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот trans » Сря Май 15, 2013 9:11 am

mariko написа:Ами значи 16" не би трябвало да ти е малка (както вече някой беше писал). Аз по тази формула съм за 16,7" рамка, взех си 16" и даже после сменях лапата с по-късичка (точно HT1.3 имам).

Колко е дълго колчето на рам-а, и до колко см може да се вдига? Някъде май бях чел че е 35см, или греша. Ако е толкова предполагам 20см може да се вдигне?
trans

Мнениеот mariko » Сря Май 15, 2013 9:49 am

@bb_king: Не споря с теб, защото никъде не съм отрекла, че това което казваш е вярно. Така е- геометрията не може да се предвиди само по един параметър, но човека се чуди какво да вземе и тази формула поне ще го ориентира горе-долу от какъв размер рамки да започне гледа и пробва. Писала съм по-нагоре и че имам познати с подобен на моя ръст, които карат с по-големи рамки, за да не се предоверява на теории и сметки, а да пробва. Ти, като по-опитен, вероятно можеш повече неща да му кажеш, но това е, с което аз мога да му помогна.
@trans: Ще измеря колелото утре, защото сега нямам с какво и и ще ти кажа.
Аватар
mariko

Мнениеот mariko » Чет Май 16, 2013 8:09 pm

Ако имаш предвид колко може да се вдига колчето на седалката- това, с което е окомплектован базово е с дължина 25cm , измерено по този начин:
http://img203.imageshack.us/img203/7253/seatpostx.jpg (от мястото, където се закрепват релсите на седалката до ограничението).
Все пак ако една рамка е малка то не се оправя с вдигната седалка. Просто няма да стоиш добре на нея, няма да ти е удобно, може да получиш болки някъде, знам ли какво още.
Аватар
mariko

Мнениеот trans » Чет Май 16, 2013 9:10 pm

Това имах предвид, мерси много :)
trans

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти